GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Δύο φορές ξένος»...ο ξεριζωμένος

Από το  amen.gr Έκθεση με θέμα τις ανταλλαγές πληθυσμών και μετακινήσεις προσφύγων, με τίτλο « Δύο φορές ξένος », διοργανώνεται αυτές τι...

Από το amen.gr

Έκθεση με θέμα τις ανταλλαγές πληθυσμών και μετακινήσεις προσφύγων, με τίτλο «Δύο φορές ξένος», διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στην Πόλη από το Πανεπιστήμιο Μπιλγκί. Στην έκθεση περιλαμβάνονται  ορισμένες  αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες καθώς και επιλεγμένο οπτικοακουστικό υλικό από την εποχή των ανταλλαγών, το οποίο περιλαμβάνει και μαρτυρίες παθόντων. Πρόκειται για...
μια  σημαντική και ενδιαφέρουσα για την εποχή μας έκθεση η οποία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κατεύθυνση της παιδείας και της ανεκτικότητας, έτσι ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν ανάλογα τραγικά γεγονότα.
Στην έναρξη παραβρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος έχοντας διαβάσει με συγκίνηση και θαυμασμό το βιβλίο του Bruce Clark, θέλησε να επισκεφτεί την έκθεση και μάλιστα προσκαλώντας τους Συνοδικούς Αρχιερείς με τους οποίους και προσήλθε. Επίσης παρέστησαν ο Τούρκος  Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Egemen Bağıs, ο  Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Νικόλαος Ματθιουδάκης καθώς και οι Πρόξενοι Βίκτωρ Μαλιγκούδης και Αθανάσιος Αστρακάς, ο Εκπρόσωπος των Μειονοτικών Βακουφίων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων και Άρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ  Παντελής Βίγκας, άλλοι παράγοντες της Ομογένειας και πλήθος κόσμου.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι Ιεράρχες της Συνόδου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έκθεση και ευχήθηκαν όπως σε κανένα μέρος του κόσμου να μην επαναληφθούν τέτοια δυσάρεστα γεγονότα που ξεριζώνουν βίαια τους ανθρώπους από τις πατρογονικές τους εστίες.
Ο Υπουργός Bağıs, τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Bilgi κρατά μία φωτεινή στάση απέναντι σε μία ζοφερή περίοδο της Τουρκίας.
Αναφερόμενος στο βιβλίο του Bruce Clark « Δύο φορές ξένος », το επαίνεσε σημειώνοντας πως θα άλλαζε τον τίτλο της έκθεσης σε συνδυασμό με την εποχή μας και θα την ονόμαζε «Δύο φορές αδέρφια ».  Μεταξύ άλλων ο κ.Bagis επεσήμανε : «Είμαστε μία Κυβέρνηση όπου δίνουμε τον αγώνα ώστε να βαδίσουμε σε ένα στέρεο έδαφος αδελφοσύνης για το μέλλον με σκοπό να ανακουφίσουμε τους πόνους του παρελθόντος».
Μίλησαν επίσης, ο Καθηγητής Emre Gönen, από μέρους της Πρυτανείας, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Διευθυντής του Κέντρου Προσφυγικών Μελετών Roger Zetter καθώς και ο Έλληνας Καθηγητής του Πανεπιστημίου Bilgi Χάρης Τζήμητρας. Στην ομιλία του ο Καθηγητής Χάρης Τζήμητρας ανέφερε εκτός άλλων τα εξής: « ...Η έκθεση αυτή είναι τόσο θαυμάσια αλλά και τραγική όσο η Ιστορία που περιγράφει. Είναι η Ιστορία μιας γενεάς του παρελθόντος που αφορά τις γενεές του μέλλοντος...Τούρκοι και Έλληνες είναι ενωμένοι με τους δεσμούς κοινών παθημάτων: το τραύμα του παρελθόντος, οι εθνικοί μύθοι, η κρίση ταυτότητας, ο τρόπος με τον οποίον οι πολιτείες συμπεριφέρονται στις μειονότητες και τι έπραξαν στις πόλεις τους...Πρέπει να ξαναεπισκεφθούμε το παρελθόν με αυτοκριτική και να αναλύσουμε τις διαφορές, αφού πρώτα τις καταλάβουμε σωστά μέσα από τέτοιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες, πρέπει να χτίσουμε το μέλλον με το να καταλάβουμε το παρελθόν και όχι να το βάζουμε κάτω από το χαλί προσποιούμενοι ότι δε συνέβη ποτέ».
Τελευταίος μίλησε ο συγγραφέας του βιβλίου Bruce Clark σημειώνοντας ότι η έκθεση έχει απώτερο στόχο να αναδείξει το ανθρώπινο τίμημα και κόστος που έχουν οι μαζικές μετακινήσεις ή οι υποχρεωτικές ανταλλαγές πληθυσμών, κάθε φορά που συντελούνται, σε διάφορες χώρες της Γης.

4 σχόλια

  1. Άστε στο διάολο κωλοπαπάδες, σας βλέπω και χάνω την ηρεμία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θάνατος στους παπάδες και στους άτιμους που μας κυβερνούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και βέβαια όχι μόνο ξεριζωμένος ΑΛΛΑ αν εισαι και Έλληνας μετανάστης σε προτρέπουν να παραμείνεις στη χώρα υποδοχής ως πρεσβευτής της Ελλάδας, για να έχουν ποιο πολύ έδαφος οι παραβατικοί στην ανωμαλία για καταπάτηση, κι αν κάποιος ζητά να καλειεργήσει το χωράφι του, ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΝΤΑΣ έστω επιστρέφοντας να αφήσει τα κόκκαλά του στη ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ, ολόκληρος ΣΥΡΦΕΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ -- ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ -- ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ -- ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΣ -- ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΟΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ δεν θα το επιτρέψουν, αλλιώς πως θα βρουν ικανοποίηση ΕΚΦΡΑΣΗΣ τα υποβόσκοντα ΕΥΤΕΛΗ κτηνώδη παραπολιτικοδικονομικά και φοβικά τους ένστικτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΟΣΙΛΟΓΕ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΕ ΛΟΧΑΓΕ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΑΜΗΣΟΥ ΣΚΑΤΟΠΑΠΑ.ΠΑΡΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΑΚΡΥΑ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση