GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδεχτούν μεγαλύτερο κούρεμα για την Ελλάδα...

Από το  banksnews.gr Ήταν πρωτοφανές το εγχείρημα της Ελλάδας να υιοθετήσει μέτρα ακραίας λιτότητας προκειμένου να κερδίσει μια δεύτερη συ...

Από το banksnews.gr

Ήταν πρωτοφανές το εγχείρημα της Ελλάδας να υιοθετήσει μέτρα ακραίας λιτότητας προκειμένου να κερδίσει μια δεύτερη συμφωνία διάσωσης από τα κράτη της Ευρωζώνης. Αλλά η νίκη αυτή μπορεί κάλλιστα να αποδειχτεί πύρρειος αν η χώρα δεν καταφέρει αρχικά να επιβραδύνει και σταδιακά να σταματήσει το καθοδικό οικονομικό σπιράλ στο οποίο βουλιάζει.
Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών έκαναν χτες μια τηλεδιάσκεψη και ζήτησαν περισσότερες προχωρήσεις από την Ελλάδα. Θα πρέπει όμως να αναγνωρίσουν το βάθος της αναταραχής που έχει επέλθει στη χώρα. Ακόμα κι αν λάβουμε υπόψη μας τη...
μεγάλη ιστορία οδομαχιών στην Αθήνα, οι καταστροφές της Κυριακής – όπου νεαροί κουκουλοφόροι πυρπόλησαν 45 κτίρια – σηματοδοτούν μια δυσοίωνη αλλαγή κλίμακας.
Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει καταρχήν να δουν το βάθος της ύφεσης στον οποίο έχει πέσει η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε και στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 κατά 7% έναντι του προηγούμενου έτους και κατά 6.8% σε ετήσιο επίπεδο. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στον πέμπτο χρόνο ύφεσης. Τα τελευταία νούμερα για την ανεργία δείχνουν επίσης εκτόξευσή της το μήνα Νοέμβριο στο 20,9%, τρεις φορές παραπάνω από πριν αρχίσει η κρίση. Το 48% των νέων κάτω των 25 ετών είναι εκτός αγοράς εργασίας. Και πάρα πολύς κόσμος που κατ’ όνομα έχει δουλειά έχει να πληρωθεί μήνες.
Οι άστεγοι που παραδοσιακά δεν ήταν πρόβλημα για την Ελλάδα αυξάνονται ταχύτατα από την έναρξη της κρίσης. Περίπου το ήμισυ των Ελλήνων ιδιόκτητων κατοικιών λένε ότι δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν κανονικά το στεγαστικό τους δάνειο το 2011, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΠΟΜΙΔΑ. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στρ. Παραδιάς αποδίδει το φαινόμενο αυτό στους νέους φόρους για τα ακίνητα που εισήχθησαν στο πλαίσιο της λιτότητας. Παράλληλα, αυξάνονται οι αυτοκτονίες, τα λουκέτα, οι χρεοκοπίες.
Ίσως κάνει εντύπωση το ότι ο απλός κόσμος παραμένει αφοσιωμένος στο ευρώ. Πρόσφατη έρευνα της Public Issue έδειξε ότι η υποστήριξη στο κοινό νόμισμα παραμένει στο 70%, χωρίς να έχει αλλάξει από προηγούμενους έρευνες. Αγνοεί κανείς αν οι Έλληνες εμπιστεύονται τις προειδοποιήσεις των πολιτικών ηγετών ότι θα είναι χειρότερα τα πράγματα αν φύγουν από το ευρώ.
Κι όμως ενώ έτσι έχουν τα πράγματα στην Ελλάδα, είναι πια η Ευρωζώνη που αρχίζει να σκέφτεται το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου. Από την περασμένη Παρασκευή ο ένας μετά τον άλλο οι πολιτικοί της Ευρωζώνης βγαίνουν και λένε πως είναι αποδεκτή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αν χρειαστεί, επειδή τώρα η Ευρώπη έχει χτίσει ισχυρά τείχη προστασίας και μπορεί να προφυλάξει τις άλλες αδύναμες οικονομίες από μια ελληνική χρεοκοπία.
Δεν ξέρουμε βεβαίως αν αυτό είναι κομμάτι από το γνωστό ‘παιχνίδι της κότας’ που έχει σαν στόχο να πιέσει την Ελλάδα να αποδεχτεί οδυνηρές περικοπές δημοσίων δαπανών οι οποίες διαφορετικά μπορεί και να μην εφαρμόζονταν. Ό,τι κι αν είναι, αγνοεί πάντως τη θεμελιώδη ερώτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να σωθεί μόνο με λιτότητα και με ένα περιορισμένο χρεοστάσιο που απαλλάσσει τους Γερμανούς και τους άλλους φορολογούμενους της Ευρωζώνης από το επιπλέον κόστος.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια πολύ μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους της για να έχει αποτελέσματα. Όπως και η νομισματική ένωση χρειάζεται μια πολύ μεγαλύτερη δέσμευση χρημάτων προς τα μέλη της για να παραμείνει ακέραιη. Το γερμανικό σχέδιο δεν έχει αποτελέσματα και πρέπει επειγόντως να αποκτήσει νέα συμπληρωματικά στοιχεία.
Αντί να προειδοποιούν τους Έλληνες ότι δεν τους έχουν πλέον ανάγκη, οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα έκαναν καλύτερα να τους εξηγήσουν γιατί χρειάζονται κάποια οδυνηρά μέτρα και με ποιο τρόπο και οι δικές τους οικονομίες μοιράζονται το βάρος της αποκατάστασης των προβλημάτων αυτού που σε τελική ανάλυση υπήρξε ένα κακά σχεδιασμένο νόμισμα.
Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν επιχειρήσουν κάτι τέτοιο, ενδέχεται να κατηγορηθούν για την αποτυχία της συνταγής λιτότητας που έδωσαν στην Ελλάδα – κι αυτό ανεξαρτήτως του ότι η Ελλάδα φέρει την ευθύνη για πολλά από τα προβλήματα της. Ήδη σέρνονται στη δημόσια συζήτηση παρομοιώσεις μεταξύ των Ναζί και της σημερινής Γερμανίας με μπόλικες δόσεις υπερβολής. Οι πολιτικές της οργής μπορεί σύντομα να επικρατήσουν της ορθολογικής οικονομικής συζήτησης.
Πώς θα γίνει αυτό δεν μπορούμε να το προβλέψουμε αλλά δεν είναι συνετό να υποθέτουμε ότι οι Έλληνες δεν θα τολμήσουν ποτέ να βγουν από το ευρώ θέτοντας σε δοκιμασία τις διαβεβαιώσεις του Βορρά ότι δεν θα υπάρξει μόλυνση.

2 σχόλια

  1. ΣΥΜΦΩΝΩ !!!!
    ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ,ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΗ ΜΕΧΡΙ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΕΙΤΕ ΠΑΛΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ,ΑΥΤΟΥΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ !!!
    ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΤΕ ΦΑΕΙ ΣΧΕΔΩΝ ΟΛΟΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΣΤΕ ΤΑ ΚΑΜΑΡΙΑ ΜΑΣ

    Με τα λάθη τους, με τις παραλείψεις τους, με την ανικανότητα τους, από την μια άκρη της Βουλής μέχρι την άλλη, άλλος λίγο άλλος πολύ αλλά όλοι μα όλοι τους, γιατί όλοι ξέρανε και τα καλά και τα στραβά του άλλου και κατά την προσφιλή τους τακτική τα καλά του άλλου τα θάβανε γιατί αυτό επίτασσε το Εθνικό Κομματικό Συμφέρον, και από την άλλη τα στραβά τα συμψηφίζανε στο μέτρο του δυνατού με τα δικά τους στραβά, Αυτοί ήταν και είναι οι Εθνοπατέρες μας, φαρδοπατελονάτοι και μη.
    Και εξακολουθούν οι Αφιλότιμοι αυτοί που οδήγησαν την χώρα, εμάς στην χρεοκοπία σε Εθνική τραγωδία, να σφυρίζουν αδιάφορα πάνω από πτώματα πάνω από τα αίσχη τους υπερασπιζόμενοι ένα και μόνο πράγμα το ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ, όχι πάνω από όλα η Ελλάδα και οι Έλληνες, ΑΛΛΑ το ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ! ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΥΛΗ ΤΟΥΣ….ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΡΙΞΑΝ ΣΤΑ ΣΚΑΤΑ!
    Ούτε μια στιγμή δεν τους έχει περάσει από το μυαλό να παραιτηθούν κάθε οικονομικού προνομίου τους τουλάχιστον όσοι από αυτούς αποδεδειγμένα δεν το έχουν ανάγκη, αλλά και σε αυτή την περίπτωση να μειωθούν στο ελάχιστο οι απολαβές τους, δεν τους έχει περάσει από το μυαλό να πούνε ότι οι χιλιάδες βουλευτές που παίρνουν παχιές συντάξεις πρέπει, έχουν ηθική και Εθνική υποχρέωση να επιστρέφουν στο Ελληνικό δημόσιο ταμείο τουλάχιστον την μισή τους σύνταξη, δεν μυρμηγκιάζουν τα χέρια τους εκείνων που συμβάλανε στην χρεοκοπία της Ελλάδας όταν τσεπώνουν τα κόλλυβα της;
    Αμ οι άλλοι περήφανοι Έλληνες Στρατηγοί κλπ; Ακούς να έχουμε περισσότερους στρατηγούς από όσους έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Μιλάμε για πλιάτσικο, για βιομηχανία παραγωγής στρατηγών, με κάτι εφ’ άπαξ ναααααααααα! Με κάτι συντάξεις νααααααααααα! Δεν ντρέπονται όλοι αυτοί για το κατάντημα τους, για το κατάντημα της Ελλάδας και εξ αιτίας τους, γιατί όταν βλέπει ο απλός πολίτης τι κάνει ένας στρατηγός, ένας βουλευτής για να επωφεληθεί, σύμφωνα με τον νόμο βέβαια αλλά ένα νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους που να εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντα πολιτικών και στρατιωτικών, αυτός ο πολίτης τους ΣΙΧΑΙΝΕΤΑΙ, ΑΦΡΊΖΕΙ και ας μην τους το λέει, για πολλούς λόγους, άλλη πουτάνα και αυτός….
    ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΈΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΝΟΜΟ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ και μισθοί του Δημοσίου ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ! Αν γίνει αυτό πάνω από δυο εκατομμύρια Έλληνες θα ανακουφιστούν οικονομικά! Και στο κάτω κάτω όλοι όσοι παίρνουν συντάξεις πάνω από δυο χιλιάρικα στο δημόσιο, ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΒΟΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ! Και ακόμη στο Δημόσιο και δούλευε και δουλεύει το 5/100 και δεν είναι και αυτοί που αμείβονται και καλύτερα, οι άλλοι αν δεν τους αρέσει να πάνε στον ιδιωτικό τομέα αν είναι άξιοι και νοιώσουν αδικημένοι
    Και ακόμη, ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΥΓΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ, ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΕΙ, ΕΜΠΟΡΟΙ, ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ κλπ Δεν ντρέπεστε, δεν έχετε τσίπα τα ταμεία να μην έχουν να πληρώσουν συντάξεις και φάρμακα και οι φαρμακοποιοί να κερδίζουν από 26 έως 36/100;
    Επίσης ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ON LINE INTERNET ΜΕ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΣΟ Φ.Π.Α. ΟΦΕΙΛΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ!
    Κυρίες και κύριοι βουλευτές ο ΛΑΟΣ ΑΦΡΙΖΕΙ, ΣΙΧΑΙΝΕΤΑΙ, ΑΗΔΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΜΩΜΕΝΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΣΑΣ, ΕΝΑ ΣΠΙΡΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΑΜΠΑΡΙΖΑ, ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΓΡΑΨΕ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ, ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΑΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΤΑ….
    Κυρίες και κύριοι βουλευτές διατελέσαντες και μη αν δεν τα κάνετε αυτά να σταματήσει μια μερίδα Ελλήνων να ζει εις βάρος των υπολοίπων μέσω του Ελληνικού Δημοσίου και σε αυτούς είσαστε και εσείς, αν δεν σταματήσετε να τρώτε τα κόλλυβα της Ελλάδας το κρίμα στο λαιμό σας, και μην χασκογελάτε επειδή έχετε και το μαχαίρι και το πεπόνι, οι καιροί αλλάζουν και τότε τουλάχιστον για δέκα γενιές δεν θα βρεθούν αντιστασιακοί…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση