GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί ο Γ. Παπακωνσταντίνου μπορεί να καθί- σει κατηγορούμενος στα τακτικά δικαστήρια...

Από τον Δημήτρη Φωκιανό ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ  PRESS-GR Η αποκάλυψη ότι κατατέθηκε μήνυση και αγωγή 1 εκ. ευρώ στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Πα...

Από τον Δημήτρη Φωκιανό
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ  PRESS-GR

Η αποκάλυψη ότι κατατέθηκε μήνυση και αγωγή 1 εκ. ευρώ στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου έχει προκαλέσει αίσθηση διότι μπορεί να υπάρξουν και πολιτικές παρενέργειες από την υπόθεση αυτή. Ο υπουργός κατηγορείται για σοβαρές παρατυπίες "που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην ανακύκλωση" αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ζητείται να δικαστεί από τα τακτικά δικαστήρια και όχι μέσω της Βουλής.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει βουλευτική ασυλία, ενώ η μήνυση και η αγωγή υπογράφεται από τους δικηγόρους Γιάννη Μαντζουράνη και Φαήλο Κρανιδιώτη, οι οποίοι τεκμηριώνουν με σαφή και πειστικό τρόπο ότι η αρμοδιότητα για να εξετάσουν τις συγκεκριμένες παραβάσεις του Υπουργού είναι τα τακτικά ποινικά δικαστήρια και όχι....
 η Βουλή και το ειδικό δικαστήριο.
 Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, γράφουν: «η με το επίδικο δελτίο τύπου καταγγελόμενη συκοφαντική δυσφήμηση δεν ευρίσκεται σε ουσιαστική συνάφεια με την ενάσκηση οποιασδήποτε συγκεκριμένης υπουργικής αρμοδιότητας, δεδομένου ότι αποτελεί απλώς και μόνον απάντηση σε ένα δημοσίευμα, που επαναδιατυπώθηκε σε δηλώσεις του ιδίου του Υπουργού».
Και εξηγούν ότι:
"Για την υπαγωγή στην ειδική δικαιοδοσία της Βουλής και του Ειδικού Δικαστηρίου κρίσιμο πλέον είναι το ερώτημα πότε μια αξιόποινη πράξη Υπουργού ή Υφυπουργού τελείται απ’ αυτόν «κατά την άσκηση των καθηκόντων του» και πότε όχι. Το ερώτημα δεν έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως τη θεωρία και τη νομολογία.
Εν προκειμένω υποστηρίζεται ότι ένα έγκλημα τελείται από τον Υπουργό «κατά την άσκηση των καθηκόντων του» μόνον όταν βρίσκεται σε ουσιαστική σχέση με την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και όχι και όταν διαπράττεται απλώς και μόνον κατά το χρόνο άσκησης των καθηκόντων του. Έτσι, δεν είναι «κατά την άσκηση» η τέλεση πράξης στη χρονική διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων, αλλά για λόγους άσχετους απ’ αυτά, τουναντίον είναι «κατά την άσκηση» η εκτός χρόνου εργασίας, ήτοι υπηρεσίας, τέλεση πράξης ενόψει και προς διευ­κόλυνση της μεταγενέστερης άσκησης συγκεκριμένης αρμοδιότητάς του. Στην προσπάθεια ακριβέστερης οριοθέτησης της αξιούμενης ουσιαστικής σχέσης, υιοθετείται η άποψη ότι οι διατάξεις του άρθρου 86 Συντ. και του Ν. 3126/2003 εφαρμόζονται μόνον στις περιπτώσεις που η αξιόποινη πράξη του Υπουργού αποτελεί «παράνομο μέσο» άσκησης συγκεκριμένης αρμοδιότητας του Υπουργού.
Στην κρινόμενη περίπτωση ελλείπει η αξιούμενη από το Σύνταγμα και τον εκτελεστικό αυτού Νόμο σχέση ουσιαστικής συνάφειας της τελούμενης από Υπουργό αξιόποινης πράξης και της άσκησης συγκεκριμένης υπουργικής αρμοδιότητας. Και αυτό, γιατί η με το επίδικο Δελτίο Τύπου καταγγελόμενη συκοφαντική δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας δεν ευρίσκεται σε ουσιαστική συνάφεια με την ενάσκηση οποιασδήποτε συγκεκριμένης υπουργικής αρμοδιότητας, δεδομένου ότι αποτελεί απλώς και μονόν απάντηση σε ένα δημοσίευμα μιας έγκριτης Εφημερίδας, που αναφέρεται στη συμπεριφορά του μηνυομένου, ο οποίος καταφεύγει στη διάπραξη του εγκλήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης προς άμυνα αυτού έναντι της δημοσιογραφικής κριτικής, όπως δικαιούται κάθε απλός πολίτης χωρίς την προστασία της προβλεπόμενης στις διατάξεις του άρθρου 86 Συντ. και του Ν. 3126/2003 ειδικής διαδικασίας.
Άλλως, εν εναντία περιπτώσει, θα εχορηγείτο εισιτήριο δωρεάν ελευθέρας εισόδου στον εγκληματικό χώρο της συκοφαντίας σε πολίτες με την προσωρινή ιδιότητα του υπουργού, οι οποίοι δρουν όχι κατά την άσκηση πολιτειακής αρμοδιότητας, αλλά – ως συνήθως – κατά την προάσπιση προσωπικών συμφερόντων".
Όλα αυτά κάνουν την υπόθεση πολύ ενδιαφέρουσα διότι θα υπάρξει και νομολογία από την οποία θα φανεί σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βρεθούν υπουργοί κατηγορούμενοι στα τακτικά διακστήρια και όχι μέσω της γνωστής διαδικασίας της Βουλής.
Ως προς την ουσία, η μήνυση και αγωγή κατατέθηκε στον κ. Παπακωνσταντίνου για δηλώσεις που έκανε με Δελτίο Τύπου απαντώντας σε δημοσιογραφική κριτική εφημερίδας ότι "καθυστερεί αδικαιολόγητα και παράνομα τη μείωση των χρηματικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που πρότεινε το εγκεκριμένο συλλογικό σύστημα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης".

13 σχόλια

  1. ΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΘΙΣΕΙ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΑΣ

    ΑΝΤΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, Ο ΓΑΠ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΤΟΥ.

    ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ?

    ΤΟ ΟΤΙ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ, ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΗ Η ΑΡΧΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΨΗΦΙΣΤΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η GUARDIAN ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΦΟΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    http://www.guardian.co.uk/business/poll/2012/feb/27/german-tax-inspectors-greece-poll

    Should German tax inspectors be sent to Greece?
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ;

    Yes, anything that improves revenues for Greece should be given a try
    ΝΑΙ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΕΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


    No, it will just make the situation worse and increase anti-German feeling
    ΟΧΙ,ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΙΣΘΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οποιος νομιζει οτι οι δουλειες του Παπακ στην ανακύκλωση ειναι οι μεγαλυτερες που κανει, μαλλον δεν γνωριζει προσωπα και πραγματα στο υπουργειο.

    σύντομα θα υπάρξουν ΜΟΝΑ-δικες αποκαλύψεις και τοτε θα δουμε εαν ο παπαδημος θα τον κρατησει ακομα στη κυβερνηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κυνηγούν τον πιο δημοφιλή έλληνα πολιτικό;

    Γιατί θέλουν να καθίσουν στο σκαμνί τον Υπουργό του μνημονίου, ο οποίος υπέγραφε μόνος του τις δανειακές συμβάσεις που αφορούσαν όλους του έλληνες, αλλά και τις επόμενες γενεές;

    Λέτε να θέλουν να δυσκολέψουν την κάθοδό του στις εκλογές, που στην αρχή ήταν για τη Κοζάνη, μετά έγινε Β Αθηνών, μετά έγινε Υπόλοιπο Αττικής και τώρα λέγεται "Μπένυ βρες ένα τρόπο να με σώσεις μου είπαν ότι το υποσχέθηκες στον Πρόεδρο";

    Πολλά τα γιατί για αυτός τον άνθρωπο, που φεύγοντας ο Γιώργος τον έχουν αφήσει όλοι και δεν θα τη βγάλει καθαρή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόνο ο Παπακωνσταντίνου;

    Οι Σημιτης, Καραμανλής, Παπανδρεου, χρυσοχοιδης βενιζελος κουτρουμανης λοβερδος;

    Δεν θα ειναι κατηγορουμενοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nα κάτσει μόνος του στο σκαμνί ο Παπακωνσταντίνου δέν λέει τίποτα χωρίς να κάτσει το βλακογιώργο δίπλα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πείτε, πότε θα έρθει ο Σατανάς στην Γή ! Ρωτάω γιατί μπορώ να έχω δουλειά εκείνη την μέρα!

    Να μην τον στήσουμε τον Κερατά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επειδή διάβασα το δελτίο τύπου του Υπουργού, είναι φανερό ότι έχει χάσει τη ψυχραιμία του.
    Κάποιοι σύμβουλοι του είπαν ότι θα έχει εύκολο παιχνίδι και τον γέμισαν αλαζονεία που ήδη του περισσεύει.

    Αγαπητέ Γιώργο,
    Δεν αφήνουν την κοπελίτσα από τη Κοζάνη να βγάζει τέτοιο δελτίο τύπου, όταν ήδη είσαι εκτεθιμένος και σε κράζει ο Ασημακόπουλος και ο Βάρδας, επειδή έχεις παραβεί το νόμο.

    Μήπως τελικά ο Αρούλης δεν πρέπει να μιλάει με τη Φιλιώ και να συνεννοούνται για τόσο σοβαρά θέματα; Μήπως επειδή η Λούκα σε "αγαπάει" τόσο πολύ, έβαλε τον κουμπάρο της τον Αρούλη, να σε βγάλει στη σέντρα, κατά λάθος;

    Βέβαια, να σου μιλήσουμε για το αστέρι σου την Κάτια δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Ας είναι καλά ο Ευάγγελος που έχεις δίπλα σου και σου κλείνει / ανοίγει όλες τις τρύπες.

    Για την ώρα της κρίσης, εσύ διάλεξες τους συνεργάτες σου.

    ... για μυημένους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. TO MONO SIGOYRO EINAI OTI O PAPAKONSTANTINOY KANEI XONTRO PAIXNIDI KAI STIN ANAKYKLOSSI.

    POSOI GNORIZOYN ARAGE OTI H ANAKYKLOSSI SYSKEYON EKANE -EPI YPOYRGEIAS PAPAKONSTANTINOY- AYJHSH EISFORON GIA POLLES KATHGORIES HLEKTRIKON KAI HLEKTRONIKON, SE MIA PERIODO OIKONOMIKHS KRISHS POY OI EPIXEIRHSEIS YPOFEROYN ?

    KAI OLA AYTA ENO H ANAKYKLOSSI SYSKEYON SYLLEGEI SYNEXOS LIGOTERES POSOTHTES.

    DEN EXOYN TO THEO TOYS. H XORA KATARREEI KAI KAPOIOI KANOYN AKOMA XRYSES DOULEIES.

    OXI MONO SKAMNI XREIAZETAI O PAPAKONSTANTINOY, ALLA KAI POTHEN ESXES GIA AYTON KAI OLOUS TOYS SYGGENEIS TOY KAI TOYS SYMBOULOUS TOY.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ:

    Νέα Μήνυση κατα Παπακωνσταντινου κατατέθηκε και εναντίον της Τρόικας για ...
    8 Φεβ. 2012 ... Π. 2399/2012 και έχουν ήδη αρχίσει ανακρίσεις.

    Επίσης η μήνυση είναι ... Π. 2399/
    2012) ή στο ankoutsoukos@yahoo.gr. Καμιά λύπηση στους ...

    denpaeiallo-xylok.blogspot.com/2012/.../13.html - Προσωρινά αποθηκευμένη - ΠαρόμοιεςΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!!ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ...
    9 Φεβ. 2012 ... Π. 2399/2012 και έχουν ήδη αρχίσει ανακρίσεις. Επίσης η μήνυση είναι εναντίον
    της Τρόικας για παράνομη κατοχή της Ελλάδας και εναντίον της ...

    forza-grecia.pblogs.gr/.../poly-shmantiko-mhnysh-katatethhke-enantion-ths-tro-kas-symbalete.html - Προσωρινά αποθηκευμένη - Παρόμοιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν γίνει αυτό πολύ θα το χαρώ!
    Θα πω, επιτέλους δικαιοσύνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. MAKARI

    tha pliroso kai ego dikigorous na ton valoun mesa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΛΑ γιατι κανενας δεν λεει οτι το κομουνιστικο καθεστος που ειχε η Ελλαδα δεν πηγεναι αλλο .Ηταν το μονο που εμεινε στην ευρωπη,και λογικο ηταν οτι θα εσκαγε.Ολοι θελανε την προστασια του κρατους μισθους χοντρους και το παιζανε και καπηταληστες.Το προβλημα δεν ειναι σε πιανου το χερι εσκασε η βομβα αλλα το οτι το το ιδιο το κρατος ολλα τα χρονια την κατασκευαζε.Νομιζανε ολοι οτι δουλευανε και το κρατος επερνε δανεικα για να πληρωσει μησθους 3000-5000-10000-15000 σε αγραματους χηροτερους απο εμενα επιστημονες.Λοιπον τι ψαχνουμε ποις φτεει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση