GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης κρίνουν ανεπαρκή τα ελληνικά μέτρα λιτότητας;;..

Από το  sofokleous10.gr Το ζήτημα της διάσωσης της Ελλάδας θέτει πολιτικά και τεχνικά προβλήματα. Πολιτικά, διότι τα ευρωπαϊκά κράτη από τη...

Από το sofokleous10.gr

Το ζήτημα της διάσωσης της Ελλάδας θέτει πολιτικά και τεχνικά προβλήματα. Πολιτικά, διότι τα ευρωπαϊκά κράτη από τη μια δεν εμπιστεύονται πλέον την Ελλάδα κι από την άλλη αρχίζουν να αναρωτιούνται μήπως τυχόν χρεοκοπία της χώρας τελικά δεν θα ήταν και τόσο καταστροφική όσο προεξοφλείται.
Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα διότι εδώ και δύο-τρεις μήνες, αμέσως μετά το σχηματισμό της, η κυβέρνηση Παπαδήμου σταμάτησε τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας, αν και...
υποτίθεται πως αποστολή της ήταν η διάσωση της χώρας. Δίδεται η αίσθηση πως τα ελληνικά κόμματα έχουν την εντύπωση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν πρόκειται να αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει σε καμία περίπτωση, φοβούμενη πως κάτι τέτοιο θα συμπαρέσυρε την Ιταλία και την Ισπανία, και άρα δε χρειάζεται να εντείνουν τα μέτρα λιτότητας που τα καθιστούν αντιπαθή στην κοινή γνώμη, την ίδια ώρα που οι εκλογές έχουν προγραμματισθεί για τον επόμενο Απρίλιο. Λόγω της χαλάρωσης των ελληνικών προσπαθειών, παρατηρούμε στις Βρυξέλλες μια αυθεντική διάθεση να τιμωρηθούν οι Έλληνες για τα σφάλματα του παρελθόντος τους.
Λοιπόν, θα ήταν πράγματι τόσο καταστροφική τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας; Μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου, όταν η κρίση φαινόταν να πλήττει την Ιταλία και την Ισπανία μετατρεπόμενη σε συστημική, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν πανικοβληθεί. Από τον Ιανουάριο όμως, μετά την απόφαση της «ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας» (ΕΚΤ) να πλημμυρίσει με ρευστότητα τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η Ιταλία τα πάει πολύ καλύτερα· η διαφορά μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού επιτοκίου δανεισμού μειώθηκε από τις 600 στις 350 μονάδες, και η κυβέρνηση Μόντι (Monti) ψήφισε μια σειρά από μέτρα λιτότητας και απελευθέρωσης της οικονομίας -και σήμερα ασχολείται με την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Η κατάσταση στην Ιταλία φαίνεται να εξομαλύνεται. Ενώ λοιπόν ορισμένοι θεωρούν πως δε πρέπει να εγκαταλειφθεί η Ελλάδα προκειμένου να μην επεκταθεί η κρίση στην υπόλοιπη ευρωζώνη, άλλοι πιστεύουν πως οι αγορές έχουν κατανοήσει πλήρως πως η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση κι έχει πολύ διαφορετικά βασικά οικονομικά δεδομένα από την Ιταλία και την Ισπανία. Συμπέρασμα: οι Έλληνες οφείλουν να πληρώσουν τις παλιές αμαρτίες τους.
Στις πολιτικές αυτές δυσκολίες προστίθενται κι άλλες, πιο «τεχνικές». Οι υπουργοί οικονομικών θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η Ελλάδα. Το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσής της (που προέβλεπε «κούρεμα» της τάξης του 50% για τα ελληνικά χρεόγραφα που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών επενδυτών) έχει πια ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Σήμερα, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών χρεογράφων, ζητιέται από τους τελευταίους να χάσουν ως και 72% της ονομαστικής αξίας των χρεογράφων που κατέχουν. Αυτή η «απώλεια» επιπλέον πρέπει να γίνει εθελούσια, διότι αλλιώς οι αξιολογικοί οίκοι θα κηρύξουν χρεοκοπημένη την Ελλάδα με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων διακινδύνευσης CDS, για πρώτη φορά στην ιστορία της διαχείρισης εθνικού χρέους, μια πρεμιέρα γεμάτη αβεβαιότητες. Οι ιδιώτες επενδυτές ζητούν άρα από τα κράτη και κυρίως την ΕΚΤ να επωμισθούν κι εκείνοι μέρος της ζημίας τους, πράγμα που η ΕΚΤ αρνιέται πεισματικά, διότι δε θέλει να κατηγορηθεί από το Βερολίνο πως συμμετέχει στο ελληνικό χρέος.
Επιπροσθέτως, το σχέδιο βοήθειας που προέβλεπε να χορηγηθούν στην Ελλάδα 130δις ευρώ ώστε το δημόσιο χρέος της να φθάσει στα «βιώσιμα» επίπεδα του 120% επί του ΑΕΠ ως το 2020, φαίνεται να μην είναι επαρκές και ήδη μιλούμε για βοήθεια ύψους 145, ακόμα και 150 δις ευρώ. Ευρισκόμενες απέναντι σε αυτήν την κατάσταση και την κωλυσιεργία της ελληνικής κυβέρνησης, τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η «ευρωπαϊκή επιτροπή» (Κομισιόν) και το «διεθνές νομισματικό ταμείο» (ΔΝΤ) ζητούνε νέα μέτρα λιτότητας, εκτιμώντας πως το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πως έχει χάσει τη μάχη της ανταγωνιστικότητας. Η κατάσταση άρα είναι αρκετά σύνθετη.
Τελικά θα βρεθεί μια λύση, αλλά κατά πόσον θα εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση ή θα πείσει τις αγορές και την κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών κρατών; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά. Το μόνο σίγουρο είναι πως μετά την μεγάλη βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον Ιανουάριο, καλώς ή κακώς η πτώχευση της Ελλάδας προκαλεί πολύ λιγότερο φόβο.

4 σχόλια

  1. Υπάρχουν αρκετά ζωντανά εδώ μέσα που πιστεύουν πως τώρα γίνεται εξυγίανση και γινόμαστε κράτος.........γι αυτά τα ζωντόβολα η εκποίηση της χώρας σε γερμανικά συμφέροντα η απαξίωση της γης της εργασίας των ακινήτων δεν έχει καμία απολύτως σημασία αρκεί να καθαρίσει το δημόσιο και να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα........νομίζουν μάλιστα αυτοί οι βολεμένοι χαχόλοι....πως αυτή η προδοσία αποτελεί και σώφρονα ποιλιτική πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρεκόρ ΠΑΣΟΚ: Απόδοση 1ετούς ελληνικού ομολόγου: 629%!!

    Σήμερα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει παρουσιάσει ποτέ ομόλογο στα παγκόσμια χρονικά!

    ολε ! ολε !! ΟΛΕΕΕΕΕ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΣΤΕ ΤΑ ΚΑΜΑΡΙΑ ΜΑΣ

    Με τα λάθη τους, με τις παραλείψεις τους, με την ανικανότητα τους, από την μια άκρη της Βουλής μέχρι την άλλη, άλλος λίγο άλλος πολύ αλλά όλοι μα όλοι τους, γιατί όλοι ξέρανε και τα καλά και τα στραβά του άλλου και κατά την προσφιλή τους τακτική τα καλά του άλλου τα θάβανε γιατί αυτό επίτασσε το Εθνικό Κομματικό Συμφέρον, και από την άλλη τα στραβά τα συμψηφίζανε στο μέτρο του δυνατού με τα δικά τους στραβά, Αυτοί ήταν και είναι οι Εθνοπατέρες μας, φαρδοπατελονάτοι και μη.
    Και εξακολουθούν οι Αφιλότιμοι αυτοί που οδήγησαν την χώρα, εμάς στην χρεοκοπία σε Εθνική τραγωδία, να σφυρίζουν αδιάφορα πάνω από πτώματα πάνω από τα αίσχη τους υπερασπιζόμενοι ένα και μόνο πράγμα το ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ, όχι πάνω από όλα η Ελλάδα και οι Έλληνες, ΑΛΛΑ το ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ! ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΥΛΗ ΤΟΥΣ….ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΡΙΞΑΝ ΣΤΑ ΣΚΑΤΑ!
    Ούτε μια στιγμή δεν τους έχει περάσει από το μυαλό να παραιτηθούν κάθε οικονομικού προνομίου τους τουλάχιστον όσοι από αυτούς αποδεδειγμένα δεν το έχουν ανάγκη, αλλά και σε αυτή την περίπτωση να μειωθούν στο ελάχιστο οι απολαβές τους, δεν τους έχει περάσει από το μυαλό να πούνε ότι οι χιλιάδες βουλευτές που παίρνουν παχιές συντάξεις πρέπει, έχουν ηθική και Εθνική υποχρέωση να επιστρέφουν στο Ελληνικό δημόσιο ταμείο τουλάχιστον την μισή τους σύνταξη, δεν μυρμηγκιάζουν τα χέρια τους εκείνων που συμβάλανε στην χρεοκοπία της Ελλάδας όταν τσεπώνουν τα κόλλυβα της;
    Αμ οι άλλοι περήφανοι Έλληνες Στρατηγοί κλπ; Ακούς να έχουμε περισσότερους στρατηγούς από όσους έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Μιλάμε για πλιάτσικο, για βιομηχανία παραγωγής στρατηγών, με κάτι εφ’ άπαξ ναααααααααα! Με κάτι συντάξεις νααααααααααα! Δεν ντρέπονται όλοι αυτοί για το κατάντημα τους, για το κατάντημα της Ελλάδας και εξ αιτίας τους, γιατί όταν βλέπει ο απλός πολίτης τι κάνει ένας στρατηγός, ένας βουλευτής για να επωφεληθεί, σύμφωνα με τον νόμο βέβαια αλλά ένα νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους που να εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντα πολιτικών και στρατιωτικών, αυτός ο πολίτης τους ΣΙΧΑΙΝΕΤΑΙ, ΑΦΡΊΖΕΙ και ας μην τους το λέει, για πολλούς λόγους, άλλη πουτάνα και αυτός….
    ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΈΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΝΟΜΟ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ και μισθοί του Δημοσίου ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ! Αν γίνει αυτό πάνω από δυο εκατομμύρια Έλληνες θα ανακουφιστούν οικονομικά! Και στο κάτω κάτω όλοι όσοι παίρνουν συντάξεις πάνω από δυο χιλιάρικα στο δημόσιο, ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΒΟΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ! Και ακόμη στο Δημόσιο και δούλευε και δουλεύει το 5/100 και δεν είναι και αυτοί που αμείβονται και καλύτερα, οι άλλοι αν δεν τους αρέσει να πάνε στον ιδιωτικό τομέα αν είναι άξιοι και νοιώσουν αδικημένοι
    Και ακόμη, ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΥΓΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ, ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΕΙ, ΕΜΠΟΡΟΙ, ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ κλπ Δεν ντρέπεστε τα ταμεία να μην έχουν να πληρώσουν συντάξεις, φάρμακα και οι φαρμακοποιοί να κερδίζουν από 26 έως 36/100;
    Δεν ντρέπεστε να κόβετε μισθούς και συντάξεις κάτω και από 500 ευρώ και αυτοί να κερδίζουν με την κάλυψη σας; Πρέπει να αρχίσουμε να ρωτάμε μήπως και εδώ συμβαίνει κάτι παραπάνω από βρώμικο;
    Επίσης ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ –ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ON LINE INTERNET ΜΕ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΣΟ Φ.Π.Α. ΟΦΕΙΛΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ!
    Κυρίες και κύριοι βουλευτές ο ΛΑΟΣ ΑΦΡΙΖΕΙ, ΣΙΧΑΙΝΕΤΑΙ, ΑΗΔΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΜΩΜΕΝΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΣΑΣ, ΕΝΑ ΣΠΙΡΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΑΜΠΑΡΙΖΑ, ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΓΡΑΨΕ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ, ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΑΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΤΑ….
    Κυρίες και κύριοι βουλευτές παρόντες και διατελέσαντες αν δεν τα κάνετε αυτά, να σταματήσει μια μερίδα Ελλήνων να ζει εις βάρος των υπολοίπων μέσω του Ελληνικού Δημοσίου και σε αυτούς είσαστε και εσείς, αν δεν σταματήσετε να τρώτε τα κόλλυβα της Ελλάδας το κρίμα στο λαιμό σας, και μην χασκογελάτε επειδή έχετε και το μαχαίρι και το πεπόνι, οι καιροί αλλάζουν και τότε τουλάχιστον για δέκα γενιές δεν θα βρεθούν αντιστασιακοί…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν δεν αντιδρασεις στους πλουσιους
    η ζωη σου θα συνεχισει να χανεται
    μεχρι που δεν θα υπαρχει πια ζωη..
    οι πλουσιοι εβγαλαν λεφτα μεσω της πολιτικης..
    και μεσω της πολιτικης πρεπει να τα παρουμε πισω και με τοκο..
    γιατι ειναι ΔΙΚΑ ΜΑΣ λεφτα..
    αντι να κλαις
    που σε βριζει το μεγκα
    ψηφισε ετσι ωστε
    να ΠΛΗΡΩΣΕΙ το μεγκα
    τα λεφτα που χρωσταει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση