GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ευρωπαϊκός Τύπος: Η ΕΕ απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με χρεοκοπία...

Εκτενή δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου αναφέρονται στις μαρθώνιες διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών για τα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόι...

Εκτενή δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου αναφέρονται στις μαρθώνιες διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών για τα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα προκειμένουν να προχωρήσει το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Η FT Deutschland υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη έστειλε τελεσίγραφο στην Ελλάδα, την οποία απειλεί ανοιχτά με χρεοκοπία, ενώ ρεπορτάζ στο BBC επισημαίνει η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεωκοπίας εάν δεν...
πληρώσει 14 δισεκ. ευρώ στις 20 Μαρτίου για ληξιπρόθεσμα ομόλογα.
Τα κράτη της Ευρωζώνης απείλησαν τους έλληνες πολιτικούς με χρεοκοπία της χώρας γράφει ρεπορτάζ του Peter Ehrlich από τις Βρυξέλλες στην εφημερίδα Financial Times Deutschland
Η τρόικα απαίτησε με μορφή τελεσιγράφου τη συμφωνία και των τριών κυβερνητικών κομμάτων για εκτεταμένες περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα και για κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο μέχρι το 2015.
«Αν διαπιστώσουμε ότι όλα πάνε στραβά στην Ελλάδα, τότε δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα κι αυτό θα σημαίνει ότι τον Μάρτιο θα ακολουθήσει η κήρυξη χρεοκοπίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ στο Spiegel.
Οι δηλώσεις Γιούνκερ υπογραμμίζουν τη δυσαρέσκεια των κρατών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα. Η Ελλάδα απέχει πολύ ακόμα από μια συμφωνία με την τρόικα και διαπραγματεύεται με πολύ αργούς ρυθμούς, ανέφεραν κύκλοι, προσθέτοντας ότι αυτό προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη, τη στιγμή που ο χρόνος τελειώνει.
«Πορτοκαλί συναγερμός»
Στην πραγματικότητα, οι Υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης ήθελαν σήμερα το βράδυ να αποφασίσουν για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων σχετικά με ένα νέο πακέτο βοήθειας και του κούρεμα του χρέους για τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας. Κατ’ αρχάς, η σύνοδος ανεβλήθη την Παρασκευή για την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες των FTD, η προγραμματισμένη για τις 13 Φεβρουαρίου έναρξη της αναδιάρθρωσης του χρέους πρέπει να αναβληθεί.
«Δεν έχουμε ακόμα κόκκινο, αλλά πορτοκαλί συναγερμό», ανέφεραν κύκλοι της ΕΕ. Αν μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν υπάρξει συμφωνία, δεν είναι πλέον σίγουρο ότι το νέο πακέτο βοήθειας θα είναι έτοιμο μέχρι τη λήξη των ομολόγων αξίας 14,4 δις. ευρώ, στις 20 Μαρτίου και ότι θα μπορέσει να αποτραπεί η χρεοκοπία.
Αρμόδιοι της ΕΕ κατηγορούν τους αρχηγούς των κομμάτων ότι σκέφτονται ήδη τον προεκλογικό αγώνα και την περίοδο μετά τη μεταβατική κυβέρνηση του υπερκομματικού πρώην τραπεζίτη Παπαδήμου.
Χωρίς δεσμευτική υπογραφή των σοσιαλιστών, της συντηρητικής ΝΔ και του ΛΑΟΣ δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα, ξεκαθάρισαν αρμόδιοι της Ευρωζώνης. Μεταξύ άλλων, η τρόικα απαιτεί μείωση του κατώτατου μισθού, που ανέρχεται γύρω στα 900 ευρώ το μήνα. Στην Πορτογαλία, παρά τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα, ο μισθός ανέρχεται περίπου στα 600 ευρώ, λέει η τρόικα.
Εκτός αυτού, στον προϋπολογισμό του 2012 θα πρέπει να γίνουν περικοπές δαπανών άλλων 2 δις. ευρώ και επίσης απαιτείται η κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.
Κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας
Στην πρόβλεψη ότι και να επιτευχθεί η δεύτερη συμφωνία για την νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, οι Έλληνες θα ζήσουν για πολλά χρόνια ακόμα μέσα σε σκληρά μέτρα λιτότητας, προβαίνει ο αρθρογράφος του BBC, Gavin Hewitt στο BBC, με τίτλο ‘the Greek austerity marathon’.
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεωκοπίας εάν δεν πληρώσει 14 δισεκ. ευρώ στις 20 Μαρτίου για ληξιπρόθεσμα ομόλογα, γεγονός που θα αποφευχθεί εάν υλοποιηθούν δύο κρίσιμες προϋποθέσεις.
Η πρώτη είναι η ολοκλήρωση του PSI που σημαίνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές (κυρίως οι τράπεζες) θα δεχτούν απώλειες έως και 70% των επενδύσεων τους, δηλαδή μια περικοπή 100 δισεκ. ευρώ από το συνολικό Ελληνικό χρέος των 360 δισεκ. Οι επενδυτές θ’ ανταλλάξουν τα’ ομόλογα που κατέχουν με νέα χάνοντας πάνω από το ήμισυ της αξίας των. Όπως φαίνεται η τιμή των επιτοκίων είναι η πιο βασική λεπτομέρεια που πρέπει να διευθετηθεί για να επιτευχθεί η συμφωνία.
Η δεύτερη όμως είναι και η πλέον κρίσιμη. Το IMF και η ΕΕ για ν’ αποδεσμεύσουν κεφάλαια για βοήθεια στην Ελλάδα, θα πρέπει νε πεισθούν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Αμφότεροι επιθυμούν να πέσει το ελληνικό χρέος από το 160% του ΑΕΠ στο 120%, μέχρι το 2020.
Έγγραφες διαβεβαιώσεις
Δυστυχώς όμως, τόσο η ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ, είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι με την μη τήρηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι στιγμής. Έτσι προτείνουν μια ιδιαίτερα σκληρή δημοσιονομική πολιτική στην οποία μέχρι στιγμής η Ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί, καθώς θεωρεί ότι έτσι η χώρα θα βυθιστεί σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως οι Γερμανοί, είναι δύσπιστοι πλέον με τους Έλληνες για την μη τήρηση των συμφωνηθέντων και είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Schauble ότι «εάν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τότε καμία οικονομική βοήθεια δεν θα λύσει το πρόβλημα της».
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, οι Γερμανοί δεν δέχονται πλέον προφορικές διαβεβαιώσεις αλλά μόνο έγγραφες για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Πάντως, τονίζει ο αρθρογράφος, το πιο πιθανό είναι να επιτευχθεί η συμφωνία για την νέα δανειακή σύμβαση και αυτό κυρίως γιατί το Βερολίνο φοβάται ότι μία ελληνική χρεωκοπία θα μεταδώσει την οικονομική αστάθεια και σε άλλες χώρες, όπως την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Όμως, ακόμα και με την επίτευξη της συμφωνίας, καταλήγει ο Hewitt, η πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την σταδιακή εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, καθώς πολλά τμήματα της θα μετακινούνται προς την κατηγορία των απόρων ή αστέγων.

8 σχόλια

  1. Ειδηση

    στην τροικα και στους τραπεζιτες εχει κανει μηνυση
    ο δρ Κουτσουκο
    και εχει σχηματιστει η Π.2399 δικογραφια

    γιατι το πρεσσ σιωπα την μηνυση του δοκτωρα?

    Γιαννης πασοκ

    6 Φεβ 2012 5:59:00 μ.μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ


    ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ

    ΟΛΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΕΠΙ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ!

    ΚΙ ΟΜΩΣ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΠΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΕΡΙΑ!

    ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΟΡΤΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΥΝΟΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
    Κρατήστε τα μαλλιά σας για να μην πέσουν! Η Διαμαντοπούλου αλληθωρίζει προς Κουβέλη μεριά! Δεν ήταν τυχαίες οι δηλώσεις της το Σαββατοκύριακο πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διαλυθεί. Η Άννα Διαμαντοπούλου όπως είμαστε σε θέση να... ΤΗΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑ @@ ΜΑΣ


    νΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΩΖΕΙ.....ΤΟΥΣ ΠΕΘΑΜΕΝΟΥΣ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά πιστευτέ ΑΚΌΜΑ σε ότι σας λένε ΑΥΤΆ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΌΣΚΥΛΑ;....

    30.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ από κάθε κόμμα πληρώνονται πλουσιοπάροχα με τεράστιους ΜΙΣΘΟΥΣ με διπλές συντάξεις με μίζες, άρα 60.000 χιλιάδες είναι όλοι και όλοι οι κολαούζοι τους, πάμε για κοινωνικό εμφύλιο ΚΑΙ ΌΧΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΌ..

    Ετειμαστε τους 60.000 φέρετρα να του βάλομε ΟΛΟΥΣ μαζί μέσα ..
    Δεν έχουν πάρει χαμπάρι οι ΜΑΛΑΚΕΣ ότι κρέμονται ΌΛΟΙ από μια κλωστή..

    ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΚΑΜΙΚΆΖΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΡΧΌΜΑΣΤΕ..

    ΠΕΊΤΕ ΡΕ ΚΑΙ ΈΝΑ ΌΧΙ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΏΝΟΜΑΙ ΤΏΡΑ , ΑΛΛΆ ΌΤΑΝ ΘΑ ΈΧΟΜΕ , ΈΤΣΙ ΠΛΉΡΩΣΕ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΆΝΙΑ ΤΑ ΔΆΝΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΆ ΤΟΝ Β! ΠΑΓΚΌΣΜΙΟ ΠΌΛΕΜΟ ΌΤΑΝ ΕΊΧΕ..ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΈΛΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΟ ΧΩΡΆΦΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΉΤΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΈΣΕΙ ΜΙΑ ΤΟΥΦΈΚΙΑ..

    Μπούτζουκας Θ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tetoia remalia poy einai oi Ellhnes, kala... na pa8oyme... Ta kleista... epaggelmata, akomh... ta anoigoyn...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    ΤΜΗΜΑ Δ'

    Ακροτελεύτια διάταξη

    Άρθρο 120

    ...

    4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ

    Μ' αρέσει ρε Κουτσούκο που γράφεις με διάφορα ψευδόνυμα και μπερδεύεται και μάνα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. στην τροικα και στους τραπεζιτες εχει κανει μηνυση
    ο δρ Κουτσουκο
    και εχει σχηματιστει η Π.2399 δικογραφια

    Στον εαυτό του δν έχει κάνει μηνυση για καραγκιοζισμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση