GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρουμανία: Παραιτήθηκαν πρωθυπουργός και κυβέρνηση...

Την παραίτηση του ιδίου και της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ, υπό το βάρος της ...

Την παραίτηση του ιδίου και της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ, υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας εξαιτίας των μέτρων λιτότητας.
Στη διάρκεια έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, η συνεδρίαση του οποίου μεταδιδόταν ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ο Μποκ υποστήριξε ότι...
παραιτείται «ώστε να αποκλιμακωθεί η πολιτική και κοινωνική κρίση».
«Ήλθε η στιγμή για κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις. Έλαβα την απόφαση να υποβάλω την παραίτηση της κυβέρνησής μου» υποστήριξε ο Μποκ, του οποίου η κυβέρνηση επέβαλε «πάγωμα» στις συντάξεις και μείωση 25% στους αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας όρισε ως μεταβατικό πρωθυπουργό τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κατάλιν Πρεντόιου, ο οποίος υπήρξε μέλος του Φιλελεύθερου Κόμματος μέχρι το 2008, οπότε παραιτήθηκε για να γίνει ανεξάρτητος βουλευτής.
Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ ήταν αντιμέτωπη με τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, που ορισμένες φορές συνοδεύτηκαν και από σοβαρά επεισόδια. Οι μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν με αφορμή το νομοσχέδιο που προέβλεπε μεταρρυθμίσεις στο καθεστώς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών. Το νομοσχέδιο είχε επικρίνει ακόμα και ο υφυπουργός Υγείας Ραέντ Αραφάτ, ο οποίος εν συνεχεία παραιτήθηκε.
Οι διαδηλωτές αξίωναν όχι μόνο την παραίτηση της κυβέρνησης Μποκ, αλλά και του προέδρου της χώρας Τράιαν Μπασέσκου. «Θέλουμε σεβασμό» κι «όχι άλλη διαφθορά» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στις συγκεντρώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι την τεταμένη κατάσταση επιβάρυναν και τα ειρωνικά σχόλια που έκανε σε βάρος των διαδηλωτών ο υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μπακόνσκι. Ο Μπακόνσκι είχε αναρτήσει κείμενο στο blog του, λέγοντας ότι όσοι εκτόξευαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών ήταν «ανόητοι και βίαιοι κάτοικοι των φτωχομαχαλάδων». Τους συνέκρινε δε, με τους ανθρακωρύχους, οι οποίοι, όπως υποστήριξε τη δεκαετία του 1990 χρησιμοποιούσαν βία για να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Εμίλ Μποκ ζήτησε δημοσίως συγγνώμη και να αξίωσε την παραίτηση του Μπακόνσκι.

2 σχόλια

  1. ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΠΙ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ

    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΑΝ ΤΖΙΝ ΚΑΛΣΟΝ ΤΣΙΧΛΕΣ ΚΑΙ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ

    ΕΙΧΑΝ ΟΜΩΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ

    ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΩΝ

    ΟΧΙ ΑΠΟ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών η εντολή για νέα κυβέρνηση στη Ρουμανία

    http://news.in.gr/world/article/?aid=1231149074


    ΠΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΙΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΗΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση