GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Πέτρινα χρόνια» στα σχολεία;;..

Από την Εβελίνα Καραγιαννοπούλου Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έφερε στο προσκήνιο την αδυναμία της πολιτείας να υποστηρίξει τους « αδ...

Από την Εβελίνα Καραγιαννοπούλου

Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έφερε στο προσκήνιο την αδυναμία της πολιτείας να υποστηρίξει τους «αδύναμους κρίκους» της κοινωνικής αλυσίδας. Με την ανακοίνωση του πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας για διανομή συσσιτίων σε σχολεία, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο...
είναι ικανή η πολιτεία να επουλώσει τις πληγές των θυμάτων της οικονομικής κρίσης…
Η διάθεση μικρογευμάτων, που θα πραγματοποιηθεί με κονδύλια του ΕΣΠΑ, θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, σε δεκαοκτώ σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών της Αττικής. Η δράση για τους μαθητές που υποσιτίζονται αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, και αφορά τις περιοχές του Ταύρου, των Εξαρχείων, του Μενιδίου, της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, της πλατείας Βάθης, του Μοσχάτου, της Νίκαιας, του Ασπρόπυργου καθώς και της Αυλώνας..
Ήδη από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα πρώτα κρούσματα υποσιτισμού σε μαθητές είχαν κάνει την εμφάνισή τους, σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες. Ακολούθησαν εκκλήσεις φορέων, συλλόγων δασκάλων και γονέων, που αποκάλυπταν περιστατικά λιποθυμίας παιδιών σε σχολεία του 6ου Διαμερίσματος Αθηνών. Το Υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του, με ανακοίνωση που εξέδωσε διέψευσε τα συγκεκριμένα περιστατικά ενώ, χαρακτήρισε τις εν λόγω αποκαλύψεις «λαϊκίστικη προπαγάνδα από κάποιους που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και τους ίδιους τους μαθητές». Σαν αποτέλεσμα, εκείνη την περίοδο τοπικοί φορείς και παράγοντες συσπειρώθηκαν με σκοπό την υποστήριξη των οικογενειών που ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Το πλήρωμα του χρόνου ωστόσο, ήρθε να διαψεύσει κι αυτό με τη σειρά του τόσο την ανακοίνωση του Υπουργείου όσο και τη γενικότερη στάση που είχε κρατήσει τότε η κυβέρνηση. Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα τα περιστατικά μαθητών που λιποθυμούν στα σχολεία έχουν αυξηθεί ανησυχητικά θυμίζοντας σκηνές γερμανικής κατοχής, οι καταγγελίες και οι εκκλήσεις αυξάνονται σωρηδόν, ενώ το θέμα στα Μ.Μ.Ε. έχει λάβει έκταση που καθιστά αδύνατη την αποσιώπηση και την κυβερνητική αδιαφορία.
Από το Δεκέμβριο στο πρόγραμμα (;)
Σε επίσημη δήλωσή της τον περασμένο Δεκέμβριο, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου προέβη σε προκαταρτικές ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα των συσσιτίων αναφέροντας πως, «οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) αφορούν περιοχές της χώρας μας, οι οποίες παρουσιάζουν υψηλούς δείκτες κοινωνικών ανισοτήτων και υψηλά ποσοστά σχολικής διαρροής. Σε αυτές τις περιοχές το Υπουργείο Παιδείας παρεμβαίνει εκπαιδευτικά, κοινωνικά και στοχευμένα, αναπτύσσοντας κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα, τάξεις υποδοχής των μαθητών και στήριξη των αδύναμων οικογενειών (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολογική υποστήριξη). Στόχος είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές. Στο πλαίσιο αυτών των σχολείων-δράσεων ΖΕΠ (περίπου 300 που ανήκουν στις ΖΕΠ σε όλη την Επικράτεια), εντάσσεται- αποκλειστικά και μόνο- η δυνατότητα παροχής μικρο-γευμάτων στους μαθητές, την οποία και επεξεργαζόμαστε. Για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης, απαιτείται η συνεργασία διαφορετικών Υπουργείων και Οργανισμών και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να παρασχεθεί πολύπλευρη βοήθεια, στις οικογένειες εκείνες που το έχουν ανάγκη». Ομολογουμένως, η υλοποίηση του πονήματος ήρθε με μια καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών, η οποία –ως συνήθως- αποδόθηκε σε γραφειοκρατικά κωλύματα.
Εκ βουλής ορμώμενη
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που έθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Δευτέρα, η υφυπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τη διανομή συσσιτίων εντός του σχολικού περιβάλλοντος των περιοχών που αντιμετωπίζουν κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Επιπροσθέτως, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα επεξεργαζόταν από το Υπουργείο Παιδείας, ήδη πριν ξεσπάσει η κρίση. Στο ερώτημά που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης ζητώντας τη διευκρίνηση των εκπαιδευτικών μονάδων όπου σημειώθηκαν τα περιστατικά υποσιτισμού, η κ.α. Χριστοφιλοπούλου παρουσίασε τα στοιχεία ενός άλλου προγράμματος, αυτού της «Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας», που υφίσταται στα χαρτιά από το Σεπτέμβριο του 2011 και αφορά στην ουσία ενισχυτικά φροντιστηριακά τμήματα, βασισμένο σε αντίστοιχο γαλλικό πρότυπο. Εντέχνως τα προαναφερθέντα στοιχεία, ταίριαξαν γάντι στη φαινομενική και ίσως επιδερμική αντιμετώπιση ενός ζητήματος που έχει κυριολεκτικά σοκάρει την κοινή γνώμη, καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής που ανέφερε η κ. Χριστοφιλοπούλου καταγράφονται στο πλαίσιο του άσχετου προς τον υποσιτισμό προαναφερόμενου προγράμματος, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 (Αρ. Φύλλου 2197).
Άμεσα η διανομή συσσιτίων
Η διάθεση μικρογευμάτων, που θα πραγματοποιηθεί με κονδύλια του ΕΣΠΑ, θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, σε δεκαοκτώ σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών της Αττικής. Η δράση για τους μαθητές που υποσιτίζονται αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, και αφορά τις περιοχές του Ταύρου, των Εξαρχείων, του Μενιδίου, της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, της πλατείας Βάθης, του Μοσχάτου, της Νίκαιας, του Ασπρόπυργου καθώς και της Αυλώνας. Συγκεκριμένα, η διανομή του συσσιτίου θα γίνεται δωρεάν μέσω κουπονιών που θα δίνονται στους μαθητές, τα οποία θα εξαργυρώνονται στα κυλικεία των σχολείων και προβλέπεται να περιλαμβάνουν υγιεινές τροφές όπως δημητριακά με γάλα, φρούτα, σάντουιτς κτλ.
Θέμα στιγματισμού
Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του ερωτήματός του, «όλες οι οικογένειες δε δοκιμάζονται το ίδιο. Ενώ τα περιστατικά, όπως διαπιστώσαμε, είναι μεμονωμένα, η αντιμετώπιση που ετοιμάζει το Υπουργείο είναι μαζική ώστε να αποφευχθεί ο στιγματισμός των μαθητών που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Κλείνοντας τη δευτερολογία της, η υφυπουργός Παιδείας υποστήριξε πως η αρμοδιότητα του Υπουργείου εξαντλείται στην παροχή μικρογευμάτων. Για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης, απαιτείται η συνεργασία διαφορετικών Υπουργείων και Οργανισμών και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να παρασχεθεί πολύπλευρη βοήθεια, στις οικογένειες εκείνες που το έχουν ανάγκη.
«Απαξίωση από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης» Κανείς δεν αμφισβητεί την ύπαρξη του προβλήματος και δεν αναγνωρίζει την άμεση ανάγκη για την επίλυσή του. Πάνω από εκλογολογίες, κομματικούς παράγοντες και εκλογικές αντιπαραθέσεις οφείλει να βρίσκεται η αξία της ανθρώπινης ζωής και ιδιαίτερα όταν μιλάμε για άτομα παιδικής και νηπιακής ηλικίας. Ωστόσο, η σπασμωδική αυτή κίνηση των συσσιτίων σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη χώρα τους τελευταίους μήνες δημιουργεί ένα κλίμα δυσπιστίας και διερωτήσεων για το κατά πόσο η βοήθεια αυτή είναι στοχευμένη ή θα μπορούσε να εξυπηρετήσει κομματικά συμφέροντα εν όψει εκλογών. Το σίγουρο είναι, πως το θέμα έχει λάβει διαστάσεις και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα στη γερμανική «Spiegel» αναφέρει «Τα Μέσα έκαναν λόγο για λιποθυμίες μαθητών μέσα στην τάξη από ασιτία και η κυβέρνηση το χαρακτήριζε «λαϊκιστική προπαγάνδα». Τώρα το Υπουργείο Παιδείας διανέμει δωρεάν κουπόνια τροφίμων σε άπορες οικογένειες». Καθόλου κολακεύτηκα σχόλια, ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, στη δεδομένη χρονική περίοδο.

25 σχόλια

  1. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ;
    ΦΑΤΕ ΑΝΕΡΓΙΑ,ΦΤΩΧΕΙΑ,ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτα τα σουργελα,
    διαμαντω και δραγωνα,
    τα πιστεψαν,τα θαυμασαν,
    και τα ψηφισαν..
    ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΚΑΙ ΕΓΩ Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΤΛ ...
    ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΓΩ ? ΘΑ ΠΗΝΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
    ΚΑΙ ΕΠΙΔΗ ΑΥΤΟ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΜΥΑΛΟ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. για σενα 10.56 δεν υπαρχει ελπιδα..
    αντε να μεθυσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αντε να πασοκιστεις και να μεθυσεις
    επρεπε να του πεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. στη φωτογραφια βλεπω μια κοτα και ενα σκουλικι..
    το καλαμποκι που ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΦΡΑΓΚΟΦΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΦΡΑΓΚΑ. ΑΛΛΑ ΤΑ ΒΡΟΜΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΠΕΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΤΣΙ ΣΑΣ ΕΜΑΘΑΝ, ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΑΠΟΙΟΙ "ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ" ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΑΝ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ ΚΑΙ ΜΙΖΑΔΟΡΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑ ΘΕΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΩΡΑ ΒΡΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΚΡΥΒΕΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΗΤΕ .ΠΟΤΕ ΒΟΥΔΑΣ ΠΟΤΕ ΚΟΥΔΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εχει δικιο ο κυριος ! Οι μορφωμενοι μας κυβερνουν,!
    Ουτε οι οικοδομοι ουτε οι μεροκαματιαριδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΝΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. OLA TA GAMHMENA PALIOKOYMOYNIA EDW MAZEFTIKAN?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΧΡΥΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΤΩΝ ΜΑΜΑΔΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. OYTE O LOYKANIKOS DEN SE "PHDAEI" MORH SKROFA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΣΕΝΑ 6 Φεβ 2012 11:10:00 π.μ.

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

    ΤΗ ΦΑΓΑΤΕ ΤΗ ΞΟΔΕΨΑΤΕ

    ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΠΟΙΟΙ "ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ" μωρέ,

    τάβλι παίζαν στα καφενεια του χωριου των, καμια προικα αναζητουσαν στα ράφια των νοικοκυραίων,

    οσπου ηρθε ο Ανδρέας, και λαδωσαν το αντεράκι τους οι τυχοδιωκτες,

    Ακου μορφωμενοι!

    Τωρα βεβαια το παιζουν ΝΔημοκρατες, αλλα τι να περιμενεις απο χαμενα κορμια

    Δασκαλοι παπαδες καθηγηταδες μηχανικοι δικηγοροι συμβολαιογραφοι φαρμακοποιοι,

    Η ΣΑΡΑ ΚΑΙ ΜΑΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΠΑΣΟΚ 2 ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΔΡΑΓΩΝΑ ΡΕΠΟΥΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. βλεπω μια ταραχη μεταξυ των πασοκων..
    μιαν απελπισια..
    αλληλοκατηγοριες,γκρινιες,φωνες..
    γιατι αγορινες μου;
    σας ειπαν ψεματα χρυσα μου;
    η βλακεια και η αμορφωσια σας,
    τα 45% που δινατε στους νταβατζηδες σας,
    εχουν και ενα τιμημα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το τίμημα είναι ο Κοθβέλης...τι να περιμένει κανείς με τόση βλακεία και αμορφωσιά???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτή η γυφτογκόμενα δίπλα στη δραγώνα ποιά είναι, ρε σεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. πΑΣΟΚ
    η δΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗς
    ΑΦΟΥ ΒΑΣΤΑΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑεΥΗ μΠΠΟΤΣΑΡΗ ΣΤΗΝ ασπαιτε ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΚΛΟΓΗ ΤΗς
    εΝΩ ΕΧΕΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙ εδε ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙΟ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΗΛΟ ΕΠΙΚΑΛΥΨΕΙς ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΚΛΟΙΝΩς ΑΛΑΞΟΚΟΛΙΕς

    αλλαξε ο κολλιεσ και εγινε βραχιολι
    πασοκοι@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ειδηση

    στην τροικα και στους τραπεζιτες εχει κανει μηνυση
    ο δρ Κουτσουκο
    και εχει σχηματιστει η Π.2399 δικογραφια

    γιατι το πρεσσ σιωπα την μηνυση του δοκτωρα?

    Γιαννης πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ρε Γιάννη πασόκ(!!!!!!!!!!!) μήπως σε γαμάει ο δρ κουτστούκος;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. α ρε κουφάλες ερχετε η ωρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ


    ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ

    ΟΛΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΕΠΙ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ!

    ΚΙ ΟΜΩΣ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΠΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΕΡΙΑ!

    ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΟΡΤΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΥΝΟΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
    Κρατήστε τα μαλλιά σας για να μην πέσουν! Η Διαμαντοπούλου αλληθωρίζει προς Κουβέλη μεριά! Δεν ήταν τυχαίες οι δηλώσεις της το Σαββατοκύριακο πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διαλυθεί. Η Άννα Διαμαντοπούλου όπως είμαστε σε θέση να... ΤΗΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑ @@ ΜΑΣ


    νΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση