GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Είναι όλοι Έλληνες»...

Toυ Κώστα Γιαννακίδη Τα αντικείμενα που εκλάπησαν από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελούν όλα μαζί - και το καθένα ξεχωριστά - έ...

Toυ Κώστα Γιαννακίδη

Τα αντικείμενα που εκλάπησαν από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελούν όλα μαζί - και το καθένα ξεχωριστά - έναν από τους λόγους που επέτρεψαν σε αυτό το κράτος να γεννηθεί. Η ανάγνωση των αρχαίων κλασσικών και ο φιλελληνισμός του ύστερου 17ου αιώνα καλλιέργησαν πολιτικά ερείσματα υπέρ των επαναστατημένων Ελλήνων. Στη διάδοση του ελληνικού πνεύματος ο ρόλος των Γάλλων και των Γερμανών ήταν κομβικός, αλλά αυτή η συζήτηση ας γίνει  στο τέλος της βραδιάς, όταν πέφτουν στο τραπέζι τα περί πολιτιστικής οφειλής που ισούται με...
 συγκεκριμένο ποσό δισεκατομμυρίων ευρώ... Συμφωνούμε, η Ελλάδα δεν θα πατούσε στα πόδια της αν δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των σημερινών δανειστών της. Και εκείνοι δεν επρόκειτο να συγκινηθούν αν η κοινή γνώμη της εποχής δεν αναδείκνυε το αρχαιοελληνικό σε μόδα.
Η χώρα  άργησε να ξαναγίνει μόδα, έπρεπε να περάσουν 150 χρόνια για να κάνει  ασπρόμαυρα εξώφυλλα. Στη δεκαετία του '60  ήταν lifestyle. Πουλούσε ιστορία, τουρισμό, παρθένες ακρογιαλιές, αγνό φαγητό, σταρ, συνθέτες, τραγουδιστές, εραστές. Βέβαια τα χρήματα που έβγαλε χρησιμοποιήθηκαν για να αλλοιώσουν την ιστορία, να βρομίσουν τον τουρισμό και να μπαζώσουν τις παραλίες, και να παχύνουν τους εραστές, αλλά ούτε αυτό μας απασχολεί τώρα. Μάλιστα αυτό το ρεύμα κεφαλαιοποιήθηκε με ένα ισχυρό κύμα ευρωπαϊκής συμπαράστασης στην αντιδιδακτορική δράση.
Ακούγεται περίεργο, αλλά η Ελλάδα έχει και πάλι την ευκαιρία να προσθέσει μερικές θετικές ψηφίδες στην αρνητική εικόνα που εκπέμπει διεθνώς. Η πρωτοβουλία We are all Greeks επιδιώκει να βγάλει ανθρώπους στο δρόμο στις μεγάλες δυτικές πρωτεύουσες. Το σχέδιο λέει ότι σήμερα (Σάββατο 18/2) στις 14.00, τοπική ώρα, οι άνθρωποι θα συγκεντρωθούν να διαδηλώσουν υπέρ της Ελλάδας, καταγγέλλοντας τη σκληρότητα που επιδεικνύουν οι δανειστές προς τη χώρα. Λογικά δεν θα μετρήσουμε πολλά πανό. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες θα προέρχονται από κινήσεις αριστερού προσανατολισμού. Όμως είναι τα πρώτα θραύσματα στο τζάμι που έχει τοποθετηθεί ανάμεσα σε μας και στην Ευρώπη.
Στην αρχή ήθελαν όλοι να μας στείλουν στο διάολο. Τώρα υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν τα πράγματα αλλιώς. Είναι λίγοι. Γίνονται όλο και περισσότεροι. Άγνωστο αν θα γίνουν ρεύμα ή ισχυρή τάση, όμως δεν αποκλείεται το ελληνικό ζήτημα να εξελιχθεί σε μία μικρή παράμετρο εκλογικής συμπεριφοράς. Έχει συμβεί παλαιότερα και με άλλους - Κούρδους, Παλαιστίνιους, πρώην Σοβιετικούς και Γιουγκοσλάβους. Τώρα μπορεί να είναι η σειρά μας και μάλιστα με καλύτερους όρους. Τις άλλες φορές το αίτημα είχε να κάνει με ελευθερία, ήταν λίγο ως πολύ έξω από την ατζέντα του Ευρωπαίου. Η ελληνική περίπτωση βάζει άλλα θέματα στη συζήτηση, μέχρι που σώζει και τα προοδευτικά προσχήματα. Γίνεται να τα αξιοποιήσουμε όλα αυτά; Δεν ξέρω. Αλλά ακόμα και αν γινόταν, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε.

O Aντριάνο Τσελεντάνο στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο μίλησε για την Ελλάδα: «Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί επιβάλλουν στην Ελλάδα να αγοράσουν τα νέα οπλικά τους συστήματα και τα καινουρια πολεμικά τους πλοία, προκειμένου να επιτύχει το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Αυτό θέλουμε, λοιπόν, μια Ευρώπη κυνική και οπλισμένη σαν αστακό;» Ακούστε και το υπέροχο τραγούδι. «Είμαστε στα χέρια, στο έλεος παράλογων κυβερνώντων, είμαστε στο έλεος της χειρότερης μορφής ζωής.»

3 σχόλια

  1. Πολλά ερωτηματικά για την μεγάλη κλοπή στα Ολύμπια.
    Η παραίτηση δεν με ικανοποιεί.
    Όσον αφορά τους υπαλλήλους έχω να πώ πρώτοι στις απεργίες για να μην θιγούν τα δικαιώματά τους.
    Το σωματείο τι έκανε?
    Δεν είχε διαπιστώσει την ελλειπή φρούριση?
    Ο/η υπάλληλος και κάθε άλλος εκεί αρμόδιος τι έκανε προληπτικά?
    Ο προιστάμενος του Μουσείου το πιο απλό έπρεπε να είχε κάνει. Τουλάχιστον από την στιγμή που απενεργοποιείται ο συναγερμός έπρεπε να υπήρχε παρατηρητής στις κάμερες ασφαλείας, ο οποίος αμέσως θα ενεργοποιούσε τον συναγερμό, με ΑΜΕΣΗ ειδοποίηση της Αστυνομίας.
    Απλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η παραίτηση δεν με ικανοποιεί.

    Mη μου το λες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση