GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Αδράνεια και Αμετροέπεια: η Περίπτωση του κ. Παπούλια"...

Του Δημήτρη Κατσούδα * Είναι γεγονός ότι ο ελληνικός λαός χαίρεται να ακούει τον Πρόεδρό του να τοποθετείται με σαφήνεια τις δύσκολες αυτέ...


Είναι γεγονός ότι ο ελληνικός λαός χαίρεται να ακούει τον Πρόεδρό του να τοποθετείται με σαφήνεια τις δύσκολες αυτές ώρες που περνάει, έστω και αν εκείνος δεν το έπραττε πάντα, περιοριζόμενος συνήθως σε κοινοτοπίες, ούτε το έπραξε από την α ρ χ ή της κρίσης.
Την Τετάρτη το βράδυ, όμως, πολλοί υπεύθυνοι ´Ελληνες τον άκουσαν να τοποθετείται με δριμύτητα εναντίον του κ. Σόιμπλε, αφ´ ενός, αλλά και εναντίον δύο...
κρατών της Ε.Ε.: «Ποιά είναι η Ολλανδία»; και «Ποιά είναι η Φινλανδία»; Έτσι είπε!
Θεωρώ ότι, όσο και αν τα λόγια αυτά εκφράζουν την λαϊκή αγανάκτηση, υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, παραβιάζουν τις αρχές της σώφρονος διπλωματίας και δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδος με σημαντικούς της εταίρους στα πλαίσια της Ε.Ε.-και μάλιστα στην πιο κρίσιμη στιγμή για την χώρα.
Είναι αδιανόητο για τον αρχηγό του ελληνικού κράτους να τοποθετείται με τέτοια απαξιωτική γενίκευση έναντι φίλων συμμαχικών κρατών-και ολόκληρων λαών!
Μπορεί να καυτηριάσει, αν το επιθυμεί (και αφού προηγηθεί συνεννόηση με το υπουργείο των Εξωτερικών), συγκεκριμένες πράξεις, ή δηλώσεις, προερχόμενες από κυβερνητικά ή άλλα στελέχη των χωρών αυτών και από τα εκεί ΜΜΕ.
Αλλά η απαξίωση ολόκληρων λαών και κρατών-μελών της Ε.Ε. από την κεφαλή ενός κράτους-μέλους, ας το πούμε ξεκάθαρα, ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΑΔΕΚΤΗ-και επιπλέον δυσκολεύει την Ελλάδα, που περνάει δύσκολες ώρες.
«Ποιά είναι η Ολλανδία»; ! Ας θυμηθεί ο κ. Πρόεδρος ότι η Ολλανδία είναι η δεύτερη πιο πετυχημένη οικονομικά χώρα της Ε.Ε.- με εξαγωγές πολλαπλάσιες εκείνων της Ελλάδος!
Μια χώρα της οποίας η τέχνη- και ιδίως η ζωγραφική (Ρούμπενς, Βαν Ντάϊκ κλπ)- την κατατάσσει στην κορυφή της παγκόσμιας καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Μια χώρα-σύμμαχός μας στον β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Μια χώρα που «πολέμησε» όσο λίγες την δικτατορία των συνταγματαρχών, όταν οι ΗΠΑ π.χ τους κολάκευαν.
Μια χώρα όπου επικρατεί η ελευθερία και ανθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου το κράτος σέβεται τον πολίτη και εκείνος, με τη σειρά του, το κράτος σε βαθμό απλησίαστο για την χώρα μας.
Αντίστοιχα λόγια μπορούμε να πούμε και για την Φινλανδία (ξεχνάει τον Sibelius ο φιλόμουσος κ. Πρόεδρος;) η οποία, επιπλέον, προέβαλλε απίστευτα σθεναρή αντίσταση εναντίον της σοβιετικής τυραννίας η οποία επεχείρησε να την υποδουλώσει, ένα έπος που η παλιά συμπάθεια του κ. Παπούλια για την Σοβιετική Ένωση και για άλλα παρόμοια καθεστώτα (βλ. Λιβύη) δεν μπορεί να αμαυρώνει μόνο και μόνο διότι κάποιος, ή κάποιοι, αξιωματούχοι της Φινλανδίας "μας αδικούν"!
Κατά την θητεία του ως Προέδρου ο κ. Παπούλιας, εντός του πλαισίου των καθηκόντων του, δεν υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος, ίσως και λόγω της ηλικίας του.
Ο αριθμός των επισήμων επισκέψεών του σε χώρες-κλειδιά για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος είναι π.χ. το ένα δέκατο της αντίστοιχης δραστηριότητας του Τούρκου Προέδρου, ίσως και πολύ λιγότερο.
Από όλα αυτά δεν ωφεληθήκαμε, βέβαια, ως χώρα αλλά δεν πάθαμε και κανένα ιδιαίτερο "κακό" (διαφορετική άποψη έχω για την θητεία του νυν Προέδρου ως υπουργού Εξωτερικών, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Ας μην προσθέτει λοιπόν ο κ. Παπούλιας τώρα, άκριτα και χάριν λαϊκισμού, την επικινδυνότητα στην αδράνεια.
Αυτό, στην θέση που κατέχει, απλώς δεν επιτρέπεται. Βλάπτει την Ελλάδα.
Δεν επιτρέπεται, όπως είπαμε, η απαξίωση ολόκληρων ΛΑΩΝ και κρατών επειδή δεν μας αρέσουν 2-3 δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησής τους.
Ως παλιός αντιστασιακός ο κ. Παπούλιας ας καυτηριάσει όποιον ξένο αξιωματούχο θέλει, αφού πρώτα συμβουλευθεί το ΥΠΕΞ, αλλά ας σεβαστεί τουλάχιστον τον Ολλανδικό και τον Φινλανδικό λαό, που ο ηρωισμός του έναντι των πανίσχυρων στρατευμάτων της Σοβιετικής τυραννίας έγινε παροιμιώδης.
Τα ανωτέρω σχόλια κατέστησαν απολύτως αναγκαία επειδή ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερέβη, όπως ήδη ελέχθη, επικινδύνως τα εσκαμμένα. Σεβόμαστε τόσο το πρόσωπο όσο και τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά, ακριβώς επειδή ζούμε σε δημοκρατία, ουδείς βρίσκεται υπεράνω κριτικής. "Φίλος μεν Πλάτων φιλτάτη δε η αλήθεια"...

*Ο Δημήτρης Κατσούδας είναι Επιστημονικός Δ/ντής του “forum για την Ελλάδα” και τέως γ.γ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ.

12 σχόλια

  1. Δεν ξέρω τι έβαλ τα αφεντικά του να πεί. Ξέρω όμως πολύ καλά τι απάντησε η άλλη (θιγόμενη) πλευρά.

    Και ήταν η τέλεια απάντηση.....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παπούλια ζείς?
    Άϊντε πάνε νίψου, κι έλα να σου πούμε τί έγινε τα τελειταία 2,5 χρόνια!!
    Όταν ο ολίγιστος γυρνούσε ανα τας Ευρώπας και έλεγε οτι κυβερνά (τον κακό του τον φλάρο, αφού δεν είναι ικανός να κυβερνήσει ούτε το βρακί του) έθνος διευθαρμένων, εσύ πού ήσουν Κάρολε???

    "Αντι-Κουϊσλινγκ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντάρτικο πόλεων η μόνη λύση .
    Πάρτε την κάλπη στο χέρι
    στήστε τους καρτέρι
    βάλτε τους χέρι στο καλομέρι
    και στις επόμενες εκλογές
    κάντε τους το χουνέρι
    εξαφανίστε τα σκουλήκια
    που έφεραν στην Ελλάδα
    την Τρόικα , το Δ.Ν.Τ , την Γερμανία
    την μιζέρια και τον εξευτελισμό στην Ελλάδα .
    Ψηφίστε κατά….βούληση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΚΑΤΣΟΥΔΑ.
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.
    ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΦΙΛΤΑΤΗ ΕΧΩΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ" ΣΧΟΛΙΑΖΩ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣ ΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ.
    ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΚΑΝΕ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ, ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ
    "ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΚΑΚΟΥΣ" ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
    ΜΗΝ ΕΚΠΛΗΣΣΕΣΘΕ.
    ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΩΝ, ΒΙΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ.
    ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΝΑΣ ΚΟΙΝΟΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ ΕΙΝΑΙ.
    ΟΝΤΩΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ ΤΟΥ.
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΝ.
    ΚΑΙ ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ "ΚΑΠΟΙΟΣ" ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νέα Σεισάχθεια 2010: Η μόνη διέξοδος… στα οικονομικά αδιέξοδα, σήμερα! ....από τον Δρ Κουτσούκο


    Δρ Κουτσούκος, επιστημονικά βλαμμένος, καμαρώνει για την ανοησία του γράφοντας ανόητα σχόλια στο Πρεσσ με διάφορα ψευδώνυμα τάχα μου πιστών οπαδών του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά πιο σιγά...ο παππούς κοιμάται!

    www.φίμωτρο.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σκούρο μπλέ, προς το... μαύρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΕΩΣ Γ.Γ. ΠΟΤΕ? ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ? ΤΟΤΕ ΟΛΑ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και συ τώρα ρε Κατσούδα, τι κάνεις, βγαίνεις και μαλώνεις τον Πρόεδρο; Είσαι σοβαρός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η απάντηση έχει δοθεί, μάλλον παράκουσε ο δανειστής του κολόσπιτου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κατσούδα,
    Αν είχε λίγο πετσί απάνω του ο γέροντας και το κυριώτερο αν ήξερε απο άνδρες θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί του αξιώματός του και όχι να ανέχεται να τον παίζει "γιο-γιο" ενα κολόπαιδο μαζί με τους θεσμούς που υποτίθεται οτι αντιπροσωπεύει, ωστε να τον διευκολύνει να πάει σε εκλογές.

    Αν είχε τότε φερθεί απλώς αντρίκια (γάμα τον πατριωτισμό) κανείς μας σήμερα δεν θα είχε μάθει τις λεξεις "τρόΐκα και μνημόνιο".
    Και ενα "ξού-ξού" που φωνάζει κάπου κάπου στούς Τούρκους δεν τον κάνει κινούμενος απο πατριωτισμό ούτε απο υπερηφάνεια αλλά για να δικαιολογήση τον μισθό του στην εταιρεία.

    Το σύνταγμα του προσφέρει δυνατότητες πολλές αλλά για να μην πικράνει του φίλου του τον γιό δεν έχει εξασκήσει ποτέ καμία.
    π.χ.
    Με ποιό δικαίωμα, χωρίς την θεώρηση απο την Βουλή, χωρίς την συνυπογραφή και συγκατάθεσή του, ως ανώτατου άρχοντα του κράτους, εξουσιοδότησε ή επέτρεψε σε πρωθυπουργό και σε εναν υπουργό οικονομικών να εμπορευθούν την τύχη της χώρας που υποτίθεται οτι ηγείται;

    Αυτό όχι απλώς ονομάζεται, είναι ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!

    --Βόγλης ο Κηφισεύς (Πεντέλη μεριά)

    υ.γ.
    Όπως τα λέμε να του τα γράψεις,
    όπως τα λέμε να του τα πεις . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΜΑ ΚΑΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ?
    ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ?
    ΤΟΤΕ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΑΙ ?
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΟΥΤΕ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ. ΣΗΚΩΘΗΞΕ ΚΙ ΕΦΥΓΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ. ΕΤΟΥΤΟΣ ΕΔΩ ΤΙ ΚΑΝΕΙ?
    ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ?
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

    ΥΓ: ΟΝΤΩΣ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση