GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΚΤ: Η κρίση έφερε πανευρωπαϊκή πιστωτική σύσφιξη...

Από το  banksnews.gr Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης έχει οδηγήσει σε σοβαρότατη πιστωτική σύσφιξη ολόκληρη την Ευρώπη καθώς οι τράπεζες επιβά...

Από το banksnews.gr

Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης έχει οδηγήσει σε σοβαρότατη πιστωτική σύσφιξη ολόκληρη την Ευρώπη καθώς οι τράπεζες επιβάλλουν όλο και πιο σκληρούς όρους δανεισμού και η ζήτηση για νέες χορηγήσεις από επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώνεται. Αυτό προκύπτει από την τριμηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία...
διεξήχθη στο διάστημα μεταξύ 19 Δεκεμβρίου 2011 και 9 Ιανουαρίου 2012.
Η αδύναμη θέση των τραπεζών και οι ανησυχίες για το μέλλον της Ευρωζώνης έχουν οδηγήσει σε μια επιθετική σύσφιξη των κανόνων δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αντιστοίχως όμως έχει μειωθεί και η ζήτηση για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με σκοπό την υλοποίηση επενδύσεων. Η εικόνα αυτή αφορά μάλιστα ολόκληρη την Ευρώπη, με μία μόνο χώρα που διασώζεται πανηγυρικά και που είναι, βέβαια, η Γερμανία.
Η έκθεση της ΕΚΤ υποδεικνύει επίσης ότι η έκτακτη χορήγηση 3ετούς φτηνής ρευστότητας ύψους 489 δις ευρώ προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα του μηνός Δεκεμβρίου δεν πέρασε στην πραγματική οικονομία, ούτε κατάφερε να αποτρέψει την συρρίκνωση του τραπεζικού δανεισμού η οποία θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρωζώνης. Εκφράζεται όμως η ελπίδα ότι οι επιπτώσεις της πιστωτικής χαλάρωσης … αλά ευρωπαϊκά της κεντρικής τράπεζας ίσως να μην έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στην οικονομία και επισημαίνεται ότι η σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών που διαπιστώνεται δεν είναι τόσο σοβαρή όσο ήταν μετά την κατάρρευση των Lehman Brothers το 2008.
Να θυμηθούμε ότι την περασμένη εβδομάδα στο Νταβός ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θριαμβολογούσε τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα με τις κινήσεις της απέτρεψε ‘ένα μεγάλο, μεγάλο πιστωτικό κραχ’. Η προσοχή εστιάζεται πάντως πλέον στη δεύτερη προσφορά 3τούς φτηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ που θα γίνει τον Φεβρουάριο με τις εκτιμήσεις πολλών τραπεζικών στελεχών να λένε ότι η ζήτηση θα φτάσει το 1 τρις ευρώ.
Η πιστωτική σύσφιξη ενισχύει συν τοις άλλοις και το επιχείρημα για περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ. Αλλά η γενική προσδοκία είναι ότι η ΕΚΤ θα περιμένει ως το Μάρτιο για να προχωρήσει σε νέα μείωση του επιτοκίου της, ιδίως από τη στιγμή που ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παρέμενε αμετάβλητος Δεκέμβριο και Ιανουάριο στο 2.7%. Ως γνωστόν η ΕΚΤ έχει στόχο να κρατήσει τον ετήσιο πληθωρισμό κάτω αλλά κοντά στο 2%. Τα νέα στοιχεία για το δείκτη υπευθύνων προμηθειών PMI για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης που ανακοινώθηκαν χτες έδειξαν ότι ο ρυθμός της πιστωτικής σύσφιξης περιορίσθηκε τον Ιανουάριο – κι αυτό ισχύει και στην Ιταλία και την Ισπανία – αλλά και πως η γερμανική βιομηχανία επέστρεψε στην ανάπτυξη.
Κατά την έκθεση της ΕΚΤ ο Δεκέμβριος ήταν ο χειρότερος σε επίπεδο πιστωτικής σύσφιξης σε ό,τι αφορά τον εταιρικό δανεισμό από το 2003 που η ΕΚΤ άρχισε να κρατάει στοιχεία.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι «οι συμμετέχοντες στην έρευνα απέδωσαν τη δραστική ενίσχυση της σύσφιξης των πιστωτικών προτύπων στον αντίξοο συνδυασμό των αδύναμων οικονομικών προοπτικών και της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης η οποία συνεχίζει να υπονομεύει τη χρηματοπιστωτική θέση του τραπεζικού τομέα». Στην έκθεση προστίθεται: «Η κυριαρχία της σύσφιξης εμφανίζεται σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Γερμανίας».
Ο αριθμός των τραπεζών που ανέφεραν σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών για τις εταιρείες έναντι εκείνων που ανέφεραν χαλάρωση αυξήθηκε από το 16% της προηγούμενης έκθεσης του Οκτωβρίου σε 35% το Δεκέμβριο και είναι ο υψηλότερος από τον Απρίλιο του 2009. Οι όροι δανεισμού έχουν σκληρύνει πρωτίστως για τα μακροπρόθεσμα δάνεια.
Πολλές ήταν οι τράπεζες που ανέφεραν ότι η μείωση της ζήτησης για εταιρικά δάνεια οφείλεται πρωτίστως σε σημαντική υποχώρηση των εταιρικών επενδυτικών σχεδίων και δευτερευόντως στη μείωση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών. Πρόσθεσαν επίσης ότι αναμένεται περαιτέρω σημαντική μείωση της ζήτησης εταιρικών δανείων μέσα στους πρώτους μήνες του 2012.
Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια προς τα νοικοκυριά, η έκθεση της ΕΚΤ ανέφερε ότι οι τράπεζες που έκαναν λόγο για σύσφιξη των πιστωτικών κανόνων αυξήθηκαν από 18% τον Οκτώβριο σε 29% το Δεκέμβριο – κι εδώ είχαμε το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2009. Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια κατέγραψε περαιτέρω μείωση με τον αριθμό των τραπεζών που ανέφεραν πτώση έναντι εκείνων που ανέφεραν αύξηση να μεγαλώνει από το 24% του περασμένου Οκτωβρίου σε 27%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση