GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διαφωνία, έναντι της αποχώρησης…και της αφοσίωσης!

Γράφει η Μεταξία Τριανταφύλλου αποκλειστικά στο PRESS-GR Ο Gunnar Hering περιγράφοντας την κατάσταση στην Ελλάδα του 1900 σημειώνει: «Τα ...

Γράφει η Μεταξία Τριανταφύλλου
αποκλειστικά στο PRESS-GR

Ο Gunnar Hering περιγράφοντας την κατάσταση στην Ελλάδα του 1900 σημειώνει: «Τα στελέχη των κομμάτων είχαν διαγνώσει τα πιεστικά προβλήματα, και οπωσδήποτε το χάσμα μεταξύ της προσδοκίας για ταχύρυθμη δράση από τη μια και των στρατηγικών μακροπρόθεσμης απόδοσης από την άλλη είχε αντικειμενικά αίτια˙ μόνο δημαγωγικά συνθήματα θα μπορούσαν να το γεφυρώσουν. Η αυξανόμενη ανυπομονησία της κοινής γνώμης διευκόλυνε τη διάδοση του σκοταδιστικού μύθου ότι δεν...
ήταν οι δομές και τα αντικειμενικά δεδομένα αλλά μόνο η ανικανότητα των πολιτικών που δημιουργούσε τα προβλήματα τα οποία ταλάνιζαν τη χώρα. Από την άλλη, τα κόμματα δεν μπορούσαν να μεταδώσουν πειστικά την αναγκαιότητα για μακροπρόθεσμα προγράμματα και σκόνταφταν στην πρακτική πολιτική σε ένα σωρό εμπόδια˙ η μοιραία εντύπωση της ανικανότητας επιβαλλόταν σχεδόν εκ των πραγμάτων».
Σήμερα, 112 περίπου χρόνια μετά, θα διαπιστώσει κανείς στην περιγραφή του Hering μια φωτογραφία της Ελλάδας του 2012 … της Ελλάδας που οι δυνάμεις της δημαγωγίας και του λαϊκισμού προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να διευρύνουν τον «σκοταδιστικό μύθο» της κοινής γνώμης, με απώτερο σκοπό την μεγιστοποίηση του κέρδους τους, που δεν είναι άλλο από την μεγιστοποίηση της εκλογικής τους επιρροής.
Οι οπαδοί αυτοί του σκοταδισμού επιλέγουν τον εύκολο δρόμο της «αποχώρησης», - που κατά Hirschman αποτελεί κυρίως μια οικονομική επιλογή, στην οποία κυριαρχεί το ιδιωτικό συμφέρον, που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλο από την μεγιστοποίηση του εκλογικού τους οφέλους, - έναντι της «διαφωνίας» και της «αφοσίωσης». Με την πρώτη να αποτελεί μια πολιτική επιλογή, μια επιλογή κυριαρχίας του συλλογικού συμφέροντος, έναντι του ιδιωτικού.
Δεν θα θέλαμε κανείς να δηλώσει την «αφοσίωση» του σε ένα πολιτικό σύστημα που επί δεκαετίες πορεύτηκε με γνώμονα το βραχύ μικροπολιτικό συμφέρον, στο όνομα του οποίου, οποιαδήποτε προσπάθεια για αλλαγή και μεταρρυθμίσεις έπεσε στο κενό. Με το σύνολο της αντιπολίτευσης, αλλά και μερίδα της εκάστοτε συμπολίτευσης να επιλέγει τον εύκολο δρόμο της «αποχώρησης» από οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, κλείνοντας το μάτι στα συντεχνιακά συμφέροντα και την εκλογική πελατείας της και οδηγώντας την χώρα στο σημείο μηδέν.
Παρόλα αυτά οι «μηδενιστές» - λαϊκιστές αυτοί δεν πήραν το μάθημα τους και ακόμη και σήμερα που πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε κάτι δυσάρεστο και σε κάτι καταστροφικό. Επιλέγουν το καταστροφικό, επιλέγουν την εύκολη επιλογή της αποχώρησης, της «αποχώρησης» από το ευρωπαϊκό όνειρο, της αποχώρησης από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, με καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο σχεδόν του ελληνικού πληθυσμού, που θα κληθεί για αρκετές δεκαετίες να ζήσει σε μια οικονομία – κοινωνία των ελλείψεων.
Χωρίς να υπολογίζουν το κόστος μιας συντεταγμένης χρεοκοπίας της χώρας, φαντασιώνονται ότι η Ελλάδα μπορεί να ζήσει και να ευημερήσει εκτός της ζώνης του ευρώ, εκτός της Ευρώπης, εκτός του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και με υπερηφάνεια να προχωρήσει…. Όμως παραβλέπουν ότι αυτά τα εξωπραγματικά και μεγαλομανή οράματα τους, περί δήθεν υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας των Ελλήνων, δεν μπορούν να θρέψουν τους Έλληνες, δεν μπορούν να τους μορφώσουν, δεν μπορούν να τους θεραπεύσουν, δεν μπορούν να τους οδηγήσουν στην ευημερία. Αν αυτό δεν είναι η χειρότερη προδοσία προς την χώρα τους, τότε τι είναι προδοσία; Ακόμη και οι πλέον παράτολμοι υπολογισμοί μερικές φορές προδίδουν πολύ λιγότερο από τα εξωπραγματικά οράματα και την μεγαλομανία κάποιων.
Σήμερα, η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου έχει μια και μόνο επιλογή: ΤΗΝ ΔΙΑΦΩΝΙΑ, που συνεπάγεται από την μια πλευρά την ρήξη με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και από την άλλη την ρήξη με τις δυνάμεις του λαϊκισμού που προτάσσουν την «αποχώρηση», που δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο εκτός από τα ιδιωτικά - εκλογικά τους συμφέροντα.

16 σχόλια

  1. χρεωκοπια
    δραχμη
    δημευσεις περιουσιων
    φορολογια των φραγκατων
    ποτε πια νδ-πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΤΩΝ ΜΠΑΤΣΩΝ

    Ο ΜΠΑΤΣΟΣ ΦΙΛΟΣ ΔΕΜΝ ΠΙΑΝΕΤΑΙ

    Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των εκπροσώπων της τρόικας ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, καταγγέλλοντας σωρεία παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας, όπως είναι «η εκβίαση, η συγκεκαλυμμένη προώθηση κατάργησης ή συρρίκνωσης του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και της εθνικής κυριαρχίας, η προσβολή άλλων ουσιωδών εννόμων αγαθών του ελληνικού λαού κ.λπ.».

    ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΤΟΚΥΛΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΣΜΟ ΚΑΙ ΡΙΞΑΝΕ ΤΟΝΝΟΥΣ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ

    ΑΣΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πασοκ


    Ο Σαμαρας κανει Εθνικο Σωτηρα τον Γιωργο!
    Το Πασοκ δια χειρος Σαμαρα ξαναμπαινει στο πολιτικο παιχνιδι!

    Τρελλαθηκαν οι δεξιοι που βριζαν τον Γιωργο για το Μνημονιο και τωρα πανε και ψηφιζουν το Μημονιο

    Την μεγαλυτερη κολοτουμποα της ζωης του εκανε ο Σαμαρας ο ανθρωπος της ΣΙΑ στην Ελλαδα

    Ο Σαμαρας εχει βγαλει το ιδιο σχολειο ΣΙΑ με τον δικτατορα Παπαδοπουλο και ειναι ετοιμος να πουλησει τα παντα.

    Σε αυτη την στροφη του Σαμαρα οφειλειται εν μερει και η βιαιοτητα των ΜΑΤ εναντιον των πολιτων... που πριν λίγο διαδηλωναν μαζι κατα του μνημονιου του Γιωργου

    Αλλα οι πορνες και τα ματ πληρωνονται και πανε παναντα με τον εκαστοτε ισχυρο!

    Πασοκοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

    ΜΠΑΤΣΟΝΙΑ ΧΑΦΙΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΚΑΙΝΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    ΣΕ ΣΤΥΛ
    ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΠΙ ΑΛΕΞΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ.

    ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

    ΝΤΡΟΠΗ

    ΑΘΗΝΑΙΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΜΠΑΤΣΟΣ ΚΑΙ ΜΕ 500 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΘΑ ΒΑΡΑΕΙ....ΔΕΝ ΜΑΣΑΕΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σχέδιο Προμηθέας το οποίο ήταν σχέδιο του ΝΑΤΟ ειδικά για περιπτώσεις σοβαρών εσωτερικών διαταραχών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

    ΜΠΑΤΣΟΝΙΑ ΧΑΦΙΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΚΑΙΝΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    ΣΕ ΣΤΥΛ
    ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΠΙ ΑΛΕΞΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ.

    ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

    To σχέδιο Προμηθέας ήταν σχέδιο του ΝΑΤΟ ειδικά για περιπτώσεις σοβαρών εσωτερικών διαταραχών


    ΝΤΡΟΠΗ

    ΑΘΗΝΑΙΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΛΑΚΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΛΗΟΤΟΜΑΡΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. O ΙΔΕΑ και το σχέδιο Προμηθέας

    Αυτή ακριβώς η χρονική συγκυρία είναι από τις σημαντικότερες εκείνης της περιόδου. Ο ΙΔΕΑ (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών) ήταν μία παράνομη στρατιωτική οργάνωση εντός του Στρατού στην οποία δρούσε και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, υφιστάμενος του στρατηγού Νάτσικα. Ο προαναφερθείς επιχειρηματίας, στενά συνδεδεμένος με την CIA ανήσυχος για τα συμφέροντά του, και φοβούμενος τις συνεχόμενες «σοσιαλιστικές» μεταρρυθμίσεις του Παπανδρέου, υπονόμευσε την κυβέρνηση της Ενώσεως Κέντρου. (Την σύνδεση με την CIA έχει παραδεχθεί και αποκαλύψει ο ίδιος ο Τομ Πάπας σε συνέντευξή του στον Φρέντυ Γερμανό).

    Ξημερώματα 21ης Απριλίου 1967, το σχέδιο Προμηθεύς (κινητοποίηση Στρατού σε περίπτωση εισβολής Σοβιετικών στρατευμάτων σε ελληνικό έδαφος) ενεργοποιείται με απόλυτη επιτυχία. Αρχικά 100 τεθωρακισμένα στην Αττική, καταλαμβάνουν το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, εν συνεχεία οι τάξεις του Στρατού ενεργοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και οι συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Μακαρέζος και ο ταξίαρχος Στυλιανός Πατακός, καταλαμβάνουν πραξικοπηματικά την εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 12 Φεβ 2012 9:35:00 μ.μ.
    TA ANARXOKOUMOUNIA MPERDEUHS ME OLOUS AUTOUS POU 8ES NA MAS PAROUSIASEIS.SAS TROMAKSAN TA POSOSTA THS XRYSHS AUGHS
    RE AI KAI GAMHSOU KWLE!
    H PARAPLHROFOPISH STO MEGALEIO THS
    SALTA KAI GAMHSOU ALLH MIA FORA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η μεγαλύτερη προδοσία στη νεώτερη Ιστορία της Ελλάδας. Ποιος από τα 300 βόδια θυμήθηκε ότι σήμερα “κρεμάται επί ξύλου”. Αυτοί των οπίων οι γονείς και όποιοι άλλοι προδότες συγγενείς τους εγκιβωτίωσαν στις 12/2/1945, με τη συμφωνία της Βάρκιζας, την ελεύθερη Ελλάδα; Γιατί ξεχνάμε την Ιστορία; Νομίζετε πως τώρα πια είναι αρκετά τα κεριά και τα τουίτερ; Πώς στοχάστηκαν τότε και τους άρπαξαν τα όπλα και την τιμή τους, έτσι και τώρα με την προπαγάνδα και τις μελλίρητες “ιαχές”: “σας ευχαριστούμε ΜΜΕ, γιατί χωρίς εσας δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε…”, μας άφησαν άοπλους,ανυπόδητους,γυμνούς και εξευτελισμένους, όπως τότε να σφουγγίζουμε με την άκρη του μανικιού το κρυφό δάκρυ. Που είστε Στρατή, Αντώνη, Βαγγέλη, Κωστή, Βασίλη,Μιχάλη,Όλγα,Αναστασία και όλοι οι άλλοι; Πού; Μα δε θα λένε: Ήτανε σκοτεινοί καιροί. Θα λένε: Γιατί σωπαίνουν οι ποιητές τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΟΣΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΥΦΤΟΥΛΗΔΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΕ ΑΔΕΛΦΙΑ..ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΤΑΝ Η ΗΛΗΘΙΟΤΗΤΑ ΤΡΕΧΕΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΣΑΣ ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΣΑΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΡΘΙΟΣ ΠΑΡΑ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΣ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΥΤΣΑ ΣΤΟΝ ΚΩΛΟ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΛΑ ΠΡΩΤΑ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Seals ήρθαν στην Ελλάδα για να τους δείξουν 5 πράματα οι ΜΥΚ.
    OI MYK THA DEIKSOUN 5 PRAGMATA STA
    US SEALS;;
    PAS KALLA RE PARALYTE
    TOSO MALAKAS EISAI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. οι ιδιοι που ελεγαν
    λεφτα υπαρχουν
    οι ιδιοι λενε
    η χρεωκοπια ειναι καταστροφη..
    και οι ιδιοι ανθρωποι τους πιστευουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. όλοι αυτοι οι ξεφτυλισμενοι που κινδυνολογουν και μας οδηγουν στην εξαθλιωση θα καταδικαστουν για εσχάτη προδοσία! Η θανατική ποινή τους είναι κοντά!

    Η καταδική έρχεται βέβαια και για οποιονδήποτε πολίτη εεξακολουθεί να τους στηρίζει!

    Τέρμα τα ψέματα ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές επιλογές του και κανείς από δω και πέρα δε μπορεί να πει ότι εξαπατήθηκε. Οι μάσκες έπεσαν κι ο λαός ωφείλει ν αναλάβει τις ευθύνες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΜΠΑΤΣΟΝΙΑ ΧΑΦΙΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΚΑΙΝΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Sfigei o kolos sou ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση