GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δημόσιο και ανεργία...

Του Τάκη Μίχα Όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 1 εκ. άνεργοι. Όπως είναι επίσης γνωστό - παρ’ όλο που το κρύβουν επιμελώς οι α...

Όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 1 εκ. άνεργοι. Όπως είναι επίσης γνωστό - παρ’ όλο που το κρύβουν επιμελώς οι ανακοινώσεις της κρατικοδίαιτης ΕΛΣΤΑΤ - όλοι οι άνεργοι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Αντίθετα όλοι οι δημόσιοι και παραδημόσιοι υπάλληλοι (π.χ. εργαζόμενοι στα κρατικά ΜΜΕ) παραμένουν στις θέσεις τους ενώ οποιασδήποτε απόπειρα να μειωθεί έστω και απειροελάχιστα (π.χ. 15000) ο αριθμός τους αντιμετωπίζεται με υστερικές κραυγές από...
τα συνδικάτα και τους πολιτικούς τους πάτρωνες.
Το κυριότερο επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιούν οι βολεμένοι της στασιμότητας και του κρατισμού για να συνεχίσουν να διατηρούν στο απυρόβλητο τους κομματικούς στρατούς που λυμαίνονται το δημόσιο, είναι ότι η μείωση των απασχολουμένων στο δημόσιο και η ανάλογη μείωση των κρατικών δαπανών θα εντείνουν την ύφεση και την ανεργία. Δυστυχώς αυτή την άποψη φαίνεται να έχουν ενστερνιστεί και πολλοί αναλυτές που πιστεύουν ότι οι μαζικές απολύσεις στο δημόσιο απλά θα αυξήσουν τη συνολική ανεργία καθόσον στους άνεργους του ιδιωτικού τομέα απλά θα προστεθούν και οι άνεργοι του δημόσιου.
Τίποτα φυσικά δεν είναι πιο μακριά από την αλήθεια. Η μείωση των κομματικών στρατών θα σημάνει πρώτα απ όλα την κατάργηση των χιλιάδων ρυθμίσεων και αδειών που στραγγάλιζαν μεν τον ιδιωτικό τομέα αλλά έδιναν ένα λόγο ύπαρξης στους γραφειοκράτες. Αυτό με την σειρά του θα οδηγήσει σε μείωση της διαφθοράς που επιβάλλει ένα τεράστιο κόστος στους ιδιώτες: Oσο λιγότερες κρατικές άδειες και πιστοποιητικά απαιτούνται για την επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο μικρότερες οι πιθανότητες διαφθοράς. Τέλος η μείωση των κρατικών δαπανών και των δημοσίων υπαλλήλων θα δώσει την δυνατότητα στο κράτος να μειώσει τους φόρους κάτι που θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και φυσικά αύξηση της απασχόλησης.
Αυτές οι σκέψεις δεν είναι μόνο θεωρητικές. Επαληθεύονται αν εξετάσουμε την ανάκαμψη που έχει αρχίσει στις ΗΠΑ: Εδώ παρατηρούμε ότι η μείωση των κρατικών δαπανών και η μείωση των κρατικών γραφειοκρατών συνδυάζεται με αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων της ιδιωτικής κατανάλωσης και αύξηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα!
Αναλυτικότερα από τον Σεπτέμβριο του 2009 που τελείωσε επίσημα η ύφεση και αρχίζει η ανάπτυξη μέχρι σήμερα οι ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με 5,8%, ενώ αντίθετα οι κρατικές δαπάνες (και κατά συνέπεια το μέγεθος του κράτους) μειώθηκαν κατά 3%! Παράλληλα έχουν αυξηθεί οι ιδιωτικές επενδύσεις (όχι σε ακίνητα) κατά 17%!
Ανάλογες είναι και οι επιπτώσεις στον τομέα της απασχόλησης. Κατά την ίδια περίοδο η απασχόληση στον δημόσιο τομέα μειώθηκε κατά 3%. Αντίθετα η απασχόληση στο ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 3%-δηλαδή κάθε 1% μείωση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα συνδυάζεται με μία ισόποση αύξηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Φυσικά όλα αυτά είναι προσωρινά αποτελέσματα και δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς το βάθος την ανάπτυξης στις ΗΠΑ όταν ένας από τους κυριότερους μοχλούς ανάπτυξης όπως ο κατασκευαστικός, παραμένει ανενεργός με τις τιμές των ακινήτων να βρίσκονται ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Πάντως τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι η μείωση των γραφειοκρατών κάθε άλλο παρά υφεσιακές συνέπειες έχει. Ακόμα και όταν οι απολυμένοι είναι πολλαπλώς πιο παραγωγικοί και λιγότερο διεφθαρμένοι –όπως συμβαίνει με τους Αμερικανούς γραφειοκράτες σε σχέση με τους Έλληνες.

6 σχόλια

  1. ΔΕΣΤΕ ΤΑ ΚΑΜΑΡΙΑ ΜΑΣ

    Με τα λάθη τους, με τις παραλείψεις τους, με την ανικανότητα τους, από την μια άκρη της Βουλής μέχρι την άλλη, άλλος λίγο άλλος πολύ αλλά όλοι μα όλοι τους, γιατί όλοι ξέρανε και τα καλά και τα στραβά του άλλου και κατά την προσφιλή τους τακτική τα καλά του άλλου τα θάβανε γιατί αυτό επίτασσε το Εθνικό Κομματικό Συμφέρον, και από την άλλη τα στραβά τα συμψηφίζανε στο μέτρο του δυνατού με τα δικά τους στραβά, Αυτοί ήταν και είναι οι Εθνοπατέρες μας, φαρδοπατελονάτοι και μη.
    Και εξακολουθούν οι Αφιλότιμοι αυτοί που οδήγησαν την χώρα, εμάς στην χρεοκοπία σε Εθνική τραγωδία, να σφυρίζουν αδιάφορα πάνω από πτώματα πάνω από τα αίσχη τους υπερασπιζόμενοι ένα και μόνο πράγμα το ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ, όχι πάνω από όλα η Ελλάδα και οι Έλληνες, ΑΛΛΑ το ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ! ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΥΛΗ ΤΟΥΣ….ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΡΙΞΑΝ ΣΤΑ ΣΚΑΤΑ!
    Ούτε μια στιγμή δεν τους έχει περάσει από το μυαλό να παραιτηθούν κάθε οικονομικού προνομίου τους τουλάχιστον όσοι από αυτούς αποδεδειγμένα δεν το έχουν ανάγκη, αλλά και σε αυτή την περίπτωση να μειωθούν στο ελάχιστο οι απολαβές τους, δεν τους έχει περάσει από το μυαλό να πούνε ότι οι χιλιάδες βουλευτές που παίρνουν παχιές συντάξεις πρέπει, έχουν ηθική και Εθνική υποχρέωση να επιστρέφουν στο Ελληνικό δημόσιο ταμείο τουλάχιστον την μισή τους σύνταξη, δεν μυρμηγκιάζουν τα χέρια τους εκείνων που συμβάλανε στην χρεοκοπία της Ελλάδας όταν τσεπώνουν τα κόλλυβα της;
    Αμ οι άλλοι περήφανοι Έλληνες Στρατηγοί κλπ; Ακούς να έχουμε περισσότερους στρατηγούς από όσους έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Μιλάμε για πλιάτσικο, για βιομηχανία παραγωγής στρατηγών, με κάτι εφ’ άπαξ ναααααααααα! Με κάτι συντάξεις νααααααααααα! Δεν ντρέπονται όλοι αυτοί για το κατάντημα τους, για το κατάντημα της Ελλάδας και εξ αιτίας τους, γιατί όταν βλέπει ο απλός πολίτης τι κάνει ένας στρατηγός, ένας βουλευτής για να επωφεληθεί, σύμφωνα με τον νόμο βέβαια αλλά ένα νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους που να εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντα πολιτικών και στρατιωτικών, αυτός ο πολίτης τους ΣΙΧΑΙΝΕΤΑΙ, ΑΦΡΊΖΕΙ και ας μην τους το λέει, για πολλούς λόγους, άλλη πουτάνα και αυτός….
    ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΈΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΝΟΜΟ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ και μισθοί του Δημοσίου ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ! Αν γίνει αυτό πάνω από δυο εκατομμύρια Έλληνες θα ανακουφιστούν οικονομικά! Και στο κάτω κάτω όλοι όσοι παίρνουν συντάξεις πάνω από δυο χιλιάρικα στο δημόσιο, ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΒΟΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ! Και ακόμη στο Δημόσιο και δούλευε και δουλεύει το 5/100 και δεν είναι και αυτοί που αμείβονται και καλύτερα, οι άλλοι αν δεν τους αρέσει να πάνε στον ιδιωτικό τομέα αν είναι άξιοι και νοιώσουν αδικημένοι
    Και ακόμη, ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΥΓΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ, ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΕΙ, ΕΜΠΟΡΟΙ, ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ κλπ Δεν ντρέπεστε τα ταμεία να μην έχουν να πληρώσουν συντάξεις, φάρμακα και οι φαρμακοποιοί να κερδίζουν από 26 έως 36/100;
    Δεν ντρέπεστε να κόβετε μισθούς και συντάξεις κάτω και από 500 ευρώ και αυτοί να κερδίζουν με την κάλυψη σας; Πρέπει να αρχίσουμε να ρωτάμε μήπως και εδώ συμβαίνει κάτι παραπάνω από βρώμικο;
    Επίσης ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ –ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ON LINE INTERNET ΜΕ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΣΟ Φ.Π.Α. ΟΦΕΙΛΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ!
    Κυρίες και κύριοι βουλευτές ο ΛΑΟΣ ΑΦΡΙΖΕΙ, ΣΙΧΑΙΝΕΤΑΙ, ΑΗΔΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΜΩΜΕΝΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΣΑΣ, ΕΝΑ ΣΠΙΡΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΑΜΠΑΡΙΖΑ, ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΓΡΑΨΕ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ, ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΑΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΤΑ….
    Κυρίες και κύριοι βουλευτές διατελέσαντες και μη αν δεν τα κάνετε αυτά να σταματήσει μια μερίδα Ελλήνων να ζει εις βάρος των υπολοίπων μέσω του Ελληνικού Δημοσίου και σε αυτούς είσαστε και εσείς, αν δεν σταματήσετε να τρώτε τα κόλλυβα της Ελλάδας το κρίμα στο λαιμό σας, και μην χασκογελάτε επειδή έχετε και το μαχαίρι και το πεπόνι, οι καιροί αλλάζουν και τότε τουλάχιστον για δέκα γενιές δεν θα βρεθούν αντιστασιακοί…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια!! Επιτέλους πρέπει να αρχίσει να λέγεται η αλήθεια σε αυτή την τρομακτική σοβιετία που ζούμε και που λέγεται «δημοκρατική Ελλάδα». Ο Έλληνας έχει υποστεί τέτοια πλύση εγκεφάλου ώστε δεν μπορεί πια να αναγνωρίσει ούτε τα αυτονόητα. Προχθές έβλεπα ρεπορτάζ για την απελευθέρωση των πρατηρίων βενζίνης και οι Έλληνες (όχι μόνο οι βενζινοπώλες όπως θα ήταν αναμενόμενο) διαφωνούσαν! Τόσο ηλίθιοι έχουμε καταντήσει!
    Όλα θέλουμε να τα ρυθμίζει το κράτος (δηλαδή το κόμμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλο μαμακίες λέτε κ. Μίχα. Καλοπληρωμένες μεν, αλλά μαμακίες

    Το ζήτημα αυτήν τη στιγμή είναι να φύγει από το δημόσιο ότι πιο υγιές υπάρχει από άποψη προσωπικού, ώστε να επιτευχθούν δύο πράγματα

    1. Να αδυνατεί πλέον ο δημόσιος τομέας να παράσχει οποιαδήποτε υπηρεσία, ώστε αναγκαστικά να μπει μέσα ο ιδιώτης

    2. Να βρεθούν χωρίς δουλειά όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αξίζουν και προσφέρουν, ώστε αύριο οι ιδιώτες (οι εργοδότες σας δηλ.) να τους προσλάβουν με μισθό Βουλγαρίας και κάτω

    Όλα τα άλλα που λέτε, είναι εκ του πονηρού. Θα συμφωνούσα μαζί σας, αν η χώρα δεν ήταν στην κατάσταση που είναι, αν αυτά γινότανε «στις καλές εποχές»

    Τώρα είναι φανερό ότι εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΟΙ ΠΟΥ
    ΑΞΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 400000 ΑΜΕΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τρελές αρλούμπες και ανακρίβειες.
    Εχουν απολυθεί ΚΑΙ από το δημόσιο.
    Εχουν φύγει οι εργαζόμενοι σε καθεστώς stage.
    Εχουν λήξει συμβάσεις συμβασιούχων και δεν έχουν ανανεωθεί.
    Ολοι αυτοί είναι μέρος των 1.000.000 ανέργων.
    Και φυσικά, τα παραπάνω δεν αναιρούν ότι το δημόσιο πρέπει να μικρύνει κι άλλο. Αλλά όχι όπως προσπαθούν να το μικρύνουν.
    Γιατί δεν απολύουν όσους δεν πατάνε καθόλου στη δουλειά τους;
    Γιατί δεν απολύουν όσους πάνε στις 10.00, δουλεύουν ως τις 13.00 και φεύγουν;
    Γιατί δεν απολύουν όσους κλέβουν, εκβιάζουν, ζητάνε φακελάκι;
    Γιατί δεν απολύουν όσους καλύπτουν τους παραπάνω; (προιστάμενους και συνδικαλιστές).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αν δεν αντιδρασεις στους πλουσιους
    η ζωη σου θα συνεχισει να χανεται
    μεχρι που δεν θα υπαρχει πια ζωη..
    οι πλουσιοι εβγαλαν λεφτα μεσω της πολιτικης..
    και μεσω της πολιτικης πρεπει να τα παρουμε πισω και με τοκο..
    γιατι ειναι ΔΙΚΑ ΜΑΣ λεφτα..
    αντι να κλαις
    που σε βριζει το μεγκα
    ψηφισε ετσι ωστε
    να ΠΛΗΡΩΣΕΙ το μεγκα
    τα λεφτα που χρωσταει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση