GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η χρεοκοπία της Ελλάδας αναβλήθηκε, δεν ματαιώθηκε…

Από το  badmoney.gr Να λοιπόν που μετά από δεκατρείς ώρες συζητήσεων, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης οι άυπνοι (τόσο το χειρότερο για ...

Από το badmoney.gr

Να λοιπόν που μετά από δεκατρείς ώρες συζητήσεων, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης οι άυπνοι (τόσο το χειρότερο για εκείνους!) υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης τελικά έφτασαν σε μια συμφωνία επί της αρχής για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, κόστους τούτη τη φορά 130 δις συν πάνω-κάτω 50% «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των ελληνικών χρεογράφων που...
κατέχουν ιδιώτες επενδυτές.
Μιας που τα δύο χρόνια που πέρασαν από το (ύψους 110 δις) πρώτο πακέτο στήριξης, η Ελλάδα πήγε από το κακό στο χειρότερο, δικαιούσθε να αναρωτιέστε τι θα αλλάξει τούτη τη φορά. Δεν είστε οι μόνοι που το κάνετε.
Σύμφωνα με μια «άκρως εμπιστευτική» έκθεση που προετοιμάστηκε αποκλειστικά για τους υπουργούς της ευρωζώνης αλλά διέρρευσε το πρωί της Τρίτης στους «Φαϊνάνσιαλ τάιμς», η Ελλάδα σύντομα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης! Η έκθεση προειδοποιεί πως η ύφεση στην Ελλάδα θα γίνει τόσο βαθιά που η μείωση του χρέους της μπορεί να αποδειχθεί ανέφικτη.
Σήμερα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας φτάνει στο 170% του ΑΕΠ της. Σύμφωνα με το δεύτερο πακέτο στήριξης θα έχει φθάσει στο 120% το 2020 (κανείς βέβαια δεν το πιστεύει αυτό πραγματικά). Η έκθεση αναφέρει πως σε οκτώ χρόνια από σήμερα, θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο 160%.
Η έκθεση αναφέρει επίσης πως ο εξαναγκασμός των ιδιωτών επενδυτών να αποδεχθούν μεγαλύτερο του αναμενομένου «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών χρεογράφων που κατέχουν (στην πραγματικότητα θα κληθούν να απολέσουν το 75% της ονομαστικής τους αξίας) θα μπορούσε να καταστρέψει την αξιοπιστία της Ελλάδας στα μάτια των επενδυτών, αποκλείοντάς την έτσι από τις αγορές για το ορατό μέλλον.Αυτό σημαίνει πως θα εξαρτιέται εις το διηνεκές από τα δανεικά της ευρωζώνης.
Υπάρχουν κι άλλα δύο σημεία που πιθανό να υπονομεύσουν το δεύτερο πακέτο στήριξης:
Στηρίζεται στην υπόθεση εργασίας πως η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014 κι εντεύθεν, πράγμα αμφίβολο.Το μαζικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που υποτίθεται πως θα τροφοδοτούσε με 50 δις ευρώ, συρρικνώθηκε τώρα στα 30 δις, και δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν περάσουν ακόμα πέντε χρόνια.
Χωρίς εναλλακτική λύση
Με δεδομένο πως οι υπουργοί της ευρωζώνης τα γνώριζαν όλα τούτα, είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί αποδέχτηκαν το δεύτερο πακέτο στήριξης. Υποπτεύομαι πως το έκαναν διότι, παρά τα σκληρά λόγια που αντηλλάγησαν στη σύνοδο, δεν επιθυμούσαν την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας και θεωρούσαν πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.
Τουλάχιστο με το δεύτερο πακέτο στήριξης κέρδισαν χρόνο (όπως το έκαναν με το πρώτο).Αλλά κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί η ευρωζώνη να τον αξιοποιήσει αυτό το χρόνο (ο χρόνος που κερδήθηκε χάρη στο πρώτο πακέτο στήριξης εν πολλοίς σπαταλήθηκε). Όπως έχει η κατάσταση σήμερα, ακόμα και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών συμφωνούν πως πολύ πιθανό να χρειαστεί η Ελλάδα και τρίτο πακέτο στήριξης.
Όταν όμως φτάσουμε εκεί, υποπτεύομαι πως η ευρωζώνη τελικά θα αρνηθεί να υπογράψει και τρίτο τσεκ στην Ελλάδα. Η χρεοκοπία της Ελλάδας αναβλήθηκε προς το παρόν, αλλά εξακολουθεί να είναι πιθανή στο μέλλον.

4 σχόλια

  1. ταγματασφαλητες-μαυραγοριτισες..
    ΕΡΧΕΤΑΙ στο τελος μαρτιου..
    και δεν εννοω τις εκλογες..
    νουδουπασοκες μουουουουου...
    τα παραπονακια σας στην ηγεσια σας,στο μεγκα-σκαι και στην κομπλεξικη,αγραμματη ευρωλαχταρα σας..

    The official decision on whether a default swap has been activated is made by the International Swaps and Derivatives Association..
    “I have very little doubt that they will be triggered,” said Darrell Duffie, professor of finance at Stanford.“The fears about the market are small potatoes”

    ..the rest of Europe will ultimately split up with its noncontiguous partner. The only question is when.

    ΚΑΙ ΤΟΤΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κώμα εδώ και τριάντα χρόνια. Στο κώμα του πασοκ και της Ν.Δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα το ζήσουμε κι αυτό πολύ σύντομα, ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΗΤΟΣ ΠΟΥ ΜΠΛΕΞΑΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάγκαλος: "Όσοι ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ είναι ζώα!!!"
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Τον Θόδωρο Πάγκαλο τον "πάω" με χίλια, για το ένα και μοναδικό προσόν του: τον απόλυτο κυνισμό. Ο άνθρωπος επιβίωσε από χιλιάδες καταστάσεις, επί δεκαετίες κάνοντας χρήση αυτού του προσόντος.

    Είναι πολύ μεγάλη μαγκιά να λες του ψηφοφόρου σου κατάμουτρα "είσαι πολύ μαλάκας αν με ψηφίσεις". Είναι σίγουρο ότι θα σε ψηφίσει ο Έλληνα μαλάκας ψηφοφόρος!

    Τι είπε λοιπόν ο πιό ευφυής Έλληνας πολιτικός σήμερα;

    Σε μια ανταλλαγή εξυπνακισμών για την εθνική κυριαρχία με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. προσπάθησε να τον στριμώξει λέγοντας:

    «Πως είναι δυνατόν από το "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" να είστε υπέρμαχος της ομοσπονδιακής Ευρώπης, μου κάνει μεγάλη εντύπωση»

    Και απάντησε κυνικότατα και ειρωνικότατα ο Θόδωρας: "Ήμουν πάντα εναντίον αυτού του συνθήματος, υπήρχαν πολλές τάσεις, είμαστε πολύ μεγάλο κόμμα κ.πρόεδρε, είναι πολλές οι τάσεις,
    πολλές απόψεις".


    δείτε τα τελευταία δευτερόλεπτα του βίντεο:
    Κόντρα Πάγκαλου-Καρατζαφέρη από Matsomenos

    Δηλαδή ο χιουμορίστας μας είπε ότι στο ΠΑΣΟΚ χωράνε όλοι, ακόμη και αν έχουν τόσο μεγάλες διαφορές σε ένα τόσο βασικό ιδεολογικό θέμα.
    Αν δεν κάνω λάθος, από ότι διαβάζω και μου λένε -ευτυχώς δεν τα έζησα!", το ΠΑΣΟΚ γιγαντώθηκε αποκλειστικά και μόνο από την αντιαμερικανική και αντιευρωπαϊκή ρητορική του.
    Είχε πλασσαριστεί ως "σοσιαλιστικό" τη δεκαετία του 1970, ως το αντίθετο δηλαδή της δεξιάς του Καραμανλή, που είχε ως όραμα την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. Η διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και όλη η ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ βασίστηκε σε αυτή τη ρητορική. Στο "η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες (κι όχι στους Ευρωπαίους ή Αμερικανούς υποθέτω)", στο "έξω οι βάσεις του θανάτου" και "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο".
    Ο Πάγκαλος διαφωνούσε λέει με όλα αυτά!!!

    Και τι μας είπε σήμερα;
    Ότι το ΠΑΣΟΚ είναι τόσο μεγάλο κόμμα, που χωράει όλες τις απόψεις.

    Λες και είναι άποψη, να μην έχεις άποψη!
    Είναι σαν να εντάσσεται ο ...αυτός της Χρυσής Αυγής τέλος πάντων, δεν θυμάμαι το όνομά του, στο ...ΣΥΡΙΖΑ και να μας λέει αύριο,
    ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο μεγάλο κόμμα, που χωράει τις απόψεις του Στρατούλη υπέρ των μεταναστών και του τύπου από τη Χρυσή Αυγή, εναντίον.
    Και να βγαίνει μετά ο Στρατούλης, όταν ο Χρυσαυγίτης γίνει Πρωθυπουργός, να λέει ..
    "εγώ διαφωνούσα με τον Χρυσαυγίτη σύντροφο,
    αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλο κόμμα, χίλιοι καλοί χωράνε".

    Έδωσε λοιπόν μια ηχηρή σφαλιάρα στο παρελθόν ο Πάγκαλος και σε κάτι τύπους σαν το πατέρα μου, που ψήφιζε αυτά τα σούργελα και έπινε νερό στο όνομα του αρχιπαπατζή Αντρέα...

    Τους είπε σε ελεύθερη μετάφραση κατάμουτρα:
    ________________________________________
    "σας δουλεύαμε μαλάκες, τα συνθήματά μας ήταν για να ΄ρθουμε στην εξουσία, να χωρίσουμε τις γυναίκες μας, να παντρευτούμε νεώτερες και
    να γουστάρουμε τη ζωή που είναι μικρή.
    Έτσι κι αλλιώς, σας μπουκώσαμε με δανεικά λεφτά, για να γίνετε συνένοχοι, να πάρετε κι εσείς, λιγούρια ψηφοφόροι μας, λίγο μάτι,
    να φάτε κανένα μπιφτεκάκι, όταν εμείς τρώγαμε τους σοσιαλιστικούς αστακούς μας.
    Τα συνθήματα και οι ιδεολογίες ήταν για τα κορόιδα.

    Εμείς πιστεύαμε Ναι και Οχι στο ΝΑΤΟ, μέσα κι έξω απ΄την ΕΟΚ, τέλος πάντων, όπου φυσάει ο άνεμος, αρκεί να βγαίναμε.
    Στην υγειά σας μαλάκες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση