GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Mε όσες δυνάμεις απέμειναν...

Γράφει ο Μάκης Μάκκας Η υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου της χώρας κατά το 2010-2012 και η συνακόλουθη κοινωνική υποβάθμιση δεν συνο-δεύον...

Γράφει ο Μάκης Μάκκας

Η υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου
της χώρας κατά το 2010-2012 και η συνακόλουθη κοινωνική υποβάθμιση δεν συνο-δεύονται από σημεία βελτίωσης και ανάκαμψης
Η ελληνική οικο-νομία βρίσκεται σε διαδικασία αποεπένδυσης και απαξίωσης μεγάλων τμημάτων του παραγωγικού και ανθρώπινου δυναμικού.
Η εσωτερική υποτίμηση, λιτότητα, ελεγχόμενη χρεοκοπία, οδηγούν την χώρα σε μια μακρά περίοδο υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των μεσαίων εισοδηματικών τάξεων και περιθωριοποίησης διαμέσου της φτώχειας ενός...
 σημαντι-κού μέρους των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων.
Παράλληλα, έχουμε γίνει, με τον πιο ανησυχητικό τρόπο, μάρτυρες χρεοκοπιών και διακοπής της λειτουργίας επιχειρήσεων, απολύσεων και διαθεσιμοτήτων των εργαζομένων, διεύρυνσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας καθώς και σοβαρής επιδείνωσης του εισοδηματικού και βιοτικού επιπέδου των ελλήνων πολιτών.
Η βαθειά ύφεση έχει οδηγήσει σε μεγάλη απόκλιση του εισοδήματος ανά κάτοικο στην Ελλάδα (υποχωρώντας στο επίπεδο του έτους 2000), απόκλιση της παραγωγικότητας της εργασίας (υποχωρώντας στο επίπεδο του έτους 2000), της αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού (υποχωρώντας στα επίπεδα τιμών 2001-2002), του ποσοστού ανεργίας (υποχωρώντας στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960), της εγχώριας ζήτησης (υποχωρώντας στο επίπεδο του έτους 2003),…
Η κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού ανεργίας, το οποίο κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2012 θα προ-σεγγίσει το 18%, υποχωρώντας στα υψηλά επίπεδα ανεργίας των ετών της δεκα-ετίας του 1950.
Σε όρους πραγματικής ανεργίας το αντίστοιχο ποσοστό θα ανέλθει στα επίπεδα του 22%-23%, υποχωρώντας στα υψηλά επί-πεδα των πρώτων ετών της δεκαετίας του 1960 (το 1961 η ανεργία ήταν 864.000 άτομα, δηλ. 26,4% του εργατικού δυναμικού το οποίο ήταν 3.640.000 άτομα), κατά τα οποία συντελέσθηκε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα ελλήνων προς το εξωτερικό κατά την περίοδο μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.
Το δημοσιονομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην δανειακή μεγέθυνση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης των ανώτερων εισοδημάτων, στις υπερτιμολο-γήσεις των κρατικών προμηθειών, στις φοροαπαλλαγές προς τις επιχειρήσεις που στέρησαν από σημαντικά έσοδα τον Κρατικό Προϋπολογισμό, στην απελευθέρωση της φοροδιαφυγής και στην κατάρρευση του μηχανισμού ελέγχου είσπραξης των εσόδων του κράτους, στην εισφοροδιαφυγή, την ευέλικτη, την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.
Η μαύρη οικονομία και τα θαλασσοδάνεια με τα οποία ενισχύθηκε η επιχειρηματικότητα .
H κατακράτηση του ΦΠΑ για να γίνουν βίλες, σκάφη, Μερσεντές
Το χρηματιστήριο που αφάνισε την μικροαποταμίευση από τους κόπους την ελληνικής κοινωνίας και τις οδήγησε στα ιδία χέρια.
Οι Eπιχειρηματίες που θέλουν να διατηρήσουν τις κούφιες επιχειρήσεις που έστησαν με θαλασσοδάνεια, κάνοντας χρήση του δόλιου άρθρου 99 για να σώσουν επαύλεις τους, ΚΑΙ τα σκάφη τους και τα υπερπολυτελές αυτοκίνητά τους - ενώ απολύουν χωρίς αποζημίωση τους συνεργάτες τους.
Σήμερα κρατούν άμυνα έχοντας σε ασφαλή θέση τα κέρδη τους και μάχονται να αγοράσουν υποτιμημένα κράτος γη και μισθωτή εργασία.
Η εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση και αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας με:
α) την αναδιανομή του εισοδήματος, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (41 δις ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, και εισφοροδιαφυγής για την ανάσχεση της δημιουργίας πρωτογενών ελλειμμάτων (ένα ευρώ στα τέσσερα που παράγονται στην ελληνική οικονομία δεν φορολογείται με διαρροή ετήσιων εισόδων 12 – 15 δις ευρώ ΟΟΣΑ 2009),
και β) με την διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, τη βελτίωση του επιπέδου της διαθρωτικής ανταγωνιστικότητας (ποιότητα παραγωγής, ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, ποιότητα εργασιακών σχέσεων, ποιότητα εισοδήματος, ποιότητα κοινωνικής προστασίας, κλπ).
Η Ελληνική κοινωνία, όμως εκτός από λογιστικές περικοπές δαπανών χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα.
H κατανόηση της εποχή μας, η ανάκαμψη του ηθικού, η ανάκτηση της υπερηφάνειας και της αισιοδοξίας, είναι αναγκαίοι όροι για τη χάραξη μιας νέας πορείας.
Υπάρχει απαίτηση για να γεννηθούν καινούργια πράγματα για να γεννηθούν στην χώρα καινούργια πράγματα
Δεν χάθηκαν αξίες σημαντικότατες για την επιβίωση του έθνους μας, όπως η φιλοπατρία, η εργατικότητα, η ανιδιοτέλεια, η δημιουργικότητα, η φιλομάθεια, ο πολιτισμός, η αλληλεγγύη και τα οράματα.
Απλά καθημερινά πράγματα που τονίζουν τον ρόλο μας μέσα στη κοινωνία , όπως η συντροφικότητα, η αγνή φιλία, η άδολη προσφορά, η υγεία, η μόρφωση, ο σεβασμός στον διπλανό, η ευγενής άμιλλα

4 σχόλια

  1. - Μειώστε τον κατώτατο μισθό.
    - Αυξήστε τον ΦΠΑ
    - Καταργήστε τον 13ο, 14ο
    - Ψαλιδίστε τις επικουρικές
    - Ανοίξτε τα "κλειστά" επαγγέλματα
    - Βάλτε φόρο στο κρασί
    - Διώξτε 150 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους
    - Μειώστε τις συντάξεις
    - Φορολογήστε από το 1ο ευρώ
    - Αλλάξτε τα φώτα στα Ακίνητα
    - Μειώστε τις δαπάνες στην Υγεία
    - Κάντε οικονομία στην Παιδεία

    Αυτά είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που έχουμε πάρει ή καλούμαστε να πάρουμε...

    Πείτε μου τώρα. Έχουμε δει βελτίωση με όσα έχουμε πάρει; Ή μήπως τα έχουμε κάνει χειρότερα; Και το αστείο; Όσα από αυτά ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν... δεν γίνονται. Είδατε εσείς π.χ. να ανοίγει κάποιο κλειστό επάγγελμα; Είδατε να μειώνεται το κόστος ζωής; Έριξε καμία πολυεθνική τις τιμές σε προϊόντα που πουλάνε σε τιμές 50%-100% μεγαλύτερες από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη;

    Αλήθεια, όλοι αυτοί που προτείνουν μέτρα και συστήνουν μέτρα έχουν μελετήσει ποτέ τα αποτελέσματά τους όπου εφαρμόστηκαν; Όχι ξεχωριστά το καθένα, αλλά σε συνδυασμό; Έχουν ιεραρχήσει το αν πρέπει να γίνει το Α για να πάμε στο Β; Η απλά γίνονται όλα μαζί;

    Η πολιτική και η οικονομία θέλουν ιεράρχηση. Θέλουν σχέδιο. Όχι αυτή την τσαπατσουλιά που βλέπουμε εδώ και δύο χρόνια. Το αποτέλεσμά της είναι να έχουμε αυξήσει μέσα σε 2 χρόνια, 50% το χρέος και να έχουμε μειώσει 20% το ΑΕΠ. Και όμως... συνεχίζουμε να πετάμε μέτρα δεξιά και αριστερά και να ψηφίζουμε νόμους για "αναγκαστική" εφαρμογή της εξόντωσης του Έλληνα πολίτη.

    Και ευχόμαστε το... 2020 να έχουμε φτάσει στο σημείο που ήμασταν όταν έφυγε ο "κακός" Καραμανλής και ήρθε ο "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ".


    Υπάρχει αλήθεια έστω και ένας σκεπτόμενος Έλληνας που στηρίζει ακόμα αυτή την "κυβέρνηση";

    Και μη μου πείτε για "πολιτικούς" ΠΑ$$ΟΚ-Λαμόγια..
    Για Έλληνες μίλησα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απορώ πως έχεις τα μούτρα και δημοσιεύεις τέτοιο άρθρο;
    Εσύ που είσαι διορισμένος και κάθεσαι σπίτι σου και το παίζεις δημοσιογράφος?
    Αφού "Απλά καθημερινά πράγματα που τονίζουν τον ρόλο μας μέσα στη κοινωνία , όπως η συντροφικότητα, η αγνή φιλία, η άδολη προσφορά, η υγεία, η μόρφωση, ο σεβασμός στον διπλανό, η ευγενής άμιλλα" γιατί δεν τα κάνεις πράξη προσφέροντας τη θέση που κατέχεις στο δημόσιο σε κάποιον που έχει πραγματική ανάγκη;
    Εσύ είσαι ένας από τους λόγους που φτάσαμε ως εδώ. Μέρος της διαφθοράς και εσύ...
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι μειώνεται με δραματικούς ρυθμούς στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια; Οι μισθοί, οι συντάξεις, οι ευκαιρίες απασχόλησης, τα έσοδα των πολιτών γενικότερα, οι κοινωνικές δαπάνες , η κατανάλωση και το βιοτικό επίπεδο. Τι αυξάνεται την ίδια περίοδο; Τα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα διόδια, οι τιμές στα προϊόντα, οι φόροι, η χρηματοδότηση των τραπεζών με λεφτά των φορολογουμένων και οι επιχορηγήσεις στα κόμματα! Με οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς όρους μοιάζει εξωφρενικό αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο στοχοςειναι η κατασχεση ακινητων και το περασμα τους στους τοκογλυφους- δανειστες μεσω του βρετανικου δικαιου που υπογραφτηκε η συμβαση.
    Σε λιγο καιρο θα τα δουμε με τα ματια μας.Οπως δε θα κοβανε μισθους, 13ο και 14ο μισθο, επιδοματα, συνταξεις κλπ ετσι δε θα κατασχεσουν και σπιτια. Και μετα ξυπνηστε. Μονο αντιμνημονιακη ψηφο αλλιως ψαξτε παγκακι απο τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση