GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τράπεζες: Η ώρα του …PSI και η Alpha Bank

Πλησιάζει η ώρα που οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Στο τέλος Φεβρουαρίου ή το αργότερ...

Πλησιάζει η ώρα που οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Στο τέλος Φεβρουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου η Τράπεζα της Ελλάδας θα ανακοινώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες για κάθε τράπεζα, όπως προέκυψαν από τους ελέγχους της ΒlackRock και της διαδικασία του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων.
Υπό αυτών των συνθηκών τα τραπεζικά επιτελεία στην παρούσα φάση κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για τον τρόπο που θα συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Ειδικότερα στο στρατόπεδο της Alpha Bank επικρατεί έντονη κινητικότητα, με τον πρόεδρο του ομίλου κ. Γιάννη Κωστόπουλο να σχεδιάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματά του. Πρωταρχικός στόχος του κ. Κωστόπουλου είναι η πραγματοποίηση μίας επιτυχημένης αύξησης κεφαλαίου.
Στην Alpha εκτιμούν πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό και να βρεθούν οι ξένοι που θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Εξάλλου ο «άσσος στο μανίκι» της δεύτερης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας είναι το... περιορισμένο χαρτοφυλάκιο ομολόγων, πράγμα που σημαίνει πως οι ζημίες από το PSI θα είναι ελεγχόμενες. Να σημειωθεί πως η Alpha έχει τη μικρότερη έκθεση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα 3,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην τράπεζα ο Γιάννης Κωστόπουλος έχει ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών με διεθνείς επενδυτικούς οίκου, ώστε οι τελευταίοι να συμμετάσχουν σε μία ΑΜΚ είτε ως underwriters είτε ως εγγυητές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το αφεντικό της Alpha έχει διαπιστώσει πως υπάρχουν ισχυρά ξένα επενδυτικά κεφάλαια που είναι διατεθειμένα να στηρίξου το εγχείρημα της τράπεζα για αύξηση κεφαλαίου.
Το κλειδί όμως για τις επόμενες κινήσει της Alpha, ακούει στο όνομα Κατάρ. Οι δεσμοί του εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Τανί με το Γιάννη Κωστόπουλο είναι γνωστοί στους τραπεζικούς κύκλους και γι’ αυτό κάποιοι θεωρούν πολύ πιθανό οι Αραβες να συμμετάσχουν στη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να ενισχύσουν την ήδη υπάρχουσα συμμετοχή τους στην τράπεζα.
Από την άλλη πλευρά επενδυτικοί κύκλοι από το Λονδίνο διατείνονται πως και γερμανική τράπεζα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΑΜΚ. Εάν ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες γίνεται αντιληπτό πως η Alpha θα είναι από τις πρώτες ελληνικές τράπεζες που θα αναζητήσει «φρέσκα» κεφάλαια από τις αγορές. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως ο κ. Κωστόπουλος εμφανίζεται ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι ξένοι είναι έτοιμοι να γίνουν αρωγοί στην αύξηση κεφαλαίου, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης απέναντι στην τράπεζα.
Την ίδια στιγμή η σημαντική άνοδος της χρηματιστηριακής τιμής της Alpha Bank δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα μία αύξηση κεφαλαίου. Σημειώνεται πως η κεφαλαιοποίηση της Alpha έχει αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ. Η μετοχή της Αlpha Bank διαπραγματευόταν στις αρχές του έτους στα 0,54 ευρώ και τώρα βρίσκεται στα επίπεδα των 1,93 ευρώ, δηλαδή έχει ενισχυθεί κατά 258%. Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν πως η άνοδος των αποτιμήσεων των τραπεζικών blue chips κάνει πιο εύκολη την πραγματοποίηση αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, στις οποίες είναι αναγκασμένα να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες τα τραπεζικά ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση