GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Selective default και ενεργοποίηση των CDS...

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) θα βρεθεί η Ελλάδα μέχρι να ολοκληρωθεί το PSI και να αναβαθμιστεί εκ νέου η οικονομ...

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) θα βρεθεί η Ελλάδα μέχρι να ολοκληρωθεί το PSI και να αναβαθμιστεί εκ νέου η οικονομία της. Στο καθεστώς αυτό αναμένεται να υποβαθμίσουν την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης εξαιτίας της αδυναμίας της χώρας να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των ομολόγων και στην εφαρμογή του «κουρέματος». Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα με την υποβάθμιση της Fitch, η οποία...
 έφερε την ελληνική οικονομία μία βαθμίδα πριν από την επιλεκτική χρεοκοπία και όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές αναμένεται να ακολουθήσουν τόσο η S&P όσο και η Moody's.
Η αναμενόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σημαίνει ότι πρόσκαιρα θα υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία θα σταματήσει να δέχεται ως εγγύηση ελληνικά ομόλογα. Το χρηματοδοτικό αυτό κενό όμως θα καλυφθεί αμέσως από το ευρωπαϊκό ταμείο EFSF, το οποίο διαθέτοντας κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ θα παρέχει τις εγγυήσεις στην ΕΚΤ όσο καιρό διαρκεί η αξιολόγηση της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Μετά την ολοκλήρωση του PSI και την ανταλλαγή των ομολόγων, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η αξιολόγηση της χώρας θα αναβαθμιστεί και τα νέα ομόλογα θα γίνονται πλέον δεκτά από την ΕΚΤ, διασφαλίζοντας την αποκατάσταση της ρευστότητας του συστήματος.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η υποβάθμιση της Ελλάδας σε selective default θα ενεργοποιήσει τα CDS, οι τιμές των οποίων τις τελευταίες ημέρες έχουν ανέβει σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα πάρουν τα κέρδη τους και κάποιοι άλλοι, κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες, θα γράψουν ζημιές. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι δύσκολο να υπολογιστεί το ύψος των ζημιών, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ευκαταφρόνητο.
Οσον αφορά την εφαρμογή του PSI, κρίσιμη θεωρείται η αποδοχή από τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων της ρήτρας συλλογικής ευθύνης (CACs). Οι κάτοχοι των ομολόγων που θα δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην ανταλλαγή, ταυτόχρονα θα υπογράφουν αν επιθυμούν να προχωρήσουν σε εξουσιοδότηση προς το ελληνικό Δημόσιο να ενεργοποιήσει τα CΕACs. Σύμφωνα με τον νόμο για το PSI που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, για να συγκληθεί η συνέλευση των ομολογιούχων που θα αποφασίσουν τη συμμετοχή στο «κούρεμα» όλων των κατόχων ελληνικών ομολόγων απαιτείται η εξουσιοδότηση του 50%.
Στη συνέχεια στη γενική συνέλευση είναι απαραίτητη η θετική ψήφος του 66% των παρισταμένων. Μόνο το ποσοστό των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων είναι της τάξεως του 40%. Ως εκ τούτου εκφράζεται αισιοδοξία ότι το εγχείρημα θα έχει θετική κατάληξη. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι τελικά η συμμετοχή στο PSI θα είναι εξαιρετικά υψηλή.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, από την ανταλλαγή των ομολόγων και την όλη διαδικασία αναμένεται να εγερθούν πολλά νομικά θέματα και αρκετές περιπτώσεις να καταλήξουν στα δικαστήρια. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις «θα ανοίξουν τεράστιες δουλειές για τα δικηγορικά γραφεία».
Πηγή: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=445742&h1=true

1 σχόλιο

  1. ΞΥΠΝΗΣΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΟΙΜΟΣΑΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση