GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Tax: Αναμόρφωση φορολογικού συστήματος: Ναι μεν, αλλά...

Από το  cfoagenda.gr Οι προσπάθειες του ελληνικού κράτους για εξυγίανση της αγοράς επιφέρουν αλλαγές στη φορολόγηση των ελληνικών επιχει...

Από το cfoagenda.gr


Οι προσπάθειες του ελληνικού κράτους για εξυγίανση της αγοράς επιφέρουν αλλαγές στη φορολόγηση των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι προθέσεις μπορεί να είναι καλές, όμως οι επιχειρήσεις, και ειδικότερα οι Οικονομικοί Διευθυντές, καλούνται, για μια ακόμα φορά, να επιβαρύνουν το σύστημα διαδικασιών τους με νέους ελέγχους και το κόστος με πρόσθετα έξοδα.
Η νέα -υποχρεωτική και δια νόμου πλέον- «μόδα» στον τομέα της ελεγκτικής των μεγάλων εταιρειών είναι το «πιστοποιητικό φορολογικού ελέγχου», το οποίο έρχεται να προσθέσει μια ακόμα δαιδαλώδη και αρκετά γραφειοκρατική διαδικασία στις υποχρεώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων.
Πρόκειται στην ουσία για...
 ένα φορολογικό, και όχι μόνο, ξεσκόνισμα των δραστηριοτήτων της εταιρείας για την οικονομική χρήση, την ώρα που η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και η υποχρέωση σύνταξής του από πιστοποιημένους λογιστές οδηγεί τις εταιρείες να συνεργαστούν με γραφεία ορκωτών ελεγκτών.
Αποκωδικοποιώντας την έκθεση φορολογικής συμμόρφωσης
Στην πρώτη χρονιά θέσπισης του πιστοποιητικού, υποχρέωση να το παρουσιάσουν έχουν Ανώνυμες Εταιρείες και Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης των οποίων οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις ελέγχονται υποχρεωτικά από Νόμιμους Ελεγκτές, δηλαδή πληρούν δύο από τα παρακάτω αριθμητικά κριτήρια
α) έχουν σύνολο ενεργητικού μεγαλύτερο των 2,5 εκατ. ευρώ,
β) έχουν τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ,
γ) απασχολούν πάνω από 50 άτομα προσωπικό.
Υπεύθυνη για τη σύνταξή του είναι η διοίκηση της εταιρείας, η οποία θα πρέπει να έρχεται σε συμφωνία με το ελεγκτικό γραφείο που κρατάει τα βιβλία της επιχείρησης.
Μάλιστα, οι Οικονομικοί Διευθυντές που υπόκεινται για πρώτη φορά φέτος σε έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές και δεν έχουν ήδη κάνει τις πρώτες διερευνητικές επαφές, θα πρέπει να το βάλουν στις άμεσες προτεραιότητες τους, καθώς το φορολογικό πιστοποιητικό θα απαιτηθεί για τις χρήσεις που έκλεισαν στις 30/06/2011 (ο νόμος λέει για κάθε χρήση από την 30/6/2011). Την ίδια ώρα, όμως, τονίζει ότι θα εφαρμοστεί μετά τη δημοσίευση της σχετικής κανονιστικής πράξης της ΕΛΤΕ.
Το πιστοποιητικό θα διακρίνεται σε δύο τμήματα, στην «Εκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης» και το «Προσάρτημα των αναλυτικών πληροφοριακών στοιχείων». Η έκθεση φορολογικής συμμόρφωσης θα πρέπει να περιέχει και το συμπέρασμα του ελέγχου, δηλαδή την άποψη των ελεγκτών για την κατάσταση της εταιρείας. Διακρίνονται τέσσερις περιπτώσεις:
α) Εκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης χωρίς επιφύλαξη
Σημαίνει ότι ο έλεγχος δεν έδειξε κάποια παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας και πως η χρήση της εταιρείας θεωρείται ότι έχει περαιωθεί φορολογικά. Η μοναδική περίπτωση να κάνουν την εμφάνισή τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, στα γραφεία της εταιρείας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είναι να υπάρξουν ενδείξεις για σημαντικές παραβάσεις, όπως: νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές  δραστηριότητες, λήψη ή έκδοση πλαστών - εικονικών στοιχείων, συναλλαγές με ανύπαρκτες φορολογικά εταιρείες και παραβάσεις του transfer pricing.
β) Εκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης με θέματα έμφασης
Πρόκειται για περιπτώσεις όπου οι ελεγκτές επισήμαναν και κατέγραψαν θέματα για τα οποία αμφισβητείται λογιστική και φορολογική τους μεταχείριση. Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται εντολή ελέγχου για τα συγκεκριμένα θέματα, ο οποίος πρέπει να ολοκληρωθεί σε 60 μέρες. Εάν βεβαιωθούν φόροι για τα περιστατικά αυτά, τότε η χρήση θεωρείται περαιωμένη.
γ) Εκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης με επιφύλαξη
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, από την Εκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης των Νόμιμων Ελεγκτών προκύψουν συμπεράσματα με επιφύλαξη, τότε γίνεται έλεγχος από τις αρμόδιες ελεγκτικές  υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Στις παραπάνω περιπτώσεις, η αρμόδια υπηρεσία θα ζητήσει από τον  ελεγκτή και το ελεγκτικό γραφείο κάθε έγγραφο που κρίνεται απαραίτητο για τη σύνταξη της έκθεσης ελέγχου.
δ) Εκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης με αρνητικό συμπέρασμα ή αδυναμία έκφρασης συμπεράσματος
Η χειρότερη για την εταιρεία περίπτωση είναι να υποβληθεί Εκθεση με αδυναμία έκφρασης συμπεράσματος ή αρνητικό συμπέρασμα. Τότε εκδίδεται εντολή ελέγχου από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και για τις παραβάσεις που έχουν εντοπιστεί από τους ελεγκτές στο προσάρτημα θα πρέπει να περιληφθεί η άποψη της διοίκησης της εταιρείας και του λογιστή - φοροτεχνικού που υπογράφει τις φορολογικές καταστάσεις.
Εφόσον οι παραβάσεις της νομοθεσίας  εντοπιστούν για πρώτη φορά από τον έλεγχο της φορολογικής αρχής και όχι από την έκθεση των ορκωτών, θα πρέπει να... λογοδοτήσουν και οι ελεγκτές για ποιο λόγο δεν εντόπισαν τις παραβάσεις.
Οσον αφορά στο πρόγραμμα ελέγχου και τα σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί, καθώς θα πρέπει να γίνεται αναλυτική αναφορά στην έκθεση συμμόρφωσης αυτά είναι:
1. Προϋποθέσεις - Περιορισμοί διενέργειας του ελέγχου
2. Πληροφοριακά στοιχεία ελεγχόμενης εταιρείας
3. Ελεγχος Φορολογίας Εισοδήματος
4. Ελεγχος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ)
5. Ελεγχος Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ)
6. Ελεγχος φορολογίας ακινήτων
6α. Ελεγχος Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ)
6β. Ελεγχος Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)
6γ. Ελεγχος Φόρου υπεραξίας από αναπροσαρμογή ακινήτων (Ν. 2065/1992)
6δ. Ελεγχος Τέλους χαρτοσήμου
7. Υποχρεώσεις παρακρατούμενων φόρων
8. Μετασχηματισμοί επιχειρήσεων
9. Ενδοομιλικές Συναλλαγές
10. E-Commerce.

1 σχόλιο

  1. ΕΝΑ ΚΑΡΟ ΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.
    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΜΟΝΟ ΑΝ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΣ ΜΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

    ΑΛΛΩΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΕΚΡΕΜΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ.

    ΑΜΑ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΦΕΣΙ.
    ΕΠΙΣΗΣ
    ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Η ΑΓΑΘΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΞΙΑΣ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση