GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Tutto Italia: Μία γιορτή για τον ιταλικό κινηματογράφο και την ιταλική κουλτούρα...

Ο Ιταλικός κινηματογράφος φιλοξενείται στην Αθήνα με την πρώτη ετήσια « Γιορτή Ιταλικού Κινηματογράφου και Κουλτούρας », το « Tutto Italia:...

Ο Ιταλικός κινηματογράφος φιλοξενείται στην Αθήνα με την πρώτη ετήσια «Γιορτή Ιταλικού Κινηματογράφου και Κουλτούρας», το «Tutto Italia: Cinema e Cultura», το οποίο διοργανώνεται από τις 19 έως τις 25 Απριλίου του 2012.
Ο βασικός άξονας του «Tutto Italia» είναι ο ιταλικός κινηματογράφος, ωστόσο...
το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και άλλες πτυχές της ιταλικής κουλτούρας, όπως για παράδειγμα την κουζίνα. Η γευσιγνωσίες θα πραγματοποιηθούν σε γνωστά ιταλικά εστιατόρια της πόλης και οι θεατές του Tutto Italia θα μπορούν να απολαμβάνουν ιταλικά μενού και ποτά σε ειδικές τιμές. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.Μέσα σε οκτώ ημέρες θα προβληθούν περισσότερες από 30 ιταλικές ταινίες, παραγωγής των τριών τελευταίων ετών, στους κινηματογράφους ΑΤΤΙΚΟN CINEMAX CLASS και ΑΠΟΛΛΩΝ CINEMAX CLASS. Πρόκειται για ταινίες που δεν προβλήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα σε πρωταγωνιστές της σημερινής ιταλικής κινηματογραφικής πραγματικότητας, αλλά και σε κλασικές ταινίες του ιταλικού κινηματογράφου.
Οι ταινίες που θα προβληθούν, όπως τις παρουσίασε ο Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του «Tutto Italia». (Διαβάστε εδώ το πρόγραμμα)
1. «20 sigarette»  («20 τσιγάρα») του Αουρελιάνο Αμαντέι με τον Βινίτσιο Μαρκιόνι. Τι είναι; Κάτι σαν «ιταλική απάντηση» στο «The hurt locker».  Εφτά υποψηφιότητες στα «David di Donatello» (τα  βραβεία της Ιταλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου,  βραβείο καλύτερης παραγωγής, καλύτερου μοντάζ, καλύτερων εφφέ καθώς και βραβείο νεότητας).
2. «Appartamento ad Atene» (Διαμέρισμα στην Αθήνα) κι είμαστε πολύ περήφανοι που το παρουσιάζουμε  όχι μόνο επειδή είναι ολοκαίνουργιο μα κι επειδή έχει ελληνικό θέμα στην περίοδο της γερμανικής Κατοχής και δίπλα στη μεγάλη Ιταλίδα ηθοποιό Λάουρα Μοράντε πρωταγωνιστεί ο δικός μας Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.  Κι είναι έξοχος.  Του  πρωτοεμφανιζόμενου Ρουτζέρο Ντι Πάολα
3. «Basilicata coast to coast». Κωμωδία δρόμου, ασυνήθιστο είδος στο ιταλικό σινεμά, γυρισμένο από τον κωμικό καλλιτέχνη και πρωτοποριακό μουσικό Ρόκο Παπαλέο με πρωταγωνιστές τον Αλεσάντρο Γκάσμαν, γιό του Βιττόριο Γκάσμαν, τον ίδιο τον Ρόκο Παπαλέο και την Τζοβάνα Μετσοτζόρνο.  Κέρδισε τρία «David di Donatello”, σε σύνολο οκτώ υποψηφιοτήτων, τα δύο ήταν για τον σκηνοθέτη: Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου και βραβείο μουσικής που την συνέθεσε ο ίδιος.  Το τρίτο ήταν του τραγουδιού- το συνέθεσε άλλος!

4. «Mine vaganti» («Περιπλανώμενες νάρκες») του Τούρκου σκηνοθέτη Φερζάν Οζπετεκ που έχει κατακτήσει την Ιταλία κι  είναι από τα ‘διαμάντια’ του προγράμματος. Σάτιρα για την προκατάληψη απέναντι στην ομοφυλοφιλία- κι όχι μόνο. Με τον Ρικάρντο Σκαμάρτσο.  13 υποψηφιότητες
5. «La nostra vita» (Η ζωή μας). Του Ντανιέλε Λουκέτι με τον Ελιο Τζερμάνο και τον Ραούλ Μπόβα. Βραβείο ανδρικής ερμηνείας στον Ελιο Τζερμάνο στο Φεστιβάλ Κανών του 2010 (που το μοιράστηκε με τον Χαβιέ Μπαρδέμ για το «Biutiful» του Ιναρίτου), τρία David di Donatello (για το σκηνοθέτη, για την ερμηνεία του Ελιο Τζερμάνο και για τον ήχο) σε σύνολο οκτώ υποψηφιοτήτων
6. «Il grande sogno» (Το μεγάλο όνειρο). Πολιτικό δράμα από τα ταραγμένα ιταλικά Πανεπιστήμια του 1968 σε σκηνοθεσία Μικέλε Πλάτσιντο με τον Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, τον Λούκα Αρτζεντέρο , τη Λάουρα Μοράντε και τη Γιασμίνε Τρίνκα που πήρε το βραβείο «Μαρτσέλο Μαστρογιάνι»(πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού) στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2009.
7. «Il papa’ di Giovanna» (Ο μπαμπάς της Τζοβάνα). Οικογενειακό δράμα σε ιστορικό – πολιτικό πλαίσιο, στη Μπολόνια του 1938-45 , από τον Πούπι Αβάτι με τον Σίλβιο Ορλάντο που πήρε τοπ Κύπελο Βόλπι ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2008 και την ηθοποιό – αποκάλυψη Αλμπα Ρορβάχερ , που κέρδισε το «David di Donatello» (τέσσερις υποψηφιότητες είχε συνολικά η ταινία) καθώς και τη γνωστή μας από έργα του Πέδρο Αλμοδόβαρ Φραντσέσκα Νέρι.
8. «Immaturi» (Ανώριμοι). Από τις πρώτες σε εισπράξεις κωμωδίες  της χρονιάς σε σκηνοθεσία Πάολο Τζενοβέσε με τον Ρίκι Μέμφις και τον Ραούλ Μπόβα στους ρόλους των 30άρηδων που επιστρέφουν στα θρανία . Η επιτυχία του έχει και συνέχεια που γυρίστηκε στην Πάρο . Είχε και υποψηφιότητα στα «David di Donatello»
9. «L’ uomo che verra’» (Ο άνθρωπος που θα ‘ρθει). Δυνατή δραματική ταινία γύρω από αληθινό περιστατικό στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με θύματα παιδιά. Του Τζόρτζιο Ντιρίτι με την Μάγια Σάνσα και την Αλμπα Ρορβάχερ. Είχε 16 υποψηφιότητες στα «David di Donatello» – κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας, της καλύτερης παραγωγής και του ήχου.

10. «La donna della mia vita» (Η γυναίκα της ζωής μου). Η «μάμα», οι γιοί κι οι προσωπικές ζωές τους. Κοινωνικό δράμα του Λούκα Λουτσίνι με ερμηνείες κλάσεως από τους Αλεσάντρο Γκάσμαν, Λούκα Αρτζεντέρο, Στεφάνια Σαντρέλι, Βαλεντίνα Λοντοβίνι και τον Τζόρτζιο  Κολάντζελι που ήταν υποψήφιος για β’ ανδρικό ρόλο υποδυόμενος τον πατέρα
11. «La doppia ora»  (Η διπλή ώρα). Θρίλερ καλλιτεχνικών προδιαγραφών – μια μελέτη πάνω στο σινεμά  του Χίτσκοκ και του Ντε Πάλμα τον οποίο υπεραγαπούν οι Ιταλοί- από τον Τζουζέπε Καποτόντι που προτάθηκε για βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου στην Ευρωπαική Ακαδημία Κινηματογράφου όπως και στα David di Donatello,  για την ίδια κατηγορία. Με ένα θαυμάσιο ζευγάρι, την Κσένια Ράπαπορτ και τον Φιλίπο Τίμι.
12.  «La passione» (Το πάθος). Σάτιρα του Κάρλο Ματσακουράτι με ευθεία βολή στο σινεμά του σήμερα και στις ανθρώπινες αξίες. Παίζουν ο Σίλβιο Ορλάντο κι ο Τζουζέπε Μπατιστόν,  κωμικός – αποκάλυψη που τιμήθηκε με το «David di Donatello» β΄ανδρικού ρόλου του 2011
13. «La solitudine dei numeri primi» (Η μοναξιά των μονών αριθμών). Δραματική ταινία λεπτών ευαισθησιών, βασισμένη στο βιβλίο του Πάολο Τζορντάνο που έκανε μεγάλη εκδοτική επιτυχία εντός κι εκτός Ιταλίας. Σε σκηνοθεσία Σαβέριο Κοστάντζο, με την Αλμπα Ροβάχερ, υποψήφια στα David di Donatello του 2011.
14. «Nessuno mi puo’ giudicare».  Εδώ θα γνωρίσετε τη νικήτρια των «David di Donatello» του 2011, την Πάολα Κορτελέζι, μια εξαιρετική και διακριτικότατη κομεντιέν σε σατιρική κωμωδία του Μασιμιλιάνο Μπρούνο με τίτλο δανεισμένο από το διάσημο τραγούδι της Κατερίνα Καζέλι. Παρτενέρ της ο Ραούλ Μπόβα κι ο Ρόκο Παπαλέο.
15.«Noi credevamo» (Εμείς πιστεύαμε). Το ιστορικό και ιδεολογικά προσανατολισμένο σινεμά της Ιταλίας, γύρω από το ιστορικό γεγονός της ένωσης της χώρας το 1861 από τον Γαριβάλδι και τους επαναστάτες του. Με μεγαλοπρεπή σκηνοθεσία του Μάριο Μαρτόνε, που σάρωσε τα «David di Donatello» του 2011 με εφτά νίκες, ανάμεσά τους και της καλύτερης ταινίας και του σεναρίου. Σε σύνολο 13 υποψηφιοτήτων. Ανάμεσα στους ηθοποιούς ο Τόνι Σερβίλο, ο πρωταγωνιστής του «Il divo» και της τελευταίας «άλλης θάλασσας» του Θόδωρου Αγγελόπουλου
16. «Scialla!».  Δράμα σύγκρουσης γενεών με πολύ σύγχρονη νεανική διάλεκτο γύρω από ένα «βαρεμένο» καθηγητή κι ένα ανήσυχο μαθητή που τους συνδέει κοινό μυστικό. Πρωταγωνιστεί ο Φαμπρίτσιο Μπεντιβόλιο, από τους σπουδαιότερους σημερινούς ηθοποιούς της Ιταλίας , που έπαιζε και στο «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» του Αγγελόπουλου. Από τον σεναριογράφο των ταινιών του Πάολο Βιρτζί και του Μίμο Καλοπρέστι, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, τον  Φραντσέσκο Μπρούνι
17. «Si puo’ fare» (Μπορεί να γίνει). Σάτιρα που βάζει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο γύρω από το θέμα των ψυχιατρείων και τις επαναστατικές μεθόδους του κορυφαίου ψυχιάτρου Μπαζάλια . Σε σκηνοθεσία Τζούλιο Μανφρεντόνια με τον Κλάουντιο Μπίζιο και τον Τζουζέπε Μπατιστόν. Εννιά υποψηφιότητες στα «David di Donatello»
18. «Sorelle Mai» (Αδελφές Μάι). Πειραματικό σινεμά από ένα βετεράνο. Ο κορυφαίος Μάρκο Μπελόκιο επιστρέφει στη γενέτειρα του και κάνει ταινία που είχε υποσχεθεί στον εαυτό του. Με τους μαθητές του εργαστηρίου του και με μέλη της οικογένειας του. Και παίρνει υποψηφιότητα στα «David di Donatello» για τη σκηνοθεσία του και για το μοντάζ.
19. «Tutta la vita davanti» (Ολη η ζωή μπροστά). Από τα «κοσμήματα» του προγράμματος κι από ένα σκηνοθέτη εκ των κορυφαίων αυτής της εποχής, τον Πάολο Βιρτζί. Ολη η ιταλική κινηματογραφική παράδοση μπροστά μας. Με την Ιζαμπέλα Ραγκονέζε, τη Σαμπρίνα Φερίλι, τον Βαλέριο Μασταντρέα, τον Ελιο Τζερμάνο κι άλλους σπουδαίους της εποχής. Πέντε υποψηφιότητες στα «David di Donatello».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση