GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

XA: Στον αστερισμό του μνημονίου..

Στην περιοχή των 800 μονάδων διατηρείται ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ αυτήν την εβδομάδα μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου την Κυριακή στη Βο...

Στην περιοχή των 800 μονάδων διατηρείται ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ αυτήν την εβδομάδα μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου την Κυριακή στη Βουλή. Παρά τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων και την αναταραχή που δημιούργησε η ψήφιση στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του νέου δανείου. Η τελική απόφαση βέβαια δεν έχει ληφθεί ακόμα και η ματαίωση του σημερινού έκτακτου Eurogroup δημιουργεί αστάθεια και υποχώρηση στην ελληνική αγορά όπως αποτυπώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Πιθανότατα το ζήτημα θα λήξει αισίως αν και εκκρεμεί η...
ψήφιση της δανειακής σύμβασης από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης. Επομένως η τελική έγκριση μπορεί να δοθεί και το Μάρτιο και στο ενδιάμεσο η αμφιβολία θα αποτελέσει ένα παράγοντα αστάθειας στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η καταψήφιση του νέου μνημονίου θα μπορούσε να αναιρέσει πλήρως την ανοδική κίνηση των τελευταίων 5 εβδομάδων αφού θα υπήρχε ανησυχία ακόμα και για παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται επίσης και η υποβολή δημόσιας πρότασης για το PSI, ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ανακατανομής των πόρων του πακέτου των 130 δις ευρώ για να καλυφθούν οι αποκλίσεις στο έλλειμμα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση. Οι πιθανότητες για ‘κούρεμα’ και στα ομόλογα της ΕΚΤ είναι αυξημένες όσο ποτέ και αναζητείται η φόρμουλα με την οποία θα γίνει.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις η δυναμική της ανόδου φαίνεται ελαττωμένη αφού το σημαντικό γεγονός της ψήφισης του μνημονίου πιθανότατα είχε προεξοφληθεί και θα χρειαστεί και κάποιο άλλο σημαντικό νέο όπως η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης για να διασπαστούν εκ νέου οι 840 μονάδες. Πάντως αν δεν απολεσθούν οι 730 μονάδες, το ανοδικό momentum παραμένει σε ισχύ με την μείωση των τζίρων το τελευταίο διήμερο να είναι ανησυχητικό φαινόμενο, καθώς δε φαίνεται να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από ξένα χαρτοφυλάκια.
Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα του νέου μνημονίου ξεχωρίζουν οι διατάξεις για τις τράπεζες. Ευνοϊκές μπορούν να χαρακτηριστούν οι διατάξεις αυτές λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δυσκολίες του κλάδου την τελευταία τριετία. Η πλήρης κρατικοποίηση των τραπεζών αποφεύγεται για τη μεγάλη πλειοψηφία τους, αφού το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής για να μην χρησιμοποιηθούν κοινές μετά ψήφου μετοχές από το ΤΧΣ θα τοποθετηθεί στο 10-15% των συνολικών κεφαλαίων που θα χρειαστούν, ποσό που θεωρητικά μπορεί να καλυφθεί εύκολα από τους παλιούς μετόχους.
Επίσης προβλέπεται ότι το μέγιστο ποσό που θα διαθέσει το ΤΧΣ θα είναι τα €23 δις έναντι €30 δις του αρχικού σχεδιασμού. Σε αυτό συνέβαλλαν και η δυνατότητα περιορισμού των ζημιών μέσω αναβαλλόμενης φορολογίας δηλαδή της δυνατότητας συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη για όλη τη διάρκεια της ζωής των ομολόγων, δηλαδή μέχρι και 30 έτη. Επίσης, η αναστολή ψήφου του κράτους για 5 έτη πιθανότατα δε δημιουργεί ασφυκτικά πλαίσια στις τράπεζες, ανάλογα βέβαια και με τι ποσό θα καλύψει τελικά το ΤΧΣ, ενώ θετικό είναι και το γεγονός ότι θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος για να επιτύχουν Core Tier I στο 10%, μέχρι τα μέσα του 2013. Παράλληλα, οι τιμές των αυξήσεων θα εξαρτηθούν από θεμελιώδη μεγέθη ανάλογα και με τα business plans που θα δημοσιεύσουν οι τράπεζες και όχι τόσο από τις τιμές στο ταμπλώ, χωρίς βέβαια να θεωρούμε και το πρόσφατο ράλλυ άνευ σημασίας.
Άλλες σημαντικές διατάξεις του μνημονίου αφορούν τη μείωση του στόχου για τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015, ενώ αντίθετα προβλέπεται το 2012 να είναι ένα σημαντικό έτος με έσοδα €4,5 δις που θα αφορούν μεταξύ άλλων τις εισηγμένες ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ. Σχετικά με την τελευταία προβλέπεται η πρόσβαση των ανταγωνιστών της στο λιγνίτη υποχρεωτικά μέσα στο 2013, ενώ στον τομέα των ΑΠΕ το ενδεχόμενο μείωσης των εγγυημένων τιμών παραμένει ανοιχτό.
Στον τομέα των μακροοικονομικών άσχημα εξακολουθούν να είναι τα νέα για την ελληνική οικονομία με το ΑΕΠ Δ τριμήνου να υποχωρεί κατά 7,5% και το ΑΕΠ του 2011 κατά 6,8%, την ανεργία του Νοεμβρίου στο επίπεδο ρεκόρ του 20,9%, ενώ τα δημόσια έσοδα του Ιανουαρίου δε φαίνεται να ακολουθούν την καλή πορεία του Δεκεμβρίου που είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του ελλείμματος του 2011 στο 9,2% πιθανότατα.

Νίκος Χριστοδούλου 
Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ 

1 σχόλιο

  1. Το χρέος το 2004 ήταν 180 δις, κάτω από το 100% του ΑΕΠ και άρα διαχειρίσμο.

    Το πρωτογενές έλλειμα του 2009 ήταν 24 δις, όσο όλες οι συντάξεις που πληρώνει το κράτος για ένα έτος!

    Αντίστοιχα το χρέος, το 2009 ήταν 300 δις, 120% του ΑΕΠ και πλέον ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΟ!!

    Αυτά... για να μην ξεχνιόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση