GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΧΑ: Συσσώρευση στα επίπεδα των 730-780 μονάδων...

Συνεχίστηκαν και κατά τις τελευταίες ημέρες οι συνεδριάσεις χωρίς ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον και ιδιαίτερο τζίρο στο Χ.Α. Από την αρχή...

Συνεχίστηκαν και κατά τις τελευταίες ημέρες οι συνεδριάσεις χωρίς ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον και ιδιαίτερο τζίρο στο Χ.Α. Από την αρχή του Μαρτίου μέχρι και σήμερα παρατηρούμε μια συσσώρευση στα επίπεδα των 730-780 μονάδων με αρκετά χαμηλότερους τζίρους από ότι τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Μετά την ολοκλήρωση του PSI αναζητείται εδώ και μερικές εβδομάδες το γεγονός που θα γίνει ο καταλύτης για μια διάσπαση των 780 μονάδων. Η υποχώρηση του προηγούμενου διημέρου, βέβαια, δε συνιστά ακόμα αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης αν και δημιούργησε αμφιβολίες για τη βραχυπρόθεσμη τάση.
Μέσα στο Μάρτιο παρατηρούμε...
επίσης μια διαφοροποίηση της συμπεριφοράς των τραπεζικών μετοχών από τις υπόλοιπες. Η καλή συμπεριφορά ορισμένων δεικτοβαρών τίτλων έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των στηρίξεων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σημαντικές αποδόσεις έχουν καταγράψει μέσα στο μήνα τίτλοι όπως η Frigoglass (+43,4% μέχρι και τις 27/3), ο ΟΤΕ (+35,3%), η JP Avax (+24,5%), η Τέρνα Ενεργειακή (+23,7%), η METKA (+18,9%), η ΕΥΔΑΠ (+17,8%) κ.α. Αντίθετα, σημαντικές απώλειες σημείωσαν το ΤΤ (-46,6%), η Πειραιώς (-37,3%), η Eurobank (-36%), η Marfin Pοpular (-21,8%), η Alpha Bank (-19,6%) κ.α.
Η αρνητική πορεία των τραπεζών σχετίζεται άμεσα με τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση τους μετά και τη μερική κάλυψη της ΑΜΚ της Τράπεζας Κύπρου. Οι τελικοί όροι της ανακεφαλαιοποίησης θα γίνουν γνωστοί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα και αυτό θα ξεδιαλύνει κάπως το θολό τοπίο που υπάρχει αυτήν την περίοδο στον τραπεζικό κλάδο, ειδικότερα από τη στιγμή που οι τράπεζες παίρνουν παράταση για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων. Δεν αποκλείεται αν οι τελικοί όροι συμμετοχής του ΤΧΣ στις αυξήσεις κριθούν ευνοϊκοί για τους παλαιούς μετόχους να υπάρξει κάποια ανοδική αντίδραση για το συγκεκριμένο κλάδο, σύντομης διάρκειας. Παράλληλα, υπάρχουν κάποιες διεργασίες σε πολλές τράπεζες για εύρεση ξένου στρατηγικού επενδυτή που θα καλύψει ολόκληρη ή μέρος της ΑΜΚ που αναλογεί στους παλαιούς μετόχους. Τα δικαιώματα επαναγοράς μετοχών στο μέλλον (warrants) από τους μετόχους που θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ είναι ένας καινούριος παράγοντας που έχει μπεί στο πλαίσιο πρόσφατα σαν κίνητρο συμμετοχής στις αυξήσεις.
Πέραν από τις ελληνικές τράπεζες, η Marfin Popular Bank καλείται να αποφασίσει τη Δευτέρα στην έκτακτη ΓΣ την ενίσχυση των βασικών εποπτικών της κεφαλαίων μέσω αύξησης κεφαλαίου, εθελοντικής μετατροπής κεφαλαίων μειωμένης εξασφάλισης με ομόλογα τύπου CoCos και ανταλλαγής ομολογιών με νέες μετοχές της τράπεζας. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης εκτιμάται στα €1,8 δις.
Αυτήν την εβδομάδα ολοκληρώνονται και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, εκτός των τραπεζών, που δεν αναμένεται να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για το γενικό κλίμα στην αγορά, με εξαίρεση μεμονωμένες μετοχές. Στο μικρό δείγμα που έχουμε ως τώρα υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία αν και το δείγμα δεν είναι ενδεικτικό, καθώς οι περισσότερες ζημιογόνες εταιρείες ανακοινώνουν αποτελέσματα το τελευταίο διήμερο. Στις ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας ξεχώρισαν τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ που πέτυχε διατήρηση της κερδοφορίας του 2010 σε μεγάλο βαθμό, ενώ το 2012 αναμένεται καλύτερο λόγω σημαντικών αθλητικών γεγονότων και νέων παιχνιδιών. Το προτεινόμενο μέρισμα βέβαια είναι αρκετά μικρότερο από το περσινό λόγω των αυξημένων αναγκών ρευστότητας του ομίλου αλλά η μετοχή βρίσκεται ανάμεσα στους θετικούς πρωταγωνιστές του Μαρτίου λόγω και της επίσπευσης της αποκρατικοποίησης του.
Στα αποτελέσματα αυτής της εβδομάδας ξεχώρισαν τα αποτελέσματα της ΜΕΤΚΑ που σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων και κερδών μέσα στο 2011 και βοήθησε και τη μητρική να καταγράψει ένα αξιόλογο αποτέλεσμα παρά τις δύσκολες συνθήκες. Παράλληλα, στον κλάδο μετάλλων-ορυκτών ξεχώρισε η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της S&B και της ΕΛΒΑΛ λόγω και των σημαντικών εξαγωγών τους. Τέλος, άλλη μια θυγατρική της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου παρουσίασαν εξαιρετική κερδοφορία στο Δ τρίμηνο, λόγω και σημαντικών έργων στο εξωτερικό, ενώ μικρή διεύρυνση ζημιών παρατηρήσαμε σε ΧΑΛΚΟΡ και ΕΤΕΜ καθώς οι κλάδοι τους παρουσιάζουν δυσκολίες ακόμα.

Νίκος Χριστοδούλου
Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων
Merit ΑΧΕΠΕΥ

2 σχόλια

  1. Μωρή πουτάνα-κωλόγερε τζων, τράβα κάνε μια πίπα στον γυαλάκια, που μοιάζει στο Βασιλάκη Λεβέντη και στην κωλοτούμπα την Νάντια Κομανέτσι και που ετοιμάζεσαι να ψηφίσεις, δεξιό ταγματ-αλήτικο σκουπίδι κι άσε τις παπαριές...

    Ο άεργος βουτηρομπεμπές της Βοστόνης, ο κωλοτούμπας "αλά Κομανέτσι", αρχηγός σου Σαχλαμαράς, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΤΑ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΛΙΚΑΡΟ ΤΟΥ- Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΤΣΕΚΟΥΡΟΒΓΑΛΤΗΣ!!!!

    ΕΙΣΤΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΓΕΛΟΙΟΙ, ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΝΟΥΔΟΥΛΗΔΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πα$$οκ-ΒΑΓΓΕΛΑΣ....γίνεται ;;;
    NAI ..ΓΙΝΕΤΑΙ !!

    Απέσυρε τη μοναδική ευνοϊκή ρύθμιση για τους υπερχρεωμένους ο Κουτρουμάνης...



    Απίστευτο!
    ___________________________
    Θα πληρωθούν ξανά επιδόματα
    οι δικαιούχοι – μαϊμούδες !

    Ελλάς το μεγαλείο σου! Κάπου ακόμη και τα σχόλια δεν είναι αρκετά... Όσο και αν ακούγεται απίστευτο η ανικανότητα του κράτους και των μηχανισμών του οδηγεί ακόμη και στην πληρωμή επιδομάτων σε “μαϊμούδες” δικαιούχους παρά τον εντοπισμό τους!

    Ναι, καλά διαβάζετε.

    Ενώ μετά από ολόκληρες δεκαετίες επιτέλους έγινε το αυτονόητο ένας απλός έλεγχος δηλαδή και αποκαλύφθηκαν χιλιάδες άνθρωποι που λάμβαναν τα πιο απίθανα επιδόματα για αναπηρίες που δεν έχουν... το κράτος δεν είναι ακόμη έτοιμο να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

    Καθώς οι λίστες δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν καταρτιστεί οι νέοι πίνακες με τους πραγματικούς δικαιούχους θα πληρωθούν κανονικά και αυτή τη φορά το επίδομά τους χιλιάδες άτομα που δεν έχουν το δικαίωμα!

    Όπως είπε στην πρωινή εκπομπή του mega ο υφυπουργός υγείας Μάρκος Μπόλαρης το επίδομα που θα δοθεί τώρα είναι αυτό του Φεβριουαρίου-Ιανουαρίου και θα δοθεί με την παλιά κατάσταση, η επόμενη καταβολή επιδομάτων θα γίνει με τις νέες καταστάσεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση