GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στον «αέρα» η συγχώνευση Alpha-Eurobank...

Πρόταση για σύγκληση γενικής συνέλευσης για την ανάκληση του σχεδίου συγχώνευσης με την Eurobank θα φέρει προς έγκριση στην προσεχή συνεδρί...

Πρόταση για σύγκληση γενικής συνέλευσης για την ανάκληση του σχεδίου συγχώνευσης με την Eurobank θα φέρει προς έγκριση στην προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου η διοίκηση της Alpha Bank, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με την Eurobank, η απόφαση της Alpha Bank θα οδηγήσει σε απώλεια συνεργειών άνω των 4 δισ. ευρώ σε συνολική παρούσα αξία. Ανάλυση του οίκου Moody's, πάλι, αναφέρει πως...
η εξέλιξη αυτή «χαλάει» τα σχέδια της κυβέρνησης που επιθυμεί, όπως και η τρόικα, συγχωνεύσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά.

Στην ανακοίνωση της Alpha Bank αναφέρεται:
«Σε συνέχεια προηγουμένης ανακοινώσεώς της, η Alpha Bank ενημέρωσε την Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias ότι, μετά και την αναδιάταξη του δημοσίου χρέους (Private Sector Involvement – PSI) και τις επιπτώσεις αυτής επί του τραπεζικού τομέα, προτίθεται να φέρει προς έγκριση στο προσεχές Διοικητικό της Συμβούλιο πρόταση για τη σύγκληση Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της με αντικείμενο την ανάκληση του συνόλου των αποφάσεων της Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της Τραπέζης της 15ης Νοεμβρίου 2011».
Η συμφωνία συγχώνευσης είχε ανακοινωθεί στις 29 Αυγούστου και επικυρώθηκε από τις γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών στις 15 Νοεμβρίου. Στις 30 Ιανουαρίου, η Alpha Bank είχε ανακοινώσει ότι το χρονοδιάγραμμα και γενικότερα η εξέλιξη της συγχώνευσης με την Eurobank δεν ήταν δυνατόν να προσοδιορισθεί όσο ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το PSI, ενώ από την πλευρά της η Eurobank είχε πει ότι είναι σε διαβούλευση με την Alpha για να ολοκληρώσει τη διαδικασία και εκτιμούσε ότι δεν υπάρχουν λόγοι καθυστέρησης της συγχώνευσης.
Η απόφαση της Alpha Bank να προτείνει την ανάκληση των αποφάσεων της 15ης Νοεμβρίου 2011 για τη συγχώνευση θα οδηγήσει σε απώλεια συνεργειών άνω των 4 δισ. ευρώ σε συνολική παρούσα αξία, απαντά η Eurobank, με ανακοίνωσή της. «Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και μετά την επιτυχημένη προσπάθεια αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους», επισημαίνει η Eurobank, «το τραπεζικό σύστημα οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις ευθύνες του έναντι της οικονομίας, των μετόχων και των πελατών».
Σύμφωνα με την τράπεζα, η κοινή απόφαση με την Alpha Bank για τη δημιουργία της 23ης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ευρώπη, ελήφθη με γνώμονα τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις δύο τράπεζες και την οικονομία.
«Η πρόθεση της Διοίκησης της Alpha Bank να προτείνει την ανάκληση αποφάσεων, που ελήφθησαν από τους Μετόχους εν επιγνώσει του πλαισίου του PSI+ και επικυρώθηκαν από το σύνολο των εποπτικών αρχών της Χώρας, οδηγεί, με βάση τις εκτιμήσεις κοινών εξωτερικών συμβούλων, σε απώλεια συνεργειών άνω των 4 δισ. ευρώ σε συνολική παρούσα αξία», επισημαίνει η Eurobank στην ανακοίνωσή της.
Και τούτο, τη στιγμή που, όπως τονίζει η τράπεζα, τα τραπεζικά ιδρύματα υποχρεούνται σε μεγάλης κλίμακας ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. «Η γενική αιτιολογία που προβάλλεται από την Alpha Bank δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα», υπογραμμίζει η Eurobank και σημειώνει πως η ίδια τήρησε με συνέπεια όσα συμφωνήθηκαν σε επίπεδο Διοικητικών Συμβουλίων και εγκρίθηκαν από τις Γενικές Συνελεύσεις των δυο τραπεζών.
«Εν προκειμένω, θα αναμείνει τις εξελίξεις και θα πράξει αναλόγως», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.
Στέλεχος της Eurobank δήλωσε στο Reuters ότι η συγχώνευση θα ήταν μια θετική εξέλιξη. «Πιστεύαμε ότι η συμφωνία θα είχε λογική και είχε σοβαρές συνέργειες, αλλά εάν η Alpha δεν την θέλει, δεν μπορείς με το ζόρι να προχωρήσεις σε γάμο», ανέφερε.
Μικρές πιθανότητες συγχώνευσης «βλέπει» ο Moody’s
Μικρές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί η συγχώνευση Alpha Bank «έβλεπε» πριν από λίγες ημέρες ο οίκος αξιολόγησης Moody's εξαιτίας των επιπτώσεων από το «κούρεμα» των ομολόγων.
Οι ανακοινώσεις που «αντάλλαξαν» οι δύο τράπεζες περιελάμβαναν αντικρουόμενες απόψεις με αποτέλεσμα η Moody΄s να θεωρεί ότι είναι μικρό το περιθώριο να γίνει το deal όπως αρχικώς είχε σχεδιαστεί, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τα οφέλη που προσδοκούσαν οι τράπεζες και κυρίως την κεφαλαιακή ενίσχυση από το κρατίδιο του Κατάρ.
Η εξέλιξη αυτή «χαλάει» τα σχέδια της κυβέρνησης που επιθυμεί, όπως και η τρόικα, συγχωνεύσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά, αναφέρεται στην ανάλυση του οίκου.

1 σχόλιο

  1. τελικά δεν αφήνει το δούλεμα ο Κωστόπουλος με τα παιγνίδια του μια φορά με την ΕΘΝΙΚΗ τώρα με την EUROBANK, Δεν μας παρατάει στην φυωχεια μας. ΑΣ ΤΟΝ ΔΙΑ.ΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση