GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί εγκαταλείφθηκε ο Κέυνς;;..

Τη δεκαετία του 1960 οι οικονομίες χαρακτηρίζονταν «μεικτές» διότι συνδύαζαν τον κρατικό σχεδιασμό με τη λειτουργία της αγοράς. Έναν συνδυασ...

Τη δεκαετία του 1960 οι οικονομίες χαρακτηρίζονταν «μεικτές» διότι συνδύαζαν τον κρατικό σχεδιασμό με τη λειτουργία της αγοράς. Έναν συνδυασμό που συνέβαλε αποφασιστικά στους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, ενώ η ανεργία αν και ιδιαίτερα πολύ χαμηλή εντούτοις οι κυβερνήσεις φιλοδοξούσαν ακόμη και να τη μηδενίσουν. Την περίοδο αυτή κυριαρχούσαν οι κεϋνσιανές ιδέες σε τέτοιο βαθμό, ώστε και ο ίδιος ο Milton Friedman, ο «πατέρας» του νεοφιλελευθερισμού, δήλωνε στο περιοδικό Time τον Δεκέμβριο του 1969 ότι σήμερα «όλοι είμαστε κεϋνσιανοί», μια δήλωση που αργότερα παρότι ανασκεύασε εντούτοις δεν έπαυσε να αντανακλά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής. 

Του Λευτέρη Τσουλφίδη
Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι συνέβη και...
ο Κέυνς μαζί με την οικονομική του φιλοσοφία περιθωριοποιήθηκαν τις πρόσφατες δεκαετίες; Πώς διδάσκοντες και διδασκόμενοι της οικονομικής θεωρίας ασπάστηκαν τόσο εμφανώς λαθεμένα δόγματα, όπως π.χ. αυτά των ορθολογικών προσδοκιών σύμφωνα με το οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται όπως δείχνουν τα μοντέλα των οικονομολόγων, ότι οι αγορές πάντα εξισορροπούν και τα αποτελέσματά τους είναι άριστα και επιθυμητά από το κοινωνικό σύνολο; ότι η ανεργία είναι εκούσια, απλά οι άνεργοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρέχοντα μισθό και ότι αν δεν βρουν κάτι καλύτερο προτιμούν να «αποθηκεύσουν», κατά κάποιο τρόπο, τις «υπηρεσίες εργασίας» για μελλοντικά καλύτερες εποχές. Το κράτος που τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες θεωρήθηκε ως κατεξοχήν συντελεστής των υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης και της χαμηλής ανεργίας, από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι πολύ πρόσφατα θεωρήθηκε υπεύθυνο για τη στασιμότητα και τον πληθωρισμό των δεκαετιών του 1970 και 1980. Μάλιστα τη δεκαετία του 1990 οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούσαν ότι οι απόψεις τους δικαιώθηκαν και ότι οι τεχνολογίες πληροφορικής συνέβαλαν στη δημιουργία της «νέας οικονομίας», της «dot.com οικονομίας» που δεν υποφέρει από τις ασθένειες των παλιών οικονομιών. Το 1997 μάλιστα ο τότε Πρωθυπουργός της Αγγλίας Gordon Brown υποστήριξε ότι δήθεν δεν υπάρχουν πλέον οικονομικές κρίσεις (έκτοτε οι απόψεις του έχουν αλλάξει πολύ). Στο ξέσπασμα της κρίσης το 2007/8 αρχικά υποστήριξαν ότι επρόκειτο για ένα μεμονωμένο επεισόδιο στις ΗΠΑ που δημιούργησε άσχημη ψυχολογία φόβου και αυτή επηρέασε αρνητικά το κοινό που κατανάλωνε και επένδυε λιγότερο και αυτό που χρειαζόταν ήταν να αποκατασταθεί η καλή ψυχολογία. Την άποψη αυτή την υποστήριξε, εξ όσων γνωρίζουμε, πρώτος ο νομπελίστας οικονομολόγος Edward Prescott και σήμερα ενστερνίζεται μεγάλο μέρος του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Καθώς η κρίση βαθαίνει και φέρει ομοιότητες με αυτήν του 1930 αρκετοί είναι οι οικονομολόγοι που επανατοποθετούνται, όπως π.χ. ο μαθητής και συνεχιστής των ιδεών του Friedman νομπελίστας οικονομολόγος Robert Lucas που το περιοδικό Time του Ιανουαρίου 2009 αποδίδει σε αυτόν τη δήλωση «ότι στα χαρακώματα της μάχης όλοι είμαστε κεϋνσιανοί».

Το βιβλίο του Robert Skidelsky έρχεται την κατάλληλη στιγμή γιατί αφενός αποκαλύπτει το λάθος στις ιδέες των οικονομολόγων των πρόσφατων δεκαετιών που αποδίδουν ιδιότητες στην αγοράς να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα χωρίς την κρατική παρέμβαση και ότι τα σημερινά προβλήματα των οικονομιών προκύπτουν από το σπάταλο κράτος και τις παρεμβάσεις του. Σήμερα, έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι υπάρχουν εγγενείς τάσεις στο σύστημα να παράγει ανισορροπία και ότι αν αφεθεί στους δικούς του μηχανισμούς παράγει ανεργία και αυτοκαταστροφή. Αυτά όλα είχαν εντοπισθεί από τον Κέυνς, ο οποίος πρέσβευε ότι το σύστημα από μόνο του δεν μπορεί να παράξει τόσο προϊόν όσο χρειάζεται ώστε να επιτευχθεί η πλήρης απασχόληση της εργασίας (σήμερα το λέμε μέγιστη δυνατή απασχόλησης) και ότι η ενεργός ζήτηση (δηλαδή οι δαπάνες) είναι αυτές που προσδιορίζουν το παραγόμενο προϊόν και άρα την απασχόληση. Συνεπώς, το κράτος και η παρέμβασή του είναι αναγκαία προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική συνοχή. Ταυτόχρονα, ο Skidelsky επισημαίνει ότι η κρατική παρέμβαση δεν συνεπάγεται και κατ’ ανάγκη μεγαλύτερο κράτος και μεγαλύτερα ελλείμματα που συνήθως προσάπτουν στον Κέυνς. Αντίθετα, το κράτος παίζει ρόλο συμπληρωματικό στην οικονομία της αγοράς και ότι τα ελλείμματα μπορούν και θα πρέπει να είναι υψηλά σε περιόδους ύφεσης, τότε που η οικονομία χρειάζεται την επιπλέον ζήτηση και σε περίοδο άνθησης ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι πλεονασματικός, ούτως ώστε να μετριάσει τις ακρότητες του οικονομικού κύκλου και να οδηγεί την οικονομία σε μια σταθερά ανοδική πορεία. Οι ιδέες του Κέυνς σήμερα είναι επίκαιρες, όσον αφορά τη αρχιτεκτονική του διεθνούς νομισματικού συστήματος που χρειάζεται να σχεδιαστεί εκ νέου δεδομένου ότι το δολάριο έχει απολέσει προ πολλού την αρχική του αίγλη, όπως και οι ΗΠΑ έπαυσαν να είναι την αδιαμφισβήτητη υπερδύναμη.

Ο Skidelsky στο βιβλίο του αφενός παρουσιάζει τις ιδέες του Κέυνς με έναν τρόπο φιλικό για τον μη εξειδικευμένο αναγνώστη που θέλει να μάθει για τον Κέυνς και τον κεϋνσιανισμό, αφετέρου βάσει αυτής της θεωρίας να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια της σημερινής κρίσης ως αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης επέκτασης του χρηματοπιστωτικού τομέα τόσο στο εθνικό όσο και στο διεθνές επίπεδο. Η θεωρία του Κέυνς, διατείνεται ο Skidelsky θα συμβάλει αφενός στην χαλιναγώγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και αφετέρου στη διαμόρφωση της νέας αρχιτεκτονικής του διεθνούς νομισματικού συστήματος.

*Το κείμενο αποτελεί την εισαγωγή του καθηγητή Τσουλφίδη στο βιβλίο του Skidelsky με τίτλο Keynes, Επιστροφή στη Διδασκαλία του.

7 σχόλια

  1. ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΜΑΤΑ... ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΟΣΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΚΚΕ ΟΣΟΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΟΔΕΞΙΑΣ ΠΟΤΕ.. ΠΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΦΟΥΜΟ ΔΗΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερός οικονομολόγος ο "καθηγητής".

    Ρε βλήμα καθηγητή, ο κέυνς "εγκαταλείφθηκε" για πολλούς λόγους. Οι βασικοί και αυτονόητοι και στοιχειώδεις αν σκεφθείς λίγο έξω από τις ψευδαισθήσεις σου:

    1. Λόγω συγκεκριμένων πολιτικών συσχετισμών και διαγκωνισμών ισχύος παγμοσμίως

    2. Λόγω αλλαγής του κόσμου (αρχιπαπάρα απολίθωμα που το παίζεις και καθηγητής...)

    3. Λόγω πολιτικού υποστρώματος σε κάθε οικονομικό μοντέλο που κάνει τον κέυνς έτοιμο να επανέλθει ότάν όμως ΠΡΕΠΕΙ και ΜΠΟΡΕΙ να πωληθεί πολιτικά

    Υπάρχει κι άλλος λόγος που δεν ομολογείται: όσον αφορά τη Δύση, ο κέυνς δεν επανέρχεται γιατί δεν μπορούν να ελεγθούν οι συνέπειες της εφαρμογής του στις "εικονικές" της οικονομίες του αέρα, του παρασιτισμού και της αγωνίας πόσο θα διαρκέσει η ευημερία τους ως απόηχος της κυριαρχίας τους στον κόσμο. Η Δύση θέλει πια πειθαρχημένες παραγωγικές κοινωνίες για να αντιμετωπίσει το γκρέμισμά της. Στα όρια της δικτατορίας. Τέρμα σου λέει ο άλλος η ηγέτης δυτικός η αμεριμνισία και η χαλαρότητα της υπεροχής του "πολιτισμού" μας. Θέλει να "βρωμίσουμε" λίγο για να μην καταρρεύσουμε. Ο κέυνς θα ήταν χρήσιμος αλλά η άσκηση γίνεται πειραματικά. Η δομή της δύσης έχει διαρραγεί. Δεν είναι αυτονόητο ότι "κόβω χρήμα - ρίχνω τυφλά σέ ψευτοεργασίες εν πολλοίς άχρηστες - δημιουργώ ευφορία κατανάλωσης - προκαλώ επενδύσεις - το υπολειπόμενο προϊόν των επενδύσεων αφού εξοφληθεί το κόστος τους είναι ήδη πλεονέκτημα για επέκταση"

    Και ένας τελευταίος αλλά ουσιαστικός λόγος που επίσης δεν ομολογείται:

    Η γη είναι μικρή πια. Ποιος κέυνς τώρα. Όλοι τον ξέρουν. Αν τον εφαρμόσουν όλοι την κάτσαμε!!!! Και γιατί να μην τον εφαρμόσουν όλοι; Χαζοί είναι αν τον ερφαρμόσει ένας να μην ακολουθήσουν άλλοι;;;;;

    Το πρόβλημα ρε βλάκα καθηγητή είναι ο υπερκορεσμός της δύσης και των κατοίκων της σε αφύσικα και αντιβαίνοντα στη φύση όρια. Και ο κέυνς δεν τον λύνει αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τράβα στο Βαρουφάκη να σου εξηγήσει... Και γαμώ τα άτομα και τους καθηγητές...
    Ποιος Παπαδήμος Παπανδρέου Σαμαράς κλπ κλπ

    Βαρουφάκης for president

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να κάνει ένα πρωινάδικο ο ΠΑπαδάκης με τους καθηγηταράδες που μαζεύει για να σχολιάσουν το βιβλίο. Να μάθει και "ο απλός ο κόσμος" τι είναι αύτό το ... "Κέυνς"

    Και μην ξεχάσει κανένα από τα φρούτα που φέρνει: ειδικά αν δεν έχει τον μάγκα Μαριά και τον αγχωμένο δυσκοίλιο Καζάκο θα του γυρίσω την πλάτη.


    Καλά, τον πυροβολημένο το Μπέη και τον άλλο τον "δάσκαλο" τον Κασιμάτη μπορεί να τους παραμελήσει, δεν ταιριάζουν στην κουβέντα.

    Και βέβαια να είναι από όλες τις τάσεις που αγαπούν την Πατρίδα. Και από το ΚΚΕ, και από ΣΥΡΙΖΑ και από Καμένο και από ΝΔ (πρώτο κόμμα για). ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ είναι κοσμοπολίτες, αν και είναι εξαίσιοι αφού είναι κοσμοπολίτες και δεν αγαπούν την πατρίδα να τους φτύσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αχ νουδουπασοκια μου..
    εισαστε και χαζα,
    το ευκολο κλεμμενο χρημα
    σας αποτελειωσε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρώην μαρξιστές που βλέποντας την ιδεολογία τους να καταλήγει στα σκουπίδια, εναγκαλίζονται τον Κέυνς. Η Ελλάδα (αλλά και ο κόσμος) χρειάζεται τον Φρήντμαν και τον φον Χάγιεκ και όχι τους κεϋνσιανούς κρατικισμούς που οδηγούν σε στασιμότητες και χρεοκοπίες. Ο Κέυνς ήταν καλός ΜΟΝΟ για την μεταπολεμική περίοδο που ο κόσμος ανάρρωνε από ένα παγκόσμιο πόλεμο. Η σημερινή εποχή είναι έτη φωτός μακριά. Και εν πάση περιπτώσει, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φρεσκάδα και την φλογερή δύναμη της φιλελεύθερης κοσμοαντίληψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση