GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η «μάχη της Αρκτικής» και τα «παγωμένα κοιτάσματα»...

Η « μάχη της Αρκτικής » για τα «παγωμένα » κοιτάσματα πετρελαίου έχει ήδη ξεκινήσει. Ενεργειακοί κολοσσοί πραγματοποιούν τις κινήσεις τους ...

Η «μάχη της Αρκτικής» για τα «παγωμένα» κοιτάσματα πετρελαίου έχει ήδη ξεκινήσει. Ενεργειακοί κολοσσοί πραγματοποιούν τις κινήσεις τους στον θαλάσσιο χώρο της Αρκτικής, στήνοντας σταδιακά εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ επιστήμονες και οικολογικές οργανώσεις προειδοποιούν για...
τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
«Ξεκίνησε ο αγώνας για τα νέα κοιτάσματα πετρελαίου», δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ο Tim Dodson, αντιπρόεδρος του νορβηγικού κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου «Statoil».
Ο νέες χρυσοφόρες ενεργειακές περιοχές βρίσκονται στην Αρκτική, όπου εκτιμάται πως υπάρχουν ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα που μπορούν να αποφέρουν έως και 90 δις βαρέλια πετρελαίου, έως και 50 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αλλά και 44 δις βαρέλια υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Πρόκειται για το 13% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και περίπου το 30% του φυσικού αερίου. Οι πετρελαϊκές εταιρείες αναλαμβάνουν δράση, ωστόσο οικολογικές οργανώσεις και πολλοί επιστήμονες εκφράζουν τις ανησυχίες τους.
Άλλωστε, όπως αναφέρει το «Nature», οι μνήμες από τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το ατύχημα του «Exxon Valdez» το 1989 στην Αλάσκα είναι ακόμα νωπές, ενώ τα αποτελέσματά του είναι ακόμα ορατά.
Απ΄ό την πλευρά τους οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι καθησυχαστικές, υποστηρίζοντας ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα ατυχήματα. «Η τεχνολογία θα είναι παρούσα για να βοηθήσει» επισήμανε ο Dodson.
Η «Statoil» έχει ήδη εγκαταστήσει τη βορειότερη μονάδα εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στον κόσμο, κοντά στο Hammerfest. Το επόμενο διάστημα φιλοδοξεί να επεκτείνει τις εργασίες της και σε νέες πηγές, που βρέθηκαν στη θάλασσα «Barents». Μάλιστα η εταιρεία, δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, έχει την αμέριστη συμπαράσταση της νορβηγικής κυβέρνησης και με αυτήν σύμμαχο στρέφει πλέον το βλέμμα της στην Αρκτική.
Στη «μάχη της Αρκτικής» συμμετέχουν πολλά «στρατόπεδα». Στις 17 Ιανουαρίου, ο Ola Borten Moe, υπουργός Ενέργειας και Πετρελαίου της Νορβηγίας έδωσε 26 άδειες σε εταιρείες για εξόρυξη πετρελαίου σε θαλάσσιες περιοχές έξω από την Νορβηγία. Μεταξύ των δικαιούχων είναι η «Statoil», η «Total», η «ExxonMobil» και η «ConocoPhillips».
Την ίδια στιγμή, επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραστηριότητες στην περιοχή. Μία επιστημονική ομάδα, που αποτελείται από 573 επιστήμονες, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντάς του πως θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην παροχή αδειών για γεωτρήσεις στον Αρκτικό Ωκεανό, βόρεια της Αλάσκας.
Οι επιστήμονες σημείωναν πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εκτιμηθούν οι πιθανές επιπτώσεις από αυτές τις δραστηριότητες στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα.
Οι εταιρείες υποστηρίζουν πως τα πάντα μπορούν να γίνουν με σεβασμό προς το περιβάλλον. Εννέα εταιρείες πετρελαίου χρηματοδοτούν ερευνητικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στην Αρκτική, ενώ περιλαμβάνονται και περιβαλλοντικές μελέτες.
Από την πρωτοβουλία απέχουν οι Gazprom και Rosneft, δύο εταιρείες, όπως και πολλές άλλες, που έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί πως δεν εφαρμόζουν τους εθνικούς και διεθνής κανόνες ασφαλείας. Το «nature» υπενθυμίζει πως τον Δεκέμβριο του 2011, 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ανατράπηκε μία εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Gazprom, ανοιχτά του νησιού Sakhalin, στον ρωσικό Αρκτικό Ωκεανό.
«Κατά την άποψή μας καμία εταιρεία δεν είναι έτοιμη να εγκαταστήσει εξέδρες άντλησης πετρελαίου στον Αρκτικό Ωκεανό», σημειώνει ο Vladimir Chuprov, μέλος της Greenpeace, ειδικός στον τομέα της ενέργειας. Ο Chuprov επισημαίνει για παράδειγμα πως τα σχέδια ασφαλείας για την εξέδρα Prirazlomnoye στο ρωσικό μέρος της θάλασσας «Barents», όπου αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις μέσα στο 2012, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί αν και αυτό απαιτείται από τις ρωσικές αρχές.

2 σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση