GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ελπίδες ανάκαμψης υπό προϋποθέσεις...

Από marketingweek.gr Μπορεί να αναστηθεί η ημιθανής σήμερα διαφημιστική αγορά, μετά την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης; Μια ενθαρρυντικ...


Μπορεί να αναστηθεί η ημιθανής σήμερα διαφημιστική αγορά, μετά την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης; Μια ενθαρρυντική είδηση που προέρχεται από την κυβέρνηση αφορά στην -εν όψει εκλογών- αναζωπύρωση διαφόρων διαγωνισμών του δημοσίου (κυρίως Ο.Π.Α.Π., Δ.Ε.Η. και διαφόρων διαγωνισμών που εντάσσονται στο Ε.Σ.Π.Α.), οι οποίοι ξεκίνησαν ή ξεκινούν, εν όψει προεκλογικής περιόδου.
Οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί δεν είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι την έναρξη της εκλογικής περιόδου, ωστόσο οτιδήποτε κινείται αυτήν την περίεργη εποχή αποτελεί καλή είδηση, έστω κι αν θα πρέπει για κάποιους από αυτούς να περιμένουμε τις όποιες πολιτικές εξελίξεις μέχρι να... φτάσουμε σε αίσια κατάληξη.
Η κρατική διαφήμιση όσο και αν είναι σημαντική, δεν μπορεί όμως από μόνη της να αποτελέσει τον μοχλό της αναγέννησης της διαφημιστικής αγοράς. Κλειδί θα είναι η πορεία του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος εδώ και έξι περίπου μήνες έχει παγώσει τις νέες οικονομικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες και περιμένει να δει ποιο θα είναι το περιβάλλον στο οποίο θα κληθεί να δραστηριοποιηθεί στα επόμενα χρόνια.
Εφόσον τα πράγματα σταθεροποιηθούν και ενώ η ζήτηση στο εσωτερικό της οικονομίας θα παραμένει αδύναμη, λόγω συνέχισης της προσπάθειας μείωσης των ελλειμμάτων, που παραμένουν πολύ υψηλά και μετά το «κούρεμα», η διαφήμιση ειδικά είναι πιθανόν να έχει μια περίοδο αναλαμπής, η οποία θα προέρχεται από τη βαθιά αναδιάρθρωση που θα ξεκινήσει για τα καλά μόλις αποκατασταθεί στοιχειωδώς η εμπιστοσύνη.
Γιατί; Στο διάστημα που μεσολάβησε έχει κλείσει ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, ενώ πολλές άλλες αποχώρησαν οριστικά από την άσκηση συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ταυτόχρονα, η μείωση του κόστους σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις νέων εργαζομένων (οι μισθοί πια μπορούν να κατέβουν για κάποιες κατηγορίες κάτω και από τα 500 ευρώ), δημιουργούν επιχειρηματικές ευκαιρίες όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις κάθε είδους εξαγωγικές δραστηριότητες (που γενικά δεν έχουν διαφημιστική δαπάνη στο εσωτερικό της χώρας), αλλά και στην υποκατάσταση εισαγωγών, όπου δημιουργούνται προϋποθέσεις νέων διαφημιστικών κονδυλίων.
Επίσης ο συνδυασμός επιχειρήσεων που έκλεισαν και άφησαν «ορφανό» το μερίδιο αγοράς τους και υψηλών τιμών (σε σχέση με τις γενικές μειώσεις εισοδήματος), με τις οποίες συνεχίζουν να πωλούν τα προϊόντα τους πολλές από τις επιχειρήσεις που επιβίωσαν, καθώς και το χαμηλότερο μισθολογικό κόστος δημιουργούν τις προϋποθέσεις για «πολέμους» μεριδίου αγοράς που θα αποτελέσουν επίσης μέρος της διαδικασίας βαθιάς αναδιάρθρωσης που περνά η ελληνική οικονομία. Στους «πολέμους» αυτούς πλην των τιμών μπορεί και πρόκειται ασφαλώς να χρησιμοποιηθεί ως Μέσο και η διαφημιστική δαπάνη.
Συνεπώς παρά το γεγονός ότι η ύφεση μπορεί -και πρόκειται- στο καλύτερο σενάριο να συνεχιστεί στους επόμενους 12-18 μήνες, είναι πιθανό όπως προαναφέραμε να υπάρξει μια αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης που προέρχεται από νέες πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα. Αν η αύξηση αυτή, σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση της κρατικής διαφήμισης, θα επαρκέσει για να αντισταθμίσει την επερχόμενη ύφεση είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί ακόμα να απαντηθεί. Όπως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα αν η εμπιστοσύνη πρόκειται πράγματι να αποκατασταθεί, μετά την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης και των πιθανών εκλογών που θα ακολουθήσουν. Όμως οικονομικές ευκαιρίες δημιουργούνται πλέον στον ιδιωτικό τομέα και αργά ή γρήγορα θα αξιοποιηθούν.

2 σχόλια

  1. ΚΚΕ ΡΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΧΟΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΑΜΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΡΙΞΕΙΣ ΕΣΥ..
    ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ ΠΕΦΤΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ..ΤΕΛΕΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση