GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα «χτυπά» τη Γη...

Δύο νέες γιγάντιες εκρήξεις στον Ήλιο εκτόξευσαν στο διάστημα τεράστιες ποσότητες υλικών από το « στέμμα » του άστρου που ήδη ταξιδεύουν πρ...

Δύο νέες γιγάντιες εκρήξεις στον Ήλιο εκτόξευσαν στο διάστημα τεράστιες ποσότητες υλικών από το «στέμμα» του άστρου που ήδη ταξιδεύουν προς τη Γη. Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά ηλιακά φαινόμενα της...
τελευταίας πενταετίας.
Αυτή τη φορά οι ηλιακές καταιγίδες απειλούν να προκαλέσουν διαταραχές στους δορυφόρους, στα συστήματα GPS, στα δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών της Γης και στις αεροπορικές πτήσεις, ιδίως κοντά στους δύο πόλους.
Μπορεί επίσης να προκαλέσουν θεαματικό σέλας ακόμα και σε πιο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, το οποίο θα είναι καλύτερα ορατό απόψε το βράδυ. Οι καταιγίδες αναμένεται να διαρκέσουν έως την Παρασκευή, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό ότι σύντομα νέες θα ακολουθήσουν, καθώς ο Ήλιος έχει πια «ξυπνήσει» για τα καλά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα διαστημικά παρατηρητήρια STEREO και SOHO της NASA, η πρώτη έκρηξη και η αντίστοιχη εκτίναξη ηλιακής στεμματικής μάζας ταξιδεύει προς τη Γη με ταχύτητα μεγαλύτερη από 2.100 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και η δεύτερη με πάνω από 1.800 χλμ. το δευτερόλεπτο. Οι δύο γεωμαγνητικές καταιγίδες θα πλήξουν τόσο τη Γη (από σήμερα) όσο και τον Άρη, καθώς και τα διαστημικά σκάφη που βρίσκονται σε διάφορες αποστολές, σύμφωνα με το BBC.
Μία από τις δύο εκρήξεις, που έλαβε χώρα στον ήλιο στις 6 Μαρτίου, ήταν η δεύτερη ισχυρότερη που έχει καταγραφεί, της κατηγορίας Χ5.4, κατά τον τρέχοντα 11ετή κύκλο ηλιακής δραστηριότητας (η πιο δυνατή, της κατηγορίας Χ6.9, καταγράφηκε πέρυσι τον Αύγουστο).

Μια ώρα αργότερα, υπήρξε μια δεύτερη έκρηξη που βαθμολογήθηκε ως Χ1.3 (μια Χ1 είναι πέντε φορές μικρότερη από μια Χ5). Με εξαίρεση την περυσινή έκρηξη, η τελευταία φορά που ο ήλιος «γέννησε» τέτοιες εκρήξεις κι έστειλε τόσο ισχυρές καταιγίδες προς τη Γη, ήταν το 2006, σύμφωνα με τη NASA.
Οι εκρήξεις συνοδεύονται από εκτινάξεις ηλιακού πλάσματος στο διάστημα, δηλαδή ενός νέφους ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων, καθώς και μαγνητικών πεδίων, που προσκρούουν ορμητικά στην ατμόσφαιρα και το μαγνητικό πεδίο της Γης, αναγκάζοντας το τελευταίο να αλλάξει σχήμα και ισχύ.

4 σχόλια

  1. Εθνική Συνδιάσκεψη και 13η Συνοδός του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ - Πρόγραμμα
    Ημ. Δημοσίευσης : 09/03/2012 16:21

    9/3/2012

    Ανακοίνωση

    Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.



    Το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η Εθνική Συνδιάσκεψη και η 13η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα:





    Εθνική Συνδιάσκεψη



    1η ΗΜΕΡΑ - Σάββατο 10 Μαρτίου

    08.30 - 10.30 Διαπίστευση

    10.30 Έναρξη - Εκλογή Προεδρείου

    10.40 Χαιρετισμός Hannes Swoboda, Προέδρου Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας

    Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    10.50 Χαιρετισμός Luis Ayala, Γενικού Γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    11.00 Εισήγηση Γραμματέα Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη

    11.30 Ομιλία Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου

    12.30 Παρουσίαση Εισηγητικών κειμένων από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, Παντελή Οικονόμου και Πάρι Κουκουλόπουλου

    13.00
    Τοποθετήσεις

    22.00
    Λήξη Εργασιών 1ης ημέρας





    2η ΗΜΕΡΑ - Κυριακή 11 Μαρτίου



    09.30
    Έναρξη - Τοποθετήσεις





    Σύνοδος Εθνικού Συμβουλίου





    12.00
    Ανακήρυξη Υποψηφίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα ειναι εκει και

    οι πρασινοφρουροι του δρ κουτσουκου

    τωρα θα βγει ο βαγγελης
    και μετα οι ικανοι ηγετες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ.Ο ΘΕΟΣ ΑΡΓΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΗ .ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΘΕΟΜΠΑΙΧΤΩΝ ΠΑΝΤΟΣ ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΚΩΜΕΝΟ ΕΠΑΝΙΔΡΥΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΑ ΕΔΩ ΜΑΣ ΕΠΛΗΞΕ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Η ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΗ ΜΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ!!!!!!!!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση