GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ελληνική υπερβολή και ο συναισθηματισμός, βασικές αιτίες της σημερινής κρίσης...

...κατά τον συγγραφέα Νίκο Δήμου Δύο βασικές αιτίες για τη σημερινή κρίση στην Ελλάδα, αναφέρει σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας α...

...κατά τον συγγραφέα Νίκο Δήμου
Δύο βασικές αιτίες για τη σημερινή κρίση στην Ελλάδα, αναφέρει σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα, ο Έλληνας συγγραφέας, Νίκος Δήμου, αφενός την , ως σημαντικό ιδίωμα του ελληνικού χαρακτήρα - δηλαδή η διάθεση του να έχει κανείς τα πάντα, να απολαμβάνει τα πάντα, χωρίς να σκέφτεται αν είναι εφικτά - και αφετέρου το γεγονός ότι οι Έλληνες λειτουργούν με , γι αυτό και...
είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Στη συνέντευξή του -με την ευκαιρία της κυκλοφορίας τώρα στα γερμανικά του βιβλίου του με τίτλο , 37 χρόνια μετά τη πρώτη δημοσίευσή του- ο Νίκος Δήμου τονίζει πως ο Έλληνας είναι πιο δυστυχισμένος από τους περισσότερους άλλους ανθρώπους, γιατί για αυτόν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας, αρκεί να σκεφτεί κανείς το χάσμα μεταξύ του ένδοξου παρελθόντος των Ελλήνων και της σημερινής εξαθλίωσης.
Ο ίδιος σημειώνει, πως το γεγονός ότι η τωρινή κυκλοφορία του βιβλίου στα γερμανικά γίνεται τέσσερις δεκαετίες από την πρώτη κυκλοφορία στα ελληνικά και με αφορμή την κρίση, σίγουρα θα καταγγελθεί ότι προσπαθεί να επωφεληθεί από την κρίση, τονίζει όμως ότι το βιβλίο του δεν είναι ανθελληνικό, αντιθέτως έχει γραφεί από αγάπη για την Ελλάδα.
Συγχρόνως θεωρεί πως το βιβλίο θα λειτουργήσει ως , που θα εξηγήσει στους φίλους και τους εχθρούς της Ελλάδας τον δύσκολο και αντιφατικό χαρακτήρα του Έλληνα, ενώ παρατηρεί ότι το βάρος της αρχαίας κληρονομιάς αλλά και η σύγκριση με την Ευρώπη, ευθύνονται ως ένα βαθμό για το σύμπλεγμα κατωτερότητας του Έλληνα.
Προσθέτει δε, πως όταν ο Έλληνας κάνει λόγο για την αποκλείει αυτόματα την Ελλάδα, ενώ όταν ένας ξένος μιλάει για την Ευρώπη είναι αδιανόητο για τους Έλληνες να μην συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα.
Ο Έλληνας συγγραφέας εκφράζει στη συνέντευξη τις ανησυχίες του για την εγκατάλειψη της χώρας και τη μετανάστευση πολλών νέων Ελλήνων στο εξωτερικό, που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με το πελατειακό σύστημα και τη διαφθορά, ενώ χαρακτηρίζει ως το να θέλει κανείς να παραμείνει στην Ελλάδα και να κινήσει κάτι, ενώ ο ίδιος δεν φαίνεται να αποκλείει πως οι οδομαχίες στην Αθήνα, προμηνύουν μια κοινωνική έκρηξη.
Ο Έλληνας συγγραφέας θεωρεί πως οι αιτίες της κρίσης βρίσκονται βαθύτερα, ισχυριζόμενος πως στα χρόνια της Μεταπολίτευσης η Αριστερά καλλιέργησε ένα είδος επαναστατικής , , η οποία εξαπλώθηκε στην κοινωνία, ενώ αναφέρει ότι τα κόμματα κερδίζουν έδαφος, επειδή είναι κατά του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, αλλά και κατά της Ευρώπης.
Επιτίθεται στη συνέχεια κατά της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, τονίζοντας πως έκανε τα πάντα λάθος και μια τέτοια απαράδεκτη πολιτική θεώρηση δεν έχει προϋπάρξει, ενώ, προβλέποντας μια εκλογική νίκη του Αντώνη Σαμαρά, σημειώνει ότι δεν τον εκτιμά ιδιαιτέρως, όμως αυτός, όπως λέει, έχει συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική του της πλήρους άρνησης, δεν οδηγεί πουθενά.

14 σχόλια

  1. δακρυζες υπερηφανος
    γιατι μπηκαμε στο ευρω..
    εθελοντης στους ολυμπιακους,
    συγκινημενος ατενιζες τη σημαια,
    το βρακι της γιαννας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑ ΑΠΑΝΤΟΥΣΑ ΟΠΩΝ Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ.ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΕΝΕΚΕΔΟΛΑΜΟΓΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΝΤΕΛΟΡ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ,ΟΥΤΕ ΟΤΙ ΕΣΤΗΣΑΝ ΠΑΡΑΓΚΟΛΑΜΑΡΙΝΕΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ¨"ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ" ΚΟΜΑΤΙΚΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΦΤΑΙΕΙ, ΟΥΤΕ ΤΑ 500 ΔΙΣ ΠΟΥ "ΚΛΩΣΣΑΝΕ" ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΥΓΚΡΟΣ ΤΥΠΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΟΙΩΝ ΤΟΥΣ. ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΥ "ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ" ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΑΚΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΤΑΙΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΥΓΚΑ ΤΩΝ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ" ΤΑΓΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΝΟΥ!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΟΥ, ΠΑΡΕ ΕΝΑ ΔΙΦΡΑΓΚΟ ΚΑΙ ΤΡΑΒΑ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Η "ΑΝΑΠΤΥΞΗ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιούχαραν και έβρισαν άγρια τον Νταλάρα σε συναυλία στη Νίκαια.
    -------------------------------------------------------------
    Συναυλίες αλληλεγγύης στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά ετοίμαζε καιρό τώρα ο Γιώργος Νταλάρας. Και η αρχή έγινε σήμερα στη Νίκαια και στο κλειστό γυμναστήριο του Πλάτωνα στις 7.30 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της παραγωγής: «αυτή η πρωτοβουλία είναι μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης και συμμετοχής που μας θυμίζει ότι η μουσική πάντα μπορεί να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας.
    Φίλος ανάμεσα σε φίλους, γνωστούς και μη, με βαθιά την πρόθεση και επιθυμία να βρεθεί και να συνομιλήσει μαζί τους, μέσα από τα τραγούδια και τις μουσικές του, που πάντοτε ενώνουν, ψυχαγωγούν, συντροφεύουν, παρηγορούν, δίνουν χαρά και λυτρώνουν. Το ελληνικό τραγούδι στάθηκε, πάντα, δίπλα στους Έλληνες και στις πιο δύσκολες στιγμές τους. Έτσι μπορεί να κάνει και σήμερα ξορκίζοντας την παραλυτική επίδραση του φόβου, της απομόνωσης και της κοινωνικής αποξένωσης».
    _________________________________________________
    Έλα όμως που οι απόψεις του καλλιτέχνη περί μνημονίου
    έριξαν λάδι στην φωτιά;
    Το τί έγινε στη συναυλία δεν περιγράφεται.

    Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων γιούχαραν εν χορώ τον καλλιτέχνη, έβριζαν, τον ειρωνευόταν για την οικονομική επιφάνειά του και για το ότι συμφωνεί με το μνημόνιο.
    Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη κι όταν παρενέβησαν άτομα της παραγωγής οι κραυγές αγανάκτησης δεν σταμάτησαν με αποτέλεσμα να διακοπεί κάποιες φορές η συναυλία.
    Και δεν κατάφεραν κάτι καθώς δεν ήταν οργανωμένη ομάδα αλλά οι αντιδράσεις ακουγόταν από διάφορα σημεία του σταδίου.

    Ο ίδιος ο καλλιτέχνης μιλώντας από το μικρόφωνο είπε «Εδώ ήρθαμε για τα τραγούδια μας και όχι για να κάνουμε πολιτική. Ωστόσο δημοκρατία έχουμε και μπορείτε να λέτε ότι θέλετε» και τότε ήταν που η σπίθα έγινε Πυρκαγιά....... ........Καθώς μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι του απάντησαν
    «Πώς μπορείς εσύ να τραγουδάς την φτώχεια που έχει εξασφαλίσει τόσο την δική σου ζωή όσο και των δισέγγονων σου >..

    - Ήρθε η ώρα να δικαιωθεί ο Πανούσης από τους εκμεταλλευτές του συστήματος.

    -- "Τα πορτοκάλια απούλητα τα μήλα πεταμένα... αχ πατρίδα μου καημένη..." κλπ κλπ...

    Τότε που τα έλεγες αυτά αλήτη παίζοντας το αριστερό χαρτί, καλύτερα περνάγαμε.
    Τώρα να δεις πορτοκάλια και μήλα εισαγωγής κάθαρμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Σημαντικό ιδίωμα του ελληνικού χαρακτήρα - δηλαδή η διάθεση του να έχει κανείς τα πάντα, να απολαμβάνει τα πάντα, χωρίς να σκέφτεται αν είναι εφικτά".
    Ο Δήμου που άλλαζε κάθε λίγο και λιγάκι υπολογιστή, αυτοκίνητο, κινητό, όλα τα νέα σκατολογίδια που έβγαιναν στην αγορά, με σπίτια, εξοχικά και μας κουνούσε για επίπληξη το δάχτυλο εμάς των πιτσιρικάδων του πενηντάρικου όταν κατεβάζαμε κάνα σπασμένο προγραμματάκι. Και αυτός κορόιδευε τον κόσμο σαν διαφημιστής και έβγαζε λεφτά, τα δικά μας λεφτά δηλαδή. Υποκριτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι δούλεψε 3-4 χρόνια, νόμιμα βέβαια, ηθικά..δεν ξέρω και έβγαλε τόσα λεφτά ώστε να κάθεται την υπόλοιπη ζωή του. Αυτά τα έχει πει ο ίδιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. η καθε αγραμματη ΚΟΥΡΑΔΑ με λεφτα
    εχει και αποψη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για αυτό και δεν ασφαλίστηκε ποτέ του, και λοιδορούσε τους νέους που ζητούσαν από τα αφεντικά να τους ασφαλίσουν. Ας βγεί να τα διαψεύσει αυτά αν τολμάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποια ελληνική υπερβολή; Προσωπική μου άποψη είναι μύθος, για να περάσουν ευκολότερα κάποιοι τα σχέδιά τους.
    Έχετε ιδέα τι σημαίνει υπερβολή;
    http://www.youtube.com/watch?v=mMvEnZMl5f4&feature=related
    (δε γνωρίζω σε τι νόμισμα εξελίσσεται η διαδικασία)
    Υπάρχει περιθώριο σύγκρισης;

    Καπετάν Μακρύς. Για να νικήσεις το "κακό" πρέπει να κάνεις μια αληθινή πρόοδο στο "καλό"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ..Άσε εκείνες τις φωτογραφικές μηχανές που κάθε μήνα μας παρουσίαζε και άλλη, τονίζοντας μάλιστα πως δεν δέχεται δώρα και πως όλα τα αγοράζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σήμερα μάθαμε κάτι καινούργιο!
    Ο ποιητής μας λέει, ποιητηκή αδεία φυσικά,
    πως υπάρχει συναισθηματισμός και στα δανεικά
    και ότι απο συναισθηματισμό "έβγαινε"ο ΓΑΠ
    με τον Στρος Καν.

    Κύριε ποιητά,
    δεν πας να . . . . θείς μπας και ξελαμπικάρεις
    που προσπαθείς να καλύψεις τις πασοκοπούστρες;

    ΑΚΓΣΠΜ/κα (decode this)

    ο Βόγλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ Π...ΣΤΡΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΗΤΑΝΕ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΟΣΦΥΟΚΑΜΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ?? ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ, ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ, ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ!!!ΕΔΩΣΕ ΕΜΜΕΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ Δ΄ΡΑΙΧ, ΚΑΤΗΓΟΡΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!
    ΕΥΓΕ, ΑΞΙΟΣ Ο ΜΗΣΘΟΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση