GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νίκη των αυτοκινητιστών το νομοσχέδιο για τα ταξί...

Πλήθος από άρθρα που ήδη προκαλούν έντονες συζητήσεις, αφού ικανοποιούν κλαδικά αιτήματα των αυτοκινητιστών Ταξί και ΚΤΕΛ και φέρνουν νέα μ...

Πλήθος από άρθρα που ήδη προκαλούν έντονες συζητήσεις, αφού ικανοποιούν κλαδικά αιτήματα των αυτοκινητιστών Ταξί και ΚΤΕΛ και φέρνουν νέα μέτρα κατά του κινήματος «Δεν πληρώνω» στα διόδια, περιέχει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, τα Ταξί και τα Δημόσια Έργα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο νόμου αναβιώνει την προ του 2003 νομική πραγματικότητα των ταξί, μεταφέρει αυτούσιο και χωρίς καμία αλλαγή τον μαθηματικό συντελεστή για τις νέες άδειες ταξί του «ΠΔ Ρέππα», «χαρίζει» την εναλλακτική αγορά ειδικής μίσθωσης στα υφιστάμενα ταξί, φέρνει...
 «δώρα» στους ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ και σκληραίνει τις ποινές για όσους δεν πληρώνουν διόδια ή καταλαμβάνουν τους σταθμούς διοδίων.
Μάλιστα, άρθρο του νομοσχεδίου δημιουργεί προβληματισμό στις κοινοπραξίες που συμμετέχουν στις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, αφού παρέχει μονομερές δικαίωμα στο κράτος αλλαγής των τιμών των διοδίων, πρόνοια που, όμως, μπορεί να προκαλέσει νομικές «παρενέργειες» στα μεγάλα έργα, αφού ανατρέπει χρηματοοικονομικές διαστάσεις των έργων.
Το σχέδιο νόμου φέρνει αλλαγές στον Κώδικα Απαλλοτριώσεων, που θα μειώσουν το κόστος και θα επιταχύνουν την κατασκευή των έργων, ενώ περιέχει και αρκετές θετικές πρόνοιες για δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΕΡΓΟΣΕ, η Αττικό Μετρό και η Εγνατία, που θα τις επιτρέψουν να δραστηριοποιηθούν καλύτερα στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον. Επίσης, εξαιρεί πλήθος ειδικοτήτων του ΟΣΕ από την εργασιακή εφεδρεία.
Στο πνεύμα Ρέππα τα ταξί
Το νομοσχέδιο για τα ταξί μεταφέρει αυτούσιο τον μαθηματικό τύπο Ρέππα, τον οποίο «εμπλουτίζει» με συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια, που θα επιτρέπουν στους περιφερειάρχες ανά δύο χρόνια να αυξομειώνουν και να καθορίζουν τον αριθμό των νέων αδειών ταξί.
Ωστόσο, εκ των πραγμάτων οι συντελεστές καθιστούν απαγορευτική την έκδοση αδειών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου παρατηρείται κορεσμός, κι επιτρέπουν με το «σταγονόμετρο» λίγες νέες άδειες στην επαρχία. Πάντως, οι νέες άδειες θα προκύπτουν έπειτα από μελέτες που θα εκπονεί συμβούλιο επιστημόνων με την συμμετοχή οργάνων της διοίκησης.
Το νομοσχέδιο παραδίδει την εναλλακτική αγορά στους υφιστάμενους αυτοκινητιστές, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν μετατροπή της άδειας και να δουλέψουν τα ταξί τους ως ειδικής μίσθωσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν ταξίμετρο, δεν θα μπορούν να πάρουν πελάτες από τον δρόμο και θα λειτουργούν μόνο κατόπιν ραντεβού και προσυμφωνημένου κομίστρου. Πρακτικά, το υπουργείο παίρνει τα αποκλειστικά δικαιώματα που είχε η ολιγομελής κι έως πρότινος κλειστή αγορά της λιμουζίνας και τα δίνει στους αυτοκινητιστές, «σφραγίζοντάς» την ερμητικά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόνοια που ορίζει ότι τα ειδικής μίσθωσης οχήματα, αντί επτά και εννέα θέσεων που προγραμματίζονταν να είναι αρχικά, μπορούν να είναι πενταθέσια, δηλαδή, να προέρχονται από τον υφιστάμενο στόλο ταξί. Έτσι, εκ των πραγμάτων περιορίζεται η πιθανότητα κυκλοφορίας μίνι-βαν και μικρών λεωφορείων, τα οποία αποδεδειγμένα χρειάζεται η ξενοδοχειακή και τουριστική αγορά. Ωστόσο, και σε αυτά διατηρούνται οι υφισταμένες έδρες των αυτοκινητιστών, όμως θα επιτρέπεται η μεταστάθμευση των ταξί με κοινή απόφαση των οικείων περιφερειαρχών.
Πρόσωπα με γνώση της αγοράς των ταξί παρατηρούν ότι ουσιαστικά οι ρυθμίσεις επαναφέρουν το προ του νόμου Βερελή καθεστώς, που ίσχυε για ορισμένες δεκαετίες, αφού αίρεται η από το 2003 απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών και μετακυλύεται στις περιφέρειες η πίεση και το πολιτικό κόστος της υπόθεσης.
Το σχέδιο νόμου καταργεί το πλαφόν της κατοχής δύο αδειών ανά φυσικό πρόσωπο και επιτρέπει την κατοχή έως και ποσοστού 5% επί των υπαρχουσών αδειών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έως 10% στην επαρχία. Τηρουμένων των χαμηλών τιμών των αδειών ταξί στις μάντρες, εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο σημείο του ν/σ θα ευνοήσει την κινητικότητα στην αγορά αδειών και την αναδιανομή τους. Επίσης, όλα τα νομικά πρόσωπα θα μπορούν αποκτούν άδειες ταξί, όμως κάτοχος άδειας ταξί δεν θα μπορεί να διοριστεί στο δημόσιο.
Οι νέες άδειες θα δίνονται κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις περιφέρειες, θα στοιχίζουν 1.000 ευρώ, θα απαιτείται η καταβολή εγγύησης υπέρ του δημοσίου ύψους 5.000 ευρώ, ενώ εάν οι αιτήσεις υπερβαίνουν τις προσφερόμενες άδειες, τότε θα γίνεται κλήρωση.
Η πρόταση νόμου επιβάλει στα κίτρινα ταξί μονή ταρίφα σε ολόκληρο τον νομό Αττικής – πλην νήσων-, το ίδιο κάνει στο νομό Θεσσαλονίκης (πλην δήμων Βόλβης, Λαγκαδά και Χαλκηδόνας), ενώ επιτρέπει την δραστηριοποίηση των κανονικών ταξί στις δημοτικές ενότητες Ν.Αλικαρνασσού, Γαζίου, Γουβών, Χερσονήσου και Μαλίων του Ηρακλείου, στις περιοχές Σούδας, Ακρωτηρίου, Νέας Κυδωνίας, Θερίσου, Ελ.Βενιζέλου και Κεραμιών των Χανίων, Βόλου και Νέας Ιωνίας της Μαγνησίας και Κατερίνης και Παραλίας του νομού Πιερίας.
Πηγή: http://www.tovima.gr/

9 σχόλια

  1. συμπερασμα:ΔΡΑΧΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τρια χρονια μετα..
    οι μισθωτοι εχασαν το μισο τους εισοδημα η τη δουλεια τους..
    δεν εκδοθηκε ουτε μια νεα αδεια..
    δεν πεσανε οι τιμες..

    ΝΔ-ΠΑΣΟΚ assisted suicides.
    we put you out of your misery

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 26 Μαρ 2012 1:17:00 π.μ.
    Συμφωνώ για την πρόβλεψη της δραχμής.

    Τα μέτρα ακόμη καιτωρα αφήνουν κάποιους κολητούς στο απυρόβλητο.

    Μέχρι και οι Γερμανοί το πήραν χαμπάρι οτι δεν φορολογούνται τα μεγάλα εισοδήματα.

    Απο τους μπατηριδες και τους άνεργους τι να πάρουν???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εχουν δίκιο οι σχολιαστές πάμε ένα βήμα μπρος και δύο πίσω! η δραχμή έρχεται και θα γουστάρουμε κιόλας! το κράτος συνεχίζει το ρουσφέτι και το φραμπαλά των συντεχνιών! όποιος μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας ξαναψηφίσει τους αχαρακτήριστους Πασοκ ΝΔ είναι μαλάκας ή τα κονομάει αλλιώς.
    θα μου πείτε βέβαια και ποιες είναι οι θέσεις των άλλων. το ξέρω είναι ανύπαρκτες, τιποτένιες οι εξίσου συντεχνιακές.
    ψηφίστε τζούλια ή παρόμοια μη δίνεται όμως συνέχεια στο επίσημο κρατικό μπουρδέλο που σας ζητάει ήδη και το αίμα των παιδιών σας για να εκτρέφει τα παράσιτά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χουν δίκιο οι σχολιαστές πάμε ένα βήμα μπρος και δύο πίσω! η δραχμή έρχεται και θα γουστάρουμε κιόλας! το κράτος συνεχίζει το ρουσφέτι και το φραμπαλά των συντεχνιών! όποιος μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας ξαναψηφίσει τους αχαρακτήριστους Πασοκ ΝΔ είναι μαλάκας ή τα κονομάει αλλιώς.
    θα μου πείτε βέβαια και ποιες είναι οι θέσεις των άλλων. το ξέρω είναι ανύπαρκτες, τιποτένιες ή εξίσου συντεχνιακές.
    ψηφίστε τζούλια ή παρόμοια μη δίνεται όμως συνέχεια στο επίσημο κρατικό μπουρδέλο που σας ζητάει ήδη και το αίμα των παιδιών σας για να εκτρέφει τα παράσιτά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Προκλητικοί μισθοί των φίλων Σαμαρά στην πτωχευμένη ΝΔ - Πιο... σεμνοί ακόμα και οι Πασόκοι!"

    (Τίτλος κυρ. εφημερίδας)

    Δηλαδή για να καταλάβω...

    ο "πτωχευμένος" νεολαίος της ΠΟΛ.ΑΝ. και τώρα της ΝΔ, αυτό το "συμπαθητικό" αγόρι με τα γυαλάκια, που μοιάζει με το Βασιλάκη Λεβέντη, θα μας βγάλει απ'τη χρεοκοπία??

    Μα, αυτός ούτε μια πολιτική νεολαία του 5% δεν μπόρεσε να σώσει απ'τη χρεοκοπία, θα σώσει τη χώρα???

    Αμάν από ανίκανους, άεργους, κωλοτούμπες μεγάλων τζακιών...

    Αμάν πια, από καλομαθημένους, 60-χρονους βουτηρομπεμπέδες, φλώρους της Βοστόνης και του Χάρβαρντ, από μεγάλα τζάκια, που δεν έχουν ούτε ένα ένσημο στη ζωή τους, δεν έχουν διοικήσει ούτε περίπτερο, "εκτοξευμένους" από Αβέρωφ, ευεργετηθέντες απ' τον Μητσοτάκουλα, προδίδοντας τον, από... κακομαθημένο καπρίτσιο ματαιοδοξίας και εν συνεχεία, βαρώντας μύγες στον τοίχο για 10 χρόνια (τρώγοντας τα έτοιμα, αδούλευτα λεφτά του "τζακιού" τους) και εκλιπαρώντας άλλους άεργους, βουτηρομπεμπέδες, φλώρους να τους αφήσουν να ξαναδιαβούν το κατώφλι του "κόμματος-μαντρί", της "ιερής αγελάδας", που θα τους ξαναφέρει "το όνειρο" της "παιδικίστικης ματαιοδοξίας" τους για εξουσία, σε ένα κράτος, που αυτοί οι ίδιοι κατέντησαν - ΣΟΥΡΓΕΛΟ!!!

    ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ Σ' ΑΥΤΑ ΤΑ "ΚΑΛΟΠΑΙΔΑ"!

    ΚΑΙ... ΞΕΦΤΙΛΑ ΣΤΑ ΒΟΔΙΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΟΥΝ!

    ΑΝΤΕ... ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΨΥΧΑΡΗ,

    ΑΥΡΙΟ... ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ,

    ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και μονο το οτι δεν διαμαρτυρεται κανενας απο την κιτρινη μαστιγα , μου φτανει για να συμπερανω οτι οι αθλιοι κυβερνωντες τα εκαναν πλακακια με τους λαδιαριδες ταριφες λογω των εκλογων. Ας τους ψηφισουν λοιπον οι ταριφες, απο μενα θα παρουν ...
    Ο Ραγκουσης με το νομο που περασε για τους λαθρομεταναστες πρεπει να μεινει στην ιστορια για φτυσιμο, αλλα στο θεμα των ταξι ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ !!!
    Δεν τολμουν να τα βαλουν με τις συντεχνιες !! Ταριφες- ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ- , κτλ, κτλ.
    Μαυρο ολοι τους !!! Η μονη μας ελπιδα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για άλλη μια φορά ο πολιτικαντισμός, η δημαγωγία και η ψηφοθηρία, επικράτησαν της κοινής λογικής και του αυτονόητου. (Η προηγούμενη πρόταση περικλείει ΟΛΗ την Ιστορία της Ελλάδος από γέννησης του έθνους και εντεύθεν!) Το μόνο που απέμεινε είναι τα ειρωνικά χαμόγελα στα χείλη των ταριφόσκυλων. Τελικά ο Βορίδης αποδεικνύεται ότι ανήκει δικαιωματικά στη τάξη των αρνησίμαχων, οσφυοκαμπτών, ριψάσπιδων πολιτικών, που τους ενδιαφέρει μόνο το πολιτικό τους μέλλον. Ας τον ψηφίσουν λοιπόν αυτόν και το κόμμα του, οι μαλακοταρίφες και οι οικογένειές τους. Θα πάει μπροστά αυτό το παιδί. Αφού κάλυψε τόση απόσταση από τα τσεκούρια ως τον λαϊκισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ετσι για αλλη μια φορα παρτακιδες!!Τοσοι συνανθρωποι μας που αγορασαν με δανεια η και πουλωντας σπιτια μια αδεια ταξι να πανε να χεστουν κ αυτοι και τα παιδακια τους!!!
    Εμεις να παρουμε την αδεια και οι αλλοι ας πεινασουν....
    Μπραβο συγχαρητηρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση