GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το ΠΑΣΟΚ στην εποχή Βενιζέλου...

Κοντά στην πηγή έχει φθάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και αυτή τη φορά φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να καταφέρει να πιει τελικά νερό. Όλα δεί...

Κοντά στην πηγή έχει φθάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και αυτή τη φορά φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να καταφέρει να πιει τελικά νερό. Όλα δείχνουν ότι ο χρόνος για την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κυλά πλέον αντίστροφα αν και στην πολιτική, ιδιαίτερα σε ταραγμένες εποχές όπως οι σημερινές, ακόμη και το τελευταίο δευτερόλεπτο είναι κρίσιμο.
Το σκηνικό τούτη τη φορά είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο της 11ης Νοεμβρίου 2007 όταν...
ο κ. Βενιζέλος διεκδίκησε πάλι την προεδρία του ΠΑΣΟΚ αλλά ηττήθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου. Είναι πολύ διαφορετικό για όλους και για όλα. Για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, για το ΠΑΣΟΚ, για τον κ. Παπανδρέου αλλά και για τον κ. Βενιζέλο.
Μέχρι στιγμής προβάλλει, κατ' αρχάς, ως το φαβορί για την ηγεσία έχοντας απέναντί του ως βασικό και ουσιαστικά μοναδικό αντίπαλο τον μέχρι πρότινος υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή. Το τοπίο ξεκαθαρίζει στη διήμερη συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου όπου θα επικυρωθούν οι υποψηφιότητες. Μέχρι την τελευταία στιγμή ωστόσο ο κ. Παπουτσής έδινε πραγματική μάχη για να μπορέσει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες με βάση το Καταστατικό 94 υπογραφές μελών του Εθνικού Συμβουλίου υπέρ της υποψηφιότητάς του. Την ίδια στιγμή προβαλλόταν και η άποψη από άλλα στελέχη (όπως ο Στέφανος Τζουμάκας που είχε εκδηλώσει την πρόθεση να είναι και αυτός υποψήφιος) ότι λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στο κόμμα θα πρέπει οι υποψηφιότητες να επικυρωθούν με πολιτικά και όχι καταστατικά κριτήρια. Στον αντίποδα διατυπώθηκε από την ομάδα των επτά υφυπουργών ( Μωραΐτης, Δριβελέγκας, Ξυνίδης, Πεταλωτής, Μπόλαρης, Σαχινίδης, Όθωνας) ότι για το θέμα της ηγεσίας «στις παρούσες συνθήκες πρέπει να μετατραπεί η επικείμενη προγραμματική συνδιάσκεψη σε Θεσμικό Συνέδριο Εκλογής νέου Προέδρου».
Με αυτά τα δεδομένα και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο κ. Βενιζέλος ετοιμάζεται να αναλάβει, εκτός απροόπτου, τα ηνία του ΠΑΣΟΚ το οποίο βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από την εποχή της ίδρυσής του. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος στα τέσσερα και πλέον χρόνια που μεσολάβησαν από την προηγούμενη αναμέτρηση έδειξε ότι έχει γίνει πολύ σοφότερος και κινήθηκε με εντελώς διαφορετική τακτική. Οι εικόνες της εμφάνισής του στο Ζάππειο τη βραδιά της εκλογικής ήττας και της μετωπικής αντιπαράθεσής του με τον κ. Παπανδρέου δεν είχαν θέση στη συμπεριφορά του αυτή τη φορά. «Δεν είναι πάντα ο εχθρός του, ο εαυτός του» είναι η φράση στην οποία συμπύκνωσε αυτή τη μεταβολή του κ. Βενιζέλου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης που προσχώρησε και αυτός στους υποστηρικτές του.
Εν ολίγοις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατάφερε να μην κάνει λάθη σε όλη αυτή την πορεία του τελευταίου χρόνου ενώ ταυτόχρονα πιστώθηκε το γεγονός ότι μπήκε στην πιο δύσκολη μάχη για τη χώρα δεχόμενος να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών πέρυσι το καλοκαίρι. Το βασικό μήνυμα που ήδη εκπέμπει, πολιτικά και εσωκομματικά, είναι σαφές. Ότι μέσω του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης συνέβαλε στην αποτροπή της άτακτης χρεοκοπίας και της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Αυτό άλλωστε θα είναι και το κεντρικό ζήτημα που θα προβάλει εν όψει των εθνικών εκλογών.
Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο αυτή τη στιγμή είναι αποδεκατισμένο σε όλα σχεδόν τα επίπεδα. Δημοσκοπικά, μετά βίας δείχνει να ανεβαίνει σε διψήφια ποσοστά, εσωκομματικά επικρατεί διάλυση, κοινωνικά έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με τα στρώματα που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά του και κοινοβουλευτικά είναι ακρωτηριασμένο. Ήδη την ερχόμενη Τετάρτη η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης ανακοινώνουν τη συγκρότηση νέου κόμματος που απειλεί να πλήξει από τα «αριστερά» του το ΠΑΣΟΚ, ενώ άλλοι έξι από τους διαγραμμένους βουλευτές συγκρότησαν χωριστή ομάδα με σκοπό να συνεργαστούν στις εκλογές με τη «Δημοκρατική Αριστερά» του Φώτη Κουβέλη.
Στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου επικρατεί αισιοδοξία ότι με την αλλαγή ηγεσίας το κλίμα θα βελτιωθεί και στις επόμενες μετρήσεις θα αποτυπωθεί ενίσχυση της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ ώστε σε πρώτη φάση να μπορέσει τουλάχιστον να «σπάσει» η εικόνα ότι έχει απολέσει ακόμη και τη δεύτερη θέση. Από τη στιγμή που θα αναλάβει τα ηνία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να λειτουργήσει «ενωτικά» προς το εσωτερικό του κόμματος και να απευθύνει ένα προσκλητήριο επιστροφής προς όλους εν όψει των εκλογών. Θα προσπαθήσει επίσης να δώσει και έναν ευδιάκριτο «κεντροαριστερό» και «προοδευτικό» τόνο στις θέσεις του αντιλαμβανόμενος από πού έχει υποστεί τις μεγάλες απώλειες το άλλοτε κραταιό κόμμα και θα θέσει ως πολιτικό στόχο τη «νίκη» στις εκλογές. Αυτό σημαίνει επιδίωξη της πρώτης θέσης έστω κι αν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον οι πιθανότητες είναι πολύ λίγες. Με ανοικτά πάντως και τα σενάρια της μετεκλογικής συγκυβέρνησης, σε περίπτωση που δεν πετύχει αυτοδυναμία η ΝΔ, είναι προφανές πάντως ότι για τον κ. Βενιζέλο το «μεγάλο παιχνίδι» -που ονειρευόταν από την πρώτη στιγμή της εισόδου του στην ενεργό πολιτική το 1993- ξεκινά από την επομένη των εκλογών!
Πηγή: www.attikipress.gr

10 σχόλια

  1. Θα γράψω τα επόμενα με κεφαλαία γιατι πιστεύω οτι είναι σημαντικά και δεν βασίζονται στα πεπραγμένα του Βενιζέλου σαν υπουργός οικονομικών αλλά σαν ανθρώπου.
    ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΜΙΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΑΝΘΡΩΠΟ.
    ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
    Αν γίνει ποτε πρωθυπουργός θα καταστρέψει την Ελλάδα παντελώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 5 ΑΚΙ 47 ΣΩΠΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΜΟΙΡΑΖΕΙΣ ΧΑΡΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΡΟΝΙΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ Η ΠΑΛΕ ΠΟΤΕ ΔΕΞΙΑ ΕΡΕ ΝΔ ΛΑΙΚΟ ΚΟΜΑ ΚΛΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακουγεται
    οτι ο δρ Κουτσουκος
    με τους εντιμους πρασινοφρουρους του
    στηριξε τον Βαγγελη Βενιζελο

    γιατι καταγονται και οι δυο απο την Ευβοια!
    Καλη επιτυχια Βαγγελη και δρ Κουτσουκο!

    Πασοκοι νεοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τήν γνώμη λέω και δεν θα σε ρωτήσω πασόκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρ. Παπουτσής: Λυπάμαι γιατί επιλέξαμε ένα μικρό ΠΑΣΟΚ... με μικρές μασέλες ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Αιχμές κατά πάντων άφησε ο Χρήστος Παπουτσής μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο και επικύρωσε μόνο την υποψηφιότητα Βενιζέλου.

    Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι "στην πιο κρίσιμη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ και την χώρα, αντί να επιλέξουμε την πολυσυλλεκτικότητα, την ενότητα και μια νέα προοδευτική επιλογή, επιλέξαμε το μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ".

    "Πολύ μακριά από τις αναζητήσεις των χιλιάδων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, από τις αναζητήσεις της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα δυστυχώς οι διαδικασίες επικράτησαν της πολιτικής, τα διαδικαστικά τεχνάσματα επικράτησαν της πολιτικής ουσίας" ανέφερε ο κ. Παπουτσής.
    "Λυπάμαι", κατέληξε.


    ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΜΑ Η ΜΑΣΕΛΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΗΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕΓΕΘΟΣ

    Τρελος γενηθηκε ο Παπουτσης τρελος θα πεθανει.
    ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΙΠΟΤΕ ΑΤΟΜΟΥ

    Όπως διάβασα κάπου, αν είχαμε κράτος, θα έπρεπε να έχουν μπουκάρει εισαγγελείς και αστυνομία και να έχουν συλλάβει όλους αυτούς τους απατεώνες που "συνεδριάζουν" εκεί!!!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΑΠΛΑ ΜΕ ΤΟ 8% ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΠΡΙΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΒΛΑΚΑ ΗΛΗΘΙΟ ΠΟΥ ΠΟΥ ΠΗΡΕ 45% ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΝΟΤΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οτι ο δρ Κουτσουκος
    με τους εντιμους πρασινοφρουρους του

    Κουτσούκο είσαι ένα γραφικό νούμερο. Τέλειωνε με τις μαλακίες. Ούτε η μάνα σου δε σε ξέρει ρε πυροβολημένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οτι ο δρ Κουτσουκος
    με τους εντιμους πρασινοφρουρους του

    Κουτσούκο είσαι ένα γραφικό νούμερο. Τέλειωνε με τις μαλακίες. Ούτε η μάνα σου δε σε ξέρει ρε πυροβολημένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. οτι ο δρ Κουτσουκος
    με τους εντιμους πρασινοφρουρους του

    Κουτσούκο είσαι ένα γραφικό νούμερο. Τέλειωνε με τις μαλακίες. Ούτε η μάνα σου δε σε ξέρει ρε πυροβολημένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΚΕ ΔΑΓΚΩΤΟ ΤΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση