GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έστω και ετεροχρονισμένα, λένε πότε πότε την αλήθεια...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/ Η στήλη στις 2 Μαρτίου 2012 στο άρθρο της με τίτλο « Απάντηση: Μηδέν » έγραφ...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/

Η στήλη στις 2 Μαρτίου 2012 στο άρθρο της με τίτλο «Απάντηση: Μηδέν» έγραφε για το πρόβλημα της εξυπηρέτησης του Δημόσιου Χρέους μετά το 2015:
«Πιστεύει κανείς ότι αυτό το δημόσιο χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί μετά το 2015 αποκλειστικά από την χώρα μας και πάντα εντός της ζώνης του ευρώ όπως αυτή είναι δομημένη σήμερα. Μάλλον ΟΧΙ»
Ενώ στις 12 Μαρτίου 2012 επανέφερε το ίδιο θέμα και στο...
άρθρο της με τίτλο «Προσεχώς Δραχμή…» είχε τονίσει:
«Όποιος λοιπόν πιστεύει ότι η Ελληνική Οικονομία έστω και αν βγει από τον κύκλο της ύφεσης το β’ εξάμηνο του 2013 όπως πιστεύουν και διακηρύττουν οι κυβερνητικοί θα μπορεί από το 2015 να εξυπηρετεί χρέος περίπου 500 δις ευρώ, ήτοι να πληρώνει κάθε χρόνο περίπου 20 δις ευρώ για τόκους είναι πολύ μακριά νυχτωμένος»
Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, επιβεβαιώθηκε, αφού όπως διαβάζουμε από την διεθνή και εγχώρια ειδησεογραφία το ΔΝΤ δημοσίευσε μία νέα έκθεση για το Ελληνικό Οικονομικό Πρόβλημα.
Στην έκθεση αυτή αναφέρεται σαφώς ότι η προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά το 2015 είναι αβέβαιη. Άρα η Ελλάδα, πάντα κατά το ΔΝΤ, χρειάζεται ένα νέο δανειακό πρόγραμμα ύψους από 32 δις ευρώ έως 67 δις ευρώ για την περίοδο 2015-2020 προκειμένου να εξυπηρετήσει το Δημόσιο Χρέος της.
Εμείς τι να πούμε παραπάνω; Τα γεγονότα και τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι δανειστές μας επιβεβαιώνουν όσα εμείς δημοσιεύσαμε πολύ πιο έγκαιρα.
Όμως τα χειρότερα έπονται…
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχει βάσιμη πιθανότητα το 2014 το Δημόσιο Χρέος να είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 171% του ΑΕΠ, αντί του στόχου του 160% του ΑΕΠ που προβλέπεται από την νέα μνημονιακή συμφωνία.
Προσέξτε τώρα τι έγραφε η στήλη στις 2 Μαρτίου 2012 και πάλι στο άρθρο της με τίτλο «Απάντηση: Μηδέν», για το πρόβλημα ύψους του Δημοσίου Χρέους το 2015:
«Ναι καλά καταλάβατε μετά από 6 χρόνια σκληρής μνημονιακής πολιτικής το 2015 το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αυξάνεται τουλάχιστον κατά 188 δις ευρώ και θα είναι κατ’ ελάχιστο ίσο με 200% του ΑΕΠ και κυρίως σχεδόν όλο κάτω από Αγγλικό Δίκαιο»
Τα ίδια και χειρότερα προβλέπονται στην ίδια έκθεση του ΔΝΤ για το ύψος του Δημοσίου Χρέους το 2020. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση, το Δημόσιο Χρέος θα πρέπει να κυμαίνεται στην περιοχή του 117% - 120% του ΑΕΠ. Σύμφωνα όμως με την προαναφερόμενη έκθεση του ΔΝΤ, υπάρχει πιθανότητα το Δημόσιο Χρέος το 2020 να κυμαίνεται στο 146% του ΑΕΠ.
Για το ύψος του Δημόσιου Χρέους το 2020, στο ίδιο άρθρο η στήλη επισήμανε:
• «Φυσικά και σύμφωνα πάντα με τις μνημονιακές προβλέψεις, στην συνέχεια το Δημόσιο Χρέος θα μειωθεί και το 2020 θα βρίσκεται κάπου στο 120 % του ΑΕΠ οπότε και θα θεωρείται βιώσιμο. Όχι ότι πιστεύει κανείς αυτή την πρόβλεψη, αλλά έτσι για την ιστορία. Το 2009 το Δημόσιο Χρέος βρίσκονταν στο 127,1 % του ΑΕΠ και δεν ήταν βιώσιμο, το 2020 το Δημόσιο Χρέος θα είναι κάπου στο 120 % του ΑΕΠ και θα είναι βιώσιμο. Κάπου εδώ υπάρχει το όριο του γελοίου»
Τελικά, απ’ ό,τι φαίνεται, το όριο του γελοίου συνεχώς διευρύνεται.
Συνοψίζοντας, το ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες:
- Η Χώρα να μην μπορέσει να εξυπηρετήσει το Δημόσιο Χρέος της μετά το 2015 οπότε και τελειώνει το παρόν πρόγραμμα οικονομικής στήριξης. Στην περίπτωση αυτή θα χρειασθεί νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους από 32 δις ευρώ έως 67 δις ευρώ.
- Οι στόχοι για το Δημόσιο Χρέος το 2015 και 2020 όπως αυτοί ορίζονται από την νέα δανειακή σύμβαση να μην επιτευχθούν.
Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι «τα μαθηματικά λένε πάντα την αλήθεια και οι νεοφιλελεύθεροι λένε πάντα ψέματα». Είμαστε υποχρεωμένοι όμως, λόγω των παραπάνω, να ζητήσουμε συγνώμη και να αλλάξουμε την παραπάνω θέση μας: «Οι νεοφιλελεύθεροι του ΔΝΤ, έστω και ετεροχρονισμένα, λένε πότε πότε την αλήθεια»!

1 σχόλιο

  1. "Προκλητικοί μισθοί των φίλων Σαμαρά στην πτωχευμένη ΝΔ - Πιο... σεμνοί ακόμα και οι Πασόκοι!"

    (Τίτλος κυρ. εφημερίδας)

    Δηλαδή για να καταλάβω...

    ο "πτωχευμένος" νεολαίος της ΠΟΛ.ΑΝ. και τώρα της ΝΔ, αυτό το "συμπαθητικό" αγόρι με τα γυαλάκια, που μοιάζει με το Βασιλάκη Λεβέντη, θα μας βγάλει απ'τη χρεοκοπία??

    Μα, αυτός ούτε μια πολιτική νεολαία του 5% δεν μπόρεσε να σώσει απ'τη χρεοκοπία, θα σώσει τη χώρα???

    Αμάν από ανίκανους, άεργους, κωλοτούμπες μεγάλων τζακιών...

    Αμάν πια, από καλομαθημένους, 60-χρονους βουτηρομπεμπέδες, φλώρους της Βοστόνης και του Χάρβαρντ, από μεγάλα τζάκια, που δεν έχουν ούτε ένα ένσημο στη ζωή τους, δεν έχουν διοικήσει ούτε περίπτερο, "εκτοξευμένους" από Αβέρωφ, ευεργετηθέντες απ' τον Μητσοτάκουλα, προδίδοντας τον, από... κακομαθημένο καπρίτσιο ματαιοδοξίας και εν συνεχεία, βαρώντας μύγες στον τοίχο για 10 χρόνια (τρώγοντας τα έτοιμα, αδούλευτα λεφτά του "τζακιού" τους) και εκλιπαρώντας άλλους άεργους, βουτηρομπεμπέδες, φλώρους να τους αφήσουν να ξαναδιαβούν το κατώφλι του "κόμματος-μαντρί", της "ιερής αγελάδας", που θα τους ξαναφέρει "το όνειρο" της "παιδικίστικης ματαιοδοξίας" τους για εξουσία, σε ένα κράτος, που αυτοί οι ίδιοι κατέντησαν - ΣΟΥΡΓΕΛΟ!!!

    ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ Σ' ΑΥΤΑ ΤΑ "ΚΑΛΟΠΑΙΔΑ"!

    ΚΑΙ... ΞΕΦΤΙΛΑ ΣΤΑ ΒΟΔΙΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΟΥΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση