GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντιδρά η Λευκωσία μετά το δημοσίευμα για την Αμμόχωστο...

Σε προκαταρκτικό διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ύστερα από πληροφορίες στην Milliyet ότι οι κατοχικές αρχές ...

Σε προκαταρκτικό διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ύστερα από πληροφορίες στην Milliyet ότι οι κατοχικές αρχές θα προχωρήσουν στο άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Η υπ. Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μιλώντας στο ΡΙΚ, προανήγγειλε ότι θα...
έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ανώτερο σύμβουλο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, από τον οποίο θα ζητήσει επίσης την πλήρη διερεύνηση του θέματος. Νωρίτερα, επικίνδυνη χαρακτήρισε την κίνηση ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός και κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να αντιδράσει και να προβεί αμέσως σε παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Διαβεβαίωσε ότι από μία πρώτη έρευνα των υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπιστώθηκε ότι δεν έγινε οποιαδήποτε αλλαγή του status quo στην περιοχή, ούτε και γίνονται έργα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ωστόσο, η υπουργός τόνισε πως σε περίπτωση που ευσταθούν οι τουρκικοί ισχυρισμοί, θα πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789, τα οποία προνοούν μεταβίβαση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων. Προειδοποίησε δε, ότι τυχόν εποικισμός της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου θα τερματίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Το επίμαχο δημοσίευμα
Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Milliyet», υπό τον τίτλο «Άνοιγμα της πόλης-"φάντασμα"», Τουρκία και κατοχικό καθεστώς θα προχωρήσουν  στο άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, μόλις η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, την 1η Ιουλίου.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet, η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει την 1η Ιουλίου σε άνοιγμα της κλειστής περιοχής για επανεγκατάσταση, υπό τουρκικό έλεγχο, όσων Ελληνοκυπρίων έχουν εκεί περιουσία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, η Milliyet σημειώνει: «Όλοι οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», υπό τουρκική διοίκηση, αναφέροντας πως έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες για μονομερές άνοιγμα των Βαρωσίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, το θέμα βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που είχε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, στην Άγκυρα στις 13 Μαρτίου.
Κατά το δημοσίευμα, την πρόταση υποστήριξαν ο Ντερβίς Έρογλου και οι συνεργάτες του, δηλαδή ο σύμβουλός του Κουτρέτ Οζερσάϊ και ο «υπουργός Εξωτερικών» Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, στις συναντήσεις που είχαν με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Η εφημερίδα σημειώνει ότι στις επαφές του Ντ.Έρογλου έγινε πολύς λόγος και για τον τερματισμό των συνομιλιών για το Κυπριακό, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να είναι εκείνος που έστειλε το μήνυμα ότι οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν.
Ωστόσο, η τουρκική εφημερίδα αναφέρεται και σε διαφωνία Γκιουλ-Ερντογάν σχετικά με τη διακοπή όχι τόσο των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, όσο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά την 1η Ιουλίου, προκειμένου να αποφευχθούν περισσότερα προβλήματα με την ΕΕ, θέση όμως που βρίσκει αντίθετους τόσο τους Ερντογάν και Νταβούτογλου όσο και τον Έρογλου.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα στο ΡΙΚ, ο δήμαρχος της Αμμοχώστου κ. Γαλανός επισήμανε ότι πρόκειται για «επικίνδυνη κίνηση, που στοχεύει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους», κάνοντας λόγο για «κινήσεις τακτικής και αντιπερισπασμού και όχι ουσίας».
Πρέπει να καταστεί σαφές, υπογράμμισε, ότι το μόνο που μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι η εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789 και του τελευταίου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, αφού αναλάβουν τον ρόλο τους τα Ηνωμένα Έθνη».
Από την πλευρά του, ο «υπουργός» Εξωτερικών των κατεχομένων της Κύπρου Χουσεΐν Όζγκιουργκιουν, αναφερόμενος στο δημοσίευμα, επισήμανε πως «θα ήταν ένα ριζοσπαστικό βήμα» το να αποφασίσει η τουρκική πλευρά να ανοίξει τα Βαρώσια.
Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «A Haber», ο Όζγκιουργκιουν σημείωσε πως «είναι νωρίς ακόμη» να αναφερθούν μέτρα όπως αυτό. Επισήμανε, παράλληλα, ότι «το καθεστώς των Βαρωσίων ορίστηκε με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ληφθεί τέτοια απόφαση. Διότι τα Βαρώσια τελούν υπό τουρκικό έλεγχο και διοίκηση. Απλώς, παραμένουν κλειστά. Συνεπώς το θέμα του εποικισμού των Βαρωσίων είναι απόφαση που θα λάβει η τουρκική πλευρά».
Ερωτηθείς αν η τουρκική πλευρά έχει προβεί σε προετοιμασίες σχετικά με το θέμα των Βαρωσίων, ο Όζγκιουργκιουν τόνισε: «Όχι, δεν υπάρχει προετοιμασία. Είναι νωρίς ακόμη για τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση