GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανακαλύφθηκε νέα «Τζουράσικ» σαλαμάνδρα...

Ένα νέο προϊστορικό είδος σαλαμάνδρας, 157 εκατομμυρίων ετών, ανακάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες. Κατά πάσα πιθανότητα, τέτοιες σαλαμάνδρες...

Ένα νέο προϊστορικό είδος σαλαμάνδρας, 157 εκατομμυρίων ετών, ανακάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες. Κατά πάσα πιθανότητα, τέτοιες σαλαμάνδρες κολυμπούσαν στους ωκεανούς μαζί με τους υδρόβιους δεινοσαύρους την περίοδο του Τζουράσικ.
Έξι δείγματα αυτού του νέου είδους, που ονομάστηκε «Beiyanerpeton jianpingensis», ανακαλύφθηκαν στην επαρχία Liaoning, στη Κίνα. Η επιστημονική ονομασία προέρχεται από...
το ιαπωνικό «beiyan», ένα αρχαίο προσωνύμιο της περιοχής στην οποία ανακαλύφθηκε, και της ελληνικής λέξης «ερπετό».
Τα απολιθώματα βρέθηκαν στη λεκάνη μιας αρχαίας λίμνης και λόγω του σχήματος της ουράς και άλλων ανατομικών χαρακτηριστικών, όπως τα βράγχια, οι ερευνητές θεωρούν πως έζησε σε ένα υδάτινο βιότοπο.
Το είδος, το οποίο περιγράφηκε λεπτομερώς πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό National Academy of Sciences, έχει μήκος από το ρύγχος ως τη λεκάνη (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η ουρά) περίπου 10 εκατοστά. Αυτή η σαλαμάνδρα είναι παρόμοια με τις σύγχρονες.
«Όλες τους έχουν σχετικά κοντά άκρα και κανονικά αναπτυγμένη ουρά», αναφέρει στο LiveScience o Ke-Qin Gao, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνο. «Αν ξαναδημιουργούσαμε μια τέτοια σαλαμάνδρα, θα μπορούσαμε να την αναγνωρίσουμε εύκολα. Μοιάζει πάρα πολύ με τις σύγχρονες απογόνους της, καθώς έχουν ελάχιστες ανατομικές διαφορές».

Οι Salamandroideas επιβιώνουν ακόμα και σήμερα και συμπεριλαμβάνουν περίπου 557 είδη σαλαμάνδρας, με την B. jianpingensis να είναι το παλαιότερο. Μέχρι την ανακάλυψή της, ο τίτλος της «παλαιότερης σαλαμάνδρας» ανήκε σε ένα απολίθωμα στην Ισπανία, το οποίο είναι ηλικίας 114 εκατομμυρίων ετών, δηλαδή μόλις 40 εκατομμύρια χρόνια νεότερο από την ιαπωνική πρόγονό του.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Gao, «το ισπανικό σαλαμανδροειδές είναι πολύ διαφορετικό από το δικό μας. Θα μπορούσαν να μην κατατάσσονται καν στην ίδιο είδος. Με όρους εξέλιξης, η δική μας σαλαμάνδρα είναι πολύ μεγαλύτερη ηλικιακά και πολύ πιο πρωτόγονη».
Τα νέα απολιθώματα προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον διαχωρισμό της οικογένειας Salamandroidea με την συγγενή Cryptobranchoidea. Μόνο η μοριακή βιολογία μπορεί να καθορίσει με βεβαιότητα τον χρόνο στον οποίο έγινε ο διαχωρισμός των δύο ομάδων. Διαφορετικά πειράματα έδειξαν διαφορετικά αποτελέσματα: Οι δύο οικογένειες σαλαμάνδρας απομακρύνθηκαν εξελικτικά 140 ή, το πιο πιθανό, 183 εκατομμύρια χρόνια πριν.

2 σχόλια

  1. Τοπαμε και το ξαναλεμε!
    Χρειαζομαστε ΑΜΕΣΑ ΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ για να (ξανα)γινουμε Κρατος και Εθνος..
    Ποσο πιο απλα να το πουμε αυτο ??

    Μια ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ που θα στησει κρεμαλες. (Ισως χρειαζονται και προγραφες τυπου Συλλα,αλλα ειναι πολυ ακραιο αυτο!)

    Δεν κολλαει σε κανενα τερτιπι "εισαγγελεας δεν υπαρχει?" και αλλα τετοια φαιδρα.
    Ολιγομελης επιτροπη να αποφαινεται ως εξης:
    Μικρο πασοκοσκυλο? Παρτε το στον τοιχο..
    Μετριο πασοκοσκυλο? Παρτε το στην κρεμαλα..
    Αρχιπασοκοσκυλο? Κρεμασμα αναποδα απο το ενα ποδι και αστο εκει να ψοφησει..
    ΔΗΜΕΥΣΗ της περιουσιας αυτωνων των σκυλιων..
    Κανενας οικτος .Κανενα ελεος..

    Και αυτο να γινει ΤΑΧΙΣΤΑ!! Το πολυ σε δυο μερες να εχουν ξεπαστρευτει τετοια σκυλια και μετα τελος..
    Τι λετε και υμεις αγαπητοι?? Λεω κατι παραλογο?

    Δεν ακουω τιποτα.
    Οκ. Ευχαριστω.
    Τοξερα οτι συμφωνειτε μαζι μου αγαπητοι μοι συνανθρωποι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κρεμάλες και μάλιστα συνοπτικά χρειάζονται οι φαιδροί συνένοχοι, γλέιφτες και ακόλουθοι των πασοκόσκυλων. Σαν τον προηγούμενο.

    Τα πασοκόσκυλα ότι τους αναθέσεις το κάνουν καλά. Και πάντα με υπευθυνότητα όταν απαιτείται. Ελα μου που το ελληνικό όνειρο τους παρέσυρε όλους. Και φάγανε όλοι καμώνοντας πως είναι ανήξεροι.

    Κρεμάλα λοιπόν στον προηγούμενο και αφού ξεβρωμίσει ο τόπος βλέπουμε και τι θα κάνουμε για το μέλλον σοφότεροι οι υπόλοιποι που θα περισσέψουμε.

    Τη μαλακία πολύ ηγάπησαν και ανέχθηκαν, τον grand μαλάκα κανείς. Κανείς δε θα πονέσει που θα τον κρεμάσουμε λοιπόν.

    πασοκολυκόσκυλο ντόμπερμαν με εκπαίδευση πιτ μπουλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση