GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ η Σερβία...

Tο καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, αποφάσισαν να χορηγήσουν στη Σερβία, οι χώρες – μέλη της ΕΕ, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο...

Tο καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, αποφάσισαν να χορηγήσουν στη Σερβία, οι χώρες – μέλη της ΕΕ, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο...
πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι.
Στο προσχέδιο, που είναι στα χέρια των πρακτορείων ειδήσεων, αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορήγησε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στη Σερβία» κάτι που σημαίνει ότι επιτεύχθηκε ομοφωνία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορηγεί το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ στη Σερβία» αναφέρει σε δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στο twitter, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι.
Η χορήγηση του καθεστώτος στη Σερβία είχε συζητηθεί και την Τρίτη, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ με τους υπουργούς Εξωτερικών να δίνουν στην πλειοψηφία τους την έγκρισή τους. Οι υπουργοί παρέπεμψαν το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής.
Ωστόσο, η Ρουμανία και η Ουγγαρία ήγειραν θέματα που αφορούν τις μειονότητες στη Σερβία και ζήτησαν να επιλυθούν πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τόσο η Σερβία, διά του προέδρου Μπόρις Τάντιτς που βρέθηκε στις Βρυξέλλες, όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν ότι η συμπεριφορά δεν είναι η δέουσα.
Νωρίτερα την Πέμπτη, η Ρουμανία και η Σερβία υπέγραψαν συμφωνία για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων των δύο χωρών ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Σερβίας. Εκτός από τη διμερή συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε από την πλευρά της, να παρακολουθεί στενά το σεβασμό των δικαιωμάτων της ρουμανικής μειονότητας στη Σερβία.
Τάντιτς: Διασφαλίζεται η οικονομική σταθερότητα
«Με τη λήψη καθεστώτος χώρας προς ένταξη στην ΕΕ διασφαλίζεται, κατ’ αρχήν, η οικονομική σταθερότητα, γεγονός που θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας» σημείωσε σε διάγγελμά του ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, επισημαίνοντας ότι «ανοίγει ο δρόμος για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.
Ο πρόεδρος της Σερβίας σημείωσε ότι «η πολιτική σε Ευρώπη και Κόσοβο» δοκιμάστηκε σε διεθνές επίπεδο και πέτυχε, συμπληρώνοντας ότι «τώρα είναι ανάγκη όλοι οι πολιτικοί παράγοντες να εργαστούν από κοινού για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και την ανάπτυξη της χώρας».
Ο υπουργός Άμυνας Ντράγκαν Σουτάνοβατς επισήμανε στη δήλωσή του ότι «η ενέργεια και ο ενθουσιασμός που προκαλεί η λήψη καθεστώτος χώρας προς ένταξη στην ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό».
Την ικανοποίησή του για τη χθεσινοβραδινή απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ εξέφρασε ο υπουργός Γεωργίας Ντούσαν Πέτροβιτς, αναφέροντας ότι τα περισσότερα κονδύλια που παρέχει η ΕΕ με το πακέτο σύγκλισης προορίζονται για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. «Με τη σωστή χρήση των κονδυλίων που θα φτάσουν από την ΕΕ, η Σερβία μπορεί να καταστεί περιφερειακή δύναμη στην παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων».
Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο ηγέτης του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) Τόμισλαβ Νίκολιτς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τώρα απαιτείται πολλή δουλειά και σοβαρότητα για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα.

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση