GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Γράφει η Αθηνά-Αγγελική Ελευθερίου Ελλάδα μια χώρα πύλη , μια χώρα που πολλοί λαοί προσπάθησαν να την κατακτήσουν λόγο της στρατηγικής της ...


Ελλάδα μια χώρα πύλη, μια χώρα που πολλοί λαοί προσπάθησαν να την κατακτήσουν λόγο της στρατηγικής της θέσης και μια χώρα που ακόμα και σήμερα παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα την ταλανίζουν αποτελεί πόλος έλξης μεταναστών.
Αν και κάποιος θα μπορούσε να επικαλεστεί πως πολλές χώρες έχουν γίνει πόλος έλξης μεταναστών και εξάλλου και οι Έλληνες κάποτε φύγανε για την Γερμανία ως μετανάστες υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά που...
καθιστά στην μετανάστευση στην Ελλάδα πρόβλημα. Στην Βόρεια Ευρώπη το ‘50 οι Έλληνες , οι Τούρκοι και άλλοι λαοί μετανάστευσαν ανταποκρινόμενοι σε μια ζήτηση για εργατικά χέρια, τα οποία είχαν ανάγκη οι χώρες αυτές. Στην Ελλάδα ακόμα και οι νόμιμοι μετανάστες ήρθαν απρόσκλητοι και όχι στα πλαίσια μιας γενικότερης μεταναστευτικής πολιτικής του ελληνικού κράτους. Και μπορεί να καλύψανε θέσεις και να εργαστήκαν αλλά παρ’ όλα αυτά η μη πρόσκληση τους από την Ελληνική κοινωνία έφερε αντιδράσεις στο τρόπο που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν.
Πάντως, το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι μετανάστες απλά ήρθαν απρόσκλητοι, σήμαινε ότι η συζήτηση σχετικά με τους στόχους και το μοντέλο της μεταναστευτικής πολιτικής δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα μας. Στις δυτικές χώρες πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις επί συζητήσεων, δημιουργηθήκαν κόντρες και διαμάχες, στην Ελλάδα ποτέ δεν έγινε ούτε μια συζήτηση απλά μια μέρα ο Έλληνας αναγκάστηκε να συνυπάρξει με κάποιους λαούς που ο ίδιος δεν είχε αποφασίσει, το ότι αντέδρασε σε αυτή την συνύπαρξη δεν τον καθιστά ρατσιστή ,αντέδρασε αντανακλαστικά ,μηχανικά . Ξαφνικά η ελληνική κοινωνία βρέθηκε απέναντι σε ικανοποίηση αιτημάτων που δεν είχε καν σκεφτεί(π.χ. ίδρυση τζαμιού).
Η Ελλάδα έστω και καθυστερημένα πρέπει να βρει μια λύση προκειμένου να καταφέρει και να διαφυλάξει καταρχάς τα νόμιμα συμφέροντα των νόμιμων κατοίκων αλλά και να μην δημιουργήσει κλειστές κοινωνίες(γκέτο) όπου αργότερα θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα.
Πάντως ούτε η καθολική νομιμοποίηση αλλά ούτε η άμεση απέλαση όλων των μεταναστών λαθραίων ή μη αποτελεί ριζική λύση, η μεν γιατί ούτε το πρόβλημα λύνει αλλά δημιουργεί και το ενδεχόμενο προσέλευσης και άλλων λαθραίων μεταναστών ή δε γιατί θα δημιουργήσει πιθανόν διπλωματικά επεισόδια της Ελλάδας με πολλές χώρες.
Η λύση ίσως κρύβεται στην αρχαία φιλοσοφία που λέει «παν μέτρο άριστο», δηλαδή αν αρχίζει να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος των Συνόρων,αποθάρρυνση και απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών , αναθεώρηση και ενίσχυση ορισμένων κοινωνικών και οικονομικών στόχων όπως η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, ενημέρωση Ελλήνων και αλλοδαπών όσον αφορά στη νομοθεσία για τους μετανάστες, χρήση των νέων τεχνολογιών, καθιέρωση εισαγωγικών προγραμμάτων για νεοαφιχθέντες μετανάστες, η αξιοποίηση της εμπειρίας και των προσόντων που έχουν ήδη αποκτήσει οι μετανάστες στο εξωτερικό της Ένωσης, κλπ. Μα βασική προϋπόθεση για την ομαλή μετάβαση του Ελληνικού κράτους στη φάση της ενιαίας διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου, αποτελεί πρωτίστως η κατάργηση του νόμου «Ραγκούση» για την Ιθαγένεια.
Ξεκινώντας από τις πρακτικές αυτές προτάσεις, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε επιτέλους για την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής, που θα συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων οπού όλοι θα μπορούν να συνυπάρξουν χωρίς κοινωνικά η όποια προβλήματα.

3 σχόλια

  1. ήξεις αφίξεις, ούτε πολιτικάντης δεν θα έκανε παρόμοιο σχόλιο. Διπλωματικά επεισόδια αν τους διώξουμε...και εισαγωγική εκπαίδευση νεοαφιχθέντων...είναι απλά παπαρολογίες. Η λύση είναι μία. Ναρκοθέτηση όλης της συνοριακή γραμμής με Τουρκία, άμεση εκτέλεση όσων συλλαμβάνονται στα σύνορα, και απέλαση όλων όσων βρίσκονται εδώ παράνομα, περίπου 2 εκατομύρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι εντελώς παρανοϊκό να έρχονται και να γίνονται δεκτοί λαθραίοι σε μια φαλιρισμένη χώρα που δεν έχει και καμιά προοπτική. Αποδείχτηκε πια τί ρόλο παίζουν οι πασοκοαριστεροί που υπερασπίζονται δήθεν το δικαίωμα των μεταναστών στην εργασία και σε μια καλύτερη ζωή. Εδώ και 3 χρόνια τίποτα απ' αυτά δεν ισχύει κι όμως επιμένουν να δέχονται ακόμα περισσότερους λαθρό. Κι αντί να ξεμπροστιάσουν τις προεκλογικές απάτες του Χρυσοχοϊδη παίζουν το παχνίδι του μιλώντας για ναζιστικά στρατόπεδα..
    Επομένως το θέμα δεν είναι η επιλογή λύσης αλλά η αντιμετώπιση εκείνων που δε θέλουν να βρεθεί λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση