GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Περιορισμός του δανεισμού στην Ευρωζώνη...

Από το  banksnews.gr Οι μεγάλες ενέσεις ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης δεν κ...

Από το banksnews.gr

Οι μεγάλες ενέσεις ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την περαιτέρω συρρίκνωση του τραπεζικού δανεισμού προς τον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας τις...
εύθραυστες προοπτικές ανάκαμψης της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πρόσφερε δύο κύματα φτηνής 3τούς ρευστότητας προς τις τράπεζες του ευρώ το Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο συνολικού ύψους 1 τρις ευρώ. Και κατά τον ίδιο, οι κινήσεις αυτές απέτρεψαν ένα ‘σοβαρό πιστωτικό κραχ’.
Αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η ΕΚΤ, τα μέτρα της βοήθησαν μεν τις ισπανικές και ιταλικές τράπεζες να ξαναρχίσουν να αγοράζουν τα κρατικά ομόλογα των εθνικών αρχών τους, δεν κατάφεραν ωστόσο να αποτρέψουν τη συνέχιση της συρρίκνωσης της πίστωσης προς την πραγματική οικονομία. Το μοναδικό ενθαρρυντικό στοιχείο ίσως είναι ότι η συρρίκνωση γίνεται με πια βραδύ ρυθμό από ό,τι στα τέλη του 2011, πριν τα έκτακτα μέτρα της κεντρικής τράπεζας.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ για το μήνα Φεβρουάριο που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, ο δανεισμός των τραπεζών της Ευρωζώνης προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά 11 δις ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του δανεισμού βρέθηκε από το 1.1% του Ιανουαρίου σε 0.7% – τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2010, όταν η Ευρωζώνη πάλευε ακόμη να ανακάμψει από την ύφεση του 2009. Αντίστοιχα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις επιβραδύνθηκε από το 0.7% του Ιανουαρίου σε 0.4%. ‘Ο κίνδυνος ενός πιστωτικού κραχ σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης δεν έχει εξαφανιστεί πλήρως’, σχολίασε ο οικονομολόγος της ING Μάρτιν ντε Φλιτ.
Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αντιπροσωπεύουν μια οπισθοχώρηση σε σχέση με τα νούμερα του Ιανουαρίου που είχαν δείξει κάποια σημάδια σταθεροποίησης, είναι ωστόσο καλύτερα από τα στοιχεία του Δεκεμβρίου που κατέγραφαν μια οξεία, σε μηνιαία βάση, πτώση του δανεισμού προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι η δημοσίευση των αριθμών σε επίπεδο συνόλου της Ευρωζώνης αποκρύπτουν τις μεγάλες αποκλίσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα 17 κράτη-μέλη. Σε αντίθεση με τις υπερχρεωμένες οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου η συρρίκνωση του δανεισμού είναι πραγματικά σοβαρή, τα γερμανικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις επωφελούνται τώρα από τους πιο ευνοϊκούς όρους στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.
Παράλληλα με τους περιορισμούς στην πλευρά της προσφοράς, ο χαμηλός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης αντανακλά και τη χαμηλή ζήτηση. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI που αποτελεί έναν οδηγό για την ανάπτυξη δηλώνει ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση, με την οικονομική δραστηριότητα να συμπιέζεται σε όλες τις χώρες πλην Γερμανίας.
Η ΕΚΤ είχε υποστηρίξει στις αρχές Μαρτίου ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες προκειμένου να περάσει ο αντίκτυπος της 3ετούς ρευστότητας μέσω του τραπεζικού δανεισμού προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Και είχε προσθέσει ότι η ίδια νιώθει ικανοποιημένη από την αύξηση του ευρύ δείκτη κυκλοφορίας χρήματος Μ3, που θεωρείται ενδεικτικός της οικονομικής ευρωστίας της Ευρωζώνης. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Μ3 πέρασε από 2.5% τον Ιανουάριο σε 2.8% το Μάρτιο, επιστρέφοντας σε επίπεδα που δεν είχαμε δει πριν την έξαρση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης στα τέλη του 2011.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, τέλος, οι ιταλικές τράπεζες αύξησαν την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα, κυρίως ιταλικά, κατά 22.9 δις ευρώ το Φεβρουάριο, μετά από μια αντίστοιχη αύξηση κατά 22.6% του Ιανουαρίου – στοιχείο που τονίζει τις άμεσες επιπτώσεις της εξομαλυντικής δράσης της ΕΚΤ στις περιφερειακές αγορές ομολόγων. Το ίδιο ισχύει ως ένα βαθμό και για τις ισπανικές τράπεζες που το Φεβρουάριο αύξησαν την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα κατά 15.7 δις ευρώ.

1 σχόλιο

  1. ρε παιδιά!!....
    μήπως είδε κανείς σας τις εκλογές??
    γιατί εγώ έχω βάλει και κυάλια και ακόμη τπτ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση