GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τρ. Κύπρου: Άλμα σε κεφαλαιακό …κενό

Η πρώτη φετινή έκδοση κεφαλαίων στον τραπεζικό κλάδο ανέδειξε τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέχρι να πε...

Η πρώτη φετινή έκδοση κεφαλαίων στον τραπεζικό κλάδο ανέδειξε τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέχρι να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους που έθεσε το Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.
Ο συνδυασμός των ζημιών €1 δισ. που ανακοίνωσε το Φεβρουάριο η Τράπεζα και της διπλής υποβάθμισης της από τους Moody’s αποθάρρυνε πολλούς από τους 82 χιλ. μετόχους της, που επέλεξαν να... μην ασκήσουν τα rights συνολικής αξίας €400 εκ. που εξέδωσε η Τράπεζα.
Ασκήθηκε τελικά το 40% των δικαιωμάτων δίδοντας στη διοίκηση του οργανισμού την ικανοποίηση ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες η Τράπεζα «ενίσχυσε σημαντικά την κεφαλαιακή της θέση».
Στην αβεβαιότητα που περιβάλλει τις προσπάθειες κεφαλαιακής ενίσχυσης του Συγκροτήματος προστίθεται και ο Dmitry Rybolovlev. Ο Ρώσος μεγαλομέτοχος της Τράπεζας φαίνεται να μην εξάσκησε τα rights, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για τις μελλοντικές του προθέσεις αφού η συμμετοχή του μειώνεται από το 9,9% κοντά στο 5%.
Η στάση του Ρώσου χρίζει πολλαπλών ερμηνειών που θα κριθούν μέχρι τα μέσα Ιουνίου, όταν θα λήξει η προθεσμία για διάθεση των μη ασκηθέντων rights. Η μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει τις σημερινές συνθήκες προμηνύει ότι μέχρι τότε το περιβάλλον θα είναι πολύ διαφορετικό από το σημερινό.
Παραμένει ένα κενό στα κεφαλαιακά πλάνα ύψους €240 εκ., που η Τράπεζα θα προσπαθήσει να καλύψει τις επόμενες 60 εργάσιμες μέρες – μέχρι τις 18 Ιουνίου – με τη διάθεση των μετοχών από τα μη ασκηθέντα rights σε επενδυτές που θα επιλέξει η διοίκηση.
Το δεύτερο σκέλος της έκδοσης είχε μεγαλύτερο βαθμό συμμετοχής, αφού αφορούσε την ανταλλαγή των co co bonds με μετοχές. Μετατράπηκαν co co bonds αξίας €434 εκ. έναντι €600 εκ. που ήταν ο αρχικός στόχος και €900 εκ. που είναι το σύνολο των co co bonds.
Με τη μετατροπή η Τράπεζα επιδιώκει τη βελτίωση της ποιότητας του κεφαλαίου, αφού, σε αντίθεση με τα co co bonds οι μετοχές μετρούν ως core Tier 1 για σκοπούς Κεντρικής Τράπεζας.
Η μετατροπή δεν αλλάζει τις κεφαλαιακές ανάγκες που εντόπισε η ΕΑΤ, που ήδη υπολόγιζε τα €900 εκ. των co co bonds στα €1560 εκ. που εκτιμά ότι θα πρέπει να βρει η Τράπεζα για να φθάσει σε core Tier 1 ίσο με το 9%.
Μαζί με τα €160 εκ. που «μάζεψε» η Τράπεζα από τα rights, προκύπτει ένα κεφαλαιακό κενό ύψους €500 εκ. που θα πρέπει να καλύψει η Τράπεζα μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία ενισχύει τα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας κατά €80 εκ. Το υπόλοιπο εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από την κερδοφορία της Τράπεζας και από την αποτελεσματικότερη διαχείριση στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τους κεφαλαιακούς στόχους που έχει θέσει η Τράπεζα. Εντός Απριλίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ύψος των ζημιών από το PSI. Η Τράπεζα ανακοίνωσε ήδη ζημιές €1,34 δισ. αναγνωρίζοντας στα βιβλία της μείωση 60% στην ονομαστική αξία των ομολόγων. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η Τράπεζα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να είναι «σημαντικά διαφοροποιημένος» όταν οριστικοποιηθεί η επίδραση του PSI.
Είναι για αυτό το λόγο που τα τελικά αποτελέσματα της Τράπεζας ενδέχεται να καθυστερήσουν να ανακοινωθούν – σε σχέση με άλλες χρόνιες, που ανακοινώνονταν το Φεβρουάριο – και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν περί το τέλος Απριλίου. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία της Ελλάδας, που επηρεάζει το ύψος των επισφαλειών που αναγνωρίζει η Τράπεζα στο ελληνικό δανειακό χαρτοφυλάκιο των €10 δισ. Η οριστικοποίηση του PSI δημιουργεί ελπίδες για σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά η έξοδος από το φαύλο κύκλο ύφεσης και επισφαλειών δεν είναι ακόμα ορατή.

7 σχόλια

  1. εχω μια αποροια η ΚΙΝΑ τι καθεστος εχει.και γιατι εχει τοσο χαμηλους μισθους .μαλον κοκκινους κεφαλαιοκρατες εχει.ΑΣ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΙΣΗ ΕΝΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΠΟΥ ΘΩΡΑΚΙΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Ο ΛΙΑΠΗΣ Ο ΜΑΝΤΕΛΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε, όχι και μεσίτες των ελληνικών νησιών στην Τουρκία!

    o γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις είναι γνωστό και κάνουμε ότι είναι δυνατό να προσελκύσουμε τους ξένους. Πολλές φορές με λάθος τρόπους ή με διαδικασίες ξεπουλήματος των ασημικών, αλλά εν πάση περιπτώσει, για τη φουκαριάρα την πατρίδα γίνονται όλα.

    Αλλά να φτάνουμε στο σημείο να γινόμαστε μεσίτες των 6.000 νησιών της Ελλάδας μέσα στην Κωνσταντινούπολη και να προτρέπουμε τους Τούρκους επιχειρηματίες να έρθουν και να αγοράσουν, ε αυτό πάει πολύ.

    Ποιος είχε αυτή τη φαεινή ιδέα να πάει σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Τουρκία και να μιλήσει για τα νησιά μας; Ο κ. Αριστομένης Σγουρός, πρόεδρος του Invest in Greece, ο οποίος μιλώντας μπροστά σε πλήθος κόσμου διαφήμιζε την Ελλάδα λέγοντας:

    Η Ελλάδα έχει πάνω από 6.000 νησιά και τα δικαιώματα και η εκμετάλλευση οικοπέδων στα νησιά αυτά μπορούν να μεταβιβαστούν

    Απίστευτα πράγματα δηλαδή. Ενώ το Πίρι Ρέις αλωνίζει στο Αιγαίο, ενώ οι Τούρκοι ετοιμάζονται για θερμά επεισόδια με αφορμή την ΑΟΖ και τα κοιτάσματα πετρελαίου κι ενώ έχουν δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο κάνοντας δικά τους ακόμη και ελληνικά νησιά, πάει κάποιος μέσα στην Πόλη και τους λέει να έρθουν να αγοράσουν ορισμένα από τα νησιά.

    Γίναμε τώρα και πωλητές των βραχονησίδων μας κι όχι μόνο στους Τούρκους; Να απευθυνόταν σε Γερμανούς, Άγγλους, Αμερικανούς παίκτες του real estate να το καταλάβω. Αλλά στους Τούρκους που θέλουν να βάλουν πόδι στο Αιγαίο; Έχουν τρελαθεί εντελώς;

    Στο ίδιο διεθνές συνέδριο που ήταν γεμάτο από Τούρκους επιχειρηματίες, στέλεχος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων κάλεσε τους επενδυτές να έρθουν να αγοράσουν κάποιο από τα 71.000 ακίνητα, 3,4 εκατ. τετραγωνικών μέτρων που διαθέτει η Ελλάδα.

    Μήπως δεν έχουμε καταλάβει κάτι; Αντί δηλαδή να κάνουν πόλεμο οι Τούρκοι να έρθουν και να μας αγοράσουν; Να τους δώσουμε 5-6 νησάκια εκεί στην υφαλοκρηπίδα ώστε να λυθεί και το πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙ ΠΗΓΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ - ΚΙΖΙΝΤΖΕΡ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ;
    ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΝΤΟΙΤΣΕ ΜΠΑΝΚ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λοιπόν συμπατριώτες μου, ανοίξτε τα μάτια σας, μην τρώτε το παραμύθι...

    Κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα, που ψήφισαν το Μνημόνιο δεν μπορεί, δεν θέλει, αλλά ούτε και θα προσπαθήσει να αλλάξει τους όρους του μνημονίου! Αυτά ούτε στα παιδιά για παραμύθια δεν τα λες.... θα σε πάρουν με τις πέτρες...

    Η μόνη λύση για τις εκλογές είναι οποιοδήποτε κόμμα που θα μπει στη Βουλή, εκτός από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΔΗΣΥ και ΛΑΟΣ.

    Πηγαίντε με Καμμένο, με ΣΥΡΙΖΑ, με ΚΚΕ, με Άρμα Πολιτών... όχι όμως με αυτά, που στηρίζουν το Μνημόνιο και μας οδηγούν μαθηματικά σε μισθούς των 200 και 300 ευρώ.

    ΜΑΥΡΟ στους προσκυνημένους, γιατί ο Σόϊμπλε και η Λανγκάρντ καραδοκούν πίσω απ' τη γωνία και εάν τους επικροτήσεις με την ψήφο σου, σύντομα θα σε ανταμοίψουν με μισθούς Κροατίας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σωστα μονο που το κκε η ο συριζα θα νας δωσει μισθουσ κινας 20 ευρω το μηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μετά την απόφαση για την καθιέρωση της Τουρκικής γλώσσας στα Ελληνικά σχολεία ( Γυμνάσια ) με Νόμο της Νέας Δημοκρατίας, Εφημερίς της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας Αθήνα 20 Ιουνίου 2006, ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 867, 10 Ιουλίου 2006, και με την ισχύ του να ξεκινά από το σχολικό έτος
    2006 − 2007, με την υπογραφή του Γεωργίου Καλού Υφυπουργού Παιδείας, και που βέβαια δεν εφαρμόστηκε γενικώς για να μην κινδυνέψει με κατάργηση από μαζικές αντιδράσεις, καθώς φαντάζεστε τι θα γινόταν να πετούν τα Τουρκικά αεροσκάφη πάνω από την Λήμνο και αποκάτω στο σχολείο να μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, το φριχτότερο έγκλημα που έγινε ποτέ στην ανθρωπότητα καθώς ο σκοπός δεν είναι η μάθηση αλλά η μεγαλύτερη πλύση εγκεφάλου που έχει γίνει ποτέ σε μαζική κλίμακα σε βάρος του Ελληνισμού από την Τουρκία, ο εκτουρκισμός των Ελληνόπουλων καθώς οι λεπτομέρειες που περιγράφονται για την διδαχή της αποτελούν μνημείο πλύσης εγκεφάλου, αλλά και την μεγαλύτερη επιτυχία της Τουρκικής διπλωματίας εις βάρος της Ελλάδας μας, γιατί αυτή η διπλωματία υποχρέωσε την κυβέρνηση Καραμανλή να το κάνει, ποιος ξέρει με ποιους εκβιασμούς από τους Τούρκους που ασφαλώς ξέρουν και τα άπλυτα και τα πλυμένα και κυβερνώντων και μη κυβερνώντων στην Ελλάδα για να προωθούν ευκολότερα τους σκοπούς τους εις βάρος μας, ( δέστε τι έγινε με την Ελληνοαλβανική ΑΟΖ που είχαμε συμφωνήσει με τους Αλβανούς αλλά με επέμβαση της Τουρκίας η Αλβανία υπαναχώρησε και οι πολιτικοί μας την κάνανε γαργάρα) ( πως και γιατί ; ) και την εν συνεχεία ανθελληνική στάση όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων και κομμάτων καθώς ναι μεν έγινε η καθιέρωση της γλώσσας αλλά εν συνεχεία δεν κινήθηκαν για να αποσυρθεί ο νόμος.
    Μετά την είσοδο στα Ελληνικά; Κανάλια τηλεόρασης των Τουρκικών τηλεοπτικών σειρών με αυτούς τους γλυκανάλατους, ευγενικούς, τίμιους, Ελληνοπρεπείς ως ένα σημείο Τούρκους ηθοποιούς, τους καλούς
    και αγαθούς οικογενειάρχες, τους καλοντυμένους, με τα ωραία σπίτια και τοποθεσίες, τους καθημερινούς ανθρώπους που αναζητούμε σε αυτήν την εποχή να μας συνδράμουν που δεν τους βρίσκουμε, αλλά τους βρήκαμε στην Τουρκία μέσω αυτών των τηλεοπτικών σειρών, ( είδες τι Ωραία είναι στην Τουρκία; Λέει η μια Κότα στην άλλη) και το ξεκίνημα διαφήμισης ξένων γλωσσών μέσω CD όπου μας λένε μάθε αγγλικά, και λοιπά αλλά και Τούρκικα καθώς η διαφήμιση θεωρεί την Τουρκική γλώσσα πλέον στις πιο σπουδαίες του Κόσμου., ήρθε και η πλέον προδοτική κίνηση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα ΜΑΣ.
    ΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ , ΚΑΛΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΣΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΕ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΑΠΟ ΓΕΛΟΙΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    Μπορώ να μην αναρωτηθώ πόσο πουλημένα τομάρια είναι αυτοί που δέχτηκαν την Τουρκική γλώσσα ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ, αυτοί που μας κάνουν πλύση εγκεφάλου κάθε βράδυ στα σπίτια μας με τα Τούρκικα σήριαλ, και τώρα ΑΥΤΟΙ με την εκδηλωθήσα πρόθεση τους στην Κωνσταντινούπολη να ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ;
    Και όσο για αμοιβαιότητα επενδύσεων μεταξύ μας με τους Τούρκους για τις επενδύσεις Ελλήνων στην Τουρκία ξέρουμε ότι όταν θα τους ζορίσουν θα αμολήσουν τον < ΟΧΛΟ > ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΞΕΚΑΜΟΥΝ και για τις δικές τους εδώ θα στείλουν τα F16 ΝΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ!
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΑ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΟΔΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΤΟΝ < ΕΘΝΑΡΧΗ > ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΜΕΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση