GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Σε κίνδυνο η Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας»...

Η δολοφονία 16 Αφγανών αμάχων από Αμερικανό στρατιώτη στην επαρχία Κανταχάρ μπορεί να βλάψει τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας με την Καμ...

Η δολοφονία 16 Αφγανών αμάχων από Αμερικανό στρατιώτη στην επαρχία Κανταχάρ μπορεί να βλάψει τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας με την Καμπούλ για την μακροπρόθεσμη αμερικανική ανάμειξη στη χώρα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters Αφγανός αξιωματούχος. «Αυτό (το περιστατικό) μπορεί να...
καθυστερήσει την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας» υποστήριξε ο αξιωματούχος.
Για «δολοφονίες εκ προθέσεως» μίλησε  ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι και ζήτησε εξηγήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το μακελειό.
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι «θα εκδικηθούν για τον θάνατο του κάθε μάρτυρα που δολοφονήθηκε άγρια από τους εισβολείς».
Το κοινοβούλιο του Αφγανιστάν καταδίκασε σήμερα τη σφαγή 16 αμάχων από τον αμερικανό στρατιώτη και δήλωσε πως η υπομονή του αφγανικού λαού έχει εξαντληθεί επειδή δεν έχει κανέναν έλεγχο επί των ξένων στρατιωτών στη χώρα, ενώ ζήτησε επίσης η δίκη των υπεύθυνων για τη σφαγή να διεξαχθεί δημόσια στο Αφγανιστάν.
«Το κοινοβούλιο ανακοινώνει για μια φορά ακόμη πως η υπομονή των Αφγανών εξαντλείται με τις αυθαίρετες ενέργειες των ξένων δυνάμεων» αναφέρει το κοινοβούλιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Ζητούμε σταθερά η αμερικανική κυβέρνηση να τιμωρήσει τους ενόχους και να τους δικάσει σε δημόσια δίκη ενώπιον του αφγανικού λαού».
Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι ο αμερικανός στρατιώτης θα δικαστεί για τους φόνους των 16 αμάχων στο νότιο Αφγανιστάν. Ο ταξίαρχος Κάρστεν Γιάκομπσεν επισήμανε πως οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις θα εξασφαλίσουν πως θα υπάρξουν πλήρεις νομικές συνέπειες για τους φόνους που διαπράχθηκαν χθες Κυριακή στην επαρχία Κανταχάρ και θα ακολουθήσει δικαστική δίωξη.
Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα σε γερμανική στρατιωτική βάση στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στο βόρειο Αφγανιστάν, εξέφρασε αμφιβολίες για την αποχώρηση ως το 2014 των γερμανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της δύναμης του ΝΑΤΟ. «Η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει να πούμε ότι μπορούμε σήμερα να αποχωρήσουμε από εδώ. Γι' αυτό δεν μπορώ να πω ούτε αν θα τα καταφέρουμε ως το 2013/2014» σημείωσε η Μέρκελ.
Το δολοφονικό αμόκ του Αμερικανού στρατιώτη (ο οποίος σκότωσε 16 άτομα, ανάμεσά τους και εννέα παιδιά) έχει προκαλέσει φόβου στις ΗΠΑ για νέο κύμα οργής. Τις τελευταίες εβδομάδες το Αφγανιστάν συγκλονιζόταν από αντιαμερικανικές διαδηλώσεις με αφορμή το κάψιμο του Κορανιού από Αμερικανούς στρατιώτες, πράξη που έγινε από «άγνοια» σύμφωνα με τις ΗΠΑ. Τουλάχιστον 30 Αφγανοί σκοτώθηκαν στα επεισόδια, καθώς και έξι στρατιώτες των ΗΠΑ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν έσπευσε, χθες, να εκφράσει τη λύπη του για το νέο περιστατικό. «Θέλω να εκφράσω το σοκ και τη λύπη μου για το τραγικό επεισόδιο στην επαρχία Κανταχάρ και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στο λαό και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν» σημείωσε και πρόσθεσε ότι εκφράζει την απόλυτη στήριξή του «στην δέσμευση του στρατηγού Τζον Άλεν  (επικεφαλής της Isaf) να ερευνήσει τα γεγονότα και να αποδώσει ευθύνες». Κατέληξε, υποστηρίζοντας ότι «παραμένουμε απολύτως αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε, μαζί με τους Αφγανούς εταίρους μας, την αποστολή μας για ένα ισχυρό και σταθερό Αφγανιστάν».
Και ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στον αφγανικό λαό «που έχει υποφέρει τόσα δεινά και βιαιότητες».
Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση στις ΗΠΑ, δείχνει ότι το 60% των Αμερικανών θεωρούν ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν αξίζει τον κόπο. Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ABC News και της εφημερίδας Washington Post δείχνει ότι μόνο το 35% θεωρούν ότι η δεκαετής στρατιωτική παρουσία στη χώρα δικαιολογεί το οικονομικό κόστος και τις ανθρώπινες απώλειες. Συνολικά, το 54% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση