GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Π. Σκοτινιώτης: "Δυστυχώς η κ. Μακρή επέλεξε τελικά να ταυτιστεί με την κυβέρνηση η οποία κρύφτηκε"...

Από τo  e-volos.gr ΔΡΙΜΕΙΑ κριτική Σκοτινιώτη στις παρατάξεις αντιπολίτευσης του Δήμου Βόλου, για την απουσία τους από την παρέλαση - ΤΙ Α...

Από τo e-volos.gr

ΔΡΙΜΕΙΑ κριτική Σκοτινιώτη στις παρατάξεις αντιπολίτευσης του Δήμου Βόλου, για την απουσία τους από την παρέλαση - ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ η Ζέττα Μακρή, χαρακτηρίζοντάς τον "«δημοκράτη» δήμαρχο";
"Στον «δημοκράτη» δήμαρχο Βόλου, που παρακολούθησε την παρέλαση της 25ης Μαρτίου φρουρούμενος από αστυνομικές δυνάμεις και υβριζόμενος από τους πολίτες, απαντώ ότι κάποιοι από εμάς δεν φοβούνται να παρακολουθήσουν την παρέλαση ανάμεσα στον κόσμο", δήλωσε η...
επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Βόλου και υποψήφια Βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ., Ζέττα Μακρή, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην δριμεία κριτική που έκανε νωρίτερα ο Πάνος Σκοτινιώτης, με αφορμή την απουσία τους από την παρέλαση, στις παρατάξεις αντιπολίτευσης του Δήμου Βόλου.
Ο Δήμαρχος Βόλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου νωρίτερα, είχε επισημάνει, συγχαίροντας όλους όσοι συμμετείχαν στην παρέλαση και ιδιαίτερα τους μαθητές και τις μαθήτριες για την υποδειγματική εμφάνιση και το ήθος τους, το γεγονός ότι η παρέλαση της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Βόλο χωρίς επεισόδια και κατηγόρσε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για την απουσία τους από τις εκδηλώσεις της επετείου, σε αντίθεση με τη Δημοτική Αρχή που έδωσε σύσσωμη το «παρών», ενώ με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο στηλίτευσε τη στάση της επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ζ. Μακρή, η οποία, όπως είπε, επέλεξε να ταυτιστεί με την κυβέρνηση που έλαμψε διά της απουσίας της.
Εξάλλου, με αφορμή τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν σε όλη την Ελλάδα, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει από τώρα προβληματισμός για τον τρόπο εορτασμού των εθνικών επετείων.
Ειδικότερα, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η παρέλαση στο Βόλο πραγματοποιήθηκε χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν επεισόδια, που θα προσέβαλαν την ιστορική μνήμη και τον πολλαπλά παιδευτικό συμβολισμό αυτής της επετείου, ο Δήμαρχος Βόλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όσοι επί μέρες είχαν επενδύσει σε σκηνές χάους, δεν μπόρεσαν να κρύψουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι αυτή τη φορά ο Βόλος δεν έπαιζε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Και βέβαια, η διαπίστωση αυτή δεν αναιρεί την προσπάθεια που έγινε -από λίγους ευτυχώς- να παρουσιαστούν διογκωμένα, εντελώς μεμονωμένα και περιθωριακά περιστατικά, με σταθερό φυσικά στόχο όσων ακολούθησαν αυτή την τακτική τη Δημοτική Αρχή και εμένα προσωπικά, για προφανείς λόγους οι οποίοι, πλέον, έχουν γίνει αντιληπτοί από την κοινή γνώμη».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα αυστηρά, όντως πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα», υπογράμμισε ο Π.Σκοτινιώτης. «Όμως αυτή η εξήγηση δεν είναι αρκετή, διότι τα ίδια ακριβώς μέτρα πάρθηκαν σ’ όλη την Ελλάδα και όμως σε αρκετές πόλεις σημειώθηκαν επεισόδια. Πιστεύουμε ότι στην αποφυγή επεισοδίων συνέβαλε το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή εδώ και καιρό, δυστυχώς μόνη της και με το όποιο κόστος – κυρίως προσωπικό –, έχει ανοίξει στην τοπική κοινωνία το θέμα των εκδηλώσεων βίας και των καταστροφών που σημειώνονται και έχει ευαισθητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την τοπική κοινή γνώμη, η οποία όλο και περισσότερο κατανοεί ότι η απάντηση στη δικαιολογημένη αγανάκτηση που προκαλεί η καταιγίδα των κυβερνητικών μέτρων δεν είναι ο διχασμός και το χάος, που με τόσο πάθος επιδιώκουν οι δυνάμεις του μηδενισμού και της τυφλής βίας, αλλά η θετική αντίδραση και η αγωνιστική διεκδίκηση ενός πραγματικά εθνικού σχεδίου ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της χώρας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «στην αποφυγή επεισοδίων συνέβαλαν, επίσης, ορισμένες κινήσεις της Δημοτικής Αρχής που μπορεί να φαίνονται εκ πρώτης όψεως μικρές και συμβολικές, έχουν ωστόσο μεγάλη και ουσιαστική σημασία και αντανακλούν τη σχέση εμπιστοσύνης που καθημερινά διαμορφώνεται ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και την τοπική κοινωνία». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε α) στη θέση που διατύπωσε η Δημοτική Αρχή ότι η παρέλαση δεν γίνεται για να τιμηθούν οι επίσημοι, αλλά αυτοί που πολέμησαν και έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία, β) στην απόφαση για κατάργηση της εξέδρας των επισήμων- η οποία, όπως είπε, είναι οριστική και θα ισχύσει για όλες τις παρελάσεις στο μέλλον, γ) στην τοποθέτηση εξέδρας μόνο για τους αναπήρους και τους αντιστασιακούς, και δ) στην απόφαση να τοποθετηθεί βάθρο με την ελληνική σημαία στο σημείο όπου στηνόταν η εξέδρα των επισήμων ως σύμβολο των διαχρονικών αγώνων του έθνους".
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή, όπως είχε δεσμευτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, έδωσε σχεδόν σύσσωμη το «παρών» στην παρέλαση, σε αντίθεση με τις μειοψηφίες οι οποίες έλαμψαν διά της απουσίας τους. «Οι δυο παρατάξεις, της ελάσσονος και της ήσσονος μειοψηφίας, έχουν ξαφνικά ανακαλύψει ότι δεν συμμετέχουν στις παρελάσεις και ότι δεν έχουν θέση στο χώρο των επισήμων. Όλα αυτά τα χρόνια που οι ίδιες παρατάξεις και σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ίδια πρόσωπα, καταλάμβαναν καθίσματα στις πρώτες σειρές της εξέδρας των επισήμων, προφανώς αυτό γινόταν γιατί στην Ελλάδα είχαμε σοσιαλισμό και λαϊκή εξουσία και δεν το είχαμε πάρει είδηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Δυσάρεστη έκπληξη ωστόσο αποτέλεσε η απουσία της επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ζ. Μακρή και ολόκληρης της παράταξής της όχι μόνο από την παρέλαση, αλλά ακόμη και από τη Δοξολογία και την κατάθεση των στεφάνων. Σημειώνω ότι η κ. Μακρή είχε θετική συμβολή στη λήψη απόφασης για την κατάργηση της εξέδρας. Προφανώς εννοούσε κατάργηση της εξέδρας για όσους δεν θα κρυβόμασταν και θα τιμούσαμε την εθνική επέτειο. Δυστυχώς η κ. Μακρή επέλεξε τελικά να ταυτιστεί με την κυβέρνηση η οποία κρύφτηκε και, για πρώτη φορά, κατά τρόπο απαράδεκτο, δεν έστειλε εκπρόσωπό της στην παρέλαση, τόσο στο Βόλο όσο και στις περισσότερες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα».
Στο σημείο αυτό έθεσε τον προβληματισμό ποια θα ήταν η εικόνα και τα μηνύματα που θα έστελνε ενδεχόμενη απουσία και των υπολοίπων πολιτικών προσώπων από την παρέλαση. «Θα είχαμε μία παρέλαση», επισήμανε ο κ. Σκοτινιώτης, «η οποία θα γινόταν μόνο ενώπιον του Στρατού, ενδεχομένως και της Εκκλησίας, ώστε να δικαιωθεί το ανιστόρητο σύνθημα ότι «η χούντα δεν τελείωσε το ‘73». Ανιστόρητο όχι μόνο γιατί η χούντα ‘έπεσε το ’74, αλλά και γιατί όσοι το φωνάζουν, φαίνεται πως είτε δεν έζησαν τη χούντα, είτε πολύ περισσότερο δεν έζησαν τις συνέπειες της χούντας».
Αναφερόμενος στην άψογη εμφάνιση όσων συμμετείχαν στην παρέλαση, συνεχάρη ιδιαίτερα τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους καθηγητές τους για το ήθος που έδειξαν, κόντρα στα μηνύματα που ερχόταν από παντού, ενώ ευχαρίστησε το λαό της πόλης μας για τη μαζική και ειρηνική παρουσία του στην παρέλαση. «Ο λαός αυτός», υπογράμμισε, «είναι οργισμένος με όσα συμβαίνουν, ξέρει όμως ότι ακριβώς σ’ αυτές τις συνθήκες το πρώτο που επιβάλλεται να γίνει, είναι να αποφύγουμε τη διάλυση του κοινωνικού και του εθνικούς ιστού. Αυτό θα ήταν η καταστροφή».
Τέλος, ο Δήμαρχος Βόλου μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει από τώρα, τόσο στην κοινωνία όσο και στην κυβέρνηση, ένας σοβαρός προβληματισμός για το πώς πρέπει να γιορτάζονται οι εθνικές επέτειοι και τι θα γίνει με τις παρελάσεις. «Η αστυνομία έκανε το καθήκον της, σύμφωνα με τις εντολές που είχε από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όμως ότι είναι θλιβερό να τιμούμε μια εθνική επέτειο με τέτοια αστυνομικά μέτρα. Αυτό δεν ταιριάζει ούτε στην ιστορία μας, ούτε στον πολιτισμό μας, ούτε στις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας», τόνισε. Ωστόσο, όπως είπε, από τη στιγμή που κάποιες ακραίες δυνάμεις έχουν επιλέξει τις παρελάσεις για να κάνουν δυναμική παρουσία, καθώς έχουν εξασφαλισμένο κοινό, ογδόντα έως εκατό άτομα είναι αρκετά για να διαλύσουν μια παρέλαση, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει και το προνόμιο ότι το μεγάλο μέρος των διαδικτυακών μέσων, αλλά και αρκετών τηλεοπτικών, θα τους ταυτίσει με τον όντως αγανακτισμένο λαό.
«Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ούτως ή άλλως η Ελλάδα είναι σε φάση μετάβασης, ζούμε μια εποχή που, όπως θα έλεγε ο Αντόνιο Γκράμσι, «το παλιό πεθαίνει αλλά το νέο δεν έχει δημιουργηθεί». Σ’ αυτή ακριβώς την εποχή δεν υπάρχει τίποτε δεν μπορεί να επανεξεταστεί, ακόμη και ο τρόπος εορτασμού των εθνικών επετείων. Όχι φυσικά για να υποβαθμίσουμε τον εορτασμό αλλά , αντίθετα, για να τον αναβαθμίσουμε με πιο ουσιαστικό περιεχόμενο», κατέληξε ο Δήμαρχος Βόλου.


4 σχόλια

  1. ΡΕ ΚΟΥΜΙΩΤΗ

    ΜΑΘΕ ΡΕ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΝΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ

    ΑΚΡΗ ΔΕΝ ΒΓΑΖΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ 3 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ..

    ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΟΥ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ

    ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΣ ΑΛΛΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σοκ προκαλλεί η δήλωση της τρόικας στην κοινή συνεδρίαη των Επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την μείωση του βασικού μισθού της Ελλάδας, στα 150 ευρώ.

    Συγκεκριμένα σε ερώτηση του ερωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή αφού ομολόγησαν την παταγώδη αποτυχία του Μνημονίου μέχρι σήμερα, παραδέχτηκαν ότι «...σκοπός τους είναι οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα να φτάσουν σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας, δηλαδή στο επίπεδο των 150 ευρώ το μήνα».

    Όταν ακόμη σήμερα υπάρχουν άνθρωποι (και είναι αρκετοί) που ελπίζουν σε Σαμαράδες, Βενιζέλους και λοιπούς ομοίους τους, πράγματι χρειάζεται ένας Τόμσεν για να μας εξαθλιώσει ακόμη περισσότερο, μπας και καταλάβουμε. Μεγαλύτερος είναι ο εχθρός εντός παρά εκτός.

    ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ:
    "Ναι, σε όλα."

    Θα πληρώσετε το κακό που κάνατε στην Ελλάδα... και δεν χωράτε όλοι στο ελικόπτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

    Το παρόν κείμενο δεν αποτελεί άρθρο, ούτε τοποθέτηση.

    Αποτελεί μία μετάφραση όσων συνέβησαν στην Ελλάδα, στις 25 Μαρτίου 2012, ημέρα εορτασμού της έναρξης του εθνοαπελευθερωτικου αγώνα του 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

    Ξεκινώντας το "ρεπορτάζ" δύο εβδομάδες πριν και παρατηρώντας τις ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, μια ημέρα πριν και κατά την ημέρα της Εθνικής Εορτής, εντόπισα τα παρακάτω :

    - Επί πολλές ημέρες, εφημερίδες και μεγάλα ΜΜΕ, προέβαλαν συχνά και έντονα τα μέτρα αστυνόμευσης που θα τηρηθούν την ημέρα του εορτασμού, εναντίων των "ελαχίστων ταραξιών που θα θελήσουν να αμαυρώσουν τον εορτασμό της εθνικής επετείου".

    - Μία ημέρα πριν την επέτειο, ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και εφημερίδες - άλλες με μεγάλους τίτλους και άλλες με μικρά άρθρα στο εσωτερικό τους - αναφέρθηκαν στα μέτρα που θα ληφθούν για την αποφυγή επεισοδίων.

    - Το βράδι 24ης προς 25η Μαρτίου, πέρασα από το Σύνταγμα.
    Υπήρχαν παντού κιγκλιδώματα στα πεζοδρόμια και αστυνομικοί.
    Ασφυκτική αστυνόμευση.

    - ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ :
    Η πλατεία Συντάγματος ήταν σιδερόφραχτη και αστυνομοκρατούμενη. Αστυνομικοί βρίσκονταν παντού. Ακόμα και στην ταράτσα της Βουλής και των γύρω κτηρίων.

    Αντίθετα, ούτε 100 πολίτες δεν παρευρέθησαν συνολικά στους γύρω δρόμους από το Σύνταγμα. Είτε γιατί δεν τους "άφησαν" να πλησιάσουν" είτε γιατί δεν πήγαν καθόλου στο Σύνταγμα. Ήταν δε τόσοι πολλοί οι αστυνομικοί στο Σύνταγμα, λες και είχαν συγκεντρωθεί εκεί από όλη την Ελλάδα.

    Μοναδική εξαίρεση ήταν η παρουσία ελαχίστων πολιτών που πήγαν στην πλατεία Συντάγματος και γιούχαραν την Κυβέρνηση, η οποία είχε κατέβει σύσσωμη, όπως είχε δηλώσει.
    Αυτοί οι πολίτες απομονώθηκαν από ισάριθμο σχεδόν αριθμό αστυνομικών των ΜΑΤ και τελικά εκδιώχθηκαν από την πλατεία.
    ΔΕΝ χρησιμοποιήθηκαν βία και χημικά.
    Αυτό λέει κάτι.
    Ότι στα προηγούμενα επεισόδια, υπήρξε σαφής εντολή να εκδιωχθεί ο κόσμος με κάθε τρόπο.

    Ενώ τώρα υπήρξε σαφής εντολή να μην γίνει χρήση βίας.
    Οι περισσότεροι πολίτες, που και πάλι ήταν ελάχιστοι συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, είχαν συγκεντρωθεί στην Πανεπιστημίου και τους γύρω δρόμους. Στο δε Μοναστηράκι και την Πλάκα, οι καφετέριες και τα σουβλατζίδικα ήταν γεμάτα !

    Οι πολίτες, παρευρέθηκαν κυρίως, για να μην πω μαζικά, στις εκδηλώσεις των τοπικών κοινωνιών, με πολλές αποδοκιμασίες κατά των επισήμων.

    Όλα τα προηγούμενα χρόνια, κατά κανόνα, ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός των πολιτών που παρακολουθούσαν την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.
    Συνήθως αρκετές χιλιάδες.

    Ήταν η πρώτη φορά, μετά την μεταπολίτευση, όταν έπεσε η χούντα των Συνταγματαρχών του 1967, που η κοινωνία απείχε από επίσημο εορτασμό εθνικής επετείου.

    Ή μήπως ήταν η πρώτη φορά μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, όπου η κοινωνία εκδιώχθηκε από τον χώρο του επίσημου εορτασμού της Εθνικής Επετείου ;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση