GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντίσταση στην Ονειροκτονία...

Του Γιώργου Στάμκου « Δεν είμαι τίποτε: απλώς κουβαλάω μέσα μου τα όνειρα όλου του κόσμου ». Φ. Πεσόα Με την Ελλάδα να έχει μουλιάσ...

Του Γιώργου Στάμκου

«Δεν είμαι τίποτε: απλώς κουβαλάω μέσα μου τα όνειρα όλου του κόσμου».
Φ. Πεσόα

Με την Ελλάδα να έχει μουλιάσει για τα καλά μέσα σ’ ένα μακροχρόνιο υφεσιακό περιβάλλον και την ελληνική κοινωνία να έχει ισοπεδωθεί μαζικά προς τα κάτω, όλο και περισσότεροι Έλληνες έχουν βυθιστεί στην απαισιοδοξία, στην απόγνωση, παραιτούνται από τη διεκδίκηση του μέλλοντος, αφημένοι να παρασυρθούν από κοσμογονικές εξελίξεις που...
 αδυνατούν να ελέγξουν. Ακόμη και οι πιο νέοι φαίνονται μουδιασμένοι, γερασμένοι πριν την ώρα τους, ζαρωμένοι από το φόβο και την ανασφάλεια, ξεζουμισμένοι στον καθημερινό άγχος της επιβίωσης. Η εποχή μας, η ζοφερή εποχή της Κρίσης και του Φόβου, είναι μια ονειροκτόνα εποχή, που σκοτώνει τα όνειρα προτού καν γεννηθούν. Κι όμως στην εποχή μας τα όνειρα είναι περισσότερο σημαντικά από ποτέ.
Μπορεί να μας έχουν υποβιβάσει οικονομικά, ακόμη και εξαθλιώσει, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας κλέψουν την αξιοπρέπεια, τις ελπίδες και τα όνειρά μας. Ειδικά τα όνειρα μας. Γιατί «ζωή χωρίς όνειρα είναι ανάπηρη ζωή». Γι’ αυτό σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή δεν πρέπει απλά να κρατήσουμε το κεράκι της ελπίδας αναμμένο, αλλά να τολμήσουμε το αδιανόητο: να διεκδικήσουμε τα όνειρα μας!
Με χαρά λοιπόν βλέπω πως υπάρχουν στην Ελλάδα της Κρίσης αρκετοί άνθρωποι που αντιστέκονται στη δολοφονία των ονείρων τους. Άνθρωποι κυρίως νέοι που δεν θέλουν να προδώσουν τα όνειρα τους, αλλά αγωνίζονται καθημερινά για να τα κρατήσουν ζωντανά. Άνθρωποι που δεν θέλουν να ζουν χωρίς όνειρα. Όλοι αυτοί αποτελούν ελπιδοφόρες ρωγμές στη σιωπή.
Παρά τη διάχυτη απαισιοδοξία και μιζέρια οι, έστω λίγοι, Έλληνες που είναι ονειροπόλοι κι έχουν ιδανικά, αντιστέκονται και παλεύουν συνεχώς να δικαιώσουν το βαθύτερο εαυτό τους, βοηθώντας ταυτόχρονα και τους άλλους. Παλεύουν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο, προσφέροντας δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε συνανθρώπους τους που τις έχουν ανάγκη. Στέκονται αλληλέγγυοι ο ένας δίπλα στον άλλο σχηματίζοντας μιαν ανθρώπινη ασπίδα για να υπερασπίσουν το δικαίωμα της ελληνικής κοινωνίας στην ελπίδα και στο μέλλον. Παλεύουν εθελοντικά για το κοινό καλό, είτε διανέμοντας πατάτες σε τιμή κόστους, είτε προσφέροντας δωρεάν τις ιατρικές τους υπηρεσίες σε φτωχούς ασθενείς και τις θεατρικές τους παραστάσεις για να ψυχαγωγήσουν τους αναξιοπαθούντες. Το κοινό τους στοιχείο είναι πως αρνούνται να εγκλωβιστούν σε μια άχαρη ζωή χαμηλών οριζόντων.
Αυτοί οι ονειροπόλοι Έλληνες δεν πιστεύουν στο δόγμα του ΤΙΝΑ (There Is No Alternative), το οποίο έχει εγκαθιδρύσει στον κόσμο μας από τη δεκαετία του 1980 μία ανίερη συμμαχία νεοφιλελεύθερων, νεοσυντηρητικών, και ξεπουλημένων σοσιαλδημοκρατών. Όλοι αυτοί δηλαδή που μας θέλουν παραλυμένους ώστε να μη μπορούμε να αντισταθούμε στη «μονόδρομη» σκέψη τους, για να μην προτείνουμε και να διεκδικούμε «εναλλακτικές λύσεις» –ούτε καν να ονειρευόμαστε έναν «άλλο κόσμο».
Κι όμως «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός»! Αρκεί να μην υποταχθούμε αμαχητί στους ανελέητους νόμους της αγοράς. Να μην αφήσουμε τους νεοσυντηρητικούς και τους εθνολαϊκιστές να μας καλλιεργούν το φόβο του μέλλοντος για να μας κάνουν έτσι να οπισθοδρομήσουμε σ’ ένα ανελεύθερο παρελθόν.
Η αλήθεια είναι πως αυτό που ζούμε είναι μια κρίση, ένα στάδιο εξέλιξης του καπιταλισμού και όχι ακόμη το τέλος του. Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον καπιταλισμό, τότε ας τον κάνουμε να δουλεύει και προς όφελος των πολλών. Ας εκδημοκρατικοποιήσουμε την Παγκοσμιοποίηση και να την κάνουμε έτσι κάτι το θετικό για την ανθρωπότητα: μια Παγκοσμιοποίηση στην οποία θα παίζουν ρόλο όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.
Να ξαναγίνουμε «πελάτες» και όχι «καταναλωτές», άνθρωποι και όχι «στατιστικά νούμερα». Να μην αφήσουμε τα φαντάσματα του εθνικισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας να επιστρέψουν από τους τάφους τους για να μας στοιχειώσουν και να μας υποβάλλουν σε νέες αιματηρές θυσίες –φτάνει πια! Να μην επιτρέψουμε τη διαμόρφωση νέων «αυτοκρατορικών» ελίτ, που θα ορίζουν τις τύχες μας σε πλανητικό επίπεδο.
Να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία μας και να προστατεύουμε την ελευθερία της έκφρασης, άσχετα αν διαφωνούμε με τις απόψεις ορισμένων. Να αναπτύξουμε μια νέα μορφή συνειδητότητας, με σεβασμό προς το περιβάλλον, και να αυξήσουμε την κατανόηση μας προς το διαφορετικό. Να επανακτήσουμε την πίστη μας στην πρόοδο και στον δημοκρατικό ανθρωπισμό. Να σταματήσουμε να φοβόμαστε το μέλλον και να αρχίσουμε να το διαμορφώνουμε σ’ έναν κόσμο που θα θέλαμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Με άλλα λόγια να αποκτήσουμε και πάλι συλλογικά οράματα.
Υπάρχουν πάντα εναλλακτικές λύσεις. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο κόσμος μας είναι πολύχρωμος, δεν είναι ασπρόμαυρος. Είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε ελεύθεροι –ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Ας αφήσουμε λοιπόν τους ανούσιους συμβιβασμούς με τη γκρίζα πραγματικότητα κι ας κυνηγήσουμε τα όνειρά μας. There Is Alternative.

Ο Γιώργος Στάμκος (stamkos@post.com) είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και δημιουργός του εναλλακτικού περιοδικού Ζενίθ 
(www.zenithmag.wordpress.com)

3 σχόλια

  1. Μωρή πουτάνα τζων, γιατί δε μας λες τι θα ψηφίσεις?

    Φοβάσαι μη σε πάρει με τις πέτρες ο κοσμάκης?

    Θα σου πω εγώ τι θα ψηφίσεις, δεξιό τραβέλι της Συγγρού, τζων:

    Θα ψηφίσεις την "αντι-μνημονιακή" κωλοτούμπα, ΠΟΛΑ-Σαχλαμαρά και θα βάλεις και σταυρό στον (πλέον) ομόσταβλο σου, φασίστα Βορίδη.
    Και θα πάρεις ως έπαθλο από τον... "Μάκη", "Το Χρυσό Τσεκούρι".

    Ουστ, γαμημένη φασίστρια δεξιοπουτάνα, κ. τζων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά την απόφαση για την καθιέρωση της Τουρκικής γλώσσας στα Ελληνικά σχολεία ( Γυμνάσια ) με Νόμο της Νέας Δημοκρατίας, Εφημερίς της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας Αθήνα 20 Ιουνίου 2006, ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 867, 10 Ιουλίου 2006, και με την ισχύ του να ξεκινά από το σχολικό έτος
    2006 − 2007, με την υπογραφή του Γεωργίου Καλού Υφυπουργού Παιδείας, και που βέβαια δεν εφαρμόστηκε γενικώς για να μην κινδυνέψει με κατάργηση από μαζικές αντιδράσεις, καθώς φαντάζεστε τι θα γινόταν να πετούν τα Τουρκικά αεροσκάφη πάνω από την Λήμνο και αποκάτω στο σχολείο να μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, το φριχτότερο έγκλημα που έγινε ποτέ στην ανθρωπότητα καθώς ο σκοπός δεν είναι η μάθηση αλλά η μεγαλύτερη πλύση εγκεφάλου που έχει γίνει ποτέ σε μαζική κλίμακα σε βάρος του Ελληνισμού από την Τουρκία, ο εκτουρκισμός των Ελληνόπουλων καθώς οι λεπτομέρειες που περιγράφονται για την διδαχή της αποτελούν μνημείο πλύσης εγκεφάλου, αλλά και την μεγαλύτερη επιτυχία της Τουρκικής διπλωματίας εις βάρος της Ελλάδας μας, γιατί αυτή η διπλωματία υποχρέωσε την κυβέρνηση Καραμανλή να το κάνει, ποιος ξέρει με ποιους εκβιασμούς από τους Τούρκους που ασφαλώς ξέρουν και τα άπλυτα και τα πλυμένα και κυβερνώντων και μη κυβερνώντων στην Ελλάδα για να προωθούν ευκολότερα τους σκοπούς τους εις βάρος μας, ( δέστε τι έγινε με την Ελληνοαλβανική ΑΟΖ που είχαμε συμφωνήσει με τους Αλβανούς αλλά με επέμβαση της Τουρκίας η Αλβανία υπαναχώρησε και οι πολιτικοί μας την κάνανε γαργάρα) ( πως και γιατί ; ) και την εν συνεχεία ανθελληνική στάση όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων και κομμάτων καθώς ναι μεν έγινε η καθιέρωση της γλώσσας αλλά εν συνεχεία δεν κινήθηκαν για να αποσυρθεί ο νόμος.
    Μετά την είσοδο στα Ελληνικά; Κανάλια τηλεόρασης των Τουρκικών τηλεοπτικών σειρών με αυτούς τους γλυκανάλατους, ευγενικούς, τίμιους, Ελληνοπρεπείς ως ένα σημείο Τούρκους ηθοποιούς, τους καλούς
    και αγαθούς οικογενειάρχες, τους καλοντυμένους, με τα ωραία σπίτια και τοποθεσίες, τους καθημερινούς ανθρώπους που αναζητούμε σε αυτήν την εποχή να μας συνδράμουν που δεν τους βρίσκουμε, αλλά τους βρήκαμε στην Τουρκία μέσω αυτών των τηλεοπτικών σειρών, ( είδες τι Ωραία είναι στην Τουρκία; Λέει η μια Κότα στην άλλη) και το ξεκίνημα διαφήμισης ξένων γλωσσών μέσω CD όπου μας λένε μάθε αγγλικά, και λοιπά αλλά και Τούρκικα καθώς η διαφήμιση θεωρεί την Τουρκική γλώσσα πλέον στις πιο σπουδαίες του Κόσμου., ήρθε και η πλέον προδοτική κίνηση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα ΜΑΣ.
    ΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ , ΚΑΛΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΣΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΕ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΑΠΟ ΓΕΛΟΙΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    Μπορώ να μην αναρωτηθώ πόσο πουλημένα τομάρια είναι αυτοί που δέχτηκαν την Τουρκική γλώσσα ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ, αυτοί που μας κάνουν πλύση εγκεφάλου κάθε βράδυ στα σπίτια μας με τα Τούρκικα σήριαλ, και τώρα ΑΥΤΟΙ με την εκδηλωθήσα πρόθεση τους στην Κωνσταντινούπολη να ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ;
    Και όσο για αμοιβαιότητα επενδύσεων μεταξύ μας με τους Τούρκους για τις επενδύσεις Ελλήνων στην Τουρκία ξέρουμε ότι όταν θα τους ζορίσουν θα αμολήσουν τον < ΟΧΛΟ > ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΞΕΚΑΜΟΥΝ και για τις δικές τους εδώ θα στείλουν τα F16 ΝΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ!
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΑ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΟΔΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΤΟΝ < ΕΘΝΑΡΧΗ > ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΜΕΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΙΣΗ ΤΗΣ ZOUGLA GR ...EXEI ENΔΙΑΦΕΡΟΝ KAI ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΜΑΑΑΑΑ ΧΑ XA XA XA..ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΤΡΙΟΥΛΕΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΨΩΜΙΑ ΤΟΥΣ..ΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 19200 ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ..ΑΝΤΕ ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΛΑ ΡΕ ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΛΑΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση