GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η δημιουργία ενός "Ρεύματος Ανανέωσης"...

Γράφει η  Φαίδρα Σαμαρά Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη και πολυεπίπεδη κρίση. Μια κρίση που έτριξε σ...

Γράφει η Φαίδρα Σαμαρά

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη και πολυεπίπεδη κρίση. Μια κρίση που έτριξε συθέμελα το μεταπολιτευτικό οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό εποικοδόμημα και μας οδήγησε σε ένα σταυροδρόμι, στο οποίο πολίτες και πολιτικοί έχουν να αποφασίσουν ανάμεσα σε διχοτομικά διλήμματα, την ώρα που μια νέα «διαιρετική τομή» φαίνεται να...
ξεπροβάλλει στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και η οποία τέμνει κάθετα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, διαχωρίζοντας τα σε αυτά που είναι υπέρ του μνημονίου και αυτά που βρίσκονται σε αντίθεση με αυτό.
Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα μέσα στα νέα δεδομένα πρέπει να αποκτήσουν επεξεργασμένες προγραμματικές προτάσεις και να εκπονήσουν ολοκληρωμένες πολιτικές, προκειμένου να προχωρήσουμε στο μέλλον, τόσο απαλλαγμένοι από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, που μας φέρανε στο σημείο μηδέν, όσο και διαθέτοντας υπεύθυνο και αξιόπιστο σχέδιο.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται και η πρωτοβουλία – διακήρυξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας και βουλευτή Επικρατείας Γιάννη Ραγκούση, για την συγκρότηση πολιτικού ρεύματος, υπό τον τίτλο «Ρεύμα Ανανέωσης». Με βασικούς πυλώνες τον ανθρωπισμό, τον ορθολογισμό, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, δημοσιονομικής διαχείρισης, διακυβέρνησης και τις μεταρρυθμίσεις, τοποθετείται στο ενεργό - «ριζοσπαστικό κέντρο», ένα κέντρο που δεν στερείται ουσίας και στο οποίο εντάσσονται και ζητήματα βιοπολιτικής, μια πολιτική επιλογών ταυτότητας και αμοιβαιότητας (μεταξύ αυτών και το θέμα της Ευρώπης), τα οποία απαιτούν «ριζικές λύσεις ή ριζικές πολιτικές, σε διαφορετικά επίπεδα της κρατικής λειτουργίας» (Giddens, 1998: 68).
Αφετηρία της διακήρυξης που αυτή την στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://proxorame.gr/new/, βρίσκεται η ανάγκη για μια εκ νέου θεμελίωση πάνω στο δόγμα της αξιοπιστίας και της υπευθυνότητας, στην αλήθεια. Άλλωστε, όπως σημειώνει και ο Anthony Downs, στο βιβλίο του Οικονομική Θεωρία της Δημοκρατίας «μια δημοκρατία, στην οποία τα πολιτικά κόμματα στερούνται αξιοπιστίας και υπευθυνότητας δεν μπορεί να είναι ορθολογική». Και αυτή την έλλειψη ορθολογισμού την πληρώσαμε ήδη πολύ ακριβά και ίσως να την πληρώσουμε πολύ ακριβότερα, όταν ομάδες με επιφανειακά πειστικά επιχειρήματα, που έρχονται σε σύγκρουση με την αλήθεια προσπαθούν να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών, με τις πλειοψηφίες να αποτυγχάνουν να δουν τα πραγματικά τους συμφέροντα (Olson, 2003: 127).
Πεμπτουσία της πολιτικής μπορεί να αποτελεί η πάλη μεταξύ αντιμαχόμενων απόψεων και πολιτικών (Giddens, 1998: 60 – 61), όμως κάποιοι κανόνες πρέπει από εδώ στο εξής να είναι αδιαπραγμάτευτοι για όλες τις πολιτικές δυνάμεις: ευνομία, αξιοκρατία, διαφάνεια, αξιολόγηση, έλεγχος, επιβράβευση και τιμωρία. Οι έλλειψη αυτών των κανόνων ως σήμερα δεν μας οδήγησαν πουθενά αλλού, παρά σε μια οικονομική, κοινωνική και πολιτική χρεοκοπία.
Η προτεραιότητα που θέτει η διακήρυξη για την ανάγκη επαναθεμελίωσης του πολιτικού συστήματος και της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού αποτελεί την πεμπτουσία για την έναρξη οποιασδήποτε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Όπως είχε πει και Όττο Φον Μπίσμαρκ: «Με κακούς νόμους και καλούς δημόσιους λειτουργούς είναι ακόμα δυνατόν να κυβερνήσεις. Με κακούς δημόσιους λειτουργούς όμως, ούτε οι καλύτεροι νόμοι δεν μπορούν να βοηθήσουν». Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται συστράτευση όλων των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων αυτού του τόπου. Χρειάζονται πολιτικοί που έχουν επιδείξει μεταρρυθμιστική διάθεση με τις πράξεις τους να πλαισιώσουν αυτή την πρωτοβουλία και να μην αφήσουν τις δυνάμεις των άκρων και του λαϊκισμού να παίξουν τον ρόλο του ρυθμιστή του πολιτικού παιχνιδιού.
Όπως σημειώνει και ο Α. Giddens στο περίφημο έργο του «Ο Τρίτος Δρόμος»:
«Η Πολιτική ζωή χωρίς ιδανικά δεν έχει αξία, αλλά και τα ιδανικά είναι κούφια αν δεν συνδέονται με τις πραγματικές δυνατότητες. Πρέπει να γνωρίζουμε τόσο το είδος της κοινωνίας που θέλουμε να δημιουργήσουμε όσο και τα συγκεκριμένα μέσα που θα μας οδηγήσουν σε αυτή». Τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως του κ. Ραγκούση μας λένε ξεκάθαρα ποιο είναι το είδος της κοινωνίας που θέλουμε να δημιουργήσουμε και ποια είναι τα μέσα που θα μας οδηγήσουν σε αυτή.



9 σχόλια

  1. Μετά την απόφαση για την καθιέρωση της Τουρκικής γλώσσας στα Ελληνικά σχολεία ( Γυμνάσια ) με Νόμο της Νέας Δημοκρατίας, Εφημερίς της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας Αθήνα 20 Ιουνίου 2006, ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 867, 10 Ιουλίου 2006, και με την ισχύ του να ξεκινά από το σχολικό έτος
    2006 − 2007, με την υπογραφή του Γεωργίου Καλού Υφυπουργού Παιδείας, και που βέβαια δεν εφαρμόστηκε γενικώς για να μην κινδυνέψει με κατάργηση από μαζικές αντιδράσεις, καθώς φαντάζεστε τι θα γινόταν να πετούν τα Τουρκικά αεροσκάφη πάνω από την Λήμνο και αποκάτω στο σχολείο να μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, το φριχτότερο έγκλημα που έγινε ποτέ στην ανθρωπότητα καθώς ο σκοπός δεν είναι η μάθηση αλλά η μεγαλύτερη πλύση εγκεφάλου που έχει γίνει ποτέ σε μαζική κλίμακα σε βάρος του Ελληνισμού από την Τουρκία, ο εκτουρκισμός των Ελληνόπουλων καθώς οι λεπτομέρειες που περιγράφονται για την διδαχή της αποτελούν μνημείο πλύσης εγκεφάλου, αλλά και την μεγαλύτερη επιτυχία της Τουρκικής διπλωματίας εις βάρος της Ελλάδας μας, γιατί αυτή η διπλωματία υποχρέωσε την κυβέρνηση Καραμανλή να το κάνει, ποιος ξέρει με ποιους εκβιασμούς από τους Τούρκους που ασφαλώς ξέρουν και τα άπλυτα και τα πλυμένα και κυβερνώντων και μη κυβερνώντων στην Ελλάδα για να προωθούν ευκολότερα τους σκοπούς τους εις βάρος μας, ( δέστε τι έγινε με την Ελληνοαλβανική ΑΟΖ που είχαμε συμφωνήσει με τους Αλβανούς αλλά με επέμβαση της Τουρκίας η Αλβανία υπαναχώρησε και οι πολιτικοί μας την κάνανε γαργάρα) ( πως και γιατί ; ) και την εν συνεχεία ανθελληνική στάση όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων και κομμάτων καθώς ναι μεν έγινε η καθιέρωση της γλώσσας αλλά εν συνεχεία δεν κινήθηκαν για να αποσυρθεί ο νόμος.
    Μετά την είσοδο στα Ελληνικά; Κανάλια τηλεόρασης των Τουρκικών τηλεοπτικών σειρών με αυτούς τους γλυκανάλατους, ευγενικούς, τίμιους, Ελληνοπρεπείς ως ένα σημείο Τούρκους ηθοποιούς, τους καλούς
    και αγαθούς οικογενειάρχες, τους καλοντυμένους, με τα ωραία σπίτια και τοποθεσίες, τους καθημερινούς ανθρώπους που αναζητούμε σε αυτήν την εποχή να μας συνδράμουν που δεν τους βρίσκουμε, αλλά τους βρήκαμε στην Τουρκία μέσω αυτών των τηλεοπτικών σειρών, ( είδες τι Ωραία είναι στην Τουρκία; Λέει η μια Κότα στην άλλη) και το ξεκίνημα διαφήμισης ξένων γλωσσών μέσω CD όπου μας λένε μάθε αγγλικά, και λοιπά αλλά και Τούρκικα καθώς η διαφήμιση θεωρεί την Τουρκική γλώσσα πλέον στις πιο σπουδαίες του Κόσμου., ήρθε και η πλέον προδοτική κίνηση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα ΜΑΣ.
    ΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ , ΚΑΛΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΣΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΕ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΑΠΟ ΓΕΛΟΙΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    Μπορώ να μην αναρωτηθώ πόσο πουλημένα τομάρια είναι αυτοί που δέχτηκαν την Τουρκική γλώσσα ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ, αυτοί που μας κάνουν πλύση εγκεφάλου κάθε βράδυ στα σπίτια μας με τα Τούρκικα σήριαλ, και τώρα ΑΥΤΟΙ με την εκδηλωθήσα πρόθεση τους στην Κωνσταντινούπολη να ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ;
    Και όσο για αμοιβαιότητα επενδύσεων μεταξύ μας με τους Τούρκους για τις επενδύσεις Ελλήνων στην Τουρκία ξέρουμε ότι όταν θα τους ζορίσουν θα αμολήσουν τον < ΟΧΛΟ > ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΞΕΚΑΜΟΥΝ και για τις δικές τους εδώ θα στείλουν τα F16 ΝΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ!
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΑ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΟΔΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΤΟΝ < ΕΘΝΑΡΧΗ > ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΜΕΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ανοητες πασοκιες..
    οι ανικανοι που μας φαλιρισαν
    θελουν να μας φορτωσουν τον λογαριασμο..
    και να επιβαλλουν σε ΟλΕΣ τις πολιτικες δυναμεις τις αποψεις τους ως αυτονοητες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πασοκ ρε φτωχομπινεδες..
    θα σας παρουμε οτι σας εχει απομεινει
    μετα τι εκλογες..
    αι σιχτιρ πια κλαψιαρες κοτες..
    αφου δεν μπορειτε να υπερασπιστειτε
    ουτε τα ψιχουλα που σας πεταγαμε,
    αυτοκτονειστε και απαλλαξτε μας απο τη θλιβερη σας υπαρξη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οι πασοκομαλακες θεωρουν αξιοκρατια
    αυτοι να διαταζουν με τις πλατες και τα λεφτα των βρυξελλων..
    και οι υπολοιπποι να σκυβουν το κεφαλι για να σωσουν τα ψιχουλα που καταδεχονται να τους πετανε οι κλεφτες..
    ΣΑΝΤΑΜ
    ΚΑΝΤΑΦΙ
    ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ
    ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
    ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οι πασοκοι εχουν προτυπο τον μπλαιρ,δηλαδη θατσερ στο υποκριτικοτερο..
    ο μπλαιρ αρχισε με ασημαντα διδακτρα στα ΑΕΙ,και τα εφτασε τοσο ψηλα,ετσι ωστε οι πλουσιοι να μπορουν να αγορασουν πτυχια,γιατι ΚΑΝΕΝΑ πανεπιστημιο δεν αρνειται τοσα λεφτα οταν μειωνεται η κρατικη χρηματοδοτηση..
    οι φτωχοι στη μοιρα τους..
    η αρχη επι ΠΑΣΟΚ..
    Tuition fees were first introduced across the entire United Kingdom in September 1998
    η καταληξη επι ΝΔ..
    Sixty four universities have announced their intention to charge the full £9,000 allowed by the government from 2012.

    wikipedia.org/wiki/Tuition_fees_in_the_United_Kingdom

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τους κηπουρούς στη... Σελήνη
    οι Ψωλέτες οι Ραγκούσηδες είναι ΕΔΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΙΣΗ ΤΗΣ ZOUGLA GR ...EXEI ENΔΙΑΦΕΡΟΝ KAI ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΜΑΑΑΑΑ ΧΑ XA XA XA..ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΤΡΙΟΥΛΕΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΨΩΜΙΑ ΤΟΥΣ..ΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 19200 ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ..ΑΝΤΕ ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΛΑ ΡΕ ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΛΑΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θαυμαστε τα ακριβα ρουχα μου
    την σφριγηλη μου υγεια
    το πλατυ μου χαμογελο
    την ανετη ζωη μου
    την ευκολια μου να διαταζω
    την προθυμια σας να υπακουτε
    ειμαι μεγαλοπασοκος φτωχυλοι..
    η ζωη που απαιτω και αξιζω κοστιζει ακριβα,και πρεπει να την πληρωσετε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ένοχοι οι 21 από τους 26 κατηγορουμένους για την καταπάτηση στην Αιξωνή Γλυφάδας και ο Παπαθανασοπουλος Σπηλιος "δικηγορος" της Μαριας Δαμανακη και Ευης Μποτσαρη
    Ολοι στο "κολπο"!


    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012
    Τελευταία ενημέρωση: 21/03/2012 12:58
    Web-Only
    [Εκτύπωση] [Αποστολή με Email] [Μικρότερη Γραμματοσειρά] [Μεγαλύτερη Γραμματοσειρά]
    Αργά το βράδυ αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση καταπάτησης δασικής έκτασης στην Αιξωνή Γλυφάδας, με τεράστια ζημιά σε βάρος του Δημοσίου.

    Το δικαστήριο εκφώνησε την ετυμηγορία του επί της ενοχής των κατηγορουμένων. Βάσει αυτής, 21 από τους 26 κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι.

    Για την υπόθεση, που ξεκίνησε να εκδικάζεται πριν περίπου ενάμιση χρόνο, κάθονται στο εδώλιο 26 κατηγορούμενοι: δικηγόροι, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, συμβολαιογράφοι, ένας μηχανικός, επιχειρηματίες και ιδιώτεςκαι ο Παπαθανασοπουλος Σπηλιος "δικηγορος" της Μαριας Δαμανακη και Ευης Μποτσαρη
    Ολοι στο "κολπο"!.

    Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση, αφορούν στα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, πλαστογραφία, ψευδών βεβαιώσεων και άλλα, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και ο Παπαθανασοπουλος Σπηλιος "δικηγορος" της Μαριας Δαμανακη και Ευης Μποτσαρη
    Ολοι στο "κολπο"!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση