GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το κίνημα της πατάτας και η σύγχρονη Αγορά...

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης Αγορά από το αρχαιοελληνικό «αγείρω» (Συναθροίζω, Συγκεντρώνω) σημαίνει τόπο συνάντησης προμηθευτών και κα...

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Αγορά από το αρχαιοελληνικό «αγείρω» (Συναθροίζω, Συγκεντρώνω) σημαίνει τόπο συνάντησης προμηθευτών και καταναλωτών, όπου καθορίζονται οι συναλλαγές (τιμές και ποσότητες εμπορευμάτων). Ο τόπος-αγορά, που ξεκίνησε πριν χιλιάδες χρόνια σαν σημείο συνάντησης παραγωγών και αγοραστών ή τελικών καταναλωτών, εξελίχθηκε στην πορεία σε τόπο συνάντησης μεσαζόντων εμπόρων-προμηθευτών και καταναλωτών, αποξενώνοντας τους παραγωγούς από τα προϊόντα της δουλειάς τους αλλά και από...
τους τελικούς καταναλωτές, που μετατράπηκαν σε πελάτες των μεσαζόντων. Με λίγα λόγια, η αγορά, από τόπος υποτιθέμενης ελεύθερης συναλλαγής ανάμεσα σε ελεύθερους προμηθευτές-παραγωγούς και ελεύθερους αγοραστές μετατράπηκε σε κέντρο κερδοσκοπίας των μεσαζόντων. Σήμερα μάλιστα, την εποχή του ύστερου καπιταλισμού, η Αγορά μονοπωλήθηκε από λίγες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες ελέγχουν τις σύγχρονες υπεραγορές-supermarkets (στον τομέα της διατροφής τρεις πολυεθνικές ελέγχουν το 80 % των προϊόντων διεθνώς). Ετσι, η Αγορά έγινε το σύμβολο του λεγόμενου αγοραίου καπιταλιστικού συστήματος των μονοπωλίων . Δεν είναι τυχαίο, ότι όταν κάποτε ασκήθηκε κριτική στην Μάργκαρετ Θάτσερ για την διάλυση του κοινωνικού κράτους, απάντησε: «Κοινωνία; Ποια είναι αυτή η κυρία; Εγώ τη μόνη που γνωρίζω τη λένε Αγορά». Αυτή η αγορά λοιπόν σήμερα ελέγχεται από συγκεκριμένα κέντρα ολιγοπωλίων και μονοπωλίων. Οι υπεραγορές (σούπερμαρκετς και εμπορικά κέντρα) είναι οι σύγχρονοι ναοί με τους δικούς τους πιστούς, τους οποίους κρατούν δέσμιους με κάθε λογής τεχνικές και τρικ. Εχοντας αυτή την ισχύ και την επιρροή, εκβιάζουν και εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς και τους τελικούς καταναλωτές, αγοράζοντας φθηνά και πουλώντας πανάκριβα.
Αυτήν την εποχή λοιπόν και κάτω απ’ αυτήν την ιδιαίτερη ελληνική συγκυρία, όπου μειώνεται η τιμή της Εργατικής Δύναμης, του μοναδικού δηλαδή αγαθού-εμπορεύματος, που διαθέτει στην αγορά ο εργαζόμενος, ενώ παράλληλα και με την ανοχή του κράτους, αυξάνονται όλα τα άλλα αγαθά-εμπορεύματα, που διαθέτουν στην αγορά τα μονοπώλια, το λεγόμενο κίνημα της πατάτας θα έπρεπε να στηριχτεί από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που αντιτίθενται στο αγοραίο σύστημα. Θα συμφωνήσω με κάποιους σκεπτικιστές, στο ότι το λεγόμενο κίνημα της πατάτας είναι μόνο ένα μικρό τσίμπημα στα οπίσθια του ελέφαντα που λέγεται αγορά, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως όλα τα μεγάλα βήματα ξεκίνησαν από ένα αρχικό μικρό. Θα συμφωνήσω πως για όσο διάστημα το κίνημα αυτό περιορίζεται σε πατάτες και σε προϊόντα της λαϊκής, δεν θίγει δηλαδή τα σούπερμαρκετ που είναι πελάτες των ΜΜΕ, το κίνημα θα υποστηρίζεται από τα ΜΜΕ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι σήμερα, την εποχή του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, ανοίγονται προοπτικές και δυνατότητες, άγνωστες μέχρι τώρα Δεν είναι πλέον απαραίτητο ο τόπος συνάντησης παραγωγών και καταναλωτών να βρίσκεται σε έναν προκαθορισμένο χώρο. Μπορούν να δικτυωθούν οι παραγωγοί αλλά και οι τελικοί καταναλωτές με τη σειρά τους, αποφασίζοντας κάθε φορά την αγορά, δηλαδή το σημείο συνάντησής τους.
Η πάγια θέση του ΚΚΕ ότι η δουλειά του εμπορίου είναι δουλειά του κράτους, έχει μέσα της μια αντίφαση. Για ποιο κράτος μιλάμε; Γι αυτό που ελέγχεται εκατό τοις εκατό από τις αγορές; Γι αυτό που αποφασίζει με υπουργική απόφαση ότι οι εργαζόμενοι θα πουλάνε το μοναδικό εμπόρευμά τους (εργατική δύναμη) 22 % και 32% φθηνότερα αλλά οι υπεραγορές και οι τράπεζες θα πουλάνε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του σε όποια τιμή θέλουν;
Μια κοινωνία, που υποτάσσει όλες τις κοινωνικές σχέσεις στους νόμους της αγοράς των μεσαζόντων, φέρει μέσα της όλα τα στοιχεία μιας απάνθρωπης και επικίνδυνης ολοκληρωτικής ιδεολογίας αλλοτρίωσης και αποξένωσης παραγωγών και καταναλωτών.

5 σχόλια

  1. ΣΤΗΝ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ (ΠΟΛΛΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΝΑ ..ΕΞΑΓΝΙΣΤΟΥΝ..!) ΚΑΙ Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ ..ΤΟΥΣ ΔΕΧΕΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο απω πανω ειναι χρυσαυγιτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατι γινεσαι απαισιοδοξος και μηδενιστης;;;

    Ναι. Συμφωνω πως ειναι ανουσια πραγματα τα PSI, πατατες, λαθρομεταναστες (ως τμηματα του εικονικου κοσμου στον οποιο ζουμε) αλλα πρεπει να συμπεριλαβουμε και καθε τι αλλο εκ του κοσμου αυτου, αναμεσα σε αυτα πχ τις απολαυσεις μας ή το αγαπημενο μας φαγητο.
    Συμφωνω πως μονο την πιστη και την προσευχη εχουμε γιατι ειναι τα μονα που μας συνδεουν με τον αληθινο κοσμο.
    Αλλα διαφωνω πως δεν πρεπει να ασχολουμαστε μαζι τους. Θυμησου πως ο Χριστος οταν ζουσε μαζι μας, δουλευε ως ξυλουργος στο ξυλουργειο του Ιωσηφ. Δεν τα παρατησε γνωριζοντας πως ο κοσμος ειναι ψευτικος. Απλα δεν πρεπει να τους δινουμε περισσοτερη σημασια απο οση αξιζουν. Οσο για το ανα θα μας φανε οι νεφελιμ....Ξανασκεψου το. Θα πεσει πολυς χαλκος και παλουκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνω πως μονο την πιστη και την προσευχη εχουμε

    Γι' αυτό πεινάς ρε καραγκιόζη καρπαζοεισπράκτορα χριστιανέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με χαρά μας ανακοινώνουμε στο κοινό την έναρξη του κοινωνικού δικτύου (Social Network) "Χωρίς Μεσάζοντες" στον σύνδεσμο http://www.xoris.gr

    Το κοινωνικό δίκτυο Χωρίς Μεσάζοντες, δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2012, έχοντας τις ρίζες του στην ιδέα αρκετών συμπολιτών μας, να να προβούν στην πώληση προϊόντων, απ' ευθείας από τον παραγωγό, στον καταναλωτή, αποφεύγοντας έτσι τους μεσάζοντες μεγαλεμπόρους και τα υπερβολικά, και χωρίς λόγο κόστη.

    Μέσα από την κοινότητα αυτήν, στοχεύουμε να δώσουμε σε όλους τους παραγωγούς την ευκαιρία να προωθήσουν τα προϊόντα τους, άμεσα, ανέξοδα και απ' ευθείας στον καταναλωτή, που με την σειρά του θα λαμβάνει προϊόντα Ελληνικά, αρίστης ποιότητας, και πάντα σε τιμές πολύ φθηνότερες από ότι στην αγορά, ξέροντας πλέον οτι αγοράζει απ' ευθείας από τον παραγωγό.

    Οι βασικοί μας στόχοι είναι οι εξής:

    * Να βοηθήσουμε τους Έλληνες παραγωγούς να προωθήσουν τα αρίστης ποιότητας εγχώρια προϊόντα τους, τα οποία τα τελευταία χρόνια, αντικαθίστανται με αγνώστου προελεύσεως και ποιότητας προϊόντα εισαγωγής, σε κατά πολύ υψηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα τα Ελληνικά προϊόντα να μένουν αδιάθετα και να σαπίζουν στα χωράφια.

    * Να βοηθήσουμε τον Έλληνα καταναλωτή, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, να βρει προϊόντα αγνά, προϊόντα που συνήθως ούτε καν υπάρχουν στα σουπερ μαρκετς, πάντα Ελληνικά και το βασικότερο, σε τιμές χονδρικής.

    * Να γνωριστούμε μεταξύ μας, παραγωγοί και καταναλωτές, δημιουργώντας έναν δεσμό φιλίας, και μέσω αυτού οι αγορές να γίνονται χωρίς άγχος, πάντα στην ώρα τους και το βασικότερο, υγιεινά και με ασφάλεια.

    Πριν χρησιμοποιείσετε την κοινότητά μας, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να ρίξετε μία ματιά στους Κανόνες Χρήσης της κοινότητας μας αλλά πολύ περισσότερο στον Οδηγό Ασφαλής Αγοράς.

    Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους παραγωγούς να προσθέσουν τα προϊόντα τους στο κοινωνικό δίκτυο του κινήματος Χωρις Μεσάζοντες!

    Ελπίζουμε ο κόσμος να στηρίξει την προσπάθεια μας, και να μπορέσουμε επιτελους να φτιάξουμε μια ανεξάρτητη αγορα, μακρυα απο την αισχροκέρδεια!

    Το Χωρίς Μεσάζοντες, είναι μία κοινότητα, που δημιουργήθηκε από εμάς, για εμάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση