GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μπέργκερ του σωλήνα...

Tα πρώτα χάμπουργκερ « του σωλήνα », δημιούργησαν Ολλανδοί επιστήμονες. Τα χάμπουργκερ θα είναι φτιαγμένα από βλαστικά κύτταρα κρέατος καλλ...

Tα πρώτα χάμπουργκερ «του σωλήνα», δημιούργησαν Ολλανδοί επιστήμονες. Τα χάμπουργκερ θα είναι φτιαγμένα από βλαστικά κύτταρα κρέατος καλλιεργημένα στο εργαστήριο και θα χρησιμοποιηθούν ώστε να καλυφθεί η ζήτηση προϊόντων κρέατος, που...
τα επόμενα 40 χρόνια αναμένεται να έχει διπλασιαστεί.
Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες παρήγαγαν στο εργαστήριο μέσω καλλιέργειας βλαστοκυττάρων μικρές λωρίδες μυϊκού ιστού χοιρινού και τώρα κατάφεραν κάτι ανάλογο με το μοσχαρίσιο κρέας.
Για την αρχική καλλιέργεια του κρέατος, τα βλαστικά κύτταρα μπήκαν σε ζωμό που περιέχει θρεπτικές ουσίες και ορό από έμβρυο μόσχου. Στην πορεία, μέσω αυτής της διαδικασίας, μετατράπηκαν σε μυϊκά κύτταρα και πολλαπλασιάστηκαν δεκάδες φορές. Οι παραγόμενες λωρίδες μυϊκού ιστού τεντώνονται με ειδικό μηχανισμό και διατηρούνται εύκαμπτες, ώστε να μπορούν να καταναλωθούν.
Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας είναι ο καθηγητής Mark Post, διευθυντής του τμήματος φυσιολογίας του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, που είχε στο παρελθόν υποστηρίξει τον διαγωνισμό της PETA για παραγωγή τεχνητού κοτόπουλου.
Ασχολούμενος με την έρευνα αυτή για πολλά χρόνια, ο Post χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Ολλανδίας με 300.000 δολάρια. Πλέον αυτός και η ομάδα του πιστεύουν, όπως ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), στο Βανκούβερ,  ότι το εργαστηριακό κρέας τους θα είναι ίδιο με το κανονικό μπιφτέκι και έτοιμο για κατανάλωση, ακόμα κι αν το χρώμα του είναι προς το παρόν λίγο κιτρινωπό. Μάλιστα εκτιμούν ότι το πρώτο τεχνητό μπέργκερ θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο
Θα είναι όμως το ίδιο νόστιμο;  
«Στην αρχή θα φαίνεται άγευστο», λέει ο Post. «Νομίζω ότι θα χρειαστεί να δουλέψουμε ξεχωριστά για τη γεύση, για να βρούμε ποια συστατικά του κρέατος παράγουν πραγματικά τη γεύση και να αναλύσουμε τον ιστό του κρέατος». Ο Post μάλιστα έσπευσε να δηλώσει πως σκοπεύει να ζητήσει από τον γνωστό σεφ Heston Blumenthal να το μαγειρέψει.
Για να δημιουργηθεί χάμπουργκερ από εργαστηριακό κρέας θα χρειαστούν 3000 λωρίδες τεχνητού μυϊκού ιστού, κάθε μία από τις οποίες θα έχει μήκος τριών εκατοστών, πλάτος ενάμισι και πάχος μισό χιλιοστό. Οι λωρίδες αυτές θα αναμειγνύονται με 200 λωρίδες λιπώδους ιστού, που έχουν παραχθεί ανάλογα και όλες μαζί θα συμπιέζονται σε μια ενιαία μάζα.
Λόγω του υψηλού κόστους της έρευνας, η τιμή του πρώτου «χάμπουργκερ του σωλήνα» θα είναι μάλλον απλησίαστη, καθώς θα φθάνει τα 250.000 ευρώ. Όμως προβλέπεται πως η τιμή θα πέσει κατά πολύ και απευθείας, όταν αρχίσει η μαζική παραγωγή του. Τελικός στόχος είναι το κρέας να μπορεί να είναι εμπορικά διαθέσιμο και να προέρχεται από πολλά διαφορετικά είδη, από μοσχάρι, χοίρο, κοτόπουλο και αρνί.
Οι Ολλανδοί επιστήμονες θεωρούν ότι, αν δοθούν κατάλληλες άδειες από τις δημόσιες αρχές που είναι αρμόδιες και αν το πρόγραμμα χρηματοδοτηθεί, το «κρέας του σωλήνα» θα παράγεται μαζικά περίπου σε 15 χρόνια. Τα αναγκαία βλαστοκύτταρα θα λαμβάνονται από ζώα-«δωρητές» που θα σφάζονται γι’ αυτό το λόγο. Κάθε τέτοιο ζώο θα είναι σε θέση να «παράγει» περίπου ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο κρέας εργαστηρίου, σε σχέση με το κρέας που αποδίδει με τη σφαγή του.

Όμως για τη δημιουργία άλλων ειδών κρέατος πέρα από τα χάμπουργκερ, όπως οι μπριζόλες, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, επειδή χρειάζονται πιο μεγάλες λωρίδες τεχνητού κρέατος και αυτό προϋποθέτει την παροχή τεχνητού αίματος.
Το εργαστηριακό κρέας αναμένεται να «μειώσει την πίεση που ασκεί ο άνθρωπος στη γη», λέει ο καθηγητής του Columbia, Sean Smukler. Όπως σημειώνει το να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες για κρέας της Ασίας και της Αφρικής θα είναι πολύ δύσκολο, καθώς η ζήτηση από αυτές τις περιοχές θα αυξηθεί, όσο ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο και το «κρέας του σωλήνα» θα ήταν μια καλή λύση. «Οτιδήποτε σταματάει κι άλλα τμήματα γης από το να μετατραπούν σε γεωργική περιοχή είναι θετικό», τονίζει.
«Έχουμε ήδη φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο όσον αφορά τη διαθεσιμότητα της καλλιεργήσιμης γης», αναφέρει χαρακτηριστικά. Επιπλέον σημειώνει πως ότι το συνθετικό κρέας θα μπορούσε να παραχθεί με ενεργειακή απόδοση 50% λιγότερη απ’ ότι το κανονικό.
Δεν συμμερίζονται όμως όλοι τις απόψεις των Post και Smukler. Ο David Steele, που είναι πρόεδρος του οργανισμού Earthsave Canada, πιστεύει ότι θα μπορούσαμε να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα, αν οι άνθρωποι έτρωγαν λιγότερη ποσότητα κρέατος. «Ενώ πιστεύω ότι υπάρχουν σαφή πλεονεκτήματα για το περιβάλλον και την διαβίωση των ζώων από αυτή η προσέγγιση υψηλής τεχνολογίας πάνω στην εργοστασιακή κτηνοτροφία.  Για μένα είναι σαφές ότι οι φυτικές εναλλακτικές λύσεις είναι πιο ευεργετικές για το περιβάλλον και πιο σημαντικές για την ευημερία των ζώων απ’ ότι το συνθετικό κρέας».
Ο Steele, που επίσης είναι μοριακός βιολόγος, εξέφρασε την ανησυχία του για τα υψηλά επίπεδα αντιβιοτικών και αντιμυκητιακών χημικών ουσιών που θα χρειάζονται για να σταματήσουν το συνθετικό κρέας από τη σήψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση