GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δύο δρόμοι, δύο πολιτικές...

Γράφει ο Νίκος Καρινόπουλος Μια χώρα που διασύρεται παγκοσμίως. Ένας προσβεβλημένος λαός σε καθεστώς πτώχευσης. Ένας κρατικός μηχανισμός δ...

Γράφει ο Νίκος Καρινόπουλος

Μια χώρα που διασύρεται παγκοσμίως. Ένας προσβεβλημένος λαός σε καθεστώς πτώχευσης. Ένας κρατικός μηχανισμός διαλελυμένος, το κοινωνικό κράτος πρόνοιας σε κλιμακούμενη αποσάθρωση, ο κοινωνικός ιστός σε πλήρη αποσύνθεση.
Πολιτικό Πλαίσιο
Από το 2009 και εντεύθεν, δηλαδή από...
τη στιγμή που η Ελλάδα προσέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρατηρείται το φαινόμενο της πολυδιάσπασης κομματικών φορέων και της δημιουργίας νέων πολιτικών σχηματισμών. Κατ'εμέ είτε επρόκειτο για προσπάθεια μεταμφίεφης του απαρχαιωμένου απ'όλες τις απόψεις πολιτικού προσωπικού που καταδυναστεύει τούτη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, είτε επρόκειτο για φαινόμενο του οποίου κινητήρια δύναμη ήταν να εκφραστούν όλες οι αποχρώσεις των ιδεολογικών ρευμάτων που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία, ήταν προφανές ότι θα καταλήγαμε στη δημιουργία δύο συνασπισμών. Τις δυνάμεις που στηρίζουν το μνημόνιο και τους "αντιμνημονιακούς".
Πολλοί ήταν εκείνοι που αντιλήφθηκαν εγκαίρως τους νέους συσχετισμούς που θα δημιουργούνταν και θα είχαν ως διαιρετική βάση την "μνημονιακή" πολιτική. Πρίν από μερικούς μήνες ήταν σεναριολογία. Τώρα είναι πραγματικότητα.
Επομένως, η εικόνα ενός κατακερματισμένου πολιτικού συστήματος ανήκει στο παρελθόν.
Αν φυσικά, αποδεχτούμε ότι υπήρξε πράγματι αυτή η διάσπαση στη βάση ιδεολογικών διαφοροποιήσεων και τάσεων και δεν ήταν απλά μια προσχηματική διάσπαση με προφανείς στόχους την πολιτική μεταμφίεση και την επιχειρούμενη αυτοδιάσωση ένος πεπαλαιωμένου πολιτικού προσωπικού από το διαφαινόμενο ναυάγιο του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού.
Δύο δρόμοι, δύο πολιτικές
Πλέον, στο προσκήνιο για όποιον βλέπει πίσω από ιδεολογίες, συγκλίσεις, συμμαχίες και συνεργασίες, αναδεικνύονται δύο δυνάμεις , δύο δρόμοι. Από τη μια οι υπέρμαχοι του μνημονίου που συμπράττουν. Ενός μνημονίου και πρόσθετων εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρων (Μεσοπρόθεσμο,κτλ) που οι αγαπητοί εταίροι μας απειλούν πως αν δεν εφαρμοστούν στο ακέραιο, όπως και τα μέτρα που συνοδεύουν την απόφαση για κούρεμα του 50% της ονομαστικής αξίας του χρέους θα οδηγηθούμε σε άτακτη χρεοκοπία και θα αποπεμφθούμε από τη ζώνη του ευρώ ενώ δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο και μηχανισμοί για την αποπομπή μιας χώρας από το κοινό νόμισμα. Παρεμπιπτόντως, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τα έσοδα από φόρους για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 υπολογίζονται σε 12 δισ. ευρώ. Οι μισθοί και οι συντάξεις για το δίμηνο ανέρχονται σε 3,4 δισ. ενώ μαζί με τις πρωτογενείς δαπάνες υπολογίζονται περί τα 8 δισ. ευρώ. Επομένως, όσον αφορά τις απειλές που εξαπολύονται από τους εγκάθετους των ΜΜΕ, ότι σε περίπτωση μη καταβολής της 6ης δόσης δε θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις πρόκειται για χυδαία,άθλια και αναίσχυντα ψεύδη.
Από την άλλη αυτοί που αντιτίθενται στην πολιτική που οδηγεί στην κοινωνική απερήμωση, στην εξαθλίωση, που φτωχοποιεί τα μεσοστρώματα, και δίνει το τελειωτικό χτύπημα στα χαμηλότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.
Προοπτική και Αριστερά
Ίσως η αναφορά στους όρους Αριστερά-Δεξιά προκαλέσει σύγχυση στην προσπάθεια αποκρυστάλλωσης των υφιστάμενων ιδεολογικών τάσεων και πολιτικών θέσεων. Ίσως χαρακτηριστεί αναχρονιστική, ίσως ακόμα ότι με αυτήν αναμοχλεύονται παλαιά στερεότυπα. Όμως πιστεύω ακράδαντα πως τούτη την ώρα το κύριο διακύβευμα γι'αυτόν που βιώνει την αθλιότητα, τη βαναυσότητα και τη δυστυχία δεν είναι το αν αισθάνεται αριστερός, δεξιός ή κεντρώος. Έτσι φρονώ, πως η ανάγκη για την, εκπεφρασμένη εξ'αριστερών, δημιουργία ενός συνασπισμού εξουσίας και ενός αντισυστημικού προτάγματος που θα έχει ως πυρήνα τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και θα καταφέρει να συσπειρώσει ανθρώπους από το κοινωνικό κέντρο ως την ριζοσπαστική αριστερά στη βάση της υπεράσπισης της Δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, και του ταξικού συμφέροντος του καθένα που πλήττεται είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Οι συνθήκες για μια τέτοια κίνηση είναι ώριμες, οι στιγμές ιστορικές, η ευθύνη της Αριστεράς για ένα προωθητικό βήμα και για την κινηματική προσέγγιση των εξελίξεων στην ελληνική κοινωνία μεγάλη.

Ο Νίκος Καρινόπουλος είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαικών σπουδών,
Παν. Μακεδονίας.
Πηγή: http://en-staseis.blogspot.com/2011/11/2011_10.html?spref=fb

1 σχόλιο

  1. Νικολάκη είσαι ακόμη φοιτητής και δεν έχεις δει την σκληρή πραγματικότικότητα της ζωής , εκτός αν είσαι παιδί εύπορης οικογένειας οπότε τα πράγματα είναι διαφορετικά , δεν θα αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες του κάθε φτωχόπαιδου. Και εμείς όταν είμαστε φοτητές στη 10ετία του 80 τα πράγματα τα βλέπαμε διαφορετικά αλλά όταν βγήκαμε στη παραγωγή είδαμε τη σκληρή πραγματικότητα. Τώρα οι λέξεις δεξιός κεντρώος αριστερός (και μάλιστα προοδευτικός)μικρή σημασία έχουν . Τα κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι υπεύθυνα για τη κατάντια μας .Τα άλλα κάνουν αντιπολίτευση και κριτική εκ του ασφαλούς.
    Αν στις επόμενες εκλογές (σενάριο) το ΚΚΕ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο Κουβέλης πάρουν 48% θα χηματίσουν κυβέρνηση ή θα πουν ότι είναι προβοκάτσια; Και αν σχηματίσουν κυβέρνηση τι μπορούν να κάνουν ; Τα χρέη δεν πρόκειται να μας τα χαρίσουν.Δεν μας φταίνε οι άλλοι για την κατάντια μας . Τόσα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης έπεσαν στη χώρα μας. Ανάπτυξη όμως δεν είχαμε. Σταματήσαμε να παράγουμε ακόμη και αυτά που τρώμε. Από ιδεολογίες χορτάσαμε , από τα έργα των πολιτικών μας καταστραφήκαμε.Είδες τα κατορθώματα της γενιάς του Πολυτεχνείου;
    Αλλο είναι έκθεση ιδεών ή πτυχιακή εργασία και άλλο είναι είναι η διαχείρηση κρίσεων και πρακτική επίλυση προβλημάτων και καταστάσεων. Νικολάκη σου εύχομαι καλή σταδιοδρομία όταν πάρεις το πτυχίο σου και θα θυμηθείς όσα σου γράφω όταν βγεις στη παραγωγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση