GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι έμαθε τίποτα η Ευρώπη από τα λάθη κρίση του ελληνικού χρέους;;..

Οι αγορές φάνηκε να τα βγάζουν πέρα σχετικά καλά με τη ‘μεγαλύτερη αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους που έγινε ποτέ’ την περασμένη βδομάδα. Να ό...

Οι αγορές φάνηκε να τα βγάζουν πέρα σχετικά καλά με τη ‘μεγαλύτερη αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους που έγινε ποτέ’ την περασμένη βδομάδα. Να όμως που ήδη εστιάζουν στο επόμενο θύμα τους: οι αποδόσεις των ομολόγων της Πορτογαλίας έχουν βρεθεί σε...
επίπεδα πολύ κοντά σε εκείνα που ήταν της Ελλάδας πριν λίγους μήνες.
Οι ευρωπαϊκές αρχές δήλωσαν ότι η Ελλάδα αποτελεί ‘μοναδική περίπτωση’ και ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναδιάρθρωση χρέους στην Ευρωζώνη. Δίχως καμία αμφιβολία όμως η αλήθεια του ισχυρισμού τους θα δοκιμαστεί σκληρά μέσα στους επόμενους μήνες. Έχουν στη διάθεσή τους δύο στρατηγικές.
Η μία είναι να συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο που έκαναν στην περίπτωση της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει πως θα παρακολουθούν την εκτόξευση των σπρεντ των πορτογαλικών CDS χωρίς να κάνουν τίποτα μέχρι την ώρα που θα γίνει πασιφανές ότι η αμφισβητούμενη χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Στη συνέχεια, θα αρχίσουν να αρνούνται δημοσίως ότι υπάρχει έστω και η παραμικρή περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους της Πορτογαλίας αν και ταυτόχρονα κατ’ ιδίαν θα συζητούν το ενδεχόμενο ‘συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών’ στο πορτογαλικό χρέος ή ακόμα - ακόμα θα συζητούν και τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος με κάποιους παράγοντες των αγορών. Τέλος, θα προωθήσουν ένα ακόμη πακέτο χρηματοδότησης και θα ζητήσουν την έγκρισή του από τα Κοινοβούλια των κρατών της Ευρωζώνης τα οποία εντάξει… μπορεί να θελήσουν να το σκεφτούν… , αλλά μόνο με όρο την αναδιάρθρωση του πορτογαλικού δημόσιου χρέους.
Αν αυτή η προσέγγιση δεν εγκαταλειφθεί άμεσα, η Ελλάδα δεν θα αποδειχτεί εξαίρεση. Οι αγορές θα στραφούν στο επόμενο θύμα τους όπως γινόταν στους ‘Δέκα Μικρούς Νέγρους’ της Αγκάθα Κρίστι. Και ποιος θα ακολουθήσει μετά; Η Ιρλανδία; Η Ισπανία; Η Ιταλία; Και πού θα σταματήσει αυτή η διαδικασία;
Η εναλλακτική στρατηγική για τους Ευρωπαίους είναι να οικοδομήσουν άμεσα ένα ‘τείχος προστασίας’ που θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μείνει πράγματι η εξαίρεση. Καταρχήν θα πρέπει να αναγνωρίσουν εδώ και τώρα ότι η Πορτογαλία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές του χρόνου και θα χρειαστεί ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης. Αν η Λισσαβόνα δεν καταφέρει να βγει στις αγορές ως το 2016 θα χρειαστεί περίπου 100 δις ευρώ. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει τη δυνατότητα να παράσχει αυτά τα κονδύλια.
Δεύτερον, το ίδιο πρέπει να κάνουν και για την Ιρλανδία που χρειάζεται άλλα 80 δις ευρώ. Οι διαδικασίες για τη διασφάλιση και τη μεταφορά αυτών των κεφαλαίων στις δύο αυτές χώρες πρέπει να αρχίσουν από σήμερα, με πρωτοβουλία των εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών.
Τρίτον, η δανειοδοτική ισχύς του προσωρινού ευρωπαϊκού μηχανισμού και του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω προκειμένου να μπορέσουν να παράσχουν τα επιπρόσθετα κεφάλαια στις δύο χώρες.
Τέταρτον, οι Ευρωπαίοι μέτοχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πρέπει να πάνε στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου έχοντας εξασφαλίσει επαρκή στήριξη από τις άλλες προηγμένες οικονομίες, καταρχήν από τις ΗΠΑ, αλλά και από τις αναδυόμενες χώρες προκειμένου να πετύχουν την αύξηση των κονδυλίων του ΔΝΤ.
Το πρόβλημα αυτής της στρατηγικής είναι ότι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ηθικού κινδύνου. Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι χώρες που θα δεχτούν αυξημένη χρηματοδοτική βοήθεια και καταρχήν η Πορτογαλία θα εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δεν θα το ρίξουν στο σορολόπ όπως έκανε η Ελλάδα;
Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να υπάρξει από την αρχή συμφωνία ότι οι κανόνες και οι διαδικασίες, άρα και οι κυρώσεις που προτείνονται στο νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, θα επιβληθούν άμεσα – ακόμα και πριν την επικύρωση του ίδιου του συμφώνου. Πρέπει να υπάρξει ισχυρότερη εποπτεία για το πώς προχωρά η εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να αποφύγουμε μια επανάληψη της ενοχλητική κατάστασης που είδαμε στην Ισπανία όπου τη Δευτέρα το πρωί ανακάλυψαν ότι το δημόσιο έλλειμμα ήταν 30% υψηλότερο απ’ ό,τι περίμεναν την Παρασκευή το βράδυ.
Θα πρέπει επίσης να ζητηθεί από τα κράτη που παίρνουν προκαταβολικά σημαντική οικονομική βοήθεια να επεξεργαστούν προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν και τον τραπεζικό τους κλάδο και που θα ενεργοποιούνται αυτομάτως αν μια χώρα δεν επιτυγχάνει τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Μόνο με ισχυρή δράση και προεξοφλώντας το πού θα εστιάσουν οι αγορές την επόμενη φορά αντί να υποκύπτουν στις πιέσεις τους, θα μπορέσουν οι ευρωπαϊκές αρχές να μας πείσουν ότι η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση και να αποδείξουν τη δέσμευσή τους να κάνουν ‘όλα όσα χρειάζονται για τη σωτηρία του ευρώ’.
sofokleous10.gr

4 σχόλια

  1. Μειώνεται η αποχή. Οι πολίτες αποφάσισαν να διαλύσουν το πολιτικό σύστημα.

    ΤΩΡΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΜΕ ΛΥΣΣΑ ΣΤΟ ΚΚΕ

    ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΑ ΦΕΡΝΕΙ ΟΛΑ "ΤΟΥΜΠΑ"!!

    Πανικός στην ΝΔκαι στο ΠΑΣΟΚ μυστική δημοσκόπηση ανατρέπει όλες της μαϊμού δημοσκοπήσεις ...

    Σύμφωνα με πληροφορίες , δείχνουν τον πραγματικο λόγο που γίνετaι επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ .........

    Ακούστε λοιπόν την αληθινή δημοσκόπηση...

    Δεύτερο κόμμα είναι το ΚΚΕ με μικρή διαφορά από την ΝΔ και πιο συγκεκριμένα...


    ΝΔ 19%

    ΚΚΕ 17,5%

    Σύριζα 13%

    ΠΑΣΟΚ 8%

    Ανεξάρτητοι Έλληνες 8%

    Δημαράς 5,5%

    ΔΗΜΑΡ 4%

    χρυσή αυγή 4%

    Λάος 3,5%

    οικολόγοι 3,5%

    μπακογιανη 1%

    ανταρσία 1%

    ΛΕΥΚΟ 12%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΑΞΕΒΑΝΗ ΠΡΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΥΣ !


    …ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ!


    Διατελέσατε υπουργός Δικαιοσύνης το 1996.


    Δεν ήσασταν ένας οποιοσδήποτε πολιτικός σε αυτό το υπουργείο, αλλά ένας γνώστης της Νομικής Επιστήμης.


    Και μόνο να κοιτάξει κάποιος το βιογραφικό σας, διαπιστώνει πως τελειώσατε σε 4 χρόνια τη Νομική, (παρότι, όπως λέτε, είχατε και παράλληλη πολιτική δράση τα δύσκολα χρόνια 1974-1978), καταφέρατε να κάνετε διδακτορικό στο Παρίσι σε μόλις δύο χρόνια και στη συνέχεια να ανεβείτε τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τρόπο που δεν έχουν κάνει άλλοι.


    Τι άλλο λοιπόν, ήσασταν από το «παιδί θαύμα» της νομικής τέχνης. Αναζήτησα λοιπόν αυτή την νομική σας έστω ευφυΐα, στο νομοθετικό σας έργο στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Και ιδού τι βρήκα.


    Το 1996 ψηφίσατε τον νόμο 2408.
    Με τον νόμο αυτό τροποποιήσατε κάποια άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Για την ακρίβεια προσθέσατε μερικές λέξεις, λιγότερες από 10 αλλά καθοριστικές. Αλλάξατε το άρθρο 242 (για ψευδή βεβαίωση) και το άρθρο 216 (για πλαστογραφία).Τα δύο αδικήματα τα οποία ήταν κακουργήματα με ποινές κάθειρξης πάνω από 10 χρόνια, γίνονταν πλημμελήματα αν το ποσό της ζημιάς δεν ήταν πάνω από 25 εκατομμύρια δραχμές.

    Αυτό προσθέσατε:
    Το «πάνω από 25 εκατομμύρια δραχμές». Με 25 εκατομμύρια τότε μπορούσες να αγοράσεις ένα σπίτι.
    Και εσείς για κάποιο λόγο, την πλαστογραφία και την ψευδή βεβαίωση που προκαλούσαν ζημιά ως ένα σπίτι την κάνατε πλημμέλημα; Αυτή την νομοθετική «μεταρρύθμιση» την κάνατε μέσα σε μία νύχτα και χωρίς να προηγηθεί σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και πολύ περισσότερο διάλογος με τους ανθρώπους που υπηρετούν τη Δικαιοσύνη.


    Δηλαδή δεν εκθέσατε ποια αναγκαιότητα υπήρχε για να κάνετε τόσο βαριές πράξεις από κακουργήματα, απλά πλημμελήματα. Κατηγορηθήκατε από τον νομικό κόσμο ότι ασελγήσατε πάνω στους νόμους με σκοπούς άλλους από την απονομή Δικαιοσύνης.

    Φαντάζομαι ξέρετε ως υπουργός Δικαιοσύνης τότε, τι προέκυψε από αυτή σας την νομοθέτηση. Τετρακόσιοι επιφανείς Θεσσαλονικείς (μεγαλογιατροί, βουλευτές, στρατηγοί, δικηγόροι, παιδιά αυτών που λέμε «επωνύμων») οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες για κακουργήματα (ναι, αυτά τα οποία αλλάξατε) δεν δικάστηκαν ποτέ. Τα κακουργήματά τους έγιναν πλημμελήματα και παραγράφηκαν. Η υπόθεση ήταν η πιο σοβαρή υπόθεση πλαστογραφίας στην ιστορία της Ελλάδας.

    Από το 1989 έως το 1991, παιδιά επωνύμων της Θεσσαλονίκης που εγγράφονταν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού (Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία κλπ), έπαιρναν μεταγραφές σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας, παρουσιάζοντας ψεύτικες βεβαιώσεις για σοβαρές ασθένειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ευγενείς γόνοι της Θεσσαλονίκης έπασχαν ξαφνικά από καρκίνο, λευχαιμίες και άλλα σοβαρά νοσήματα που βεβαίωναν απατεώνες γιατροί. Όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, κάποιοι Πανεπιστημιακοί, συνάδελφοί σας στο Πανεπιστήμιο, επιχείρησαν να την κουκουλώσουν αρνούμενοι να δώσουν τα στοιχεία των μεταγραφών.

    Μια ομάδα έντιμων εισαγγελέων τότε, αναγκάστηκε να κάνει έρευνα στο πανεπιστήμιο και να κατασχέσει τους φακέλους. Δύο ανακριτές, επί δύο χρόνια ερεύνησαν αυτή την υπόθεση, σχηματίζοντας δικογραφία που δεν χωρούσε σε ένα δωμάτιο. Ασκήθηκαν, διώξεις σε 400 άτομα.

    Οι περισσότεροι θα έμπαιναν φυλακή αφού οι κατηγορίες ήταν στοιχειοθετημένες. Και τότε εσείς νομοθετήσατε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα στα συγκεκριμένα άρθρα, που τύχαινε μάλλον να αφορούν τις δικές τους κατηγορίες.


    Τα αδικήματα ήταν πια πλημμελήματα και είχαν παραγραφεί. Οι φάκελοι έκλεισαν και δεκάδες επώνυμοι απατεώνες, ελεύθεροι πια, συνέχιζαν να φωτογραφίζονται στα περιοδικά ως έντιμοι και ανησυχούντες για την πόλη και βέβαια να καθορίζουν με τη δύναμή τους τα πολιτικά πράγματα. Αρκετοί από τους φοιτητές που πήραν μεταγραφές με τις ψευδείς βεβαιώσεις, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά σήμερα κάνουν πανεπιστημιακή καριέρα.

    Στις μεταρρυθμίσεις σας, συμπεριλαμβάνεται η αλλαγή ενός ακόμη άρθρου του Ποινικού Κώδικα. Του 113. Το άρθρο αυτό παλιά προέβλεπε πως στις περιπτώσεις που κάποιος βουλευτής διώκεται για αξιόποινη πράξη, αν δεν αρθεί η βουλευτική του ασυλία, τότε σταματά να τρέχει ο χρόνος παραγραφής και ο βουλευτής δικάζεται όποτε πάψει να είναι βουλευτής.

    Το άρθρο αυτό προστάτευε και τον βουλευτή, αλλά και τον πολίτη. Αλλάξατε λοιπόν το άρθρο και καταργήσατε την αναστολή της παραγραφής. Έτσι αν κάποιος βουλευτής διαπράξει αδίκημα και δεν αρθεί η ασυλία του, ο χρόνος παραγραφής τρέχει. Έτσι όταν πάψει να είναι βουλευτής πιθανόν να μην υπάρχει δίωξη εναντίον του.

    Αυτά είναι τα νομοθετήματά σας σε ένα υπουργείο που θα περίμενε κάποιος, πως λόγω του αντικειμένου σας, ο νομικός κόσμος θα μίλαγε για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις Βενιζέλου. Ο νομικός κόσμος όμως μιλάει για «ασέλγεια» στους νόμους. Τα περί προθέσεων και τα νομικά και αυτά της κόλασης που είναι στρωμένη με καλές προθέσεις, τα ξέρετε. Μόνο εσείς ξέρετε τις προθέσεις σας. Δεν σας αποδίδω καμιά πρόθεση. Σας απευθύνω για μια ακόμη φορά ερωτήματα. Και περιμένω απαντήσεις τις οποίες ξέρετε πολύ καλά πως οφείλετε να δώσετε. Αν όχι, τότε αυτό θα είναι μια πρόθεσή σας.

    Υ.Γ. Προς κάθε ενδιαφερόμενο που ξέρει αυτός. Μετά από 25 χρόνια στην δημοσιογραφία, έχω την δυνατότητα να μαθαίνω, πότε το όνομά μου γίνεται δημοφιλές σε διάφορες υπηρεσίες. Μην κουράζεστε. Στην ντουλάπα μου δεν έχω σκελετούς. Μόνο ρούχα και αρχεία. Των οποίων έχω πάντα αντίγραφα.


    Κώστας Βαξεβάνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ,
    ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΛΕΙΣ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ;
    ------------------------------

    ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΖΑΛΙΣΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ, ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ;

    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΨΕΜΑΤΩΝ, Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΔΙΨΗΦΙΟ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ....
    ΕΙΠΕ ΣΗΜΕΡΑ 16/3/12 ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΑΚΑΞΑ ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ ΣΤΟΝ REAL FM.

    «Η εξεταστική ψάχνει για το ποιος παραποίησε στοιχεία του ελλείμματος του 2009, αναρωτιέμαι γιατί όλη η συζήτηση έχει στραφεί στο τι θα μπορούσε να κάνει το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές και κανείς δεν λέει ότι τον Οκτώβρη το έλλειμμα ήταν ήδη 10%» είπε ο υπουργός και επιβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Παπανδρέου γνώριζαν προεκλογικά ότι το έλλειμμα του 2009 θα ήταν διψήφιο.

    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΛΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση