GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Μονόδρομος η λιτότητα»...

Μονόδρομο για την Ελλάδα αποτελεί η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαΐκής Επιτροπής στην τρόικα, Ματίας Μορ...

Μονόδρομο για την Ελλάδα αποτελεί η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαΐκής Επιτροπής στην τρόικα, Ματίας Μορς. Παρουσιάζοντας την Έκθεση του Δεύτερου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα, υποστήριξε πως οι βασικοί στόχοι παραμένουν ίδιοι με το πρώτο πρόγραμμα και επικεντρώνονται στην δημοσιονομική προσαρμογή, στην εμπέδωση της...
ανάπτυξης και στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, ενημέρωσε ότι η πρώτη δόση του νέου μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, ύψους 5,9 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί σήμερα.
Σημειώνεται ότι κοινό κλιμάκιο της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ συναντήθηκε με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα στο διάστημα 17 Ιανουαρίου - 9 Φεβρουαρίου 2012. Το κλιμάκιο αξιολόγησε τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τους όρους και τις διατάξεις του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και συζήτησε το πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για το επόμενο πρόγραμμα.
«Η στρατηγική προσαρμόσθηκε και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της», τόνισε ο Ματίας Μορς.
Ο Γερμανός αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε ότι «δυστυχώς» η Ελλάδα βρίσκεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση και το 2012 θα παραμείνει σε ύφεση. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως η μείωση του ελλείμματος δεν ήταν εντυπωσιακή εξαιτίας της ύφεσης, αν και αναγνώρισε πως η Ελλάδα έλαβε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 8,4% του ΑΕΠ.
Για το 2012 τόνισε πως στόχος είναι το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού να διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ (2,15 δισ. ευρώ) και στο τέλος του προγράμματος (2014) να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα  4,5% του ΑΕΠ.
Ο Μορς τόνισε πως οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν υποχωρήσει κατά 30% και ότι οι χορηγήσεις προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Όπως είπε, το PSI άφησε τρύπες στους ισολογισμούς των τραπεζών που πρέπει να ανακεφαλαιοποιούν. «Στόχος μας είναι να βρούμε τον τρόπο να κεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες με τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων χωρίς να τις κρατικοποιήσουμε. Έχουμε προβλέψει 50 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε.
 Αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα, υπογράμμισε την ανάγκη για μείωση του μισθολογικού κόστους, κάτι που χαρακτήρισε ως προτεραιότητα. Αναγνώρισε πως θα υπάρχουν μεσοπρόθεσμα επιπτώσεις στην εγχώρια κατανάλωση, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει εναλλακτική. «Οι πολίτες ξέρουν πως οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα και ότι δεν μπορούν να μεταθέσουμε τις αποφάσεις για το μέλλον», σημείωσε.
Ερωτηθείς γιατί η τρόικα δίνει προτεραιότητα στην μείωση των μισθών, ο Μορς τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. «Η απελευθέρωση των αγορών δεν έγινε. Οι αρχές δίστασαν έναντι συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων», τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Τόμσεν ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος για αύξηση των φορολογικών βαρών στην Ελλάδα, δήλωσε πως «υπάρχει συμφωνία στην τρόικα για κάλυψη των δημοσιονομικών καινών μέσω περικοπών δαπανών»
Σύμφωνα με τον κ. Μορς, οι βασικοί κίνδυνοι του νέου προγράμματος σχετίζονται με την εφαρμογή του και με τις πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα. Πρόσθεσε, πάντως, πως τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμευθεί για την υλοποίηση του προγράμματος.
Απαντώντας στο εάν η Ελλάδα θα βγει για δανεισμό στις αγορές το 2015 είπε πως τότε το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους θα είναι στα χέρια του δημόσιου τομέα. «Πολλά μπορούν να συμβούν έως το 2015. Δεν θα είναι εύκολο να βγει η χώρα στις αγορές, αλλά δεν θέλω προχωρήσω σε πρόβλεψη για το θέμα».
Ο Μορς αποκάλυψε πως η πρώτη δόση του νέου μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας ύψους 5,9 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τη Δευτέρα.
tvxs.gr

5 σχόλια

  1. ΠΑΣΟΧ χάρην ;


    «Βιομηχανία» αναπήρων!
    - Σε ποιες περιοχές πήραν τα περισσότερα επιδόματα «μαϊμού»!

    Ένα σκάνδαλο με πολλές διαστάσεις είναι αυτό με τα επιδόματα αναπηρίας. Επί σειρά ετών χιλιάδες άνθρωποι έπαιρναν επίδομα χωρίς να το δικαιούνται. Και το ζήτημα είναι ότι η επίσημη πολιτεία φαίνεται να γνώριζε αλλά δεν έπραττε τίποτε.


    Πρωταθλητές μαϊμού επιδομάτων ήταν κάτοικοι της Ζακύνθου,
    του Ηρακλείου, της Φλώρινας,
    της Καβάλας αλλά και της Χίου.

    Ωστόσο κι άλλες περιοχές της χώρας δεν πήγαιναν …πίσω στην καταβολή παράνομων επιδομάτων όπως στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή αλλά και τη Χαλκίδα.

    Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία εντός της εβδομάδας καθώς ολοκληρώθηκε η απογραφή των δικαιούχων.

    AΦΟΥ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ...ΤΕΛΙΚΑ. ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΕΝΥ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε δεν γαμιέστε εσείς, εγώ υπολογίζω
    και δεν μου βγαίνουν τα κουκιά!! Χάνω το αγαπημένο μου κόμμα..

    150 βουλευτές από 100 ψηφοφόρους ο καθένας, 15.000 ψήφοι.

    2.500 πολιτευτές από 40 ψήφους ο καθένας, 10.000 ψήφοι. Σύνολο, 25.000 ψήφοι.

    500 συνεργάτες και υπάλληλοι των βουλευτών από 20 ψήφους, 10.000 ψήφοι. Σύνολο 35.000.

    30.000 καρεκλοκένταυροι, διορισμένοι πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι, γενικοί διευθυντές κλπ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από 10 ψήφους ο καθένας, 300.000 ψήφοι.

    Σύνολο 335.000 ψήφοι.

    Ούτε οι μισοί από αυτούς δεν μας ψήφισαν.

    Ρε αντί να πανηγυρίζουμε , θα έπρεπε να έχουμε κάνει χαρακίρι!


    Δηλαδή ΕΊΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΦΟΎΝΤΟ...ΟΧΙΙΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΈΧΩ...ΚΛΑΨ ΚΛΑΨ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΥΤΈΡΑ, 19 ΜΑΡΤΊΟΥ 2012

    Ο γκαουλάιτερ εξαγγέλλει νέα μείωση μισθών.

    Νέο κοινωνικό ολοκαύτωμα εξαγγέλει ο «κατοχικός διοικητής» Χορστ Ράιχενμπαχ για τους έλληνες εργαζόμενους.

    Ο επικεφαλής της ομάδας κρούσης στην Ελλάδα θέλει να συμπιέσει τους μισθούς όσο πιο κοντά γίνεται στα ...138 ευρώ, όσο έχει διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία.

    Σε συνέντευξη Tύπου, ο Ράιχενμπαχ...
    προανήγγειλε νέες δραματικές μειώσεις στους ήδη πετσοκομμένους μισθούς των «τυχερών» που εξακολουθούν να εργάζονται.

    Ο γερμανός γκαουλάιτερ χαρακτήρισε τους σημερινούς μισθούς στην Ελλάδα υψηλούς σε σχέση με τους αντίστοιχους σε χώρες της Βαλτικής και της Βαλκανικής.

    Από τα συμφραζόμενα του Ράιχενμπαχ προκύπτει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει το πρωτείο των χαμηλότερων μισθών στην ΕΕ καθώς, όπως υποστηριξε, ακόμα και οι φτωχότερες χώρες της ΕΕ συμμετέχουν στη δανειοδότηση της Ελλάδας. Τυχεροί είμαστε που δεν ζήτησε τη σύγκλιση των μισθών της Ελλάδας με εκείνους του Μπαγκλαντές, που σε κάποιες περιπτώσεις αρχίζουν από 20 ευρώ το μήνα.

    «Είμαστε ακόμα στα μισά του δρόμου», δήλωσε ο Ματίας Μορς, εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα, σε συνέντευξη που έδωσε προχθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, ερωτώμενος για το μέχρι πότε οι Έλληνες θα πρέπει να υφίστανται τις μειώσεις μισθών, ενώ το κόστος ζωής και οι τιμές παραμένουν υψηλές.


    Ο έπαρχος της ΕΕ ζήτησε νέες διαρθρωτικές αλλαγές και απαίτησε νέο τσεκούρι στις κοινωνικές δαπάνες ώστε να βρεθούν τα 11 δισ. ευρώ που χρειάζεται η δημοσιονομική προσαρμογή.

    Η στάση του ευρωπαϊκού διευθυντήριου στη μνημονιακή Ελλάδα έχει καταφέρει να ξεπεράσει ακόμα και το μοντέλο της χούντας του Πινοσέτ στη Χιλή, με τους νεοφιλελεύθερους «Σικάγο μπόις» και τον Μίλτον Φρίντμαν σε ρόλο υπερπρωθυπουργού.

    Η επιδρομή αυτή δεν ανακόπτεται με παρακάλια, υποσχέσεις, διαπραγματεύσεις. Μόνο αν γίνουν οι μαύρες τους αβεβαιότητες πραγματικότητα, αν ο λαός ξεσηκωθεί, υπάρχει ελπίδα να φύγουν όλοι όσοι μας βυθίζουν στην βαρβαρότητα.

    ΟΙ ΚΩΛΟΓΕΡΟΙ ΠΟΥ ΨΉΦΙΖΑΝ ΕΧΘΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΊΞΟΥΝ ,ΠΟΥ ΉΤΑΝ ΔΙΟΡΙΣΜΈΝΟΙ ΤΌΣΑ ΧΡΟΝΙΆ ,ΤΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΕΠΕΡΝΆΝ , ΤΙ ΠΕΡΙΟΎΣΙΑ ΈΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ .. ΤΟ 99% ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΈΦΑΓΑΝ ΜΑΛΑΚΑ ΠΆΓΚΑΛΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πασοκ

    Μετα το αρθρο του δρ Κουτσουκου στο πρεσσ ξεσηωθηκε η βαση του Πασοκ

    Τηλεφωνα επεσαν χιλιαδες μετα το απογευμα του Σαββατου "να αμε να ψηφισουμε, η αποχη ειναι υπερ της /ΝΔ!

    Ολοι λεγανε συμμετοχη εως 130.000 χιλαδες

    Μονο ο Δρ Κουτουκος απο την Μηλιωνη ειπε θα σας φερω πανω απο 200.000 κοσμο, αλλα να το εκτιμησει ο Βαγγελης!
    Το αρθρο στο πρεσσ Σαββατο απογευμα ξεσηκωσε τον κοσμο

    Γιατι και τον Γιωργο τον βγαλαμε με 11% διαφορα τοτε που ολοι λρεγανε μονο 4% αλλα δεν το εκτιμησε και προωθησε τους ανικανος!

    Ο Βαγγελης ειναι καθηγητής και καταλαβαινει, εκτος και αν φτειαξει νεα αυλη, οπως ο αλλος και τον "φαει η αυλή"! Αλλα δεν το πιστευουμε!

    Ο Δρ Κουτσουκος Αναστάσιος Πολιτευτης Β Αθηνας Πασοκ,

    δηλωσε δημόσια ότι έχει την δυνατοτητα να βγαλει τον Βαγγελη και το Πασοκ με διαφορά 11% από την ΝΔ!, αρκει να το εκτιμησει ο Βαγγελης!

    Αυτα φιλοι μας

    Νικος Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με καταμετρημένο το 100% των εκλογικών κέντρων τα αποτελέσματα είναι τα εξής:Ψήφισαν: 236.151

    Βενιζέλος Ευάγγελος: 230.105

    Λευκά: 4.662

    Άκυρα: 1.384
    μΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ βΑΓΓΕΛΗ ΤΟΥ ΔΡ κΟΥΤΣΟΥΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΕΣΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση