GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ιταλία τα πάει πλέον καλύτερα από την Ισπανία...

H επιτυχία της δημοπρασίας ομολόγων που διεξήγαγε χτες η Ιταλία αποτελεί ένα νέο στοιχείο στο μέτωπο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους που δείχν...

H επιτυχία της δημοπρασίας ομολόγων που διεξήγαγε χτες η Ιταλία αποτελεί ένα νέο στοιχείο στο μέτωπο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους που δείχνει πως οι επενδυτές αρχίζουν να θεωρούν πως η Ρώμη έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αποφύγει μια δημοσιονομική κρίση από ό,τι η Ισπανία – η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης που...
αρχίζει πλέον να προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ιταλία πραγματοποίησε χτες δημοπρασία 3ετών και 7ετών ομολόγων με δυνατή συμμετοχή και πολύ καλά αποτελέσματα. Η Ρώμη όχι μόνο άντλησε από τις αγορές το σύνολο των χρημάτων που ήθελε – 6 δις ευρώ – αλλά το έκανε και με αισθητά χαμηλότερο κόστος από ό,τι σε προηγούμενες δημοπρασίες. Συγκεκριμένα, η δημοπρασία των 3ετών τίτλων έκλεισε με αποδόσεις 2.76% από 3.41% πριν ένα μήνα και των 7ετών με αποδόσεις 4.3% από 5.89% της προηγούμενης ανάλογης δημοπρασίας του Οκτωβρίου.
Τα αποτελέσματα αυτά προφανώς και αντανακλούν ως ένα βαθμό τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος τριετούς φτηνής ρευστότητας που μοίρασε στις εμπορικές τράπεζες της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Προφανώς επίσης οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες έχουν δανειστεί μεγάλα ποσά από την ΕΚΤ με 1% και αγοράζουν τα υψηλότερης απόδοσης ομόλογα των εθνικών τους αρχών αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη από το carry trade. Αλλά τα αποτελέσματα που παράγονται δεν είναι ομοιόμορφα.
Η ισπανική αγορά ομολόγων έχει ανακάμψει πολύ λιγότερο από την ιταλική, ενώ η Ιταλία που στα τέλη του περασμένου χρόνου είδε τη δραματική άνοδο των σπρεντ της και θεωρούνταν ως η πιο επίφοβη χώρα να ακολουθήσει την τύχη της Ελλάδας, σήμερα έχει αντιστρέψει τη θέση της με την Ισπανία και θεωρείται πολύ πιο ασφαλής. Χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή είναι ότι από την έναρξη του έτους οι αποδόσεις του ιταλικού 10ετούς ομολόγου πέρασαν από το 7% στο σημερινό επίπεδο του 4.83% ενώ του αντίστοιχου ισπανικού μειώθηκαν από το 5.2% μόλις στο 5.13%.
Η κίνηση αυτή εξηγείται έως ένα βαθμό από τις αποκλίσεις ανάμεσα στις οικονομίες των δύο κρατών. Η οικονομία της Ιταλίας εμφανίζει κάποια ελάχιστη ανάπτυξη – αν και στο τέταρτο τρίμηνο εμφάνισε τεχνική κάμψη – τη στιγμή που η οικονομία της Ισπανίας είναι επισήμως σε ύφεση από το περασμένο καλοκαίρι και έχει ανεργία άνω του 23%. Στη Ρώμη, η κυβέρνηση σχεδιάζει και είναι πιθανόν να καταφέρει να περάσει σε πλεόνασμα μέσα στο 2012, τη στιγμή που η νέα ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι υποχρεώθηκε να αυξήσει τους στόχους του ελλείμματος για το 2012 από 4.4% σε 5.8% προκειμένου να μην ριψοκινδυνέψει την περαιτέρω εμβάθυνση της ύφεσης. Ενώ ένας τρίτος λόγος για τον οποίο εικάζεται ότι οι επενδυτές πριμοδοτούν πλέον την Ιταλία είναι η ανάληψη της πρωθυπουργίας εκεί από τον πανευρωπαϊκής αποδοχής τεχνοκράτη Μάριο Μόντι με τη σύσταση μιας αμιγώς τεχνοκρατικής κυβέρνηση που κατάφερε να ‘μονώσει’ τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών από τις συνήθεις πολιτικές διαμάχες. Αντίθετα, στον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι επιρρίπτεται το ότι παραβίασε άκομψα τις ευρωπαϊκές ‘ιερές αγελάδες’, καθώς αμέσως μετά την υπογραφή του νέου δημοσιονομικού συμφώνου – και μάλιστα χωρίς να ενημερώσει τους άλλους ηγέτες της Ευρωζώνης – αύξησε τον στόχο του ισπανικού ελλείμματος που είχε συμφωνήσει με την Επιτροπή με το επιχείρημα ότι τα δημόσια οικονομικά που παρέλαβε ήταν χειρότερα από ό,τι νόμιζε. Τελικά βεβαίως το θέμα διακανονίστηκε στο τελευταίο Eurogroup με έναν εκατέρωθεν συμβιβασμό για έλλειμμα στο 4.9%, όμως απέμεινε η αίσθηση ότι η Ισπανία έχει πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες και άρα εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους από την Ιταλία.
Γενικά η κατάσταση της Ιταλίας εξελίσσεται καλύτερα σε σύγκριση με την Ισπανίας από πολλές απόψεις, εκτιμούν πηγές του Λονδίνου, αν και σπεύδουν να προσθέσουν ότι καλύτερη εικόνα θα έχουμε σήμερα που η Ισπανία προχωρά σε δημοπρασία 3ετών και 7ετών τίτλων ύψους 3,5 δις ευρώ.
Η βασική εκτίμηση είναι ότι οι μήνες που έχουμε μπροστά μας είναι μια δύσκολη περίοδο και για τα δύο μεγάλα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που ωστόσο αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα: η Ισπανία δυσκολεύεται να περιορίσει το έλλειμμα της ενώ η Ιταλίας δεν έχει κατ’ ουσίαν έλλειμμα και καλείται να φροντίσει για τη μείωση του χρέους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση