GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τράπεζες: Το deal που δεν έγινε και τα (μεγάλα) προβλήματα της Eurobank...

Άδοξο τέλος είχε μία ακόμη προσπάθεια συγχώνευσης δύο μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Η διοίκηση της Alpha Bank ανακοίνωσε ότι, υπό το φως των ε...

Άδοξο τέλος είχε μία ακόμη προσπάθεια συγχώνευσης δύο μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Η διοίκηση της Alpha Bank ανακοίνωσε ότι, υπό το φως των επιπτώσεων θα συγκαλέσει γενική συνέλευση προκειμένου να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση για συνεργασία με τη Eurobank. Η διοίκηση της δεύτερης αμφισβήτησε τη βασιμότητα των επιχειρημάτων που επικαλείται η Alpha και υπογράμμισε ότι η μη υλοποίηση της συμφωνίας οδηγεί σε απώλειες συνεργειών άνω των 4 δισ. ευρώ. Ο πόλεμος των...
ανακοινώσεων καταδεικνύει τα βαρύ κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δύο τραπεζών. Πηγές προσκείμενες στις δύο τράπεζες αναφέρουν πως οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούν οι επικεφαλής της μίας τράπεζας για την άλλη είναι απαξιωτικοί.

Αναμφίβολα σε πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η Eurobank. Kαι αυτό αποδεικνύεται από τη συμπεριφορά της μετοχής της Εurobank στο χρηματιστήριο, η οποία υποχώρησε κατά 7,42%. Αποτελεί κοινό μυστικό πως η Eurobank θα χρειαστεί αρκετά κεφάλαια για να καλύψει τις ζημίες από την BlackRock και το «κούρεμα» των ομολόγων, τα οποία είναι αδύνατον να αναπληρωθούν από μία αύξηση κεφαλαίου. Από την άλλη πλευρά η πώληση της Polbank και της τουρκικής θυγατρικής Tekfen, εξακολουθεί να βρίσκονται στον αέρα, αποτελώντας έναν ακόμη πονοκέφαλο για την πλευρά Λάτση.
Στο στρατόπεδο της Alpha επικρατεί ηρεμία, με το αφεντικό της, το Γιάννη Κωστόπουλο να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του. Στους τραπεζικούς κύκλους επικρατεί η άποψη πως ο Κωστόπουλος έχει κάποιον κρυφό άσσο στο μανίκι του, το οποίο θα βγάλει, όταν έρθει η ώρα.
Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως η διάλυση του «γάμου» της Alpha με τη Eurobank αλλάζει τα δεδομένα στον τραπεζικό κλάδο και αναζωπυρώνει τα σενάρια για deals. Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις τράπεζες λόγω του PSI, των ελέγχων της BlackRock και της ανακεφαλαιοποίησης, κάνει περισσότερο αναγκαία από ποτέ τη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων, που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές προκλήσεις.
Υπό αυτών των συνθηκών τις τελευταίες ημέρες έχουν επανέλθει τα σενάρια για συζητήσεις μεταξύ μεγάλων τραπεζικών ομίλων. Μάλιστα από χθες κυκλοφορεί στην αγορά μία φημολογία που σχετίζεται με αναζωπύρωση παλαιότερου φλερτ μεταξύ δύο άλλων δυνάμεων του κλάδου. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες Εθνική και Alpha έχουν κάτσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μελετούν το ενδεχόμενο στρατηγικής συμμαχίας. Να σημειωθεί πως οι δύο τράπεζες έχουν προσπαθήσει δύο φορές στο παρελθόν (το 2001 και το 2011) να συνενώσουν τις δυνάμεις τους αλλά δεν υπήρξε αίσια έκβαση στις συνομιλίες. Βεβαίως από τις 18 Φεβρουαρίου όταν απέρριψε η Alpha την πρόταση έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Ολοι θυμούνται πως τότε οι δύο τράπεζες είχαν καταληφθεί από εχθρικές διαθέσεις. Ωστόσο οι πολεμικές ιαχές μπορούν να ξεχαστούν εύκολα εάν στην παρούσα συγκυρία υπάρχουν νέα δεδομένα που ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.
Ρόλο κλειδί σε μία ενδεχόμενη συγχώνευση Εθνικής – Αlpha, όπως υποστηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι – θα διαδραμάτιζε φυσικά το Κατάρ. Το Εμιράτο κατέχει το 4% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha, ενώ υπήρξαν στο παρελθόν πληροφορίες περί ενδιαφέροντος για την Εθνική. Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2010 οι Financial Times υποστήριζαν πως το κρατικό ταμείο του Κατάρ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την Εθνική για να λάβει ένα στρατηγικό μερίδιο στην τράπεζα. Το ρεπορτάζ δεν επιβεβαιώθηκε, ωστόσο στον τραπεζικό χώρο είναι γνωστό πως οι Αραβες «καλοβλέπουν» εδώ και χρόνια την Εθνική. Επομένως σε ένα ενδεχόμενο deal Εθνικής – Αlpha, θα μπορούσε το Κατάρ να συμμετείχε ως στρατηγικός επενδυτής, αποκτώντας σημαντικό μερίδιο στη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα.
Φυσικά στη χρηματιστηριακή και τραπεζική αγορά κρατούν μικρό καλάθι για όσα ακούγονται τα τελευταία 24ωρα. Πολλές φορές και στο παρελθόν υπήρξε άκρατη φημολογία για τραπεζικά deals, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.
sofokleous10.gr

1 σχόλιο

  1. Η ALPHA ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΝΥΦΗ. ΧΑΛΑΣΕ ΗΔΗ ΤΡΕΙΣ ΓΑΜΟΥΣ. ΜΗ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΗ ΝΥΦΗ. ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΘΕΝΟΡΑΦΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση