GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H συμμετοχή στο PSI+...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/ Το χθεσινό μας άρθρο με τίτλο « O Αλ Καπόνε ήταν ένας άκακος καβγατζής » ξέν...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/

Το χθεσινό μας άρθρο με τίτλο «O Αλ Καπόνε ήταν ένας άκακος καβγατζής» ξένισε πολλούς φίλους της στήλης. Αιτία αυτής της κριτικής ο οξύς χαρακτηρισμός ανθρωπόμορφα κτήνη για τον Γιώργο Παπανδρέου και την κα. Α. Διαμαντοπούλου καθώς και η σύγκρισή τους με έναν διαβόητο αρχηγό της μαφίας, τον Αλ Καπόνε.
Ένα είναι σίγουρο. Πως δεν είμαστε θαυμαστές και...
μέλη της μαφίας. Αλλά, πρέπει ταυτόχρονα να αποδεχθούμε ότι οι μαφιόζοι σέβονται έως θανάτου τον αξιακό κώδικα τιμής της οργάνωσης. Δηλαδή τηρούν πάντοτε τον λόγο τους και τις υποσχέσεις τους και δεν πειράζουν ποτέ και επ’ ουδενί γυναίκες και μικρά παιδιά.
Πιστεύει κανείς από όσους διαμαρτυρήθηκαν ότι αυτά τα ανθρωπόμορφα κτήνη, ο Γιώργος Παπανδρέου και η κα. Α. Διαμαντοπούλου, αλλά και τα περισσότερα μέλη της άθλιας παρέας τους τήρησαν τον λόγο τους και τις υποσχέσεις τους; Πιστεύει κανείς ότι σεβάσθηκαν κατά την διάρκεια της παντοδυναμίας τους την ζωή, την αξιοπρέπεια και το μέλλον των γυναικών μας και των μικρών παιδιών μας; Αν βρεθεί έστω και ένας που πιστεύει κάτι τέτοιο και δεν υποκινείται από κάποιο μικρό-συμφέρον, εμείς θα βγούμε δημόσια και θα ζητήσουμε συγνώμη.
Πάμε τώρα στα όσα πρόκειται να συμβούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στο περιβόητο PSI+. Θα ασχοληθούμε σήμερα με τα τεχνικά ζητήματα και ορολογίες γιατί ήδη ακούμε από τα ηλεκτρονικά και τα έντυπα ΜΜΕ διάφορα περίεργα.
Έχουμε λοιπόν και λέμε…
Κατ’ αρχήν η νομική οντότητα που αποφασίζει αν θα συμμετάσχει ή θα απόσχει από το PSI+ ένα Ομόλογο είναι η Γενική Συνέλευση της κάθε έκδοσης Ομολόγου. Τι εννοούμε με αυτό; Έχουμε μία έκδοση Ομολόγου ύψους π.χ. 800 εκατ. ευρώ. Μέλη με δικαίωμα ψήφου της Γενικής Συνέλευσης είναι οι κάτοχοι των Ομολόγων της συγκεκριμένης έκδοσης. Ο κάθε κάτοχος Ομολόγου της συγκεκριμένης έκδοσης έχει τόσα δικαιώματα ψήφου όσο αναλογικά είναι και η συνολική αξία των Ομολόγων της συγκεκριμένης έκδοσης που έχει στην κατοχή του. Έτσι για την συγκεκριμένη έκδοση των 800 εκατ. ευρώ που χρησιμοποιούμε για παράδειγμα, εάν ένας κάτοχος έχει στην κατοχή του συνολικά 80 εκατ. ευρώ ομόλογα της συγκεκριμένης έκδοσης, δηλαδή έχει στην κατοχή του συνολικά το 10% της έκδοσης των 800 εκατ. Ευρώ, τότε συνεπακόλουθα έχει και 10% των ψήφων.
Για να είναι νόμιμη μία Γενική Συνέλευση έκδοσης Ομολόγου πρέπει να λαμβάνουν μέρος ομολογιούχοι που κρατούν στα χέρια τους το 50% + 1 ευρώ της συνολικής της συγκεκριμένης έκδοσης. Δηλαδή στο παράδειγμα μας για να είναι νόμιμη η Γενική Συνέλευση πρέπει να λάβουν μέρος ομολογιούχοι που έχουν στην κατοχή τους 400 εκατ. ευρώ + 1 ευρώ ομόλογα της συγκεκριμένης έκδοσης.
Για να είναι νόμιμη μία απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της έκδοσης του Ομολόγου πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία 66% + 1 ευρώ. Δηλαδή αν στην Γενική Συνέλευση της συγκεκριμένης έκδοσης των 800 εκατ. ευρώ λαμβάνουν μέρος κάτοχοι ομολόγων 420 εκατ. ευρώ (συμμετοχή 52,5%, ήτοι η Γενική Συνέλευση είναι νόμιμη αφού η συμμετοχή είναι πάνω από 50% + 1 ευρώ), τότε η οποιαδήποτε απόφαση που θα παρθεί για να είναι νόμιμη πρέπει να συγκεντρώσει το 66% + 1 ευρώ όσων λαμβάνουν μέρος, ήτοι στο συγκεκριμένο παράδειγμα πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία μεγαλύτερη των 277,2 εκατ. ευρώ.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η Γενική Συνέλευση της συγκεκριμένης έκδοσης είναι νόμιμη διότι υπάρχει συμμετοχή μεγαλύτερη του 50% + 1 ευρώ, αφού λαμβάνουν μέρος ομολογιούχοι που κρατούν ομόλογα της συγκεκριμένης έκδοσης συνολικού ύψους 420 εκατ. ευρώ και συγκεντρώνεται πλειοψηφία μεγαλύτερη του 66% +1 ευρώ, αφού ομολογιούχοι που λαμβάνουν μέρος στην Γενική Συνέλευση και έχουν στην κατοχή τους ομόλογα μεγαλύτερης αξίας των 277,2 εκατ. ευρώ (π.χ. 280 εκατ. Ευρώ), ψηφίζουν υπέρ της συμμετοχής στο PSI+. Με αυτές τις προϋποθέσεις και μόνον η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να λάβει μέρος στο PSI+.
Προσοχή τώρα. Εάν η συμμετοχή στο PSI+ ομολογιούχων που κρατούν στα χέρια τους ομόλογα της συγκεκριμένης έκδοσης ομολόγου που εξετάζουμε ξεπεράσει το 75%, τότε ακόμα και αν η κυβέρνηση ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (cac’ s) δεν έχουμε πιστωτικό γεγονός (credit event) και δεν πληρώνονται τα περιβόητα CDS.
Δηλαδή στην συγκεκριμένη έκδοση των 800 εκατ. ευρώ για την οποία πάρθηκε απόφαση από την Γενική Συνέλευση της έκδοσης του Ομολόγου σύμφωνα με όλους τους τύπους για συμμετοχή στο PSI+ (συμμετοχή 50%+ 1 ευρώ και πλειοψηφία επί των παρόντων 66% +1 ευρώ), εφ’ όσον επιτευχθεί τελικά συμμετοχή στο PSI+ μεγαλύτερη των 600 εκατ. ευρώ (το 75% του συνόλου της έκδοσης), τότε ακόμα και αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (cac’s) δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός.
Φυσικά αν η συμμετοχή στο PSI+ για την συγκεκριμένη έκδοση είναι μικρότερη του 75% (π.χ. 590 εκατ. Ευρώ) και εφ’ όσον η κυβέρνηση ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (cac’s), τότε αυτόματα έχουμε πιστωτικό γεγονός (credit event) και πληρώνονται τα CDS. Προσοχή όμως. Πιστωτικό γεγονός (credit event) μόνο για την συγκεκριμένη έκδοση. Δηλαδή θα πληρωθούν τα CDS που είναι στοιχισμένα μόνο στην συγκεκριμένη έκδοση.
Το τι κερδοσκοπικά παιχνίδια μπορούν να παιχτούν κατά την διάρκεια αυτών των διαδικασιών ούτε που μπορεί να φανταστεί ένας απλός άνθρωπος. Και σίγουρα δεν είναι δουλειά της στήλης ούτε το επιθυμεί να κάνει φροντιστήριο στους κερδοσκόπους. Απλά για να θεωρηθεί επιτυχημένη η υλοποίηση του PSI+ πρέπει να συμμετάσχουν με όλους τους νόμιμους τύπους που προαναφέραμε όλες οι εκδόσεις ομολόγων που προβλέπονται από την συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου και ταυτόχρονα να ξεπεράσει η συμμετοχή το 75% της συνολικής αξίας για κάθε έκδοση Ομολόγου. Αλλιώς… ούτε φίδι στον κόρφο μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση