GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η χτεσινή LTRO της ΕΚΤ ήταν και η τελευταία...

Από το  banksnews.gr Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών στη χτεσινή δεύτερη δημοπρασία LTRO της ΕΚΤ – τις 800 έφτασαν αυτ...

Από το banksnews.gr

Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών στη χτεσινή δεύτερη δημοπρασία LTRO της ΕΚΤ – τις 800 έφτασαν αυτή τη φορά οι ευρωπαϊκές τράπεζες που άντλησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περί τα 530 δις ευρώ έναντι 500 τραπεζών που είχαν συμμετάσχει στην προηγούμενη δημοπρασία αντλώντας κεφάλαια περί τα 489 δις ευρώ. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα μετακύλιαν υπάρχοντα δάνεια της ΕΚΤ στο νέο μηχανισμό ύψους 100 δις ευρώ, εκτιμάται ότι...
τα υπόλοιπα 430 δις ευρώ είναι ο νέος δανεισμός και άρα το νέο χρήμα που πέφτει στο ευρωσύστημα σε αυτή τη ευρωπαϊκή εκδοχή ‘ποσοτικής χαλάρωσης’ που εφαρμόζει η ΕΚΤ.
Το επίπεδο της ζήτησης θεωρήθηκε ενδεικτικό και των επενδυτικών προθέσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της JP Morgan, η άντληση άνω των 500 δις ευρώ από 800 σχεδόν ιδρύματα δείχνει πως οι τράπεζες δανείζονται για να παράσχουν νέες χορηγήσεις δανείων και να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Κακή κατά την JP Morgan, θα ήταν μια περιορισμένη συμμετοχή των τραπεζών στη δημοπρασία, σε επίπεδα κοντά στα 200 δις ευρώ, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι οι τράπεζες είναι λιγότερο πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν την ρευστότητα της ΕΚΤ προκειμένου να αγοράσουν κρατικά ομόλογα και αυτό ενδεχομένως θα έπληττε τους τίτλους της περιφέρειας, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού.
Ενώ ο στόχος του έκτακτου μακροπρόθεσμου δανεισμού της ΕΚΤ είναι η ανακούφιση των πιέσεων ρευστότητας στην Ευρωζώνη και η αναθέρμανση του δανεισμού προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ένα υποπροϊόν του είναι και το αποκαλούμενο carry trade, όπου οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ με 1% και αγοράζουν κρατικά ομόλογα με 4%. Χάρη στο LTRO από το Δεκέμβριο οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν πέσει σε κάτω του 2.5% από 3.6% και 5% αντίστοιχα. Ο δείκτης τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του Bloomberg έχει ενισχυθεί κατά 15%.
Το φτηνό χρήμα καλύπτει επίσης την αδυναμία των ευρωπαϊκών τραπεζών να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια. Σύμφωνα με το Χιου Βαν Στένις, της Morgan Stanley του Λονδίνου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να μειώσουν την μόχλευσή τους κατά 2.5 τρις ευρώ μέσα στους επόμενους 16 μήνες και κατά 4.5 τρις ευρώ ως το 2018. «Η ιστορία δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πολύ δρόμο ακόμη και η LTRO θα επιβραδύνει αλλά δεν θα σταματήσει αυτή τη διαδικασία».
Μετά το πρώτο πρόγραμμα παροχής φετινής τριετούς ρευστότητας στις 22 Δεκεμβρίου, ο ισολογισμός της ΕΚΤ μεγεθύνθηκε στο ύψος ρεκόρ των 2.74 τρις ευρώ και αναμένεται ότι μετά και τη χτεσινή πράξη θα φύγει σε νέο ρεκόρ.
Παρόλη την επιτυχία της κίνησης της ΕΚΤ, δεν αναμένεται πάντως τρίτο ρεύμα παροχής μακροχρόνιας ρευστότητας, ούτε έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο, καθώς προσκρούει στις γκρίνιες των μελών του ΔΣ από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φιλανδία, την Αυστρία και το Λουξεμβούργο. Τα μέλη αυτά θεωρούν ότι περαιτέρω μεγέθυνση της ρευστότητας ή και χαλάρωση των κανόνων για τα ενέχυρα ξεπερνά την εντολή της ΕΚΤ και διαστρεβλώνει τις αγορές.
«Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα LTRO μόνο αν υπάρξει σοβαρή πτώση στις αγορές», εκτιμά ο Ζιλ Μεκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank στο Λονδίνο. «Αν τα πράγματα στις αγορές μείνουν ως έχουν, δεν υπάρχει ανάγκη να ριψοκινδυνεύσει κανείς διαμάχες».
Το μέγεθος των δανείων του Δεκεμβρίου είχε κάνει το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γερμανό Γιενς Βάιντμαν να προειδοποιήσει ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει «να χάσει την επαφή με την εντολή της» που αφορά τον έλεγχο του πληθωρισμού αναλαμβάνοντας «υπερβολικούς κινδύνους». Παρομοίως και ο Αυστριακός Έβαλντ Νοβότνι, επίσης μέλος του ΔΣ ης ΕΚΤ, προειδοποίησε στις 27 Ιανουαρίου ότι τα μακροπρόθεσμα δάνεια κινδυνεύουν να γίνουν «τακτικό χαρακτηριστικό» της πολιτικής της ΕΚΤ. «Αν το νούμερο 1 ήταν επιτυχές και το νούμερο 2 ήταν επιτυχές αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε σε νούμερο 3», είπε ο Νοβότνι χτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση