GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

PSI: Too Little too late...

Από το  badmoney.gr To κόμμα του Μνημονίου με επικεφαλής τους Παπαδήμο – Βενιζέλο πανηγυρίζει, για πολλοστή φορά, τα δύο τελευταία χρόνια...

Από το badmoney.gr

To κόμμα του Μνημονίου με επικεφαλής τους Παπαδήμο – Βενιζέλο πανηγυρίζει, για πολλοστή φορά, τα δύο τελευταία χρόνια, ότι έσωσε την Ελλάδα, ενώ ο Α. Σαμαράς και η Ν.Δ. δηλώνουν ότι δικαιώθηκαν για τις επιλογές τους. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να αυτοχειροκροτούνται μέσα στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου.Σύμφωνα με τους θιασώτες του νέου Μνημονίου, με το κούρεμα (haircut), μέρους του συνολικού χρέους (το 56%), το γνωστό PSI, η χώρα απαλλάσσεται από δανειακές υποχρεώσεις ύψους 105 δις. ευρώ.
Όμως, είναι πολύ αμφίβολο ότι...
η διαγραφή χρέους μπορεί να φτάσει σ΄αυτό το ύψος, γιατί από τα 206 δις. ευρώ του συνόλου των παλαιών ομολόγων τα περίπου 50 δις. κατέχονται από την Ε.Κ.Τ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και όπως συμφωνήθηκε με την Κυβέρνηση δεν μετέχουν στο PSI. Άρα τα εκτός ΕΚΤ ομόλογα σε κυκλοφορία ήταν 156 δις. (206 – 50 = 156) και αυτά κουρεύτηκαν κατά 53,5%, δηλαδή η μείωση του χρέους περιορίζεται στα 83 δις. (156 χ 53,5% = 83).
Χαρακτηριστικό είναι ότι από το ομόλογο που έληξε στις 20 Μαρτίου 2012 ύψους 14,4 δις. ευρώ, τα 4,5 δις. που κατείχε η ΕΚΤ πληρώθηκαν κανονικά στην ονομαστική αξία τους, από χρήματα του νέου δανείου των 130 δις., ενώ το υπόλοιπο ομόλογο που ανήκε σε ιδιώτες κουρεύτηκε.
Ακόμα κι αν η ΕΚΤ κατέχει ομόλογα λίγο μικρότερης αξίας των 50 δις. (δεν ανακοινώνει επισήμως το ύψος των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της) ακόμα κι αν προσθέσουμε στα 206 δις το ομόλογα που έχουν εκδοθεί για το δανεισμό των ΔΕΚΟ (9 δις.) καθώς και τα ομόλογα που δόθηκαν για την πληρωμή προμηθευτών των Νοσοκομείων είναι απίθανο η διαγραφή χρέους να πλησιάσει τα 105 δις. όπως με έπαρση διακηρύσσουν οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης.
Επισημαίνουμε επίσης ότι στον Προϋπολογισμό του 2012 εμφανίζεται ότι το χρέος της κεντρικής Κυβέρνησης , μετά την εφαρμογή του PSI , θα μειωθεί μόνο κατά 47 δις. ευρώ, από 364 δις το 2011 σε 317 δις. το 2012 (βλέπε Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2012 σελ. 110).
Μέσα στα δύο τελευταία χρόνια που εφαρμόζονται οι πολιτικές του Μνημονίου, το Δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 66 δις. ευρώ (42 δις. το 2010 και 24 δις το 2011) και από 298 δις. που ήταν στο τέλος του 2009 έφτασε στα 364 δις. στο τέλος του 2011. Η αύξηση του χρέους την προηγούμενη διετία έγινε παρά τη ληστεία στους μισθούς των εργαζομένων και την κλοπή των συντάξεων, παρά τις δύο αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης (πετρέλαιο, ποτά, καπνός), παρά την επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (σ.σ. προς τους δανειστές) στα εισοδήματα και του φόρου στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ καθώς και των άλλων «μεταρρυθμίσεων» που απαίτησαν οι δανειστές.
Πέρα όμως από την αύξηση του χρέους, η πολιτική της ύφεσης και της εσωτερικής υποτίμησης, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τους μαθητευόμενους μάγους της Τρόικας και τον οικονομικό θίασο των κυβερνήσεων Παπανδρέου – Παπαδήμου, έχει ως αποτέλεσμα την επιτακτική ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με 50 δις ευρώ.
Οι τράπεζες, λόγω της ύφεσης, του αυξανόμενου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων και του PSI χρειάζονται μεγάλες ενέσεις ρευστότητας. Αυτά τα 50 δις. θα τα δανειστεί το ελληνικό Δημόσιο για να τα δώσει στις τράπεζες και άρα θα αυξηθεί ισόποσα το χρέος.
Πανηγυρίζουν οι ολετήρες του κόμματος του Μνημονίου για τη μείωση του χρέους κατά 105 δις. αλλά δε λένε λέξη για τα 66 δις. της αύξησής του τα δύο τελευταία χρόνια και τα 50 δις., της αναπόφευκτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σύνολο 116 δις., τα οποία φόρτωσαν, με την πολιτική τους, στην πλάτη του ελληνικού λαού.
Με το PSI προσπαθούν να διορθώσουν τα εγκλήματα της διετίας 2010 – 2011, προσπαθούν να ισοσκελίσουν εν μέρει τις ζημιές που προκάλεσε η πολιτική τους, αλλά είναι too little – too late. Αυτό το κούρεμα θα είχε κάποια αξία, να καταστήσει δηλαδή το χρέος βιώσιμο, αν γινόταν στις αρχές του 2010, πριν το πρώτο Μνημόνιο, πριν η οικονομία βυθιστεί στην ύφεση και ενώ το χρέος ήταν πολύ μικρότερο.
Αλλά το PSI σε συνδυασμό με τη νέα Δανειακή Σύμβαση – Μνημόνιο 2 έχει και μια άλλη διάσταση, αυτή της απώλειας της εθνικής ανεξαρτησίας και της μετατροπής της χώρας στην πρώτη αποικία της Ευρωζώνης όπως έγραψαν οι Financial Times. Μέχρι την υπογραφή του Μνημονίου το σύνολο σχεδόν του κρατικού χρέους ήταν προς ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, hedge funds, κλπ.) και διέπετο από το ελληνικό δίκαιο.
Αρχίζοντας από το 1ο Μνημόνιο και τώρα με το 2ο και το PSI το μεγαλύτερο μέρος του χρέους (το 78%) γίνεται διακρατικό (προς τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ) και το σύνολό του θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο που ευνοεί τους πιστωτές και υποθηκεύει τη δημόσια περιουσία και το φυσικό πλούτο της χώρας. Γι αυτό το σκοπό, επί δύο χρόνια, οι δωσιλογικές κυβερνήσεις των Παπανδρέου – Παπαδήμου εργάστηκαν σκληρά, σύμφωνα με τας υποδείξεις των πιστωτών, και αλυσόδεσαν την Ελλάδα για τα επόμενα τριάντα χρόνια στο όνομα της σωτηρίας της.
Οι ποικιλώνυμοι εκφραστές του κόμματος του Μνημονίου προσπαθούν να δημιουργήσουν μια μαγική εικόνα, με στόχο την παραπλάνηση και χειραγώγηση του ελληνικού λαού. Με τη βοήθεια αργυρώνητων μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης και τη γκεμπελικής υφής προπαγάνδα που αυτά εκπέμπουν, θέλουν να πείσουν τους πολίτες αυτής της χώρας ότι οι μέχρι τώρα θυσίες τους έπιασαν τόπο και ότι ο κάθε Έλληνας γλίτωσε από ένα κατά κεφαλή χρέος περίπου 10.000 ευρώ.
Πρόκειται για προσπάθεια να ξαναγράψουν την Ιστορία και ιδίως αυτή των τελευταίων ετών με τη γραφίδα του ψεύδους. Εξ άλλου, μαζί με την τρομοκρατική προπαγάνδα της χρεοκοπίας και την επιστροφή στη δραχμή, χρειάζονται επειγόντως ένα νέο αφήγημα ελπίδας προκειμένου να περισώσουν, ότι μπορεί να περισωθεί στις εκλογές που έρχονται.

3 σχόλια

  1. ΚΚΕ ΔΑΓΚΩΤΟ ΤΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΕΙΑ ΜΑΣ , ΣΑΝ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ .. ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΦΙΑ ΑΛΗΤΟΣΥΜΜΟΡΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΤΣΕΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΞΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΤΡΑΠΕΖΙΤΗ LORD JACOB ROTHSCHILD !!!
    ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΥΡΜΠΟΥΑΡ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση