GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

UNICEF: Μεγάλες ανισότητες για τα παιδιά καταγράφονται στα αστικά κέντρα...

Τα παιδιά στερούνται απαραίτητα αγαθά - όπως οι υπηρεσίες υγείας και η εκπαίδευση - εξαιτίας της μετακίνησης όλο και περισσότερων ανθρώπων π...

Τα παιδιά στερούνται απαραίτητα αγαθά - όπως οι υπηρεσίες υγείας και η εκπαίδευση - εξαιτίας της μετακίνησης όλο και περισσότερων ανθρώπων προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, αναφέρει σε ετήσια έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF). Ενώ στις πόλεις υπάρχουν σχολεία, υπηρεσίες υγείας και χώροι για παιχνίδι, δεν παρέχεται η ίδια ποιότητα υπηρεσιών σε...
όλα τα παιδιά, σημειώνει η οργάνωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μισός από τον παγκόσμιο πληθυσμό των επτά δισεκατομμυρίων κατοίκων ζει σήμερα σε πόλεις. Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι ο αστικός πληθυσμός θα ξεπεράσει τα δύο τρίτα των τουλάχιστον εννέα δισεκατομμυρίων κατοίκων, που όπως εκτιμά η οργάνωση, θα κατοικούν στον πλανήτη μέχρι το 2050.
Μέσα σε λίγα χρόνια, εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά που θα ζουν σε φτωχογειτονιές θα συνιστούν «την πιο υποβαθμισμένη και ευάλωτη ομάδα στον κόσμο, στερούμενη των πιο βασικών αγαθών και του δικαιώματος ευημερίας» ανέφερε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Άντονι Λέικ.
Αφήνοντας αυτά τα παιδιά σε παραγκουπόλεις και φτωχογειτονιές όχι μόνο μειώνει την δυνατότητά τους να φτάσουν στο ανώτερο επίπεδο των δυνατοτήτων τους, αλλά «στερεί την κοινωνία από τα οικονομικά προνόμια της ύπαρξης ενός αστικού πληθυσμού υγιούς και μορφωμένου» επισημαίνει.
Σύμφωνα με την έκθεση «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο το 2012: Τα Παιδιά σε έναν Αστικό Κόσμο» τα παιδιά που γεννιούνται σε πόλεις ευθύνονται για την αύξηση κατά 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Την ίδια ώρα, ενώ στις πόλεις υπάρχουν σχολεία, υπηρεσίες υγείας και χώροι για παιχνίδι, δεν παρέχεται η ίδια ποιότητα υπηρεσιών σε όλα τα παιδιά.
Οι οικογένειες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας συχνά λαμβάνουν κατώτερης ποιότητας υπηρεσίες, όπως κακής ποιότητας νερό, και συχνά πληρώνουν περισσότερα χρήματα για αυτές. Η κατάσταση συχνά καλύπτεται από τις στατιστικές που αναφέρονται σε όλους τους κατοίκους των αστικών κέντρων-πλούσιους και φτωχούς - και ισχυρίζονται ότι τα απαραίτητα αγαθά είναι προσβάσιμα σε όλους.
Η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη για έγκυρα στατιστικά στοιχεία, σωστή έρευνα και αξιολόγηση, με στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών για την επιβίωσή τους, την εκπαίδευση και την προστασία τους στα αστικά κέντρα.
«Τα εμπόδια στην πρόσβαση των παιδιών σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες θα πρέπει να εντοπίζονται και να απομακρύνονται. Οι γεννήσεις θα πρέπει να καταγράφονται και τα νομικά δικαιώματα των παιδιών καθώς και τα δικαιώματα των παιδιών στη στέγαση θα πρέπει να διασφαλίζονται» αναφέρει η έκθεση.
«Τα δικαιώματα των παιδιών δεν μπορούν να διασφαλιστούν αν οι κυβερνήσεις, οι δωρητές και οι διεθνείς οργανισμοί δεν κοιτάξουν πίσω από τους ευρείς μέσους όρους των στατιστικών για την ανάπτυξη και δεν ασχοληθούν με την αστική φτώχεια και ανισότητα που χαρακτηρίζει τις ζωές τόσων παιδιών» τονίζει η έκθεση.
Επικαλείται δε, πολλές «βασικές στερήσεις» σε φτωχογειτονιές, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε πόσιμο νερό και των επαρκών συνθηκών υγιεινής, της ασφαλούς στέγασης- δηλαδή της κατοχής των νομικών εγγράφων εκείνων που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα δεχτούν έξωση -και της επάρκειας χώρων.
«Η έντονη διαφορά ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς σε αστικές περιοχές είναι από κοινωνικής πλευράς καθοριστική για την υγεία και προκαλείται όχι μόνο από την έλλειψη ιατρικής φροντίδας αλλά και από το πολιτικο-κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο γεννιούνται και μεγαλώνουν τα παιδιά» καταλήγει η έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση